Sanzi
2005. május 18. 18:17
Még mikor megvetten az új gépen, úgy 1 éve, vettem egy túlfeszültségvédőt. Azért, mert sokba volt anno, meg nem akartam úja venni, ha esetleg valami történik vele. UPS-re meg nem volt pénzem. Mindegy, nem is ez a lényeg. Pont most, amikot írom ezt a hozzászólást, baromi bagy vihar van itt Békés felett, és ugye a vihar villámmal jár. A tunert kihúztam, úgyhogy antenna kilőve. De áram azért csak kell! Egy szónak is száz a vége! Megvédi-e a túlfeszültségvédő a gépemet, az esetleges túláram ellen, akár villámcsapás esetén? Ha az utcánkban pont az előttünk lévő "karóba" csap bele a villám. Vagy ilyenkor meg kell válni a szerettet gépemtől?
nascar
2005. május 18. 19:30
Nem tudom! De kb. 1 hónappal ezelőtt volt egy nagy vihar itt Pesten, villámlás, dörgés stb., és a Siemens ADSL modemem jobblétre szenderült azon nyomban!
Szerencse, hogy már másnap jöttek, és kaptam egy újat!
Korrekt volt az akkor még Matáv+Datanet páros!
Egyébként szerintem attól is függ, hogy milyen terhelést kap hirtelen az áramhálózat, meg a táp. Kicsi az esély rá, de ki tudja?
cölöp
2005. május 18. 20:00
Nálunk is volt egy ilyen eset nemrég , nálam csak biztosíték szállt el a videomagnómban , a szomszédnak viszont az egész táp elfüstölt a tévéjében.
A számítógépeink egyik sem vett észre semmit az egészből , se az enyém , se az övé.
Shia-ko
2005. május 18. 20:26
A villámvédelem egy nagyon összetett feladat, és csak nagycéges környezetben lehet megoldani a volumene miatt. A túlfeszvédő csak a hálózatban futkározó, kóbor túláramoktól véd meg.
Adani
2005. május 19. 16:52
Villámcsapás ellen nem jó a túlfeszvédő, de még az UPS sem 100% (másképpen szólva: Az ellen nem véd). Ami a 220-ba van dugva az tönkremehet ha villám csap a hálózatba.
ProFiler
2005. május 19. 22:13
Azért szűrőn keresztül nem.
Ciao.
tzoli
2005. május 20. 7:30
Ha nem védene a villám ellen akkor nyílván nem említenék a villámlást sem ezen az oldalon.
http://www.apc.com/products/family/index.cfm?id=177
ProFiler
2005. május 20. 7:39
Plusz még garanciát is vállalnak rá.
Ciao.
tzoli
2005. május 20. 8:02
Így van. Ha jól emlékszem a dobozomra, akkor azon az állt, hogy 30.000 euro értékig (az EU-n belül)...
Shia-ko
2005. május 20. 8:06
Tisztázzunk valamit!
Hova csap a villám?
ProFiler
2005. május 20. 8:34
Nem mindegy? Tegyük fel, hogy a házba és mondjuk valahogy bejut a hálózatba.
Ciao.
Gereby
2005. május 20. 8:36
Én egyszerűen megoldom ezt a dolgot ha jön a vihar kihúzom az elosztót és kész. Nekem bárminél fontosabb a gépem élete.
Adani
2005. május 20. 9:09
Én is így csinálom. Sőt UTP kábelt, tv antennát is ki szoktam húzni, ha valakinek modeme van, a telefonvonalat sem árt (főleg ha belső modem)
Shia-ko
2005. május 20. 9:37
IDÉZET(ProFiler @ 2005. May 20., Fri 10:34)
Nem mindegy? Tegyük fel, hogy a házba és mondjuk valahogy bejut a hálózatba.
Nem. Az otthoni UPSek, túlfeszvédők nincsenek felkészítve egy villámcsapás erejének megfékezésére, miközben egy pl. áramszolgáltató, erőmű, stb. igen. Ha egy villámcsapás közvetlenül jut a hálózatba, akkor robban a TV, és sül a szünetmentes is mindenestül.
chris p
2005. május 20. 13:13
Na ez most elég érdekes lett, felpiszkáltátok bennem is a kívácsiságot. Mert ha Shia-ko-nak van igaza, akkor tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy teszünk-e bármi ilyen jellegű védelmet a gép elé, az úgysem használ ha a házat éri a villám, ha pedig nem a házat éri, akkor már a szolgáltatónál ki van küszöbölve a dolog. Ha viszont ProFiler és tzoli tudja jól, akkor meg...túl egyszerű és túl szép lenne a dolog (de lehet, hogy csak én vagyok pesszimista). Nincs valakinek valami hivatalos infoja?
Shia-ko
2005. május 20. 13:40
Az enyém hivatalos, de nem tudom kinek jutott az eszébe, hogy a túlfeszvédő villám ellen lett kitalálva.
A hálózatban keletkezett tüskéket, túláramokat szűri meg, erre gyártják, ezért annyi, amennyi.
ProFiler
2005. május 20. 13:57
Hát ha egyszer az APC erre vállalja a garanciát...

