Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: Linux: pro és kontra
PC WORLD Segélyvonal > SZOFTVER > Operációs rendszerek > Linux
andrewdr
Sziasztok,

3-4 éve minden évben párszor nekiveselkedtem a linuxnak, eddig felemás tapasztalatokkal.Anno egy dobozos SuSe 6.3 volt az első alany, szakkönyvekkel együtt.A laptopomra akartam egy gyors, jó rendszert telepíteni, kíváncsi voltam a linux tudására.Tesztelésnek jó volt, hamar meg kellett tanulnom a konzol használatát, kernelfordítás, stb., ugyanis a hardverfelismerés nagyon nem sikerült a rendszernek (hangkártya, winmodem, tv-out,LCD kijelző stb.).Keményen kűzdöttem, próbálkoztam, de néhány hét után fájó szívvel vissza kellett telepítenem a WinXP Professionalt.
A későbbiekben újra és újra próbálkoztam a WinXP mellett, UHU-val, későbbi SuSe verziókkal, Mandriva 2005LE-vel, de az egyre jobb tapasztalatok ellenére, még mindig nem volt az igazi a rendszer.
Pár hete elhatároztam, hogy a munkahelyemre viszem a régi gépem és főként irodai munkákra linuxot telepítek rá.Feltettem az 5 cd-s SuSe 10-et, és először sikerült egy linux rendszert úgy telepítenem, hogy minden hardvert jól felismert és beállított.
Felbátorodtam, az otthoni gépre az XP mellé feltettem az Ubuntu 5.10-et, hasonlóan jó tapasztalatokkal (kivéve a pppoeconf konzolos beállítást).
Kár, hogy még nem tudja a linux kiküszöbölni a win. használatát, jó lenne, ha már csak néha-néha kellene átváltani az XP-re a linux mellett.
Mi a véleményetek erről?
A következő hozzászólásban leírom az általam tapasztalt előnyöket és hátrányokat.
Greene
VMware van Linuxra is, az alól pedig simán megy egy XP is. Tehát át lehet véglegesen térni, és gondolkozom is rajta. ani_wink.gif
andrewdr
Linux kontra Windows

1. menet:
Erőforrásigény, stabilitás: Bár az újabb linuxoknak egyre nagyobb az erőforrásigénye, ebben a műfajban sokkal jobbak a windowsnál.

2. menet:
Hardverkompatibilitás: Számomra eddig az XP sokkal jobb volt ezen a téren, de újabban nagyon feljött a linux (sőt...).

3. menet:
Hálózat: A linux világa, nekem nehézségeim vannak vele XP és linux alatt is (de ez, azt hiszem az én hozzá-nemértésem miatt van).

4. menet:
Internet: A linux mindent tud, én már egy ideje Xp alatt is Firefoxot és Thunderbirdet használok, de nagy bánatom, hogy a Skype nem az igazi Linux alatt, és ez nagy baj(nekem).

5. menet:
Grafika: Szoros verseny, Photoshop-Gimp kérdés.Sokan dícsérik a Gimpet, de, bevallom nekem a Phsp jobban kézre áll.

6. menet:
Multimédia:Itt, azért vannak gondok linux oldalon.Jó a Mplayer, de beállítani nem egyszerű (nekem nem sikerült, nem játszik teljes képernyőn pl.).Videószerkesztés: linux alatt nem megoldott a Canopus kártyám használata.

7. menet:
Iroda:Nálam az OpenOffice bizonyíték, nem ígéret... smile.gif

8. menet:
Játékok: Azt mondják, ebben jobb a Windows. Nem tudok igazán állást foglalni, mert nem vagyok játékos.

Pontozással győz...?
Shia-ko
Jó kérdés, és a válasz, mint a legtöbb esetben, személyre szabott.
A felhasználónak tisztában kell lennie, hogy mire szeretné használni, és mit vár el tőle. Ideális esetben ezt meg tudja oldani 1 operációs rendszerrel. Rosszabb esetben mindkettőre szüksége van.
Használtam mindkettőt, és a mostani grafikus felületekkel gyakorlatilag alinux is használható úgy, mint egy windows. Erre talán a Mandriva alegjobb. Aztán van olyan is, ami főleg a szakiknak van kitalálva.
ProFiler
Mindkettő. Attól függ, mire kell.

