Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: Rendszergazdák feladatai
PC WORLD Segélyvonal > KÖZÖSSÉG > Általános
Oldalak: 1, 2, 3
Atys
Na egy kicsit megkésve.

Sajnos nem rendszergazdaként vettek fel, hanem tanárként, így nincs időm tisztességesen megtanulni a dolgokat és máris sokat kérnek.

Eddigi tapasztalataim, hogy nagy szívás a munkám, mert volt előttem egy rendszergazda, de az csak elrontotta, ami addig jól működött. mad.gif
Volt egy frankón kiépített helyi hálózat, szeverek. Ment minden frankón, de az elődöm mindent tönkrevágott egy év alatt.
Most az is siker volt, hogy újra megy a net a gépeken, de a szerverek kiiktatva.

Szóval létrehoztam egy új topikot: hálózat
Ezen keresztül kérnélek titeket, hogy aki tud segítsen!
Szóval minden érdekel majd, ami kapcsolódik a hálózatok kiépítéséhez és működtetéséhez! bulb.gif
MOSAIC
Bár elég régi a topic, de azért szólnék pár szót.
Iskolában dolgozom rendszergazdaként. Szerencsére nagyon modern iskola. Néhány éve lett felújítva. Minden teremben van csatlakozó, ha kell a net, vagy a hálózat, sőt még a folyosón is van.
Nekem is sok egyéb dolgom is van, mint a tanároknak segítséget nyújtani, ha e-mailt kell írni, vagy csatolni. Hozzáteszem, hogy ez csak az elején volt így, mert összehívtam több csoportra osztva a tanárokat és kis tanfolyam keretében elmondtam az alapokat. Persze sokan még máig nem képesek megtanulni dolgokat, de haladás. Statisztika és egyéb nyalánkságokat nekem is kell csinálni, de csak az első évben volt nehéz, most már pár óra alatt megvan.
Számítógépekből több mint 60 van a suliban + kettő szerver. Weboldalakat is blokkolok, hogy a gyerekek ne találkozzanak nem nekik való dolgokkal, valamint a chat is tiltó listán van.
Folyamatos a bővítés. Nem mondom, hogy tökéletesen dolgozom, van mit fejleszteni még, de igyekszem nem kapkodni. Mentéseket kell végezni, javítani, ellenőrizni, frissíteni és figyelemmel kell kisérni a licenszeket... pl vírusírtók. Kapcsolatban kell lenni több informatikai bolttal. Keresni kell a legjobb és egyben olcsó boltot.
Viszont szerintem az egyik legfontosabb, hogy be kell osztani a napját, a hetét a rendszergazdának. Persze csúsznak be dolgok, amelyek nem tűrnek halasztást, ezért kell betenni néhány üres helyet.
Előttem természetesen itt is az infó tanár próbálta felügyelni a rendszert, de nem erre a területre van felkészítve.
Még sorolhatnám, hogy milyen feladataim vannak, de majd máskor.
TheSaurus
A legtöbb helyen a sys egyben guru, lelkiatya, pszichológus, idősebb testvér és ki tudja még, mi minden. Ja, karbantartó, takarító, cipelőember, villanyszerelő, stb. A "legtöbb hely" alatt ...khm... mérsékelt költségvetésű intézményeket értvén.
Atys
Hát igen mindenben igazatok van!
Tapasztaltam minden dolgot, míg rendszergazda voltam. Most már csak múlt idő, mert azóta valamilyen törvényre hivatkova nem lehet tanár és rendszergazda egyben... ennek csak örülni tudok, így maradtam "mezei" infotanár. biggrin.gif
Az új rendszergazda is vakarta a fejét egy ideig, de aztán huszáros vágással megoldotta a dolgot: ami gépek rosszak voltak azokat leselejtezte, majd vett klienseket egy szerverhez kötve. Így minden gondja megoldódott, egy szervert kell felügyelni és a kliensek onnak kapnak mindent. Nekem is könnyebb a munkám, mert látom melyik gyerek mit csinál, nem kell annyit járkálni.
Minden tiszteletem a rendszergazdáké, mert tudom mit csinálnak!
(egy apró megjegyzés: azért találkoztam egy olyan rendszergazdával, és sajnos munkakapcsolatban kell lennem vele, hogy majd elszállt az agya mert ő egy linuxos rendszert felügyelt... ezt csak azért írtam ide, mert vannak idiot emberek is, és ő véletlenül rendszergazda lett, de mint mondják kivétel erősíti a szabályt)
TheSaurus
Elismerésem a rendszergazdátoknak a huszárvágásért: "...vett...". Én annak idején a tankönyvfelelős laptopjához egy új merevlemezért fél évig könyörögtem, mert állítólag nem volt rá pénz. Nem is lett volna, ha az igh. nem akarja elvinni magával a laptopot valami utazásra, abban a pillanatban került pénz is, és volt kb. 2 órám a vásárlás-szerelés-telepítésre.
apaszka
Bocsánat ha nem jó toppikba írok! Szóval az lenne a kérdésem,hogy hogyan tudnék egy fórumot lementeni at ATW től,hogy azt áttudjam vinni máshová? A tartalom nagyon fontos,és elbukni azt nem szeretném!?!? Akár privibe is jöhet a segítség! Nagyon szépen megköszönöm előre is !!!!!!
Spányik Balázs
Attól függ, van-e hozzáférésed a szerverhez? Mondjuk FTP és MySQL kéne mindenképpen.
TheSaurida
Kaptam egy feladatot: beléptetőrendszer készítése az iskolában.
Specifikáció: 1 db kapu nyitogatása a diákigazolvány vonalkódja alapján, valamint naplózás, késések dokumentálása.
Szerintetek mennyit lehet kérni a rendszer kiépítéséért, aztán meg a napi adatlefejtés / karbantartás, stb. elvégzéséért?
Atys
Na erre én is kíváncsi vagyok! Hardveresen ezt hogyan oldod meg? Van erre már valamilyen kész rendszer?
TheSaurida
Kész rendszerek vannak, de drágák. Igazából egy vonalkód-olvasó kell, meg egy vezérlőkártya, ami tud 220 (230) V-ot kapcsolni, a programot meg tudom íri, a munka az lesz, hogy az adatbázist feltöltsem a kölkek adataival (meg az órarenddel, satöbbivel).
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.