Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: Foci topik
PC WORLD Segélyvonal > KÖZÖSSÉG > Általános
Oldalak: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Fujitsu
IDÉZET(Giraffe @ 2010. július 13. 21:44) *
A végén még ki fog derülni, hogy "testvéri szívesség" volt Balack lerúgása.

Hát az biztos, hogy momentán ő az egyike azoknak, akiket én nem tennék be a jelenlegi keretbe. roll.gif
A VB egy hónapig tart, és nem az elején kell brillírozni.

Ez oké, de egyrészt még nem nyert VB-t olyan csapat, amelyik az első csoportmeccsén kikapott, másrészt nem csak egy "erőtartalékolós" 0-0 volt a svájciak ellen vívott csoportmeccs, hanem egy durva zakó. És a VB-győztes csapatok ritkán aprózzák el a dolgot, általában megnyerik az összes csoportmeccsüket is. Legalábbis ez a fociban így szokott lenni, és érthető is, hiszen kell a győzelem a csapat önbizalmához, az edzettség fenntartásához. Ehhez képest azért egy vereséggel indítani nem túl biztató előjel, még akkor is, ha tudjuk, hogy a végén kell hajrázni. Ezt figyelembe véve szerintem nincs mit csodálkozni azon, amit június 18-án írtam.
Letámadás - amit ezen a VB-n és a két évvel ezelőtti EB-n - zseniálisan csináltak a spanyolok.

Letámadás ide vagy oda, mikor a németekhez került a labda, és mehetett volna a kontra... No, ott kifogyott a germánokból a kraft. Nevezhetjük ezt persze letámadásnak is, én inkább durva sebességkülönbségnek hívom: 10 méteren legalább 3-at rávertek a spanyolok a németekre. Egyszerűen gyorsabbak voltak és kész.
2 év alatt két döntőben verték meg a németeket, ez azért nem véletlen.

Lehet, hogy nem véletlen, de ne feledjük, hogy két éve még egy teljesen más német válogatott kapott ki a spanyoloktól. A jelenlegi német válogatott meg még eléggé kiforratlan, de majd kialakul ez. cool.gif Két-három év múlva már nem biztos, hogy így alakul majd az eredmény. Arról nem is beszélve, hogy ha a németek a spanyolok ellen is hozzák a támadó formájukat, mint például Argentína vagy Anglia ellen, akkor a spanyoloknak nem lett volna sok esélyük, mert a helyzetkihasználásuk így is a béka feneke alatt volt. Csak hát gyorsabbak voltak a németeknél, akik meg beálltak védekezni, úgyhogy borítékolható volt a vereség. Ha kihúzták volna 120 percig (ami a spanyolok helyzetkihasználását tekintve nem is lett volna lehetetlen); akkor a németek mennek tovább.
Kassainak pedig nem sok tévedése volt, és egyáltalán nem segítette a spanyolokat (ezt még a németek is elismerték). Pl. a "szakértők" által német 11-esnek mondott eset is maximum szabadrúgás lehetett volna, ahogyan a végén pedig Schweinsteiger nagyon "esni akart" és nem továbbmenni.

