Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: PDF
PC WORLD Segélyvonal > SZOFTVER > Irodai, ügyviteli programok
Oldalak: 1, 2, 3, 4
Kovács Dávid ( Davs )
Hy!
A PDF formétum miért jobb, mint a többi - márha jobb?
Milyen ingyenes progival lehet pdf - et készíteni?
Az OpenOffice.org tud pdf-t készíteni?

Davs
Athos
Igen, az OpenOffice tud.
Kovács Dávid ( Davs )
Melyik funkcióval is?
eremit
Egy kis pirosas ikon PDF felirattal a felső menüsoron.

Klassz dolog ám, univerzális formátum, minden platformon ugyanúgy néz ki.
google
IDÉZET(Davs @ 2005. May 19., Thu 17:37)
A PDF formétum miért jobb, mint a többi - márha jobb?

Platformfüggetlen, és sokkal kevesebb probléma van a megjelenítésével, mint pl. egy word dokumentuméval. Csak Acrobat Reader kell hozzá.
Én is megtapasztaltam az előnyeit az elmúlt napokban. Nyomtatni akartam, de a Word képtelen volt megnyitni az én .doc fájlomat. Nem is tudtam kinyomtatni a fősulin. Azóta mindent PDF-ben küldök át, és nem is volt eddig semmi probléma vele.
(Kivéve hogy ma megkérdezték tőlem, hogy plakátot akarok-e nyomtatni, merthogy beteríti az egész képernyőt - nem voltak a helyzet magaslatán ani_wink.gif laughing.gif )
Kovács Dávid ( Davs )
És a mérete? Jól tömörít a PDF ?
eremit
Próbáld ki! Secc perc alatt megvan! Mi az hogy tömörít? roll.gif
google
@ Davs:
mindenesetre egy képekkel teletűzdelt 114kb-os dokumentumból 95 kb-os PDF-et csinált. De nem ez a lényeg.
eremit
Az igazsághoz tartozik, hogy sok kép, grafikon, táblázat, képlet és agyonformázás esetén nem lesz tökéletes a konverzió.
Greene
Én bent a cégnél használom az Acrobat-ot. Elég sok dolgot be lehet állítani, de a tömörítést nem néztem blush.gif .
Szintén a cégnél használom a PDF997 nevű programot, amit be kell állítani nyomtatóként és azt kiválasztva akár wordből is lehet pdf-be konvertálni. (Az már csak hab a tortán, hogy freeware...)
google
Szerencsére ezt még nem tapasztaltam. Biztos így van egyébként, de ahhoz már tényleg nagyon bele kell extrázni. Én beleraktam két-három képet, bekereteztem, körbefolyattam szöveggel megfelelő távolságot alkalmazva a képtől, és teljesen jó lett. yes.gif
eremit
Egyszer nem jött össze nálam is, akkor dugig volt képletekkel. Egyébként nagyon jó! Nem tudom, hogy Davs miért nem próbálja ki, veszíteni valója nincs. Én otthon megírom a doksit OpenOffice-szal, átrakom pdf-be, a munkahelyen meg kinyomtatom szépen.

Érthetetlen, hogy a MS miért nem tett már bele az Office-ba "pdf-gyártót"?
google
Állítólag valami saját formátum kiagyalásán töri a fejét. Szerintem jó rá fog vele faragni. laughing.gif tongue.gif
eremit
Saját formátum, vagyis megint vegye meg mindenki a "nagy" MS Office-t. Új program, apróbb változtatások, amiktől a falra lehet mászni, mert a megszokott dolgok egész másutt vannak, és még jobb sem lett, csak csicsásabb.

De ez most offtopic2.gif .
Ajnász
A pdf már szinte szabványnak minősül. A ms nem tudja elvenni azt a nagy előnyét, hogy a világon használt leggyakrabban használt operációs rendszerekre ingyen! elérhető a megjelenítő alkalmazás (adobe acrobat reader).
tzoli
Tömörítés? Hát én nem annak nevezném, de így is lehet mondani. Mindenesetre az Acrobattal a pdf minőségét be lehet állítani, ez pedig nyílván befolyásolja a méretét is.
arpsoft
Én a PrimoPDF-et használom. Szintén nyomtatót telepít, mégpedig PostScript képeset!. Szépen dolgozik, csak akkor kerül bajba, ha a dokumentumon belül megváltozik az oldalak tájolása vagy mérete.
Giraffe
A PDF egyik legnagyobb erénye a nevében rejlik: Portable Document Format, azaz hordozható dokumentum formátum, ami (az esetek túlnyomó többségében) ugyanúgy néz ki a különböző platformokon (pl. Windows 3.1-XP, Linux, Mac, PDA stb.). Egyetlen állományba "összcsomagol" szöveget, vektoros- és pixelgrafikus képet, hangot, animációt, külső és belső hiperlinkeket stb., és ami nagyon fontos, a használt betűkészleteket.

