nagygabor
2006. február 23. 18:06
Van erre egy mondás:
IDÉZET
Olcsó húsnak híg a leve!
Persze ez a számítástechnikában nem minden esetben igaz, de sajnos túlnyomó többségben az.
r-chee
2006. február 23. 18:10
Ha valaki vásárolni megy, az legyen jól tájékozott az adott termékkel kapcsolatban, és így nem érhetik meglepetések, nem beszélik rá egy rossz vételre stb.
Ha valaki Nagykanizsán, vagy a környékén lakik, annak ajánlom az
Y-Net nevű számítástechnikai boltot. Nagy választék, kellő szaktudással rendelkező eladók (kivéve a hölgyet...

).
Sanzi
2006. február 23. 18:42
Hohó, itt úgylátom férreértés van! Nem s*art akarok olcsón venni. Arra én is törekszek, hogy márkás, megbízható márkájú legyen a cucc. De egy pl az egyszerűség kedvvért. Egyik boltban 10e, másikban 9. Ugyan az teljesen, garancia minden. Akkor szerintem egyértelmű, hogy honnan veszem. Itt most nem arról volt szó, hogy vegyünk Gigabyte VGA-t, mert olcsóbb mint az ASUS.

IDÉZET(Adani @ 2006. február 23., 11:20 - csütörtök)
Nekem csont nélkül megy, igaz WDM telepítve van. Elég a saját progiját feltenni hozzá ( ASUS Digital VCR), ha ez föntvan minden kezeli a kártyát.
Én erre gondoltam. Nekem nincs.

Ezzel csak azt akartam volna sugaltatni, hogy mennyire számítok a VIVO részére.
r-chee
2006. február 23. 18:48
Igazad van Sanzi; és ha valamit meg akarsz venni, a márkákat valóban nem ajánlatos bevonni az árversenybe...
Adani
2006. február 23. 19:10
Az olcsóság nem mindig a selejtet jelenti, de ha bármi gondod van vele, akkor nem mindegy hogyan kezelik. Mistrálnál is lehet vásárolni, de nem árt tudni, hogy a garit ez esetben jobb ha elfelejted. Azért vásárolok mindig ismerős helyen, ahol tudom, hogy se hülyének se levegőnek nem néznek, és ha bajom van érdemi segítséget kapok. Ráadsául párszor már kaptam kedvezményt is ( sok ismerősöm ott vásárol, sőt anya munkahelye már évek óta minden gépét ott vette), a videókártyámat pl: beszerzési áron adták oda, mert beletelt pár hétbe mire megérkezett. Amikor switchet meg UTP kábeleket vettünk unokaesómmal a LAN party-hoz akkor 3 méteres UTP áráért adtak 5 métereset, mert éppen olyan volt nekik kész állapotban ( és tényleg szükség volt rá, mert így is éppen, hogy elért egy géphez.
$entinel
2006. február 23. 21:52
Hát az online boltokkal sem volt túl sok szerencsém ám az Alliencomputers segített
Apropó Mistral meg garancia: egyik ismerősöm vásárolt ott magának és én is elkisértem és pont hatalmas akció volt a "hengeres" ide kábelekre így gyors vettem belőle és a röhej ezután jött: fizetés, számla, garancia levél amin a lejárati idő pont arra a napra esett amikor vettem

