Sebi
2006. március 11. 0:28
A Ferrarira ment a voks, de csak Michael Schumacher miatt.
Gereby
2006. március 20. 20:01
Pont jönni akartam föl a Bahreni időmérő edzés után, hogy mondjam, milyen király volt! De sajnos nem az fogadott, amit látni szerettem volna... Mostmár a Maláj nagydíjon is túl vagyonk, és nekem NAGYON TETSZIK!

Kiegyenlített minden! A Ferrari csak gyengélkedik picit, de szerintem nem lesz gond. Lett egy újabb kedvencem is! A kis Niko valami ezsetlen mekkorákat megy. Élete első futamán milyet versenyzett már... Aztán a Maláj nagydíjon az időmérőn...

Nagyon sajnáltam, hogy elszállt a motorja
Adani
2006. március 20. 20:04
Bizony, ezt már azóta sok másik fórumon kitárgyaltuk. Ide csak röviden: Izgalmas szezonnak nézünk elébe.
Kovács Gyula (MiniDisc)
2006. március 21. 19:59
Ezt a cikket olvasva azt kívánom, hogy a Renault - élen Alonsoval - ne nyerjen világbajnokságot, de még a dobogóra se jussanak fel. Nyerjen a McLaren, a Ferrari, a Honda, vagy akár bármelyik csapat (hadd' ne soroljam fel most Őket), de ne a Renault. Ha ez a kívánságom teljesül az évben (F1 szempontból, természetesen