Akkor ne foglalkozzunk vele.

Egyébként biztos van valami abban, amit Shia-ko írt.
Ciao.
pampalini
2005. május 20. 14:12
IDÉZET(chris p @ 2005. May 20., Fri 14:13)
ha pedig nem a házat éri, akkor már a szolgáltatónál ki van küszöbölve a dolog.
Azért erre ne vegyél mérget. A szolgáltató tehet bármit, ha az utcán futó kisfeszültségű légvezetéket telibe kapja a villám, minden védelem ellenére juthat bőven neked is!
@Shia-ko, egyébként igazad van.
Adani
2005. május 20. 15:05
Igazad van. Nálunk egyszer a közeli adótornyot kapta el a villám, ami átterjedt a telefonvezetékre, plusz még mellékesen a TV antennánkba is belecsapott. Megsült az összes telefon meg a modem is (külső volt a gép megúszta), egy videó, egy antennaerősítő és egy TV-ben kiment a biztosíték, de azt meg lehetett javítani, minden más totálkáros lett.
tzoli
2005. május 20. 15:27
Én nem mondtam se igent, se nemet. Csak bettetem egy linket, ahol az APC a villámról beszél a túlfeszvédőjét bemutató oldalon...
Gereby
2005. június 1. 13:57
Egyébként ha a légvezetékbe csak a villám nem lesz semmi mert minden villanyoszlopon van egy biztosíték ami ugyebár kimegy. A telefon vezeték az egyik legnagyobb veszély. Nállunk belecsapott valahová a telefonhálózatba a telefon kibírta de a modem nem. Egyébként van egy nem hardveres dolog amivel meg lehet oldani a dolgot: lakásbiztosítás.
Nekünk be van biztosítva a házunk árvíz villámcsapás meg ilyenek ellen. Amikor meghalt a modemem (meg mellette berepedt egy ablak aznap este) a modemet is meg az ablakot is kifizette a biztosító.
Adani
2005. június 1. 15:07
Nálunk is volt ilyen. TV antennát kapta el, és mivel mellette van behúzva a telefonzsinór az is kapott belőle. Megsült 2 telefon, egy fax, és a modem. Az antennakábelen is végighúzott, de ott csak egy videót és egy beltéri egységet tett tönkre, a tv-k megúszták. A biztositó tényleg fizet, de nem kapkodják el, és észnél kell lenni.
arpsoft
2005. június 1. 15:22
IDÉZET(Gereby @ 2005. Jun 01., Wed 14:57)
minden villanyoszlopon van egy biztosíték ami ugyebár kimegy.
Szóval ezért ilyen drága a villany.
Szerintem ez biztosan nem így van...
Gereby
2005. június 1. 18:54
Utána néztem a dolognak, minden lakás betápnál (ahol elindul a légvezeték a tető felé) van egy biztosíték illetve körülbelül minden utca végén és elején. De ezek sajnos nem védenek villám ellen, mivel a 230V-os szigeteletlen vezetékhez se kell hozzányúlnod hogy megrázzon elég pár miliméter és áthúz az ujjadra. Most ezt képzeljétek el 20 000-100 000V terjedelembe. Az a szegény biztosíték leolvad, de a két fém ott van egymástól pár centire azon meg áthúz. És meg van a baj.
Adani
2005. június 1. 19:04
Ebben viszont lehet valami, én is hallottam már fizikaórán, hogy a levegő nem szigetel a végtelenségig. Ha jól emlékszem a tanár mondott is egy példát, hogy volt a hírekben, hogy egy ember felmászott a vonat tetejére, és megcsapta az áram. Nem ért hozzá, csak kb. 1 méternyire volt tőle és párás időben ez elég volt. Ott is van vagy 20000 V, villámcspásnál is nyílván van több is, de valami biztonsági rendszer tuti van, hogy ne üsse ki a teljes hálózatot, de ha az utcában csap a vezetékbe, akkor az ellen nem véd

