Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: Rendszergazdák feladatai
PC WORLD Segélyvonal > KÖZÖSSÉG > Általános
Oldalak: 1, 2, 3
Kovács Gyula (MiniDisc)
De ez már közel sem rendszergazdai feladat. Ha ingyen csinálsz mindent, lelked rajta, csak vigyázz, mert ha egyszer nemet mondasz, vagy ténylegesen pénzt kérsz, óriási lesz a sértődés. Jogtalanul ugyan, de lesz. Viszont egy cégnél egy rendszergazdát illenék dolgozószámba venni, és megfizetni.
Greene
Nálunk anno a portásoknak volt letiltva a net, úgy, hogy az IT support két DVD másolás közben lement és az explorer beállítások közül kitörölte a proxy címét. Engem meg megkértek a portások és visszaírtam nekik. biggrin.gif

Ez azt is mutatja, hogy vannak lusta/béna IT szakemberek is, akik nem érdemelnék meg azt a pénzt amit zsebretesznek...
ProFiler
Ha ismerősről van szó, akkor én is fizetséget nélkülözve javítom meg az emberek gépét. Nem a rokonokon és a barátokon akarok meggazdagodni. Ha pedig előbbi csoportba nem tartozó ismerősök hívnak, akkor mondok egy összeget, miután elvégeztem a munkát. Ez összetettségtől és időtől is függ nálam. Rengeteg olyan géphez megyek én is, ami már állítólag hozzáértők próbáltak megbütykölni. Olykor állati nagy baromságokat is látok, de hát ez van.

Ciao.
nagygabor
Úgy látom, ez a szomszéd téma mindenhol eléggé kényes. Én szerencsére hamar leléptettem magam a "környék informatikusa" címről. Elég keveset vagyok itthon mostanában, meg ha itthon is vagyok, akkor pihenek. Ezért csak gyültek a dolgok. Volt olyan, hogy hazaértem és anyu mondta, hogy most volt itt az XY és hogy valami gond van a géppel. Rá 2 percre jön is a srác.(Szabályosan lestek annoyed.gif ) Ez párszor megtörtént, aztán megmondtam, hogy 5000, még mielőtt láttam volna a hibát.
Lehet szemétségnek tűnik, de azóta legalább nem zargatnak. Nekem nem hiányzik annyira, hogy pl reggel elmegyek itthonról korán, kimegyek szlovákiába, késő délután a cégbe, aztán ha este hazaérek, még valami okos gyerek hibáit javítgassam.
Persze, ha szépen megkérnek, akkor segítek telepíteni, vásárolni. Most utoljára pl egy 6 fős csoportot készítettem fel ECDL vizsgára. Egytől- egyig osztálytársak voltak. Ez belefér, de az, hogy kihasználják az embert, az már sok.
Atys
Hát igen, ez a szomszédosdi, rokonsági, baráti dolog nálunk is ment egy darabig, de aztán egy párszor "nem értem rá", így azóta mértékkel piszkálnak. Itthon inkább a család, a pihenés a fontos. Vagy ha hív valaki fizesse meg twisted.gif mindenki pénzből él, nem köszönömből!
ProFiler
Csak sajnos egyesek pont a köszönömből élnek meg. Főleg azok, akik mondják. sad.gif

Ciao.
Atys
Kicsit nehezen esett le amit mondani akartál, de megértettem. És milyen igaz! Nálunk van egy gazdag vállalkozó (két jól menő üzlettel, BMW X5-el rohangál), de a munkásai amit mondanak róla. Még a kaján is spórol. Egész nap el van két kiflin.
marthazoli
Én is ingyen csináltam egy darabig az ismerősök gépeit banghead.gif . Akkor telt be a pohár, mikor mindenki elkezdett ismerős lenni. angry.gif (Szia, én vagyok XY anyai nagybátyjának az unokatestvére, tudsz segíteni?) mad.gif
Atys
Hát úgy néz ki egyenlőre kivárok, mert megtudtam azt a belső infot, hogy valakit vagy valakiket kirúgnak tőlünk. Úgyhogy most meghúzom magam egy időre.
Azért köszönöm a sok jó hozzászólást!

