aty
2005. május 18. 16:38
Sziasztok!
Kérdésem: hogy lehet jelentésnél, azt szabályozni, hogy oldalanként csak 4 rekord jelenjen meg?
arpsoft
2005. május 19. 7:39
A táblába, amiből a lekérdezés készül, készítesz egy oszlopot, amiben az érték minden összetartozó 4 rekordban ugyanaz. Tehát az első négyben mondjuk 1, a második négyben 2, stb.
Ezek után a lekérdezésedbe raksz egy csoport bontást erre a mezőre, és megadod, hogy minden csoport új oldalon kezdődjön.
aty
2005. május 19. 12:44
Kösz, bár jó sokat kell szórakozni vele akkor. A megoldásban viszont akkor tényleg nem értem hogy csinálták, nyoma sincs a lekérdezésben, vagy táblában való csoportosítgatásnak.
Itt a megoldott feladat. Nagyon nem értem, hogy csinálta.
Az érettségin hálistennek nem kérdeztek ilyet. Meg remélem egy életre letudtam az MS-titkárnői programkészletet, és irány a Balcsi - szép időnk van hozzá, nah nem baj majd csak iszogatunk.
arpsoft
2005. május 19. 13:14
Rossz a link.
aty
2005. május 19. 13:56
Ah nem figyeltem Winrar hova bontotta ki. Most jó. Bocs.
arpsoft
2005. május 20. 8:06
Ez egy elég egyszerű dolog. A papírméret A4 a beálításoknál, a jelentés pedig úgy van méretezve, hogy 4 rekord férjen el.
Ha átállítod a papírméretet, akkor mindjárt változik a dolog.
Hehe, köszönöm. Akkor ennél a Te megoldásod kissé kifinomultabb.
Ulala
2005. május 24. 15:39

Lenne egy elég égő kérdésem, de eléggé új a téma a számomra. Ma kezdődött az Adatbázis tantárgy a sulimban. Egész előadáson bent voltam de nem sikerült rájönnöm, hogy az Access és az SQL hogy függ össze?
Esetleg ebben tudna valaki segíteni?
aty
2005. május 24. 17:08
Például a lekérdezéseket írhatod SQL nyelven is Accessben.
arpsoft
2005. május 24. 17:24
Az Access-ben vannak ugye a táblák, amikben az adatok vannak.
Ezekből az adatokat szinte csak és kizárólag SQL szabvány szerinti lekérdezésekkel lehet kiszedni.
Ha készítesz egy jelentést, akkor annak a forrása egy sql select utasítás lesz.
Ha hozzá akarsz fűzni a tábládhoz egy rekordot, akkor az egy sql insert lesz, stb.
Az sql ebben az esetben nem egy adatbázismotort jelent, hanem a lekérdező nyelvet.
Ulala
2005. május 25. 19:32
Megértettem köszönöm szépen!

Most már tudom hová tenni az accesst és az SQL-t is.
Tehát ha accessben feltöltünk egy táblát adatokkal akkor az SQL lekérdezésekkel tudok a tálákból adatokat kinyerni?
TheSaurus
2005. május 26. 8:12
Pontosan, még ha ez a varázslás során nem is látszik...
Ulala
2005. május 26. 17:52
Köszönöm, megértettem, igaz nekem eddig nem varázslatnak hanem fekete mágiának tűnik, de csak belejövök majd.
TheSaurus
2005. május 27. 5:19
Varázsláson konkrétan a Lekérdezés varázslót értettem, ahol megadunk pár szempontot (táblák, mezők, feltételek), és a háttérben erre létrejön egy SQL mondat, ami elvégzi a piszkos munkát.
atzs
2005. augusztus 10. 9:20
Ezt a problémát közben megoldottam magam.
Van egy Access táblám, és hozzá több ezer SQL utasításom. (Pár ezer frissítő és pár ezer törlő lekérdezés.)
Hogyan lehet ezeket sorban egymás után lefuttatni? Létrehoztam egy modult ezzel a tartalommal:
KÓD
Public Sub Doit()
DoCmd.RunSQL "UPDATE alap SET alap.kontroll='i' WHERE (((alap.sorszám)=788));"
DoCmd.RunSQL "UPDATE alap SET alap.kontroll='i' WHERE (((alap.sorszám)=860));"
...
End Sub
Már csak azt kell valahol kikapcsolnom, hogy minden egyes sornál rákérdezzen, hogy tényleg ezt akarom-e...
nagygabor
2005. október 28. 11:35
Sziasztok.
Adott egy adatbázis. Van benne ügyfelek tábla, meg termékek, meg megrendelések.
Azt hogyan lehet megcsinálni, hogy a temékek táblában a Cikkszám és a megnevezés kötődjön egymáshoz.
PL.: Ha a megrendeléseken beírom a cikkszámot, akkor autómatikusan rendelje mellé a megnevezést a másik táblából.
arpsoft
2005. október 28. 11:55
Ezt hívjuk relációnak.
Az adattervező nézetben a megrendelés cikkszám mezejét fog megés húzzad rá a cikktörzsed cikkszám mezőjére.
Ezek után a cikktörzsed követni fogja a rendeléseket.
nagygabor
2005. október 28. 12:08
Össze vannak kötve. Ha arra gondolsz.
Nekem az a gondom, hogy a Termékek táblában van két mező a Cikkszám és a Megnevezés. És van benne kb 300 rekord.
Nekem az lenne a lényeg, hogy ha a megrendelésnél beírom a cikkszámot, akkor autómatikusan töltse ki a megnevezést.
Úgy, mint az excelben az FKERES paranccsal.
arpsoft
2005. október 28. 12:53
nagygabor
2005. október 28. 13:05
Értem. Ezt csak űrlapban lehet megoldani?