lehet nem érték de én rákérdeztem és azt a választ kaptam, hogy mert kötelező adni de mi értelme is egy nem érvényes garanciának
Sanzi
2006. február 23. 23:40
Mindenre kötelesek 3 nap garanciát adni.
Adani
2006. február 24. 0:38
Így igaz, sőt 3 napon belül, akkor is szó nélkül cserélniük kell, ha semmi baja, de te valamiért nem vagy vele elégedett.
Shia-ko
2006. február 24. 9:10
Ez jó nagy butaság volt. Már nagyon rég óta felejtős a dolog. 3 napos csere hiba esetén van.
Azt hittem, ezt már elég sokszor leírtam.
Kovács Gyula (MiniDisc)
2006. február 24. 9:15
Egyetértek Shia-Ko-val.
Annyit módosítanék, hogy:
Ha három napon belül meghibásodik, akkor kérheted a ceréjét - ami egyébként automatikusan jár - vagy ha ugyanolyat nem tudnak biztosítani, akkor értékegyeztetéssel kaphatsz más tipusu (de ugyanazon funkcionalitásu) készüléket, de ebbe nem kell belemenned, ekkor (és csak ekkor) kérheted a vételár visszatérítését.
Ha valamiért nem tetszik a vásárolt készülék - és három napon belül visszaviszed - akkor a kereskedő hozzáállásán múlik, hogy mit tesz, de ha nemet mond, akkor sincs semmi alapod arra, hogy mérges legyél, mert a 3 nap nem erre van kitalálva.
Shia-ko
2006. február 24. 9:38
Ha már MiniDisc kiegészítette, akkor összefoglalnám a teljes sort:
vásárlástól számított 3 napon belüli meghíbásodás esetén:
1., csere
2., pénz vissza
3., kompromisszumos megoldás (bármi, amibe mindketten belementek)
vásárlástól számított 3 napon túli meghíbásodás esetén:
1., javítás (1 napon belül, ha adnak cserekészüléket, 30 napon belül, de ekkor is 3 napon belül közölniük kell, hogy javítani fogják, cserélni, vagy mit, és csak akkor 30 nap, ha egyből adnak cserekészüléket, nem 15 nap után adnak, és akkor jön rá a 30 nap)
2., csere ugyanolyan típusra
3., pénz vissza
4., kompromisszum (lsd. fenntebb)
Ez természetesen nem vonatkozik a távvásárlásról, mert ott a kézhezvételtől számított 8 (talán 10) napig minden indok nélkül vissza lehet küldeni, és vissza kell kapd a pénzed.
Persze vannak kérdéses dolgok, például 3 napon belül visszavitt termék, ahol kérdéses, hogy garanciális-e a hiba, mert ugye cserélnim kéne azonnal, de a kereskedőnek joga van bevizsgáltatni. SEx-es terméknél a csere még összetettebb, mert nem lehet csak úgy a polcról levenni egy másikat, ott van az APEH felé is kötelezettség.
$entinel
2006. február 24. 10:06
Ez pontosan így van ahogyan írod, csak az más dolog, hogy a végfelhasználók nem minden esetben vannak jó helyzetben e törvények miatt.
Sanzi
2006. február 24. 15:48
Shia-ko Ez így korrekt, és teljes.
Adani
2006. február 24. 16:26
És valóban Shia-ko válasza a helyes, közben engem is felvilágosítottak.
r-chee
2006. február 24. 16:39
A tavaly novemberben vásárolt LG F720P típusú monitorommal valami baj van (aránytalanul ferdék a képernyő szélei), decemberben elején vissza is vittem a boltba, ahol vettem, és két és fél hétig voltam monitor nélkül, amire "megjavították". Azért a zárójel, mert a boltban a bejelentkező képernyőn minden Ok volt, de itthon, egyik haver gépére rákötve (hogy ne az enyémen legyen mindjárt kipróbálva) ugyanolyan ferde volt a kép, és az most is.
Lényeg: a közeljövőben felhívom a boltot (vagy bemegyek...), hogy cseréljék ki a monitort azonos típusúra. De én nem akarok megint heteket várni, remélhetőleg adnak Valami cseremonitort, esetleg meg tudom beszélni velük (a garanciapapírt és a korábbi szervízlapot lobogtatva), hogy hozassák meg az újat, és akkor majd beviszem ezt, s így nem kell hetekig az üres asztalt néznem...Talán lehet ilyet csinálni...
Kovács Gyula (MiniDisc)
2006. február 24. 17:17
A 710-es, és 720-as LG monitorok az olcsóbb kategória. Több 10 db-ot láttam, és mind ilyen. Sajnos ez van.Az enyém is olyan. Ha beállítod gyári értéküre (reset) a beállítási értékeket, akkor jó lesz. De amint beállítanád (mert ugye be kell), azonnal elmászik, és lehetetlen pontosan beállítani. Nekem minden induláskor másképp "ferde".
r-chee
2006. február 24. 17:29
Lehet, hogy OFF, de: a Reset nem ér semmit, csak ront a helyzeten. Amikor vettem, 43E HUF volt. Akkor talán becserélnék egy másikra típusúra (esetleg márkájúra), persze a megfelelő többletösszeget kifizetném....Lehet ilyet csinálni vajon?
Eladni azért nem akartam, mert nem szerettem volna kiszúrni másokkal...
Hmmm. Kezdek mérges lenni. [Minidisc], írtad, hogy több tíz darabot láttál már hibásan. Hát akkor gyári hibás monitorokat sóznak rá a vevőkre
Kérdeztem már más fórumon, ott is volt, akinek ugyanez a problémája. Ez átverés