Kassainak volt tévedése, még ha nem is sok. Számos szabálytalanságot továbbengedett, amit nem lett volna szabad. Lehet, hogy az jó, hogy nem adott egy sárgát sem, de ez azért már a másik véglet. Ami Özil esését illeti, szerintem sem volt 11-es, de onnan egy szabadrúgás szerintem nem lett volna a németek ellenére.
Ettől függetlenül nem vezette rosszul a meccset, meg nem is állítom, hogy rajta múlott az eredmény, de azért legyünk tárgyilagosak vele szemben is. ani_wink.gif
Giraffe
IDÉZET(Fujitsu @ 2010. július 13. 22:47) *
És a VB-győztes csapatok ritkán aprózzák el a dolgot, általában megnyerik az összes csoportmeccsüket is. Legalábbis ez a fociban így szokott lenni...
Ez hatalmas tévedés. Többször is elhangzott a hollandok meccsén, hogy ők lennének a 2. csapat, aki 100%-os eredménnyel lesz világbajnok. Vagyis korábban a braziloknak is csak egyszer sikerült minden meccsüket megnyerniük, a többieknek mindig volt legalább egy botlása. Ezúttal az volt csak az érdekes, hogy nem nyer korábban olyan csapat, amelyik vereséggel kezdett.
Arról nem is beszélve, hogy ha a németek a spanyolok ellen is hozzák a támadó formájukat, mint például Argentína vagy Anglia ellen, akkor...
Ha egy csapatot felőröl a folyamatos védekezés (alig van náluk a labda), akkor nem sok erő marad a támadásra. roll.gif Az angolok és az argentinok helyet hagytak a németeknek, kaptak is 4-4 gólt - a spanyolok "agyonnyomták" őket.
Kassainak volt tévedése, még ha nem is sok.
Ugyanazt mondtuk, csak más szórenddel. tongue.gif
Ettől függetlenül nem vezette rosszul a meccset, meg nem is állítom, hogy rajta múlott az eredmény, de azért legyünk tárgyilagosak vele szemben is. ani_wink.gif
Legyünk: nagy mázlija volt, mert két sportszerű csapat partner volt abban, hogy a játékon legyen a hangsúly; a hibái nem lettek sorsdöntőek (azért a szabadrúgás és a 11-es nem egy kategória); nem ő lett a főszereplő, és ez nagyon fontos. Nem volt hibátlan a munkája, de aki vezetett már meccset (foci, kosár, kézi stb.) az tudja, hogy nincs olyan, hogy hibátlan játékvezetés - a bírónak azonnal kell döntenie, és nem 6-10 lassítást követően, esetleg megtárgyalva a néhány "szakértővel". Még a videóbíró sem lesz 100%-os, mert hány olyan helyzet van, amin a lassítások után is napokig lehet vitatkozni...
KGigi
Azt azért ne felejtsétek el, hogy a bronzmeccsen sok német nem játszott betegség miatt. Egy ilyen vírusnak már ott kellett bujkálnia bennük a spanyolok elleni meccsen. Szerintem ennek is volt szerepe abban, hogy ennyire lassúak voltak. Ettől függetlenül persze a spanyolok megérdemelten nyertek. Amit pedig a hollandok műveltek, az nem foci... roll.gif
Fujitsu
IDÉZET(Giraffe @ 2010. július 13. 23:31) *
Többször is elhangzott a hollandok meccsén, hogy ők lennének a 2. csapat, aki 100%-os eredménnyel lesz világbajnok.

Hmm, utánanéztem, és tényleg... Ugyanakkor ha a "100%"-ot módosítjuk úgy, hogy belefér mondjuk 1 döntetlen, akkor mindjárt más a leányzó fekvése. ani_wink.gif De különben sem ez volt a mondanivalóm lényege.
Egy döntetlen belefér, sőt, talán még egy tét nélküli csoportmeccs elvesztése is. A lényeg (amit te is említettél): nem volt még olyan, hogy vereséggel kezdő VB-t nyert volna. Márpedig ezt figyelembe véve nincs kivetnivaló abban, amit június 18-án írtam... roll.gif
Az angolok és az argentinok helyet hagytak a németeknek, kaptak is 4-4 gólt - a spanyolok "agyonnyomták" őket.

A támadás ugyanúgy igénybe veszi a játékosokat, mint a védekezés. roll.gif Abban igazad van, hogy ha egy csapat nyomasztó fölénybe kerül, akkor "lefáraszthatják" az ellenfeleket, de szerintem itt nem erről volt szó, az elfáradás nagyjából azonos mértékű lehetett, legalábbis kiugróan nagy különbségek szerintem nem voltak ezen a téren. Meg különben is, már a meccs legelején, a legelső kontráknál is kijött a sebességkülönbség... (A cseréket már nem is említem.)
Ugyanazt mondtuk, csak más szórenddel.

Ugyanazt, de más tényezőn van a hangsúly. tongue.gif
Nem volt hibátlan a munkája, de aki vezetett már meccset (foci, kosár, kézi stb.) az tudja, hogy nincs olyan, hogy hibátlan játékvezetés - a bírónak azonnal kell döntenie, és nem 6-10 lassítást követően, esetleg megtárgyalva a néhány "szakértővel".

Igen, ez így van, nincs tökéletes játékvezetés. Ugyanakkor a hibák számát és mértékét tekintve van különbség a bírók között. Márpedig ha azt vesszük, hogy Kassaié nem volt egy nehéz meccs (ahogy írod is), akkor a továbbengedett faultokat és a meg nem adott szabadrúgás(oka)t nehezebben emésztjük meg. Ezért mondtam, hogy legyünk tárgyilagosak: bár Kassai nem vezette rosszul a meccset, vannak olyan bírók, akik egy hasonló nehézségű mérkőzést kevesebb hibával is le tudtak volna vezetni. Szerintem ezt kár tovább elemezni.
Giraffe
A világversenyek első meccsei mindig nehéz falatok, szinte minden nagy csapat (akinek mindig nagyobb a tét, mint a kisebbeknek) nehezen abszolválja - legyen szó fociról, vízi-, kézi- vagy kosárlabdáról. Ilyenkor szokják még a csapatok a hely és a verseny légkörét.