. De ha semmi védelem nem lenne, akkor ezt a logikát követve, tönkretenné egy villám egy kisebb város teljes áramhálózatát. Vagy rosszul gondolom?
arpsoft
2005. június 1. 20:02
Természetesen van védelem. A hálózat mérete maga védelmet ad, mivel elég nagy kapacitása van áramelvezetés szempontjából.
Ami a biztosítékokat illeti, minden szakaszolónál és betáplálásnál van bizti, de ez ugye nem minden villanyoszlopot jelent.
Egyébként, ha a villám belecsap a nagyfesz kábelbe, akkor mire bejut a házba, ugyanúgy letranszformálódik, mint a 10kV a 400V-ra (ennyi megy be a házba)
Ezen kívül vannak szikraközök beépítve, amik szintén vágják a nagyfesz tüskéket.
Szóval ki van az találva.
csum-pi
2005. június 5. 19:12
Csak megjegyzem... nem a voltok, hanem az amperek ölnek!
Résztvettem egy képzésen, ahol (igaz nem a hálózati áram áramerőssége volt...) 35.000 voltos golyókhoz kelllet odatenni a kezünket, és igencsak áthúzott már 8-10 cm távolságról, de nem haltam bele, mert az áram ERŐSSÉGE nagyon pici volt...
De igazatok van, hogy a hálózati áram erőssége az megvág úgy, hogy az esetek 97%-ban belehal az embert.
Mellesleg én is tervezem egy UPS megvásárlását, csak halvány lila
gőzöm

sincs ehhez, hogy mit kell, mit érdemes rákötni, hogyan merre meddig....... van rá 8 ezer forintom, ami tudom nem egy csúcs gépre elég! (ha egy jó kis túlfeszültség védőt tudtok ajálnlani, az is megtenné...)
ProFiler
2005. június 5. 20:11
Szerintem ennyi pénzből ne állj hozzá szünetmentes tápegység beszerzéséhez. Egy túlfeszültségvédő is bőven megteszi.
Ciao.
csum-pi
2005. június 5. 21:27
Valaki nem tudna egy konkrétabb választ adni

Jó lesz egy netcím is!
Köszike
ProFiler
2005. június 6. 5:58
Én azért nem mondtam konkrétumot, mert nem tudom, mi van Magyarországon.
Tessék.Ciao.
Shia-ko
2005. június 6. 8:36
IDÉZET(csum-pi @ 2005. Jun 05., Sun 23:27)
Valaki nem tudna egy konkrétabb választ adni