. A monitor leírásában nem írják bezzeg, hogy hibás. Ez megkárosítás

. A szerncsétlen meg nézegesse, hogy a PhotoShop hibás monitorra/hardverre panaszkodik, és fehér szín helyett sárgát látni csak...

EZ MÁR SOK!
Kovács Gyula (MiniDisc)
2006. február 24. 17:57
NEM gyári hiba. Ezek ilyenek. Sajnos. Ez az olcsó kategória.
r-chee
2006. február 24. 18:00
Akkor eladom valakinek. Régebben amúgy Samsung Syncmaster 173P-t akartam venni, csak a maradék összegből mást vettem...De bánom már...
ProFiler
2006. február 24. 18:46
IDÉZET(Shia-ko @ 2006. február 24., 9:38 - péntek)
...
Ez természetesen nem vonatkozik a távvásárlásról, mert ott a kézhezvételtől számított 8 (talán 10) napig minden indok nélkül vissza lehet küldeni, és vissza kell kapd a pénzed.
Mint ahogy külföldön is. Érdekes, hogy kinnt ebből sosem csinálnak problémát.
Ciao.
Kovács Gyula (MiniDisc)
2006. február 24. 18:50
Megmondom az okot:
Ott lehet tisztességes haszonnal eladni, még úgysem drága. Nem beszélve arról, hogy ott van alkatrész. Magyarországon meg nincs. Ma megveszel valamit, és lehet, hogy hónapokig nem kapsz utána ugyanolyan alkatrészt. És ha nincs cserealkatrész, vissza kell téríteni a vételárat, vagy egy részét. Na ezt - jogosan - kevés vállakozás bírja el. És megint visszajutottnk a nagykerek felelőtlenségéhez.
Szerinted én miért hozzád fordultam AOpen meghajtók ügyében? Ez a szomorú helyzet ebben az országban.
ProFiler
2006. február 24. 19:11
IDÉZET(Kovács Gyula [MiniDisc)
,2006. február 24., 18:50 - péntek] Ott lehet tisztességes haszonnal eladni, még úgysem drága. Nem beszélve arról, hogy ott van alkatrész.
De ez a természetes.