Kicsit off: az asszony angolul tanul és nem tudjuk mit jelent: as soon as. Segítsetek!
arpsoft
as soon as : amint
as soon as possible: amint lehetséges, amilyen gyorsan csak lehet, stb. (Szokták még ASAP-nak is írni)

Javaslom letölteni a jómagam féle szótárprogramot: www.jomagam.hu!
Atys
Örök hála az asszony nevében!
sirfrancisd
Előre mondom, hogy nem kívánok OFFolni, és hangulatot sem gerjeszteni!

Történt a múlt héten, hogy ugye át lettek kicsit szabva a fórumtársak "rangjelzései", namár mostakkor is szerettem volna beírni egy-két hozzászólást a fórumba, de nem tudtam, mert a program mindenáron közölte velem, hogy nincs elég jogosultságom ehhez. Bevallom, ezen kicsit megdöbbentem, mivel nem tartom magamat bajkeverőnek, már csak azért sem, mert sokszor hosszabb-rövidebb időre nem is jelentkezem. Na mindegy, történt ami történt. Írtam is röptibe egy ICQ-s levelet (mivel csak azon tudtam kommunikálni ani_wink.gif ) ProFiler-nek, aki valószínűleg korrigálta vagy korrigáltatta a hibát, igaz erről nem értesített, de sebaj, empirikus úton rájöttem. Ezt meg is köszönöm!

Amiben viszont csatlakoznék pár akkori sorstársamhoz, nem értem, hogy hogyan degradálódtak le a hozzászólás számaim ily minimálisra. Mielőtt bárki is nekem eredne, jelzem én semmit se adok rangokra, és ezért az enyém se izgat, hogy mennyit mutat, pusztán kérdem!

Kérdésemet azért most teszem fel, mert az elmúlt napokban nem voltam itthon, és most pozitívan tapasztaltam, hogy bebocsátást nyertem. ani_wink.gif

zsoltchelsea
Hi! A phpBB fórum hozzászólásainak száma már nem számít be. Csak az itt írtak.

@Atys:
Ha más még nem írta volna, szerződést kell kötni az iskolával, abban lerögzíteni mindent.
Atys
Igen a szerződés jó lenne, ha nem lennék betojva a főnökeim hozzáálásától, ugyanis elég bosszúállóak, meg pénzéhesek, és ha nekem jönne egy kis (megérdemelt) plusz, akkor az az ő lelküknek nagyon fájna. Az meg nekem elég rossz lenne.
zsoltchelsea
Jogod van szerződést kötnöd.
ProFiler
IDÉZET(sirfrancisd @ 2006. szeptember 20. 5:57) *
Írtam is röptibe egy ICQ-s levelet (mivel csak azon tudtam kommunikálni ani_wink.gif ) ProFiler-nek, aki valószínűleg korrigálta vagy korrigáltatta a hibát, igaz erről nem értesített, de sebaj, empirikus úton rájöttem. Ezt meg is köszönöm!

Biztosan nem voltál kitiltva, semmi ilyen dolog nem történt. ICQ-n kétlem, hogy írtál nekem, mert nem használom már egy jó ideje. ani_wink.gif Akkor talán ezért nem is válaszoltam. A probléma magától oldódhatott meg, lehet, hogy épp szerverhiba volt.

Ciao.
Atys
IDÉZET(zsoltchelsea @ 2006. szeptember 21. 14:57) *
Jogod van szerződést kötnöd.

Hát igen, jogom az van... csak nem sokat érek vele ilyen főnök mellett... annoyed.gif
zsoltchelsea
Akkor is megteheted vagy másik iskola. Nem tudok mást mondani.
nagygabor
Ne haragudj meg Zsolt, de a te 16 éveddel nem hinném, hogy tudod, milyen nehéz manapság munkát találni. De ebbe ne menjünk bele.
TheSaurus
"Az elveink 18 éves korunkban hegycsúcsok, amelyekről letekintünk, 40 éves korunkban pedig barlangok, amelyekben elrejtőzünk."
Atys
IDÉZET(zsoltchelsea @ 2006. szeptember 22. 12:17) *
Akkor is megteheted vagy másik iskola. Nem tudok mást mondani.

