Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: Digitális fényképezőgép használata
PC WORLD Segélyvonal > HARDVER > Digitális élet, otthon > Fényképezőgépek, kamerák
Atys
Szóval én még abszolúlt kezdő vagyok, mindenfajta feényképezés terén, így kérném, aki tud az segítsen. Nekem most egy Konica-Minolta DIMAGE Z10 gépem van. Ezt szeretném minnél jobban kihasználni.
első kérdésem: mire valók az objektívek?
nagygabor
Fényképezésre. ani_wink.gif
Egy kis olvasnivaló. KLIKK ani_wink.gif
Atys
Köszi, már majdnem kétségbeestem, hogy sohasem tudom meg az objektívek igazi mibenlétét. Hálás köszönet. roll.gif
Köszi az olvasnivalót!
alap objektív (50mm) mellett egy nagy látószögü (24-35mm-es) és egy teleobjektívre (80-105mm-es).
Mit jelentenek ezek a számok: 50mm, 24-35mm, 80-105mm.
nagygabor
A lencse fókusztváloságát (gyujtótávolságát).
Ha ezen a távolságon belül van a téma, akkor az életlen lesz a képen.
Giraffe
@nagygabor
Ezt nem kéne! Ha nem tudod pontosan, akkor inkább ne írj semmit! angry.gif

@Atys
Az a véleményem, hogy sokkal jobban jársz, ha beszerzel egy könyvet, ami összeszedetten, az elejétől mutatja be a fotózás alapjait (pl. Dékán István: Digitális fényképezés).
Addig is esetleg nézz körül a Fotóvilág és/vagy a FotoArt oldalain ebben a témában. (Ez utóbbi helyen a Giraffe nem én vagyok!)
Ha pedig komolyan érdekel a téma, akkor kérdezd meg a fotosulisokat, hogy mikor indul a következő tanfolyamuk, vagy hogy még érdemes-e csatlakozni a február elején indultakhoz.
Atys
@Giraffe
Köszi! Megfogadom!
eremit
Gőzöm sincs a digitális fényképezőgépekről.

Kérdésem, hogy a legolcsóbb feltétlenül gyenge minőségű? Még akkor is, ha egy régi filmeshez viszonyítom? Szovjet, 600 Ft-os. IPB kép
Giraffe
Attól függ, hogy mire akarod használni. Ha a képeket a végén papíron szeretnéd látni, akkor egy Zenit simán kenterbe veri minőség terén roll.gif, de a képernyő a "végállomás", akkor jobban jársz egy olcsóbb digitálissal.
A fényképezőgépekre is igaz az, ami a műszaki termékek jelentős részére: a drágább nem véletlenül kerül többe. Ráadásul itt sokkal jobban visszaüt, amikor spórolni akarnak az anyagon (pl. üveg helyett műanyag lencsék).
Az egy teljesen más téma, hogy - hála az "okos" marketingeseknek - sokan a "minőséget" a pixelek számában és a zoomtartomány nagyságában mérik. Pedig sok 2-3MP-es 3x-os zoomos gép sokkal szebb képeket csinál, mint néhány 5-6MP-es 12x-es zoomal felvértezett darab.
Crocket
@Giraffe
Min múlik, hogy szép képet csinálok-e? Ok, hogy nem a MP-en, hanem inkább az objektiven. Tudom, rengeteg beállítás van, de mégis... Leírnád a legalapvetőbbeket? question.gif
mazda6diesel
Leginkább rajtad múlik, hogy milyen képeket készítesz, főleg ha sok beállítás van a gépeden. Ha a gép oldaláról nézzük akkor a legfontosabbak: az objektív milyensége, a fényérzékelő minősége a képfeldolgozó algoritmus kiforrottsága. Számít a felbontás is de nem az a legfontosabb. És vannak még olyan finomságok, mint zajszint, színhűség, dinamikatartomány, kromatikus aberáció stb. Írd le egy picit konkrétabban, hogy mire vagy kíváncsi question.gif
Crocket
Például mi az az EV Shift, White Balance, Iso. Pontosan mik ezek, mikor, hogy kellene beállítani őket. Digit gépről beszélek, én automatán hagytam őket. Ha nem fér bele a topicba a válasz, linkelj be olvasnivalót, szivesen veszem! Köszi!
mazda6diesel
Netes olvasnivalót most nem nagyon találtam használhatót de ezt mindenképp ajánlom! Ezen az oldalon pár bemutató oldal is van pdf-ben.
Crocket
Amint lesz időm, átböngészem őket! A kérdéseimre NAGYJÁBŐL tudom a választ, de mivel érdekel, szeretnék jobban elmerüli bennük. Kösz még egyszer! worship.gif
Atys
Azon gondolkoztam, hogy melyik a jobb:
- a fényképezőgép digitális nagyítása vagy a
- számítógépes nagyítás valamilyen prg-vel?
Szerintetek?
Athos
Ha jpg-be mented, akkor a fényképezőgép digitális nagyítása a jó. Ugyanis ha ezt utólag nagyítod, akkor a jpg tömörítés miatt keletkezett zajt is nagyítod.
Atys
Hát igen a gépem csak jpg-t tud menteni...
ProFiler
Valóban jobb minőség érhető el a digitális zoomolással, de csak akkor, ha a nagyítandó kép méretének nagynak kell lennie.