Sokkal könnyebb a támadásban levő csapatoknak. Ha egy támadó elront 4-5 labdát, legfeljebb megpróbálja a következő alkalommal, ha egy védő hibázik, akkor az sok esetben gól, így a hátvédeken, de főleg a kapusokon sokkal nagyobb a nyomás. Ha a támadó (esetleg középpályás) sor nem tudja megtartani a labdát, akkor a védők egy idő után elfáradnak fejben (hiszen nem tudnak pihenni), és előbb-utóbb hibáznak (ahogy a németek is hagyták Puyolt fejelni).

Nem tudom, Te sportoltál-e (esetleg bíráskodtál-e) valaha? TV-n keresztül a lényeg a legtöbb esetben nem igazán jön át...
Fujitsu
Az első meccsek nehezek, de a világbajnokok általában sikerrel veszik őket. (Annál is inkább, mivel maximum egy meccset lehet elveszteni.) Ezt nem érdemes tovább ragozni.

A fociban a támadással egyidejűleg a védekezésre is kell összpontosítani. Ha ugyanis a támadó elveszti a labdát, könnyen lehet, hogy másodpercek múlva már a saját tizenhatosánál alakul ki hatalmas helyzet. Ezért nem hinném, hogy a védekezés lényegesen fárasztóbb lenne, hiszen a támadásban is benne kell lennie a védekezésnek. Persze más a helyzet, ha egy csapat nyomasztó fölénybe kerül, de ezt már írtam az elején is. A folyamatos védekezés valóban fárasztó. De, mint már írtam, a németeknél már a meccs legelején kijött a sebességkülönbség, ráadásul a csereként behozott játékosok sem bizonyultak turbómeghajtásúaknak... Ebből következtettem arra, hogy a szokásos elfáradáson kívül valami még közrejátszhatott. Abban is lehet valami, amit KGigi írt.

Tudom, hogy a TV-n keresztül sok minden nem érzékelhető, de azért az alapvető tények különösebb szakértelem nélkül is megállapíthatóak. Tehát ha pl. a meccs második percében a német támadásnál simán legyorsulják a spanyolok a németeket, akkor ezt elég nehéz a fáradtságra fogni, nemde? (Természetesen a meccs okozta fáradtságra gondolok.)
die nadel
IDÉZET(Fujitsu @ 2010. július 14. 20:43) *
Tudom, hogy a TV-n keresztül sok minden nem érzékelhető, de azért az alapvető tények különösebb szakértelem nélkül is megállapíthatóak.

A képernyőn szinte csak az okozat látszik, legyen szó védekezésről, támadásról, lesről, gólról. Az ok mindig összetettebb. Az, hogy mi van, mindig látszik, hogy miért, az szinte csak olyanoknak egyértelmű, akik űzték is ezt a sportot és nem csak nézték. ani_wink.gif
Fujitsu
Nem egészen értem, milyen okokra gondolsz. Az okokra lehet következtetni (ehhez megint nem kell tehetség), illetve ott vannak a hivatalos magyarázatok, például a sajtótájékoztatókon. Ráadásul az, hogy űzöl/űztél egy sportot, önmagában még nem jelent sokat, hiszen egész más hobbiból focizni, mint versenyszerűen, fizetésért, főállásban. ani_wink.gif
Szerintem némiképp elkanyarodtunk a témától...
Giraffe
Részben valóban eltávolodtunk az eredeti témától, de az is jól látszik, hogy mennyire leegyszerűsíted, mennyire leegyszerűsíti a tévé a sport lényegét. Én nem focizni valóban csak hobbi szinten fociztam, de több mint 20 év versenysport és több mint 20 év bíráskodás van mögöttem (nem vagyok ilyen öreg, ebből kb. 10 év átfedés van cool.gif). Az ismerőseim és barátaim között nem kevés komoly eredményt felmutató sportoló van (több mint egy tucat olimpiai arany tulajdonosai), így talán kicsit többet látok az események mögé is.

Az, hogy az International Elf azt a teljesítményt nyújtotta a spanyolok ellen, amit, annak nagyon sok oka volt - de leginkább az, hogy a spanyolok nagyon szépen - és tudatosan - lezárták a területet előttük, sok esetben gyakorlatilag "kijelölték az utat", amerre mehettek.
Nem volt látványos játék, amit produkáltak Puyolék, de immáron EB- és VB-arannyal bizonyítottan eredményes.