Ciao.
$entinel
2006. február 24. 19:45
Így van teljesen igaza van ProFilernek Németországban, Ausztriában nem számít csodának ha jó a kiszolgálás és általában kapsz is amire szükséged van, így nem csoda ha elégedettek a vevők is.
A hazai online boltok többsége meg pofátlanúl használja ki ha esetleg egy adott termék éppen hiánycik de neki van raktáron akkor gyorsan árat emel mert a szükség helyzetben lévő vevő úgy is megveszi
r-chee
2006. február 24. 20:05
Én gondolkodtam már azon, hogy kiruccanok Szlovéniába, kicsit körülnézni a számtechboltokban, vajon arrafelé milyen árak vannak. Kis hazánkban mindenki a maga érdekét nézi, meg hogy minél több legyen a haszon.
Kovács Gyula (MiniDisc)
2006. február 24. 20:13
IDÉZET($entinel @ 2006. február 24., 20:45 - péntek)
A hazai online boltok többsége meg pofátlanúl használja ki ha esetleg egy adott termék éppen hiánycik de neki van raktáron akkor gyorsan árat emel mert a szükség helyzetben lévő vevő úgy is megveszi.
Ez ugyanúgy lehet igaz is, meg nem is. És ne feledd el, hogyha pl. egy 9600Pro ATi VGA a boltokban 20-22EFt-ért kapható, akkor azt Te a nagykerben 20EFt-ért vetted meg. (Jobb esetben 19.300.-ért) Nagyon kényes dolog a számítástechnika Magyarországon.
$entinel
2006. február 24. 20:35
Akkor had hozzak én is egy példát: GIGABYTE GV-N66T128VP vga kártya ami kerül jobb esetben 42-45-ezer forintba.
Igen ám csakhogy nem igazán lepi el a piacot legalább is én nem sokat talátam belőle max 3-4 helyen. Ebből a 3-4 helyből speciel egy kereskedőnél 55000 Ft a kártya ami szerintem kicsit pofátlan.
Kovács Gyula (MiniDisc)
2006. február 24. 20:41
Ez igaz.
Chabi
2006. február 24. 21:06
IDÉZET($entinel @ 2006. február 24., 20:35 - péntek)
egy kereskedőnél 55000 Ft a kártya ami szerintem kicsit pofátlan.
Mindenhol ugyan annyi év garanciát adnak arra a kártyára ? Vagy ezt nem kérdezted ? Én már találkoztam hasonlóval. Ahol megadták a 3 évet a videokártyára ott jó 10ezer Ft-al drágább volt. De az igaz hogy ez nem minden boltnál van így.

De "az ördög sose alszik" jobb az a 3 év gari. Szerintem.
Kovács Gyula (MiniDisc)
2006. február 24. 21:19
Őszintén: Mire mész a 3 évvel? Ha mondjuk 2.5 év után tönkremegy, kapsz helyette másikat? Kizárt. Ugyanis addigra nem lesz, lévén a gyártónál már rég kifutott stádiumban lesz, így az utánpótlás is megszünik. Max. kapsz vissza időarányosan 4.500.-Ft-ot ...
Adani
2006. február 24. 21:26
Ha nem tudnak ugyanolyat adni, visszakérheted a vételárat. A fényképezőmmel én így jártam. Mikor tönkrement, még érvényes volt a gari, olyan nem tudtak szerezni, ott meg nem akartunk másikat venni ( a garanciális ügyintézéssel nem voltunk megelégedve, pedig elvileg ott a legkisebb is számít, úgy látszik a gari az nem legkisebb dolog