Jó lesz egy netcím is!
Ha UPS akarsz olcsón, és jót, akkor aprónet, keresel egy használt APC SMARTot 600as körül, az megvan 8-10ezer Ftból. Bemész az SOSUPShez, és max 15ezerért (, de akkor nagyon szét volt menve amit vettél) teljesen felújítják.
Általában ezért a pénzért működőt kapsz, amiben kell aksicsere, esetleg 1-2 kondicsere, amit kb. 5ezerből összehoznak, és van egy új UPSed, tiszta sinus jellel.
8000ből kapsz egy normális túlfeszvédőt újonan, és annyi.
csum-pi
2005. június 7. 21:55
Mint mondtam, abszolúte nem értek ezekhez a dolgokhoz....
Szeretném kérdezni, hogy egy ilyen túlfeszültségvédőre, hány eszközt lehet csatlakoztatni? (tudom-tudom.... sok fajta vam.

)
Shia-ko
2005. június 8. 8:31
Sokat.
Nekem egy APC túlfeszvédős elosztóból megy a szünetmentes, a hangfalszett, lámpa, nyomtató, meg az apróságok, amik a gép mellett vannak, néha 2 másik.
ProFiler
2005. június 8. 19:18
Szerintem annyit csatlakoztatsz rá, ami csak ráfér. Sőt - meg van határozva, hogy hova mekkora teljesítményű fogyasztókat köthetsz. Ha több kisebb fogyasztású van, akkor elosztót is használhatsz.
Ciao.
Shia-ko
2005. június 9. 7:33
Minden elosztónak, így a túlfeszvédőnek is meg van határozva, hogy összesen, illetve dugaljanként mekkor áramfelvétellel terhelhető.
csum-pi
2005. június 12. 13:25
Ez kár... de minden esetre jó dolog is!
ProFiler
2005. június 12. 14:17

Miért kár? Nem olyan alacsonyak ám azok az értékek.
Ciao.
csum-pi
2005. június 13. 22:22
massiveA
2005. július 18. 9:56
Sziasztok!
Sajnos a túlfeszvédők tényleg nem 100%an védenek a villám ellen.
Ami tuti az a lakásbizti. De oda kell figyelni h milyen kockázatok vannak benne a feltételben. Általában a villámcsapás benne van a legtöbb alaptermékben, de hallottam már olyat h az egyok biztosító játszik azzal h záradékban kicsippenti ezt a kockázatot. Nem szép tőle de ők már csak ilyenek....
A túlfeszvédő tökéletesen jó arra, ha mondjuk a troli vagy a hév elszáguldozik a ház előtt és egy tüskét piszkál a hálózatba.
A szolgáltató nem csak a "karókra" rak biztosítékot, hanem pl.: a panelházak elosztóiban is van.
nem szaporítom tovább a szót. Szerintem hasznos egy túlfeszvédő, és nem feltétlenül kell a legdrágább (APC).
APC csak azért "vállal" 30000 Eurot, mert ennyi a szolgáltatói felőlésség felső határa az EUban. Ugyan ezt kell vállalnia minden cégenk aki az EUbanárul bármit is. Persze az más kérdés h ezt h tudod behajtani....
Nekem 2 túlfeszvédőm van, mind a 2ő az OBIből... Valami francia(2000 Ft/db). Tökéletes, legalább is nem volt még vele baj.
Szép napot!
Utonium
2005. július 18. 10:04
IDÉZET(massiveA @ 2005. július 18., 10:56 - hétfő)
...APC csak azért "vállal" 30000 Eurot, mert ennyi a szolgáltatói felőlésség felső határa az EUban...
Akkor hogy lehet hogy az MGE 50.000 €-t vállal?
massiveA
2005. július 18. 10:14
Lehet hogy jobb biztosítója van