Ciao.
aty
IDÉZET(andrewdr @ 2006. március 08., 12:27 - szerda)
Linux kontra Windows

2. menet:
Hardverkompatibilitás: Számomra eddig az XP sokkal jobb volt ezen a téren, de újabban nagyon feljött a linux (sőt...).

6. menet:
Multimédia:Itt, azért vannak gondok linux oldalon.Jó a Mplayer, de beállítani nem egyszerű (nekem nem sikerült, nem játszik teljes képernyőn pl.).Videószerkesztés: linux alatt nem megoldott a Canopus kártyám használata.

Egzotikus hardwareket leszámítva sokszor jobb a helyzet Linux esetén, mivel nem kell telepítés után még drivercdket pakolgatni.
Mplayer problémádra: a video kimenetet Xv-re állítsad.
Greene
A linux mellett felhoznám még azt, hogy nyílt forráskódú.
Drone-4EB
Mostanában nem igazán játszom... Így aztán maradt a linux, windowst talán már egy jó hónapja nem indítottam...
Shia-ko
IDÉZET(aty @ 2006. március 08., 15:54 - szerda)
Egzotikus hardwareket leszámítva sokszor jobb a helyzet Linux esetén, mivel nem kell telepítés után még drivercdket pakolgatni.

Sokszor, csak az a fránya Canon ne lenne. tongue.gif
nagygabor
Mindkettőt használom, de a Linuxszal még csak 1 éve foglalkozom.
Akkor indíom el, ha filmet nézek, meg babrálgatok a neten.
Linuxbarát
Az a legfontosabb, hogy a felhasználó milyen munkára szeretné a gépét befogni.
Otthonra, illetve kisebb irodához nyugodtan használható a Linux. Ha a Linuxos szoftverkínálat nem elegendõ, vagy játszani is szeretne a felhasználó, akkor a Windows lesz számára az ideális.
Kovács Dávid ( Davs )
Csak Linux ani_wink.gif
pindrus
HMMM!! Canon szkennerem van,nem is ismerte fel az Ubuntu. banghead.gif weep.gif És még láma is vagyok a linuxhoz.Nem baj,majd talákok erre is valahol valami doksit,sokat letöltöttem már tanulgatok, olvasgatok.Marad az xp is,mert főként az FPS megy nálam,tudom linuxon is megoldható.
ProFiler
A SuSE felismerte a Canon scanneremet. smile.gif

Ciao.
pindrus
Van itt más is.Vajon-vajon a Leadtek WinFast TV 2000XP TV kártyám mikánt fog nekem működni Ubuntu alatt?Gyanítom sehogy sem, csak ha mélyebben értenék hozzá.Ugyanis a leadtek oldalán semmi utaló jel nincs arra,hogy Linux alatt miként kell bekonfigurálni.Gondolom marad a fórum,meg ilyesmi.Tegnap azt olvastam valahol hogy a Canon meg nem is támogatja a Linux használatát,de ezek szerint a Leadtek sem.Persze tudom,Linux alatt is meglehet ezeket a dolgokat oldani,gondolom konzolosan.Na látjátok,ezért van az,hogy Linuxosok vagytok 5%-an,Winesek meg 95%-an.Persze engem már érdekel a dolog annyira,hogy nem rettent el,úgy is addig töltögetem a doksikat,olvasgatok.tanulgatok míg rá nem jövök,meg persze kérdezgetek.DE az Xp.még sokáig is maradni fog.Azért Billi is sokmindent jól csinált.Csak beteszem a driver cd.-ét,és nemsoká az eszköz működik,míg Linux alatt,dselectezünk,meg muntolgatunk,meg/etc/apt/source.list fájlt bűvölünk mint hindu a kígyót.Persze nem kötelező semmi.Nem tetszik a felépítés?Tanuljak többet majd a kernelre olyan Linuxot építek amilyet akarok.Persze azért a Windowssem habostorta,tegnap olvastam,hogy ha egy bizonyos szinten tudod kezelni a Linuxot,hasonló tudás kell az Xp kezeléséhez is,és fordítva is igaz.Nem tudom én az biztos,rég használom a wint.nagyon sok mindent megtudok oldani benne,és alatta.Linuxhoz meg láma vagyok,most van időm tanulgatni itthon vagyok Tp.-én.Igaz a nátha miatt van olyan csőlátásom,mint egy bányalónak,de azért olvasgatok,tanulgatok,figyelek.Aztán majd csak felrakom egyszer az ubuntut,még a live cd.-ét nézegetem amit a Wörld adott.Bocs,hogy hosszú lett. blink.gif w00t1.gif
aty
IDÉZET(pindrus @ 2006. március 10., 12:53 - péntek)
Ugyanis a leadtek oldalán semmi utaló jel nincs arra,hogy Linux alatt miként kell bekonfigurálni.Gondolom marad a fórum,meg ilyesmi.Tegnap azt olvastam valahol hogy a Canon meg nem is támogatja a Linux használatát,de ezek szerint a Leadtek sem.Persze tudom,Linux alatt is meglehet ezeket a dolgokat oldani,gondolom konzolosan.