), akkor már jó évem lesz.
Adani
2006. március 21. 20:38
Nem semmi. Na, de kedves Alonso? Csak a pofánk nagy, aztán meg befo.. akarom mondani begyulladunk?
ProFiler
2006. március 22. 6:54
A Renault mindig is túl nagyra becsülte magát. Annyira eltaszító egy csapat, hogy rossz nézni! Eddig sem szerettem őket a nagyképűségük miatt, de ez most már odatette nálam a felkiáltójelet a végére.
Ciao.
Greene
2006. március 22. 7:53
Alonso már az első futamon megmutatta az igazi énjét. Még utól sem érte az elötte haladó autót de már integetett neki, hogy húzódjon le. Ezt gusztustalannak tartom.
Kovács Gyula (MiniDisc)
2006. március 22. 8:05
Buttont sokkal keményebben feltartották, mégsem örjöngött, pedig minden oka meglett volna rá.
Sepangi görbe tükör.
Adani
2006. március 22. 11:52
Való igaz a lekörözésekre mindig lehet fogni a gyenge bizonyítványt, sokan szokták is ezzel magyarázni. Az sokkal unszimpatikusabb volt, mikor üvöltözve kiabált a rádión, hogy miért nem engedi őt el Fisichella, mikor gyorsabb nála? Talán Schumit is el kellett volna engednie pár futammal hamarabb, mikor 15 körön keresztül tartotta?
Kovács Gyula (MiniDisc)
2006. március 22. 17:46
Adani
2006. március 22. 19:20
Na. ne. Ezek tényleg ennyire hülyék? Vagy csak elgurult a gyógyszer? Ezek után nem csodálkoznék ha jönne az ellen-F1.
Kovács Gyula (MiniDisc)
2006. március 22. 19:37
A Forma 1 az autósport királykategóriája, nem megbízhatósági verseny, arra ott a LeMans-i 24 órás. A "minden autó egyforma" dologra meg ott a Nascar. A "csökkentsük a teljesítményt" esetére meg a Forma2 .. vagy minek is hívják most. Szóval nem igazán értem, ez most mire megy ki. Én, ha autógyár lennék, kivonulnék a Forma 1-ből.
Amit elképzelhetőnek tartok - költségek ésszerű (a Forma 1 rangjához, és elvéhez képest), keretek között tartására az az, hogy:
1: Egy nagydíjhétvégés motorok (nem kettő, nem négy, hanem egy azaz
egy)
2: Egy hétvégén max. 7 garnitura gumi használata (ez növeli mindkét irányba a gumifejlődést!!!)
3: Meghatározott elektronika használata. Nem mindennek a száműzése, és nem egyforma elektronika, hanem meghatározott elektronika. Pl. félautómata váltók használata, (nem autómata), illetve a kipörgésgátlók betiltása. Ezen utóbbin nincs mit fejleszteni, ráadásul ez a versenyeket is izgalmasabbá tenné - lsd. előnybe kerülne a versenyzői képesség, és tudás.
4: Meghatározott (pl. évi 30.000 km) tesztlehetőség, bárhol, aki ahol akar.
De azt a sületlen ökörséget, amit 2008-ra, és azutánra előirányoznak ...
Timer
2006. március 22. 21:37
Hát ez nevetséges. 2012-ben pedig csak behúzott kézifékkel, három hengeres, 1.0 literes suzuki motorral lehet majd csak indulni, na és persze sítalpakon.
Kovács Gyula (MiniDisc)
2006. március 22. 21:52
Adani
2006. március 22. 22:45
Sőt motort sem lehet majd használni, de akkor is majd olyan szélvitorlákat fejlesztenek ki, amivel nem lassulnak majd a köridők.
Vagy lehetne pl: az a rendszer is mint a Cart-ban van, hogy egyen karosszériák lennének, mondjuk lenne 4-5 féle kasztni, amiből minden csapat egyet választhat, aztán úgy épít bele motort, meg elektronikát, ahogyan tud. Esetleg, ahogy az tervben is van, vásárolható kasztni, pl: megvehető lenne a tavalyi McLaren vagy Ferrari, vagy Renault.
Kovács Gyula (MiniDisc)
2006. március 23. 18:34
Újabb hülyeség a FIA-tól. Jól halad a Forma 1 affelé, hogy 2008-tól megszünjön létezni ebben a formájában.
Greene
2006. március 23. 19:11
Adok még 4 évet a forma1-nek. Egyrészt a szabálymódosítások miatt, másrészt a dohányreklámok tiltása miatt. Lesz egy F1 szerű verseny ami keletre tolódik el.
Adani
2006. március 23. 19:15
Ez az. Mind a kettő nagy hülyeség. A dohányreklámok betiltásának sem volt semmi értelme, csak pénztől fosztja meg a sportágat.
kovácszoli
2006. március 23. 19:18
De a Hungaroringen ügyesen kikerülték ezt a szabályt, azonban után, ha jól tudom ebből némi galiba is támadt.
fapuma
2006. március 23. 19:34
Eszem megáll...ezek a Marson élnek?
Ennél a "tervezetnél" már az is jobb jenne, ha lottón sorsolnák a célbaérési sorrendet.
Adani
2006. március 23. 19:48
Végülis miért ne? De nem a végeredményt, hanem a rajtsorrendet, mint a Porsche szuperkupában. Akkor aztán lenne ám szenzáció, pl: Speed indul az első helyről, mögötte Monteiro, mindenki nézné a futamot, hogy ebből mi lesz. A vége tényleg az lesz, hogy lefojlott Trabant motorral mennek majd, esetleg kerti fűnyíróból kiszerelt motorokkal, a Safety cart meg úgyo ldják meg, hogy Mosley megy majd előttük biciklivel.
Kovács Gyula (MiniDisc)
2006. március 23. 20:01
Safety bike?
Hihetetlen, hogy mennyire marha Mosley .. Igazán leléphetne már.
Adani
2006. március 23. 20:19
Örülnék neki. Jött volna inkább Jackie Stewart ő biztosan másképp csinálná a dolgokat. Mosley meg egyre hülyébb.
Aneurysm
2006. március 24. 18:28
Renault-ék: "az sem jött rosszul számunkra, hogy Kimi Raikkönen már az első körben a verseny feladására kényszerült."
Hát ez nem volt szép
Jobban örültem volna ha ezt nem említik meg, de szerintem a legdiplomatikusabb az lett volna ha azt mondják "kicsit sajnáljuk hogy Kimi az első körben kiesett, így nem tudtuk a McLaren-t csatában legyőzni"
Timer
2006. március 24. 18:46
Már ez is meglepő a Renault-tól. A nagyarcúságban is világbajnok csapattól inkább valami hasonlót vártam volna: "Alonso a frissen fejlesztett segédszárnyainkkal olyan turbulenciát okozott a McLaren box-ban, hogy a végzetes mértékű szélütést a mercedes motor a későbbiekben már nem tudta kiheverni"
Egyébként már magam előtt látom a következő Dacia Logan reklámot is: hatalmas hajtás a városban, szűk előzések jobbról, kemény fékezés, nagy gázfröccs, majd a garázsajtó előtt 50 centire a sofőr tökig belelép a fékbe, az autó pedig engedelmesen megáll. Az ajtó kinyílik, Alonso kiszáll, bájmosoly, és elismerően megveregeti a Logan tetejét. Briatore kiszalad a házból, és egy pezsgőt nyom Fernando kezébe. A háttérben diadalmasan felcsendül a Marseilles, alternatív esetben a román hímnusz.
Kovács Gyula (MiniDisc)
2006. március 24. 18:49