), hát visszakértük a pénzt. Így még jól is jártunk, mert azóta eltelt másfél év akkorra meg már annyi pénzből egy sokkal jobb gépet is tudtam venni. Sőt hozzácsaptam még 10 ezret és így még jobb gépet vettem.
$entinel
2006. február 24. 22:47
IDÉZET
Mindenhol ugyan annyi év garanciát adnak arra a kártyára ?
Igen! 3 évet!
De ahogyan MiniDisc is mondta az a 3 év garancia nem sokat ér.
Amúgy én bőven találkoztam az ellenkezővel is a drágább kártyára volt kevesebb a garancia!
Amúgy meg szerintem a garanicát a kereskedőnek semmi joga nincs csökkenteni mondjuk 3 év helyet csak egyet adni.
Normálisabb helyeken benne is van a garanciális feltételekben, hogy alapesetben 1 év ha a gyártó másként nem rendeli.
Meg az is egy érdekes dolog, hogy az élettartam garanciás memóriára szokása egyes boltoknak 1 évet vállalni.
Sanzi
2006. február 24. 23:01
Itt ha valaki adna egy kis infót, hogy akkor ez az "élettartam garancia" mi is valójában?
Adani
2006. február 24. 23:28
Elvileg végtelen ideig tartó garancia, vagyis bármikor romlik el, cserélik.
Kovács Gyula (MiniDisc)
2006. február 25. 7:31
Ja. Főleg ha már mondjuk két év után nem is kapni.
Shia-ko
2006. február 25. 8:47
IDÉZET(Kovács Gyula [MiniDisc)
,2006. február 24., 21:19 - péntek] Őszintén: Mire mész a 3 évvel? Ha mondjuk 2.5 év után tönkremegy, kapsz helyette másikat? Kizárt. Ugyanis addigra nem lesz, lévén a gyártónál már rég kifutott stádiumban lesz, így az utánpótlás is megszünik. Max. kapsz vissza időarányosan 4.500.-Ft-ot ...
Ilyen nincs. Garidőn belül az eredeti vételárat KELL visszakapni.
Adani
2006. február 25. 10:12
Mi ezt megtanultuk, de elég sokat kellett küzdeni, mire visszaadták, ráadásul boszzúbűl ezresekben ( 50 ezer ft-ot).
r-chee
2006. február 25. 12:35
Nálam előfordult már, hogy a tönkrement Seagate winyó helyett adtak Samsungot (a szervíz vizsgálata után), mert Seagate már nem volt raktáron, a nagykernél sem. 1500 Ft-ot ráfizettem, ami nem sok. Ha megszűnik egy adott termék, és még érvényes a gari, szerintem lazán adnak helyette másik fajtát.
Kovács Gyula (MiniDisc)
2006. február 25. 13:09
Ez igaz, de pl. egy AGP-PCI-E esetén már nem ennyire egyértelmü a dolog. Hogy a Socket 478-ról ne is beszéljünk ... Terméésdzetesen nem megoldhatatlan a helyzet, de garantáltan 3-4 hét az átfutás.
Atys
2006. április 28. 9:31
Hello!
Gyors segítség kellene! Úgy néz ki, hogy át tudnék venni egy számtech boltot. Van benne egy alkalmazott (ő megmaradna), vagy 1,5-2 millió ft értékű árukészlet. Az egészet megkapnám, működtetném, az ő általa megvett cuccokat nagykeráron adná át, fizetni ráérnék akkor, ha el van adva a cucc. A tulaj még kérne pluszba 1 millát (ezért átadná a kapcsolatait, vevőkörét). A bolt most lesz 3 éves. Éves számlás forgalma 12miiló volt. (plusz a számlanélküli apróságok

). Ki mit gondol erről? Milyen buktató lehetnek a dolognak?
Légyszi siessetek a válaszokkal, mert 1-2 napon belül válaszolnom kellene erre a lehetőségre.
arpsoft
2006. április 28. 11:28
Az alkalmazott lehet egy buktató. Be van jelentve? Be van fizetve az összes járulék utána?
Az árukészletnél meg arra kell figyelni, hogy mindent tudjon igazolni, mi honnan van.
Gondolom cég is van mögötte, annak is utána kellene nézni az APEH-nél.
Minden ki legyen fizetve, késedelmi pótlékok várhatók-e stb.
Atys
2006. április 28. 11:33
Igen be van/lesz jelentve az alkalmazott, mert az én állásom megmaradna, ez csak egy plusz lenne. Árukészlet elvileg igazolt, de majd papírozunk. Egy Kft. része ez a bolt. Ez lehet gond? Mitkell az APEH-nél nézni? én egyéni vállalkozóként vinném tovább.
Még eszembe jutott: Elég ennyi forgalom ahhoz hogy eltartsa az alkalmazottat, meg némi haszon is legyen rajta?
r-chee
2006. május 27. 18:46
Újabb negatív tapasztalatot szereztem lakóhelyem drága kis számtechboltjában: tavaly karácsony előtt vettem egy ASUS WL-138G típusú wireless kártyát kb. 8500 ruppóért. Múlt héten vasárnap egész nap akadozott a jel, majd este el is ment, és többet visssza se jött. A kártya látta a szomszédban (kb. 15 méterre) lévő routert, de kapcsolódni nem tudott hozzá, nem voltak IP-címek se stb. Más hálózatban, és más gépen is ugyanez volt a helyzet. Visszavittem hát csütörtökön kedves kis boltunkba, ahol mondta a kedves eladó, hogy másnapra megnézi. Pénteken be is mentem munkából hazafelé. Az eldó közölte, hogy tökéletesen működik a kártya. Persze kétkedve fogadtam a mondandóját, amúgy is elég nagy nagy szakbarbár(