Hát igen. Vagyis nem. Mert tényleg nagyon nehéz mostanában jó munkát találni.
Szóval addig jutottam, hogy végül is kiborítottam azt a bizonyos bilit. Az ok az volt, hogy rám akarták nyomni az iskola honlapjának, karbantartásának is a nemes feladatát. (nem vállaltam el, hanem adtam egy bruttó 25000 forintos árajánlatot. Gondolhatjátok, hogy mit szóltak. twisted.gif ) A vége az lett, hogy jövő héten leülünk és leírunk mindent, ami beletartozik a munkakörömbe. És úgy néz ki, hogy morcosan de fizetnek a honlap elkészítéséért. biggrin.gif Lehet hogy most írtam alá a kirúgásomhoz a kérvényt???
zsoltchelsea
Biztos nem. Csak olvasd el alaposan. Nekik kellesz, hiszen nagyon sok infótanár nincs itthon.
Atys
Hát lehet, hogy nem vagy képben még munkaügyben, de elég sok számteches van itthon. Én már tapasztalom!
zsoltchelsea
Na! Válaszolnék a korom miatt felvetett kérdésekre:
Nem ismer igazán egyikőtök sem, szóval azt sem tudjátok, hogy igenis mnagyon érdeklődöm (ráadásul a nővérem is munkaügyis lesz). Akkor vegyük sorba:
@nagygabor: Tudom, milyen nehéz munkát találni. De azt is hidd el, hogy moindjuk romániában még nehezebb, és azt is ismerem. Szóval erről ennyit. A 16 évemmel is érdeklődöm keményen.
@Atys: Az tök mindegy, hány számteches van, de pedagógiát nem sok tanult. Hiába tanít az informatikus infót, az egyetemen és a szakközépiskolákon kívül ma még sehol nincs helye. Hiába adja le az óráját, nincs meg benne az a képesség, hogy TANÍTANI tudjon. Nálunk a suliban sok olyan tanár van, aki amúgy nagyon okos, de tanítani nem tud. Azt pedig az igazgatóság is észreveszi, ha hülye a gyerek. Amúgy sem fog elmenni az informatikusok legtöbbje tanárnak. Ezt nagyon tapasztalom.
aty
Minek mennének, hogy offiszt tanítsanak? (Nem a számítástechnikai szakközepekre gondolok természetesen.)
zsoltchelsea
Ezt mondom én is...
Sanzi
IDÉZET(zsoltchelsea @ 2006. október 7. 15:07) *
... Nálunk a suliban sok olyan tanár van, aki amúgy nagyon okos, de tanítani nem tud. ...

Nem csak Te látod így! ani_wink.gif
zsoltchelsea
A tanári karom 75%-a. Nem is én találtam ki. Az egyik ilyen arc még mondta is, hogy sok ilyen van. Nem mondtam meg neki, hogy ő egyenesen mintapéldánya ennek... Angoltanár, de nevet nem mondok... Maximum PÜben...
Atys
Na fiatalok! roll.gif

Van valakinek infoja arról, hogy ma egy ált. iskolában mennyi lóvét adnak másoknak azért, hogy rendben menjen minden a technikai részeken? (én csinálom most: számítógépek telepítése, karbantartása, iskolastúdió üzemeltetése, minden videózási feladat, fotózás..., ja és mellette tanítom is kölköket.)
Ha lehet írjatok már számokat is!
Köszi előre is!
arpsoft
Ha tanítasz is, akkor gondolom közalkalmazott vagy. A bértábla pedig adott. Azt, hogy a rendszerre fordított időt hogyan számolják el, már másik kérdés, Lehet a kötelező óráid terhére vagy túlórában.
Atys
Igen közalkalmazott vagyok, de mellette azért van vállalkozóim is. Arra gondoltam, hogy a tanításon kívűli része menne vállalkozóként. Csak info kellene, hogy ma mennyiért csinálnak ilyet más ált. iskolákban.
molnaraki
Nem értem minek kell mindenért pénzt kérni. Örülj, hogy van hol dolgoznod blush.gif
Azt ajánlom vállald el INGYEN, és ha jól csinálod, később úgyis megfizetnek maguktól is érte. coffee.gif yeah.gif

Az egyik barátom óránként 4000 Ft-ot kap legálisan (nettó) + 3000 Ft-ot meg zsebbe, és ő is ingyenmunkával kezdte!

