Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: NCQ
PC WORLD Segélyvonal > HARDVER > Alkatrészek, perifériák > Adattárolás
bvoneki
Vajon a Native Command Queueing funkció csak az újabb 7200-as HDD-ben kezd megjelenni, vagy beleintegrálják majd az újabb notebook 2.5"-osokba is? Aztán: ez mennyire hasznos? Elméletben tudom, hogy mire jó: optimalizálja az egyidejűleg beérkezett utasításokat a merevlemez, de ez a gyakorlatban mennyit segít a tempón?
Athos
Azért nem akárhogyan optimalizálja. ani_wink.gif Az utasításokat olyan sorrendbe rendezi, hogy a fejhez képest az elérendő adatok távolság szerint növekvőleg legyenek. Ezáltal azt lehet elérni, hogy a fejnek kevesebbszer kell pozícionálni és megvárni míg egy adott terület felé érkezik. Ez gyorsít az adatkezelésen. Hogy ez látszülag hány százalékot jelent azt nem tudom, de van értelme.
Chabi
IDÉZET(bvoneki @ 2005. May 23., Mon 0:44)
... de ez a gyakorlatban mennyit segít a tempón?

>> Serial ATA-merevlemezek tesztje <<

Itt megláthatod az NCQ hatékonyságát a teszteknél.
ProFiler
Sokat számít, az biztos. cool.gif

Ciao.
bvoneki
Igen, természetesen nem mindegy, hogy hogyan optimalizálja az utasításokat, mert még baj is lehetne belőle. Azért gondoltam, hogy 2.5"-os HDD-kben hasznos volna, mert ezeknek pont a pozicionálási idő a gyenge pontjuk, és így sok időt takaríthatnak meg.
csum-pi
Nem akarok hülyeséget kérdezni, de lehet hogy az lesz? De mi is ez pontosan valójában? Mert azzal nagyjából tisztában vagyok, hogy a SATA hogyan néz ki, milyen újításokat tartalmaz! De ez? Azt sem tudom, hogy egyáltalán fogható dolog-e?
ProFiler
Ez a merevlemez egy tulajdonsága (belső). Kívülről semmi különbség. (erre azt is mondhatnám, hogy nem fogható, bár ez ha mélyebben belegondolok, akkor sántít)

Ciao.
Calyd
De ezt a rendezést gondolom valamilyen hardware-es úton teszi, nem?
ProFiler
Igen is meg nem is.

Ciao.
rootcommander
Hello!

Ezt az NCQ-t szoftveresen lehet bekapcsolni? (BIOS-ban mondjuk?)
Ha van egy alaplapom, ami SATA-I-et tud és rajta van egy SATA-II-es(átjumperelve SATA-I-esre) HDD, aminek van NCQ-ja, akkor én ki tudom használni?

<A következőt töröltem. Próbáljuk a kérdéseket, csak 1 helyen feltenni. ani_wink.gif Köszi (Shia-ko)>
ProFiler
Az NCQ az a HDD belső tulajdonsága. Nincs ezen mit kapcsolni.

Ciao.
nascar
Az NCQ kapcsolható a Sajátgép >> Tulajdonságok >> Hardver >> Eszközkezelő >> IDE ATA/ATAPI vezérlők >> Serial ATA Controller >> Tulajdonságok >> Primary Channel >> Enable Command queing exclamat.gif bulb.gif
rootcommander
Érdemes Windows XP-t egy olyan SATA-150 v. SATA 300-as HDD-re telepíteni, amely az NCQ-t támogatja és be van kapcsolva, mint egy NCQ nélküli SATA-150-esre?
Miért?
ProFiler
Igen. Mert később egyes programok esetleg ki tudják használni. Minimális sebességnövekedés elérhető vele.

Ciao.
rootcommander
Köszi!

Megvan a HDD, de nem tudom hol lehet bekapcsolni az NCQ-t.
Amit nascar írt 2 hozzászólással ezelőtt, nekem olyanok nincsenek, vagyis az IDE ATA/ATAPI vezérlők pontig egyezik, de utána nekem nincs SATA Controller benne.
Két "Elsődleges IDE -" és két "Másodlagos IDE csatorna" van, meg egy "Intel® Ultra Ata Storage Controllers" és egy másik ugyanilyen csak annak a száma más, de ezeken belűl nem találtam semmi NCQ dolgot.

Megköszönném, ha valaki tudna nekem segíteni.
ProFiler
Az NCQ mondom, hogy be van kapcsolva! (Persze ha NCQ-s a HDD. bulb.gif

roll.gif

Ciao.
rootcommander
OK, megértettem, én is erre gondoltam, csak akkor nem tudom, hogy nascar mit írt 3-mal ezelőtt: "NCQ kapcsolható: ...

Köszönöm

COMMANDER
nascar
Azt írtam, hogy az NCQ bekapcsolható, mert az!
De olvasgass egy kis szakirodalmat: Merevlemez-körkép exclamat.gif ani_wink.gif
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.