) a faxikám, szóval beszélni azt tud. További kérdéseim után hozzámvágta flegmán, hogyha mégegyszer így visszahozom, kifizetteti velem a vizsgálati díjat (hibás terméknél

). Rá is írta nekem egy kis cetlire, hogy "legközelebb díjmegtérítés"... Letéptem, és eldobtam, majd mondtam egy ágyőt. Természtesen a kártya továbbra is süket. [Problémának mindenhol ez ütközött ki: "Egy hálózati hardverelem le van választva..."] Jövő héten vissza fogom vinni a kártyát újból, és lehet, hogy zúzás lesz a vége, ha megint az ürge kellemes modorába és szaktudásába ütközök

Hihetetlen, hogy ilyen megtörténhet....
BáGyu
2006. május 27. 19:27
Ragaszkodj hozzá, hogy előted próbálja ki ha már ki akarja fizettetni azt ami a dolga egy garanciális terméknél!
Egyébként még a Fogyasztóvédelemi Hivatalra is hivatkozhatnál, ha nem hajlandó együtműködni!
arpsoft
2006. június 20. 14:32
Ismeri valaki a VTComp nevű boltot a Nyugati téren?
Tapasztalatok, stb. érdekelne.
Nekem egy kicsit túlságosan olcsónak tűnik.
Sanzi
2006. június 20. 16:32
A következő problémával állok szemben. Ma vettem a Mistralban egy Primecoolre passzív VGA hűtőt. A boltban kétszer is jártam, hogy érdeklődjek a hűtő felöl. Mindig azt kaptam válaszul, hogy egy MSI 6600GT-re AGP csatolóval fel lehet tenni a hűtőt. A weboldalon nem tértek ki a csatolófelületre, így gondoltam mindegy. A probléma az, hogy nem lehet felszerelni a kártyára, több okból is. A csomagolás egyben van, semmi külsérelmi nyom, de nem tudom felszerelni a kártyára. Mit lehet tenni?
arpsoft
2006. június 20. 17:21
Vidd be a boltba, hogy ha már azt mondták, hogy fel lehet rakni, akkor mutassák meg, hogy hogyan.
Adani
2006. június 20. 18:33
A Mistralt jobb kerülni.De ha már megesett vidd vissza gyorsan hátha cserélik, elvileg 3 napon belül ki kéne cserélni, de megpróbálhatod a pénzt is visszakérni.
Sanzi
2006. június 20. 19:25
IDÉZET(arpsoft @ 2006. June 20., Tue 17:21)

Vidd be a boltba, hogy ha már azt mondták, hogy fel lehet rakni, akkor mutassák meg, hogy hogyan.
Ez lesz. De ha szervízdíjat akarnak majd kicsikarni...
r-chee
2006. június 20. 20:14
...Akkor elő a shotgun-t, és minden ellenséget likvidálni
tanulo91
2006. június 21. 5:29
IDÉZET
Egy hűtőborda hiányzik, a használati útmutatóban nem található meg a magyar nyelv, és ráadásul pontatlan is.
Akkor ott már nagy gondok vannak... Mi lett végül a sorsa? Csere vagy pénzvisszafizetés?
Egyébként én meg hétfőn henger IDE kábelt kerestem és 4-ből 1 számtech boltban volt, ott is csak egyméteres és 2200Ft.
Rövidebb nincs belőle? Szerintetek ennyiért megérte volna?
Az utolsó boltba még a tápkábelt is megérdeklődtem (elég furán állt már a tápban), CSAK fekete volt (

) , 700Ft-ért!
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk,
kattints ide.