Ha napi 1-2 órát elbabrál a gépekkel akkor havonta 250-280.000 Ft-ot visz haza tisztán (és izolda biggrin.gif)
Atys
Örülök hogy van hol dolgoznom biggrin.gif , de ezt a melót immár NYOLCADIK éve végzem ingyen úgyhogy úgy gondolom ideje lenni fizetni érte! mad.gif
molnaraki
Na akkor igazad van és irgumburgum az ingyendolgoztatóknak mad.gif
Na most akkor azt kell mondjam, hogy sajnos neked kell a sarkadra állnod, amivel lehet hogy a valóban fizetett állásod is odavész...
Hozam / kockázat arányát ennek az ügyletnek nehéz lenne kiszámítani, de mindenképpen jobban jársz ha felmondasz bulb.gif
Hagyd őket a csudába és nézz egy jobb állás után. Ez nonszensz, hogy 8 évig rabszolga voltál, ilyet utoljára a nagy megszállás idején csináltak az emberkkel: "málenkíj robot" roll.gif
De a pénzügyi kérdésedre válaszolva legalább óránként nettó 5000 Ft az amit én minimumnak tartok az esetedben (képzeld el, ha visszamenőleg kiszámolnád mennyit is dolgoztál, bőven 1-2 millió forint felett lenne a ki nem fizetett és azért valóban megdolgozott de meg nem kapott jussod)
Atys
Én megelégednék a felével is! roll.gif
Már gondolkoztam én is hogy lépek, de csak biztosra mennék el, mert azért a bizonytalanba nem akarom belevinni a családot.
Szóval inkább konkrét számadatok kellenének, mert már beszéltem a főnökkel, csak kellene valami tuti tárgyalási alap, amire lehet hivatkozni!
Atys

Nem teljesen idevág, de ezért nem akarok új topikot...

Szóval van egy haver, akinek le kellene tennie az asztalra péntekre egy árajánlatot egy önkormányzatnak arra, hogy mennyiért csinálná meg a honlapjukat (ez lenne az első nagyobb munkája), amit majd 2hetente, havonta frissíteni is kellene. Általánydíjban gondolkodnak. Egy elég kicsi falu honlapjáról lenne szó.
Mennyit lehet kérni egy ilyenért?
aty
Ismerős egy iskolának százért csinált szintén referencia nélkül honlapot. Ennyi a minimum szerintem is. Karbantartás: arra meg kérdezzen rá mégis mennyit kell frissíteni. Aztán attól függően találjon ki egy 10ezernél kezdődő összeget.
Atys
Sziasztok!
Info kellene sürgősen: most egyéni vállalkozó vagyok. Kitalálhatok valamilyen fantázianevet a vállalkozásomnak? Azt használhatom hivatalosan, vagy be is kell mennem az okmányirodába, hogy mindezt ráírják a vállalkozói igazolványra? question.gif
zsoltchelsea
Be kell jegyeztetni a cégbíróságon. Enélkül nem lehet vállalatod, nem adhatsz számlát...
warynski
Ha vállalkozást csinálsz - akár kft, akár bt. - ügyvéd és közjegyző nélkül nem igen fog menni. Társasági szerződést, aláírási címpéldányt kell készíteni, adószámot igényelni, stb. A cégbíróság megvizsgálja, hogy van-e már olyan néven cég bejegyezve, és ha igen, akkor felszólít a név módosítására.