Megtekintéséhez a minden op.rendszerhez elérhető Adobe Reader (lenykori nevén Acrobat Reader) használható, de vannak alternatív megjelenítők is.
Ilyen állományok létrehozására mostanra több tucat program alkalmas - élükön természetesen az Adobe Acrobattal -, amelyek között sok ingyenes is található, és amelyek szolgáltatásai elég széles spektrumon mozognak.
A PDF-ek "minősége" alatt elsősorban a beágyazott bitképek felbontása és veszteséges tömörítésükhöz használt beállításokat nevezik. A különféle elemekhez eltérő (tömörítési) beállítások tartoz(hat)nak, így az első pillantásra ugyanolyannak tűnő két PDF mérete között akár nagyságrendi eltérések is lehetnek. (Nekem ugyanabból az anyagból sikerült már 2,5 MB-os és 200 kB-os PDF-et is létrehoznom.)

Kevesen használják, de nagyon hasznos szolgáltatása a PDF-formátumnak és az Acrobat programnak, hogy korrektúrázásra is nagyon jól használható. Az PDF formátumú dokumentumot olyanok is átnézhetik és megjegyzésekkel láthatják el, akinek az eredeti formátumhoz való programja nincs is. A 7-es verzióban ehhez már az ingyenes Adobe Reader is használható, amennyiben úgy hozták létre az Acrobattal. A különböző személyektől begyűjtött megjegyzéseket azután egyesíteni tudja az Acrobat, és így egyben látható minden kommentár. (Erről kicsit részletesebben az áprilisi számban olvashatsz.)
Spányik Balázs
IDÉZET(eremit @ 2005. May 19., Thu 21:16)
Saját formátum, vagyis megint vegye meg mindenki a "nagy" MS Office-t.

Előbb a Nagy Longhornt. Abban mutatkozik be a 'Metro'.
Bencce
www.pdffactory.com
Ezt is használhatod egy ideig ingyen! Csak ha jól tudom rábiggyeszt a oldalra egy created by vagy with pdffactory... weep.gif
arpsoft
A PrimoPDF meg nem csinál ilyet, csak legyártja a doksit. Tök ingyen, minden 'látható' jel nélkül.
A pdf adatlapjába vési bele egyedül, hogy ezt ő csinálta.
Kovács Dávid ( Davs )
Az OOo se rak bele semmit ani_wink.gif Ingyenes, és tök jó! A 2.-es Bétát használom, és nincs vele gond! cool.gif
Faresz
IDÉZET(Giraffe @ 2005. május 22., 23:28 - vasárnap)
A PDF egyik legnagyobb erénye a nevében rejlik: Portable Document Format, azaz hordozható dokumentum formátum, ami (az esetek túlnyomó többségében) ugyanúgy néz ki a különböző platformokon (pl. Windows 3.1-XP, Linux, Mac, PDA stb.). Egyetlen állományba "összcsomagol" szöveget, vektoros- és pixelgrafikus képet, hangot, animációt, külső és belső hiperlinkeket stb., és ami nagyon fontos, a használt betűkészleteket.
...

Szia!
Tudsz nékem javasolni olyan progit, amely word doksiból PDF-et, valamint PDF-ből word-öt konvertál? Freeware is érdekel. question.gif
tzoli
OpenOffice.
ProFiler
WordToPDF

Ciao.
Darcy Tucker
CutePDF Writer
arpsoft
PrimoPDF
PDFCreator
aadaam
Tud valaki olyan progit ajánalni amivel pdf-et visszatudom alakitani doc-á vagy powerpointtá?
Jo lenne ha ingyenes progi lenne , ami működik is rendesen ....
( Eddig csak 1 olyan progival találkoztam aminek kiprobálható verzioja volt , de szanaszétszórta a képeket és a betük helyett csomo helyen *ot tett)