DE az Xp.még sokáig is maradni fog.Azért Billi is sokmindent jól csinált.Csak beteszem a driver cd.-ét,és nemsoká az eszköz működik,míg Linux alatt,dselectezünk,meg muntolgatunk,meg/etc/apt/source.list fájlt bűvölünk mint hindu a kígyót.

A gyártókról beszélsz, ők támogatják a Wint és a Linuxot nem. Nem a Windows érdeme, hogy next-next-finishel telepíthetsz egy drivert, a gyártó készített hozzá telepítőt, ezért lehetséges. Linux alatt ha van hozzá driver, két kattintással telepítheted az rpmet, anélkül, hogy next-next-finisheket nyomogatnál, ehhez azonban kell hogy a _gyártó_ készítsen drivert. Ennyi.

Különben ha ennyire úgy érzed, hogy nem a te világod ez a "konzolos telepítés" nem tudom miért Ubuntut akarsz felrakni. Ott a Fedora, Suse, UHU, Mandrake stb. válassz közülük. Mert ahogy elnézem kifutnál a világból ha meglátnád, hogy az Ubuntunak nem grafikus a telepítője.

Az 5%-ról meg(inkább 1, de ez mindegy.) Néha esküszöm jobb, hogy csak ennyien használják. A Linux arra nem jó, és nem is lesz jó soha, hogy Pistike egyedül felrakja, és összewarezolja. Pistike csak le fogja szarozni az egészet, mert Windows alatt ez így meg úgy működött, és a Linuxos megoldás nehéz, pedig csak gondolkodásmód kérdése. Pistike azonban hozzászokott a Wines gondolkodáshoz, és nem lehet neki megmagyarázni, hogy Linux alatt sok minden logikusabb helyen van. Így Pistike csak rossz hírét kelti a Linuxnak "szakértő" haverjai körében...
A gondolkodásmódról pedig annyit, hogy Linuxos fejjel sokkal könnyebben, biztonságosabban és egyszerűbben használható egy Windows. Csak néha falakba ütközik az ember a rendszer zártságából adódóan.
Halasi Miklós
Én például alapból Windowsos vagyok és bosszant a Linux más logikája. Pontosabban azért bosszant, mert nem ismerem, csak használom. Más gondolkodásmód. Tény, hogy van linuxhoz sok szép grafikus felület, de a sokféleség miatt nem lesz olyan egységes, mint a Windows. roll.gif
aty
Grafikus felületnél pont azért jó mert sokszínű. Mindenféle igény kielégíthet.