Miközben ugyanezt egy Mercedessel megtéve a háttérben egy hatalmas csattanás hallatszik, mi?
Timer
2006. március 24. 18:54
Igen, és mondjuk beleáll a merci oldalába egy Honda
fapuma
2006. március 24. 19:01
@Aneurysm
Már megszoktuk a Renault-tól...
@Adani
De a rajtsorrendnek lenne annyi értelme, hogy aztán a versenyen mindenki úgy mehet és akkor mehet tönkre a kocsija, amikor és ahogy akar, és mindig lennének meglepetések. Ez a mostani tervezet viszont csak arra jó, hogy minden kis baromságot beszabályoz, olyannyira hogy már követni sem lehet.
Adani
2006. március 24. 20:00
Ezen már meg sem lepődök. A Renault arcozkodásban jó. Alonso is jól beszólt Rossinak, hogy még motorban is leverné. Rossi kihívta párbajra, most meg Alonso viszakozik. Miért is? Ha egyszer nagy pofája volt, akkor álljon is ki.
Gábor 2
2006. március 25. 16:33
Nem mer kiállni ellene mert fél ha kikap akkor jó beég! Azért arra kiváncsi lennék amikor motorral versenyeznének, hogy hol lenne Alonso Rossihoz képest.
Sebi
2006. március 25. 17:16
Rossi le is tusolna mire Alonso végezne.
Adani
2006. március 25. 17:45
Biztosan.

Sőt Rossi talán még a motort tolva is le tudná hagyni, esetleg, hogy neki is izgalmas legyen csak az első három sebességfokozatot használná.
cereal180
2006. március 25. 20:35
Ez már nevetséges, amit csinál Mosley. Akkor kezdődött az egész hülyéskedés, amikor kitiltották a slick-gumikat. Jó a turbo kitiltása akkor még rendben volt, mert tényleg megfizethetetlen és megbízhatatlan volt. Most viszont simán jó lenne és minden csapat megtudná fizetni. Az akkori Williams edzésmotorja (akkor még volt ilyen) 1400 LE körül dorombolt. Akkoriban több volt a súlyos baleset, de ez szerintem a pályák hibája volt, mint a járgányoké.
Sebi
2006. március 25. 20:37
Le kellene cserélni a Forma 1 felsővezetését...
Adani
2006. március 25. 21:05
Bizony, 1998 előtt pedig még izgalmas futamok voltak, pedig akkor is volt mindig domináns csapat. 1996-ban a Williamsek voltak nagyon jók, 1988-ban egy futam kivételével minden futamot McLaren nyert, mégsem volt unalmas a szezon. Az egymotoros hétvége még érthető, hiszen költségcsökkentés, és segítség a kiscsapatoknak, de a kéthétvégés már túlzás. Az egymotoros szabály előtt, valóban a nagy csapatok megtehették, hogy edzésmotorokat használnak, amik tényleg 120%-ra voltak járatva, elvégre csak 12 kört kellett kibírniuk, és max. 4 györskört, utána meg dobták is el. A kiscsapatok ezt nem tehették meg, ezért hátrányba kerültek. A Parc fermés szabály sem hülyeség, ugyanis előtte a nagyobb csapatok akár egész este szerelhették a járgányt, hogy minél jobb legyen, a kicsik ezt nem engedhették meg maguknak. De ami most van az már katasztrófa. Főleg az nem tetszik, hogy motorhiba miatt a versenyzőt büntetik, mikor neki aztán végképp semmi köze hozzá. Ha lerobban a motor, az egyedül a konstruktőr hibája, és ezért csak őket lenne szabad büntetni, a versenyzőt nem. És valóban: akkoriban még elég lazán vették a pályák passzív biztonságát, egészen az 1994-es tragikus imolai hétvégének. A tamburelloban sokan elszálltak már az előtt is, mégsem tettek semmit ( miért volt ennyire közel a betonfal, miért nem volt kitéve a háromrétegű gumifal, ami manapság már a minimum?) Manapság már sokat javult ez is (kivéve talán Monacot, de ott meg nem tudtak úgysem gyorsabban menni). Aszfaltozott bukótér, ütközéselnyelő szalagkorlát ( Lásd. Indianapolis Ralf Schumi baleseténél sokat segített).
ProFiler
2006. március 26. 8:43
IDÉZET(Adani @ 2006. March 25., Sat 21:05)

Bizony, 1998 előtt pedig még izgalmas futamok voltak, pedig akkor is volt mindig domináns csapat.
Most nincs domináns csapat, és mégis mindkét verseny izgalmasra sikeredett. Eddig semmi gond ezzel.
Ciao.
Kovács Gyula (MiniDisc)
2006. március 26. 9:56
Maradjunk annyiban, hogy a Renault lépéselőnyben van. Nem bírom őket, de azt el kell ismerni, hogy jó autót csináltak, és kevesebb a gondjuk, mint másoknak. A jellemük az meg más kérdés.
Adani
2006. március 26. 10:43
Igen, nem a jellemet pontozzák, azért annak nem kell jónak lenni.
ProFiler
2006. március 26. 11:34
Még jó, mert akkor a Toyota nyerne. Ők legalább nem mondanak semmit. Sok a pénük, de nem is tudnak semmit kezdeni vele.