Köszönöm
eremit
Próbáld meg egérrel kijelölni a pdf-ben, és beilleszteni egy szövegszerkesztőbe! Sok pdf fájlnál működik, habár fapados.
csomorj
Tud valaki olyan progit ajánalni amivel több pdf-et lehet összefűzni ? bulb.gif
Giraffe
Adobe Acrobat. Kicsit drága, de többek között erre is jó.
Gerda
Helló hogy tudnék több pdf. oldalt egybefűzni. Előre is köszi. blink.gif
Aneurysm
Van egy 300 oldalas pdf doksi amit ki kéne nyomtatnom. Lehet olyat hogy mondjuk 6 pdf oldalt egy oldalra nyomtasson kicsinyítve? A betűk kb 50-es méretűek, tehát el lehet majd még olvasni.
Bencce
Persze, hogy lehet. A nyomtatás tulajdonságainál be lehet állítani, a layout fülnél. Ott klikk a pages per sheet. Előbb azt írtam, hogy 9 oldalt nem lehet A.Readerrel, de megnéztem és még 16-ot lehet smile.gif

fool.gif fool.gif Szerkesztettem a hózzászólást, remélem így már megtalálod! (és remélem ezt észreveszed)
Aneurysm
Elnézést de meg tudnád mondani hogy pontosan hogy kell? Nagyon nem vagyok otthon PDF-ben. És be lehet állítani fekete-fehérre is? Csak mert kifogytam a színes tintákból. Köszönöm.
Bencce
@AAdam: Pdf-ből vissza PowerPointba nem lehet. Fizetősben van 1-2 progi, de elég nehezen hozzáférhetőek. Szerintem egyébként az olyan problémákra hogy egy A4-es lapon két slide van nem kínálnak lehetőséget. roll.gif

@Aneurysm: Sikerült? (egyébként jobban ajánlom a 6 oldalt egy oldalra, úgy kevesebb a veszteség mint a 9-nél.)
Fekete fehér nyomtatást, a Paper and Quality fülnél tudod beállítani.
Aneurysm
File/Print Setup/Tulajdonságok és ott van hogy Oldal per lap
Oldalbeállítás/Fekete-Fehér

Igen sikerült, bár inkább szürke mint fekete...
Bencce
Ne haragudj nekem máshol voltak sad.gif Biztos más verzió.
Ruzsa Dániel
Rendszertelepítés után vagyok és a pdf formátumokat csak annyira használom, hogy ami esetleg a neten van azt elolvassam, nincs valami az Adobe-n kivül, valmi alternatíva, ami pont erre a célra jó, hogy csak simán megnyitja és elolvasom, semmi egyéb extra? Köszi előre is a segítséget!
eremit
Foxit PDF Reader. Rákeresel a Google-ban.
Ruzsa Dániel
Köszi szépen! ani_wink.gif
czpetike
Szevasztok!
Mivel tudok pdf-ből dokumentumot varázsolni úgy, hogy a táblázat is benne legyen? Az Acrobat tudja, de szóközök nélkül menti el, így nem valami eredményes a dolog.
arpsoft
Microsoft Office Document Imaging.
stewestrong
ABBYY FineReader 8.0 Professional Edition.
Szinte mindenre jó.
Fizetős, de letölthető a próba változat ráadásul van belőle magyar nyelvü is.
Képről felismeri a szöveget is.
Az enyém teljes változat.
Serintem a legjobb.
DanteDream
Sziasztok!
ps-t szeretnék írni Linotronic-kal és több programban is csak szürkeárnyalatos beállítást tesz lehetővé, miért? Valahol biztos el van állítva valami. Nem létezik, hogy csak szürkeárnyalatos képet lehessen postscript nyomtatóval készíteni. És compositon van. Ötlet valakinek?
Giraffe
A Linotronic levilágítók monochromok, így teljesen érthető, hogy csak úgy is tudsz rájuk "nyomtatni". Válassz olyan színes lézer vagy tintasugaras nyomtatót, amitud PostScriptet is, és azokkal már menni fog. Esetleg keress "Device Independent" PostScript drivert.
arpsoft
Szinte az összes PDF "nyomtató" tud PS kimenetet is produkálni, mivel általában a Ghostsriptet használják.
DanteDream
Ok, köszi. Megpróbálok valami mást.
nagygabor
Az lenne a kérdésem, hogy meg lehet-e azt oldani az Acrobatba, hogy a pdf megnyitásánál az oldalsó könyvjelzők rész automatikusan nyitva legyen? Beállításoktúl függetlenül.
zico
Ha erre gondoltál? Szerkesztés-beállítások-indítás-oldalgyorsítótár használata.
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.