A Linux "összedobáltsága" inkább a konfigfájloknál jön elő. Nincs olyan egységes szerkezet, mint Windows alatt az .ini fájlok felépítése. De ez meg nem szabad, hogy számítson egy átlag felhasználónak. Ettől csak a rendszergazdák és programozók tépik a hajukat.
Drone-4EB
Rendszergazdák és programozók pedig a Windowson is tépik a hajukat. Néha. Nekem pont ezért tetszik a Linux sokféle grafikus felülete, ha van valami komolyabb erőforrás-igényű alkalmazás, vagy épp fejlesztek, akkor egy egyszerűbb felület, ha meg csak böngészés/filmnézés/stb, akkor befér a látvány is mellé...
Halasi Miklós
Hát azért manapság már XP-re is vannak érdekes felületek, sőt, a régebbi Windowsok is átalakíthatók voltak, de sajnos az igaz, külön erőforrás lekötésével sikerült csak.
pindrus
Nos kedves aty,nagyon jól tudom,hogy milyen felülettel telepít az Ubuntu,hiszen az elmúlt napokban csak erről olvasgattam.No és ha nincs a hardvereimhez driver akkor ne használjam őket.Azért nem fedora,mert azt abszolút nem ismerem,nem suse,mert az -az ált.vélemény hogy egy nagy monstrum,és labiris.Nem én mondom,több helyen is ezt olvastam.Azért nem UHU,mert nem tartják stabilnak.Azért nem Mandriva mert nem megfelelő a magyarnyelvű támogatotsága,én meg nem vagyok hajlandó egy ismeretlen rendszert idegen nyelven baggatni.Azért Ubuntu mert teljesen ingyenes,és megtetszet a live cd.kipróbálásánál.Sokat olvastam mennyire felhasználóbarát,és különben is most erre vagyok rákattanva.A pistike korszakból rég kinőttem sőt a gyrekeim sem fogják összevarezolni,mivel az egyik 20.éves a másik pedig 16.éves.A windowsra is ugyan csak vigyáznak,és mondhatom többet tudnak róla mint én 42.éves fejjel,pedig én is 8.éve foglalkozom a számtekkel,igen ám de ők már beleszülettek ebbe.Atól függetlenül,hogy beleszülettek,lekörözöm őket mert mindig a szaklapokat olvasgatom,ugyan is ez a hobbym.Viszont én inkább hardveres vagyok,ami annyit jelent,hogy egy kosár szarból is tudok működőképes gépet csinálni,volt már rá pl. nem egyszer.Azonkívül eljárok sok mindenkihez oprendszereket telepíteni,beállítani,programokat konfigurálni.Minden nagyképűség nélkül mondhatom,nem sok meglepetést tud már nekem okozni a windows.Szóval szeretném megtanulgatni a linuxot is minimum ennyire.Tudtok-e valami helyet ahol az ubuntunak a felhasználói kézikönyvét magyarul meglehetne szerezni,ha igen segítsetek.Előre is köszönöm.Bocs,ez megint jó hosszú lett. hug.gif UI.:Sokmindent megtapasztaltam már a stámtech. világában,de még sohasem futott ki a világból.A problémák azért teremtődnek... na miért is?? Hát,hogy megoldjuk.És amire én azt mondom,hogy megoldom,az meg is lesz.
aty
Légyszíves tagold amit írsz, és olvasd el a postod mielőtt beküldöd, tele van hibákkal.

Nekem mindegy mit raksz fel, te döntésed, de akkor ne parázz rajta, hogy milyen lesz.
Az ilyen instabil dumát meg ne vedd be, amíg nem láttál valamit.

http://ubuntu.hu/index.php?title=Speci%C3%A1lis:Allpages
http://ubuntu.hu/index.php?title=Kateg%C3%B3ria:Hogyanok

Ubuntu kalauz, 5.04-hez, értelemszerűen a tartalma hasznosítható 5.10-hez is.

Jó olvasgatást.
pindrus
Köszi a segítséget.Tényleg vigyázok már a helyes szövegre,szóltak érte már többen is.Igen,mert csak írok aztán meg klikk, már küldöm is.Az-az oldal meg thumbsup.gif worship.gif
pindrus
ÁÁááááááá...aty,isten vagy.Ezek az oldalak apukám,tiszta paradicsom.
andrewdr
Sziasztok,

Nagyon örülök, hogy egyre többen vannak (vagyunk) olyan Windows felhasználók, akik egyre nyitottabbak a Linux világa iránt.
Azon is el lehetne egyébként gondolkodni, hogy az állami cégek mennyi pénzt költenek Windows oprendszerekre és irodai programokra.Egy ilyen nem túl gazdag országban, mint szép hazánk, megfelelően összeválogatott hardverekkel nagyon stabil, jó hálózatos rendszereket lehetne építeni, talán kissé kevesebb pénzből. smile.gif

Apropó, hardverkompatibilitás: nemrég a SuSe 10 volt az első oprendszer, beleértve a Windowsokat is, amelyik név szerint felismerte a Belinea monitoromat (nem plug & play, vagy hasonló), és az Ubuntu 5.10 is nyomtat, scannel, pendrive-ot kezel mindenféle driver utólagos telepítése nélkül.
pindrus
Teljesen egyetértek veled! cheers3.gif
kissipos
Hali!

Ubuntu Breezyhez még annyit, hogy bár használható hozzá a Hoary kalauza, de van egy nem hivatalos (magyarnyelvű) Breezy kalauz is: Breezy Kalauz

A másik: itt kissé off, de nekem is Leadtek Winfast 2000 XP tv kártyám van -Expert. Nálam működik Breezy alatt. Ráadásul semmi extra dolgot nem kellett csinálnom, csak felraktam a tvtime nevű tv néző programot, és kézzel belőttem a konfigfájlját, amit a home könyvtáradban találsz a .tvtime könyvtárban (rejtett). Ha kell szívesen segítek. Egyetlen dolgot nem tudok még megoldani: nem tudok tv-ből rögzíteni.