Mégegyszer elolvastam a hozzászólásodat, és most azt hiszem már értem. Szóval most vagy XY egyéni vállalkozó. És szeretnéd, ha nem ez lenne a hivatalos neved, hanem valami fantázia név. Ezzel szerintem csak az a gond, hogy pl. ha üzleted van, annak adhatsz nevet, a kft-nek, bt-nek kht-nak is. De tudtommal az egyéni vállalkozó az a saját nevén szerepelhet csak. Én még nem hallotam olyat, hogy pl. "Együtt éhezünk 77 egyéni vállalkozó".
Ha tutira akarsz menni kérdezz meg egy ügyvédet, vagy könyvelőt!
Atys
Köszi a segítséget. Ma bementem az okmányirodába. Oda ahol a vállalkozói igazolványomat is készítettem. Feltettem a kiscsajnak a nagy kérdést, ő meg csak pislogott. Fel se fogta mit akarok. annoyed.gif Átküldött a szomszédba, hogy ott adják ki a működési engedélyeket, hátha ott tudnak vagy hívjam fel az APEH-ot.
Átmentem a szomszédba, ott is kérdeztem. A másik, már nem annyira kiscsaj (de még csaj kategória ani_wink.gif ) is pislogott szépen. Hát ő még ilyet kérdést életében nem halott. Bár az anyukája is így csinálja a fodrászatot, hogy egyéni vállalkozó, és az üzlet az a Katika fodrászat.
Szóval ennyire jutottam. Végül is azt szűrtem ki, hogy ha egyéni vállalkozó vagyok, akkor mindenképpen kell szerepelni a hivatalos iratokon a saját névnek, meg hogy egyéni vállalkozó, ezen felül azt írok oda amit akarok, a kutya se törődik vele. tongue.gif
Gereby
Megkérdeztem édesapámat. Ő szintén egyéni vállalkozó, és van egy cégneve. Amit tenned kell:
-beleíratni a vállalkozói igazolványodba
-bejelenteni az APEH-nak
ennyi. ani_wink.gif
Atys
Köszi a segítséget! Így fogok tenni.
Digital Silence
Link
Atys
Éljenek a rendszergazdák! Én is az lettem egy hete egy gimiben! biggrin.gif
h.arpad
Nekem nem mindig volt jó dolgom pót rendszergazdaként az egyesületben. Semmi gyakorlatom nem volt, az "igazi" rendszergazdák pedig semmivel sem törődtek, így tenni kellett valamit: legalább alapszinten üzemben tartani a gépeket, a legfontosabbakat feletelepíteni, a hálózatot konfigurálni. Ha adatvesztés volt, mindig én voltam a hibás, és természetesen mindig éppen ott voltam. Ugyan mikor készíthet backup-ot egy rendszergazda, ha a nap minden órájában használják a gépeket?

Természetesen az átlagembernek képtelenség megmagyarázni, hogy fontos dolog valahová kiírni az adatokat, még akkor is ha a winchesteren ott vannak. És lám... roll.gif annak idején volt is adatvesztés.

Tanulság: hacsak nem vagy "főállásban" rendszergazda, ne vállalj el ilyen feladatokat. no.gif
Atys
Hát akkor én egy kicsit szerencsésebb vagyok/leszek, mert ezt főállásban fogom csinálni. Úgyhogy lesz időm beletanulni a dolgokba, mert ilyet eddig még nem csináltam. Van valami hely, ahol utána lehet nézni, hogy pontosan mit is várhatnak tőlem?
Greene
IDÉZET(h.arpad @ 2007. július 29. 1:05) *
Ugyan mikor készíthet backup-ot egy rendszergazda, ha a nap minden órájában használják a gépeket?

Bármikor... Az egész csak azon múlik az adott rendszergazda (vagyis rendszergazdának kikiáltott illető) mennyire ért hozzá, és mennyi időt tud rászánni. ani_wink.gif

Én inkább abban látom a problémát, hogy a szerényebb költségvetésű szervezetek nem áldoznak az adatok biztonságára. Ilyenkor fel kell hívni a figyelmet az adatvesztés fokozott veszélyére, és kategórikusan ki kell jelenteni, hogy nem vállalsz felelősséget érte.
Atys
Hát ebben a gimiben fogalmam sincs, hogy van-e adatmentés.
Digital Silence
Az még szerencse, ha olyan helyre kerülsz, ahol kiépített rendszer van. Egyik volt cégemnél a rendszergazda fúrt-faragott, húzta a kábelt, létrázott 1000-el. Segítettünk neki eligazodni a kábelcsatornák rengetegében. Mikor leülsz a szerver elé, és betolod a dvd-t a backup-hoz, az már hab a tortán. smile.gif
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.