!
GoodSpeed
2005. július 19. 13:35
IDÉZET(tzoli @ 2005. május 20., 8:30 - péntek)
Ha nem védene a villám ellen akkor nyílván nem említenék a villámlást sem ezen az oldalon.
http://www.apc.com/products/family/index.cfm?id=177 vagy itt :
http://www.trust.com/products/product.aspx?artnr=12525Nekem az elosztom ilyen, az UPS-m pedig APC.
Ha már itt tartunk a másik topicban is rákérdeztem. Szerintetek előfordulhat az, hogyha a Trustba aljzatzába csatlakoztatom az APC-t, akkor nme dupla védelem jön létre, hanem mondjuk abban az esetben ha az ellenállások ellentétesen vannak, akkor túl áram esetén éppen hogy ártanak egymásnak?
AWE
2005. július 26. 7:56
Üdv !
A villámlás másodlagos energia hulláma miatt a következő APC terméket vásároltam meg csak 2 hónapja lehet megvenni Magyarországon. A paraméterei nagyon jók.
Szinte mindent véd.
230 V
LAN
MODEM, ADSL
KOAX antenna
4 aljzatot külön kapcsolóval tudok kapcsolni
http://www.apc.com/resource/include/techsp...ku=PF8VNT3%2DGRAWE
LinuXP
2005. szeptember 20. 15:26
Sziasztok!
Egy hónapja történt, hogy arra értem haza, hogy állitólag égett műanyag szag kiséretében kikapcsolt a gép. Erre már volt nálunk példa, akkor egy tápegységcsere volt a megoldás. Most viszont a főkapcsoló megnyomására megpróbált elindulni a gép, de semmi, se a vinyó, se a meghajtók, se a LED-ek nem kaptak áramot. Gyanús lett az alaplapom, ezért megnéztem, és kiderült, totál leégett. A szervizben azt mondták, olyan alaplapot nem láttak még, ami ennyi túláramot kapott volna (szép kis égésnyomok és felpuffadás).
Namost: hogy kerülhetném el azt, ha egyáltalán el lehet, hogy mégegyszer tönkrevágja a túláram az alaplapom? És lehet, hogy az előző tápegységeim azért mentek hamar (1,5 évente kellett cserélni) tönkre, mert már haldoklott a mainboard?
Mindenkinek előre is kösz!
Athos
2005. szeptember 20. 15:31
Minőségi tápegységgel és túláram védelemmel ellátott elosztóval. Utóbbit a nagyobb műszaki áruházakban is lehet kapni. Ajánlom pl. az
MGE-t.
Adani
2005. szeptember 20. 15:57
Esetleg hasznos lehet, egy UPS ( szünetmentes táp) beszerzése is.
Halasi Miklós
2005. szeptember 20. 18:28
LinuXP
2005. szeptember 29. 14:29
IDÉZET(Athos @ 2005. szeptember 20., 16:31 - kedd)
Minőségi tápegységgel és túláram védelemmel ellátott elosztóval. Utóbbit a nagyobb műszaki áruházakban is lehet kapni. Ajánlom pl. az
MGE-t.
OK, kösz. Beszerzek egyet. Plusz egy tartalékot.
IDÉZET(Adani @ 2005. szeptember 20., 16:57 - kedd)
Esetleg hasznos lehet, egy UPS ( szünetmentes táp) beszerzése is.
Hello!
Először arra gondoltam, de elnézve magam kicsit túlzás lenne tőlem.
Egyébként kösz!
Athos
2005. szeptember 29. 14:33
Mondjuk egy szünetmentes tápegység az áramingadozásokat is kiegyenlíti.
LinuXP
2005. október 1. 8:48
Igen, igaz. A gépem meg most mindennél fontosabb, mióta 2x lett visszahozva a "halálból". Meg kéne hálálni neki! Majd meglátom, tényleg kellene egy.
Köszi!
Egyébként van valakinek kedve privátban levelezni egy meg nem értett, magányos(kiközösített) és az informatika iránt érzett "szerelme" miatt kiközösített lánnyal?
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk,
kattints ide.