áhoj,

József
atis01
Linux, de ez tényleg egyénenként változó, nincs bevált recept. És melyik? - detto.

Ha APEH elektronikus bevallás, akkor a Win valamilyen formában kell. Wine nem lesz elég, a VMwaren meg még dolgozom, nincs tapasztalatom.
pokember
IDÉZET(andrewdr @ 2006. March 10., Fri 19:50) *

Sziasztok,

Nagyon örülök, hogy egyre többen vannak (vagyunk) olyan Windows felhasználók, akik egyre nyitottabbak a Linux világa iránt.
Azon is el lehetne egyébként gondolkodni, hogy az állami cégek mennyi pénzt költenek Windows oprendszerekre és irodai programokra.Egy ilyen nem túl gazdag országban, mint szép hazánk, megfelelően összeválogatott hardverekkel nagyon stabil, jó hálózatos rendszereket lehetne építeni, talán kissé kevesebb pénzből. smile.gif

Hogy mennyire egyetértek Veled. Nemrég még én is megszállott Win-es voltam és sikítva menekültem ha Linuxot láttam. Aztán egy hálózattervező-építő/Linux rendszergarázda tanfolymnak köszönhetően meg kellett ismerkednem a Linuxok lelkivilágával. Az UHU 1.1-et tanítják, de otthon a 10.1-es SuSe-t tettem fel a gépemre második oprendszernek. Nagyon mások, de nekem a kaméleon jobban bejön, mint a sörétes hasú bagoly.
Érdekes módon azt vettem észre, hogy azok, akik az informatikával egy kicsit is komolyabban akarnak foglalkozni előbb vagy utóbb, de eljutnak valamelyik Linux disztribúcióhoz.
A munkahelyem rendszergazdájával összedugtuk a kobakunkat - hallgatólagosan a "helyettese" vagyok - és szép lassan be szeretnénk adni a főnöknek az áttérés gondolatát. Egy különben is csóró állami intézménynek ott kell spórolni ahol tud. Itt lehet.
Az átlag mezei usernek meg nem kell semmi más a gépre, mint egy levelezőkliens, egy Internetböngésző és egy szövegszerkesztőprogram.
A felhasználótól megvédeni a rendszert Linux-szal szerintem sokkal jobban lehet, mint Windows-zal, és egyszerűbben testreszabható a hálózati jogosultságuk is. Dolgozzanak, ne kártyázzaknak... twisted.gif
Felhasználói szinten minimális tanulással - ha a szándék is megvan - szerintem a Linux kezelése semmivel sem körülményesebb, mint a Windowsé. Sőt. Mióta fent van a 10.1-es SuSe alig használtam az XP-t.
Persze csak ha a felhasználó részéről a szándék megvan a tanulásra. Pláne ha rá van kényszerítve.

Tehát szerintem Linux.

Ui.: Sorry a hosszért...
Babó22
Igazad van. Bár én csak kíváncsiságból tanultam meg a Linuxot. Én is számítástechnikus akarok lenni. Még 12 éves vagyok ugyan, de én már eljutottam a Linux disztróig. Itt nekem az Ubuntu van feltelepítve. Igaz Kubuntuval kezdtem, de nekem sokkal jobban tetszik a GNOME, mint a KDE. Bár lehet áttérek Debian-ra, és lehet, hogy egy virtuális PC-re rárakom a PC BSD-t. És szerintem nem a Windows a mindenható, mert erre is rá lehet tenni programokat. A másik probléma, hogy nincsenek játékok Linuxra. Ez a fő gond mindenkinél. Nos, játékosok ez nem igaz. Linuxos játékok: Doom, Tuxkart, Frozen Bubble, Quake 3, Tuxracer, Armagetron és még méterhosszú listát tudok írni Linuxos játékokról. A másik meg kevés olyan program van, mint a megszokott Win-nél. Ez sem igaz. M$ Word-nek itt van az Openoffice, vagy az Abiword, KOffice. Itt is tudok írni egy csomót. Szerintem megéri átállni Windowsról Linuxra vagy BSD-re.
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.