Sebaj, majd jövőre megveszik a Renault-t.
Ciao.
Adani
2006. március 26. 11:35
Bizony. Nem is értem őket. Ennyi pénzzel már rég ott kéne lenniük az élmezőnyben.
Sebi
2006. március 26. 12:08
Pénzzel nem lehet a szakértelmet helyettesíteni.
Kovács Gyula (MiniDisc)
2006. március 26. 12:35
A Toyota úgy járt az idei autójával, mint a Williams a rozmár-kinézetű szárnyával. Mondjuk kár a Toyotáért, biztosan nem autót felejtettek el építeni, egyszerűen nincs tapadásuk, és ennek oka csakis az aerodinamikai elemek lehetnek.
Más:
A Cosworth kijavította a Sepangi hiba okát.
Sebi
2006. március 26. 14:20
Szerintem sem felejtettek el autót építeni. Elfelejteni azt lehet amit tudunk. A Toyota mióta beszállt a Forma 1-be még nem épített normális autót.
Külömben az aerodinamikai elemek is részei az autónak, ha azok rosszak, rosszul van megépítve az autó.
fapuma
2006. március 26. 16:11
@MiniDisc
Én eddig úgy tudtam, hogy a Toyota csak később, ha jól emlékszem Monacoban akarja bevetni az idei autót.
Sebi
2006. március 26. 17:10
Gábor 2
2006. március 27. 21:06
Újabb hír a 2008-as évtől bevezetni kívánt szabályozásról, amely a versenyautók motorját érinti majd.
1. A versenyautók erőforrásait 5 esztendőre (2008-2012) homologizálják (a fejlesztéseket meghatározott módon korlátozzák).
2. Minden évben befagyasztanák a motorok fejlesztését, amellyel kapcsolatban a részleteket az adott év január 1-je előtt köteles közölni az FIA.
3. A motor következő alkotóelemeit engedik változtatni minden évben:
- csatlakozók
-az égéstér alakja
-a szelepek mérete, alakja és elhelyezési szöge
-a dugattyútető (a dugattyú tömege és a dugattyúgyűrű pozíciója, valamint lökethossza változatlan marad)
-a főtengely profilja és a szelepek vezérlésének kinematikája
-a légbeömlők
-a porlasztó fúvóka (nem pedig a befecskendezést működtető szerkezet)
-a gyújtógyertya
-a hengerfej, amelynek esetleges módosítása szükségessé válna a fentiekben megadott szempontok bármelyike miatt
4. Az FIA csak azoknak a módosításoknak az elvégzését kívánja majd engedélyezni a motorokon, amelyek a megbízhatóságra, vagy a költségek csökkentésére irányulnak. Abban viszont nem kívánnak partnerek lenni, hogy a motorok teljesítményén javítani szándékozó fejlesztéseket engedélyezzék. Az ide vonatkozó módosításokról az FIA közleményt fog kiadni.
5. A fentiekben részletezett 2008-as évre szánt szabályozást megkísérlik már a következő évi sportszabályzatba beiktatni, amely már tartalmazná a fordulatszám limitálását is.
Különben nem értem milyen dolog az, hogy csak a Renault, a Ferrari és a Cosworth embereit hívják meg a megbeszélésre, hogy eldöntsék milyen szabályok legyenek 2008-tól!
Timer
2006. március 27. 21:23
Én meg azt nem értem, hogy ezekre a megkötésekre mi szükség van egyáltalán...például a rally szerintem sokkal veszélyesebb szakág.
Gábor 2
2006. március 27. 21:35
Állítólag ez mind a költségcsökkentésről szól.
Adani
2006. március 27. 21:55
De az miért jó, ha két fillérből bárki tud csapatot csinálni, mikor egyébként sem engednek 12-nél többet?
Gábor 2
2006. március 28. 6:24
Azt mondták, hogy épp ezért akarják csökkenteni a költségeket, hogy mások is tudjanak csapatot csinálni.Mert állítólag az tesz jót a sportnak ha minnél több csapat van. (Szerintem meg az ha minnél nagyobb harc folyik az első helyért mint ahogy láthattuk az eddigi két futamon).De te is tudod, itt a pénz diktál.De ez a 12 csapat reális, szerintem se kellene több.
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk,
kattints ide.