Az pedig külön szerencséjük volt, hogy akkor hibáztak, amikor még lehetett. roll.gif
Fujitsu
Leegyszerűsítem a sport lényegét? Ilyet sem mondtak még nekem. Ha te mondod, biztos úgy van. (Azt megtudhatom, hogy melyik sportágban kellett volna találkoznom a neveddel?)

Engem (szerencsére) messzire elkerült a versenysport, meg úgy egy ideje már nagyjából minden sport (sajnos blush.gif ); de azért hobbi szinten természetesen én is sportoltam, többek között fociztam is. Láttam már pár VB-t meg EB-t, meg rengeteg egyéb meccset (volt, amelyiket élőben), úgyhogy ha másként nem is, de ezen a téren van némi viszonyítási alapom. Én a tényekre alapozok: arra, amit látok; arra, amit hallok, olvasok; és nyilván nem vehetek minden tényezőt számításba. A legjobb az egészben, hogy nem is kell. cool.gif Ha az egész csapat belőtte magát a meccs előtti fél órában, és ezért fociztak úgy, ahogy, akkor azt úgyis csak a csapat berkein belül tudják, hiába állsz neki elemezgetni a vereség okait. A leglényegesebb dolgok amúgy is megállapíthatóak mindenfajta különösebb hozzáértés nélkül, ezért sem kell szakértőnek lenni, hogy értékelni tudjál egy meccset.

Ami a németek teljesítményét és a vereség okait illeti, pont ez az, amiben nem értünk egyet. smile.gif Szerintem a vereség legfőbb indoka a németek védekező hozzáállása és lassúsága volt német részről (nyilván a fiatal német válogatott "éretlensége" is közrejátszott); és a spanyolok támadó szellemű futballja és gyorsasága spanyol részről. (Fontos, hogy ezzel nem azt mondom, hogy jól játszottak!)
Bár Löw valóban azt nyilatkozta, hogy Spanyolország ellen a legjobbjukat hozták, én ebben annyira nem hiszek. Ugyanis a spanyolok rengeteg hibával fociztak, és én az ezen a VB-n nyújtott teljesítményüket egyáltalán nem érzem magabiztosnak (a két évvel ezelőtti EB-hez viszonyítva meg pláne). A védelmük sem feltörhetetlen, bizonyítja a két kapott gól. Csak éppen ezen a VB-n valahogy mindenki olyan gyengén focizott, hogy most ez is elég volt a győzelemhez. Úgy vélem, egy komolyabb felkészültségű, jó formában lévő, támadó szellemű csapat ellen nem sokat ért volna a "majd csak nyerünk 1-0-ra" taktikájuk. (A kihagyott helyzetek megbosszulják magukat, mint tudjuk.) A németek meg igenis tudtak volna veszélyes támadást vezetni, ha kellően gyorsak, technikásak és ők is lezárják a területeket. (Bizonyíték: volt német támadás, csak éppen vagy szabálytalanság, vagy labdavesztés vetett véget neki.)
A védekező hozzáállás taktikai hiba volt (meg játékosi is, mert ugye nem játszott Müller, olyanok meg játszottak, akiknek semmi keresnivalójuk a válogatottban); a lassúság meg... Szerinted ez elsősorban a spanyoloknak köszönhető (ugye a védekezés fáraszt); szerintem meg más volt a fő oka, mert már a meccs első perceiben is lassabbak voltak a németek. Hogy mi lehetett a más ok? Például lappangó betegség (amire már KGigi is utalt); éjszakai tivornya (nem példa nélküli eset, gondoljunk csak az elvesztett berni döntőre); sérülés; általános fáradtság; meg még a rosseb tudja, mi minden. A pontos okot úgysem tudod megmondani, még akkor sem, ha 20 évig versenyszerűen fociztál. Azt ugyanis csak a játékosok tudják (talán még az edző sem!).
Mindenesetre az tény, hogy a német válogatott nem volt jó formában.
Ha csak azt mondjuk a meccsel kapcsolatban, hogy a spanyolok lezárták a területet, jól védekeztek meg támadtak, és ezért nyertek; na, az a leegyszerűsítés! yes.gif
sonykor
Finn - Magyar 1:2 videó: Link.

Soha rosszabb meccset.
sonykor
Életem legbénább közvetítése volt a Magyarország - Azerbajdzsán: Link.
A rendező mind a két gólt teljesen elbénázta, csak az ismétlésből lehetett látni milyen is volt a gól.
Sebi
Meghalt Albert Flórián
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.