speedmetal
2006. május 15. 9:50
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni egy IBM P260 21"-os CRT monitorral kapcsolatban. Sajnos nem tudom beállítani szépen a képet, mivel a kép tetején és alján a konvergencia elhajlása már 0,5-1 mm. Ez azt eredményezi, hogy pont a menük homályosak, a képernyő tetején. A közepe tökéletes, ott nincs is gond.
A monitort 1280x960 felbontásban használom 100 Hz-en.
Szóval ez normális egy ekkora monitornál vagy csak én vagyok ügyetlen? Tapasztalatok? Ötletek?
Köszi előre is a segítséget, üdv.
arpsoft
2006. május 15. 10:59
Esetleg próbálkozzál alacsonyabb frekivel, mondjuk 85 Hz-el.
Ugye konvergencia alatt a három színhez tartozó elektronsugár összetartását érted és nem a fókuszhibát?
speedmetal
2006. május 23. 14:13
Nem szeretnék alacsonyabb frekvenciával próbálkozni, mert szerintem nem sok köze van a kettőnek egymáshoz - de lehet, hogy most nagy baromságot mondtam - illetve nem azért vettem 121 KHz-es monitort, hogy 85 Hz-en villogjon. Sajnos elég gyenge a szemem és a 85 Hz is zavar, észre veszem.
Egyébként igen, a három szín eltérését értem alatta.
Köszi a gyors választ. Üdv.
arpsoft
2006. május 23. 15:12
A 121 kHz a sorfrekvencia, a 85 Hz a képfrissítési. Ne keverjük össze!
speedmetal
2006. május 23. 15:29
Nos én nem keverek össze semmit - ezzel kapcsolatban legalább is nem. Minél nagyobb ugyanis a sorfrekvenciája az adott monitornak, annál nagyobb képfrissítést tud elérni a különböző felbontásokban. Szóval a 121 KHz-es monitorom alapból tud 1280x960-as felbontásban 120 Hz-et. Én 100-on használom. A 85 már nagyon kímélné az elektronikát

De nem is ez a lényeg. Az eredeti kérdésemre van konstruktív javaslatod?
arpsoft
2006. május 23. 16:39
A konvergencia hibát csak az elektronágyúk beállítása oldja meg. Ezt szoftverből nem lehet megcsinálni.
speedmetal
2006. május 23. 19:46
Szóval nem érdemes szórakozni vele? Gondolom, ha elvinném szervízbe és el is fogadnák, akkor is többe kerülne a leves mint a hús.
Akkor vagy megszokom, vagy megszököm

Köszönöm a segítséget. Üdv.
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk,
kattints ide.