Ciao.
Atys
Ezt most nem értem. minek kell nagyobbnak lennie?
ProFiler
A készített képnek. ani_wink.gif

Ciao.
cereal180
Én inkább nem nyúlok a digitális nagyításhoz. Ha mégis akkor ráteszek egy kis blur-t a képre, aztán unsharp maszk. A zaj nagyrásze eltűnik így.
Giraffe
Meg a finom textúrák is.
Atys
Sok, drágább gépnél látom odaírva, hogy VÁZ. Ez mit jelent?
ProFiler
Azt, hogy önmagában csak a gépet adják el, semmi extra tartozék nincs hozzá, csak a gép gyári csomagolásban. Még objektív sem.

Ciao.
Giraffe
Egész pontosan tükörreflexes gépeknél olyan csomagolás, amelyhez nem adnak objektívet. Ugyanis ilyen gépeket sokan vesznek olyanok, akiknek már van valamennyi obejktíve az adott géptípushoz. Ilyen esetben felesleges kiadni plusz 15-25 vagy akár plusz több mint 100 ezer forintot - bár utóbbi esetben sokszor megéri, mert olcsóbb az objektív, mintha külön vennéd meg (pl. Canon 30D+EF-S 17-85 IS objektív).
Atys
Szóval a váz önmagában használhatatlan? Venni kell hozzá objektívet?
Giraffe
Mostanában túl sok jogi szöveget olvastam, ezért én inkább úgy fogalmaznék, hogy egy tükörreflexes fényképezőgép váz önmagában fényképek készítésére alkalmatlan. Ha fotózni szeretnél vele, akkor valamilyen objektívet (vagy azt helyettesítő optikai rendszert) kell a megfelelő helyre rögzítened twisted.gif

Magyarul: a kitobjektív egy olyan kiegészítő, amit többnyire olcsóbban kapsz meg, mintha külön vásárolnál egy hasonló képességű objektívet. A Canon standard kitobjektíve (EF-S 18-55), elég közepes darab, de arra jó, hogy el tudj kezdeni fotózni. De ha már vannak olyan objektíveid, amiket a saját igényeidhez igazodva vásároltál, akkor felesleges kiadás, ezért lehetőség van csak vázat is venni.
Bumbbach
Sziasztok! Nekem van egy jó gépem, szeretem. Hasznos, okos és aránylag egész sok mindent tud:) Egy Kodak C330-as gép. A használatáról annyit, hogy nagyon felhasználóbarát. smile.gif smile.gif A fehéregyensúlytól kezdve a színmélységet és így tovább be lehet vele állítani.
Viszont épp ma néztem a neten, hogy a fényképezőgépet lehet használni webkameraként?! Ez tényleg igaz? yikies.gif Ha igaz, akkor az enyémet is lehet használni vajon? mert nemrégiben próbálkoztam, de nem értem. :/
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.