Viszont nálam ennél komplexebb lenne a dolog. Lehet, hogy nem is Accessben kellene megoldani?
arpsoft
2005. október 28. 13:36
Nem, frissítő lekérdezéssel is meg lehetne, ha jól emlékszem.
nagygabor
2005. október 28. 13:41
Igazából, ez az adatbázis egy átfogó rendszer eleme lenne.
Lehet, hogy jobban járnék, ha mySQL adatbázist csinálnék.
Elég bonyolult a helyzet, viszont megértem, hogy úgy meg nem tudtok segíteni, ha nem láttok bele a dolgokba. Ha lenne egy kis időd, akkor msn-en megbeszélnénk.
Van egy csomó kérdések, mert úgy érzem, hogy olyan progival álltam neki, amivel nem lehet megoldani a problémát.
suvi
2005. november 15. 9:57
Accesben írogatok alkalmazást, és arra nem tudtam rájönni, hogy hogyan tudnám egy lekérdezés bizonyos feltételeinek megfelelő rekordjainak tartalmát egyetlen mezőben viszontlátni.
Egyszerűbben megfogalmazva: adott megrendelő aznapi megrendeléseit, amit külön rekordok tartalmaznak, egyetlen mezőbe milyen képlettel tudok folyamatos szövegként megjeleníteni, mondjuk vesszővel elválasztva pl: alma, körte , barack stb.
Az adatbeviteli tábla meg így néz ki:
azonositó; vevő; áru
1; 44; alma
2; 44; körte
3; 44; barack
4; 45; tojás
5; 45; alma
6; 46; körte
Ebből ezt szeretném látni:
44; alma, körte, barack
45; tojás, alma
46; körte
Kereszttáblás lekérdezést próbálva nem jártam sikerrel, mert oszlopfejlécet nem tudok miből generálni? Jobb ötletem nincs! Kérlek segítsetek!
suvi
2006. január 7. 11:55
Látom a téma befulladt, de azért találtam rá megoldást, igaz nem saját főből!
Ha valaki behatóbban érdeklődik a téma után akkor ezt a alábbi szakmai fórumot ajánlom.
ACCESS fórumA problémámra itt találtam megoldást!
SzikSzaiL
2006. február 27. 15:36
Halihó mindenkinek!!!
Lenne egy nagyon fontos kérdésem...
Tudna-e valaki olyan oldalt, vagy bármit ajánlani, amiből ha nem is könnyedén, de megtanúlhatom az űrlapkészítés minden fortélyát... beleértve a legbonyolultabb példákat is (jó ezt azért nem feltétélenül!)...
Ha igen eltudná esetleg az urlt vagy a dokumentumot küldeni a:
szikszai.laszlo@freemail.hu
címre!
Köcci...
VINIKOR
2006. február 27. 16:39
A másodlagos kulcs megadásának mik az általános szabályai? Több példában is használtuk, de nem esett le a tantusz, hogy miért is kellett alkalmazni. Ugye ez az Index (nem lehet azonos)? Vagy van más módja is a megadásának? Kösz!
arpsoft
2006. február 28. 11:27
A kulcsok mindegyike index, ami a keresést és a select parancsok futását gyorsítja.
Mondjuk van egy 50000 rekordot tartalmazó vevőtörzsed, aminek van név, irányítószám és sorszám mezője. Az elsődleges kulcs nyilván a sorszám lesz.
Indexelni azonban szükséges lehet a név és az irányítószám mezőket is. Ez akkor hasznos, ha mondjuk név alapján kell keresni a táblában. Ilyenkor az adatbázismotor észreveszi, hogy van egy másodlagos kulcs vagy másnéven index a keresett mezőn, és ez alapján végzi a keresést. Ilyenkor nem nézi át az összes rekordot, mert felesleges. Elég csak az indexet megvizsgálni.
Index nélkül az eredmény csak a tábla teljes átvizsgálásával állítható elő.
Remélem látszik, mi az előnye az indexeknek.
VINIKOR
2006. február 28. 11:58
Nagyon szuper, kösz.
nagygabor
2006. április 9. 14:23
Sziasztok.
Hogy tudok egyszerre több adatot beimportálni az adattáblámba excel táblázatból?
Később:
Megoldottam.
Down
2006. május 10. 14:17
Sziasztok!
A próblémám amire a segítségeteket várnám a következő. Van egy Acces adatbázis, amit több ember, több gépen használ, és egy főkópiával szinkronizálunk belső hálózaton keresztűl.
Viszont megkönnyítené az életünket, ha a neten keresztűl is menne a szinkronizálás. Van egy webtárhely, ahova feltöltöttem a főkópiát, és a gépen levő kópiában az Eszközök-Többszörözés-Szinkorinálás-Tallózásnál rákeresek az FTP kapcsolatra, megtalálom a főkopíát, de a Szinkronizálás gompra kattintva azt írja ki, hogy "Érvénytelen HTTP cím".
Mit ronthatok el?
Köszi!
czs1
2006. július 26. 15:21
Sziasztok!
Az alábbi problémákra keresném a megoldást:
Van egy MS Access-ben írt egyszerű kis programom, s azt szeretném ha önállóan is lehetne futtatni Windows-ból (pl. egy ikonra kattintva).
Most ha elindítom a kis progit, akkor elindítja az Accest, s utána indul el a progi.
A másik dolog, amit szeretnék, hogy olyan gépen is futtatható legyen a kis progi, amelyik gépen nincs feltelepítve az Access (de Office van rajta).
Előre is köszi a segítséget!
Üdv.:
czs1
SkyBird
2006. szeptember 7. 14:39
Gondoltam összeütök egy kis nyilvántartó adatbázist Accessben.
A lekérdezésnél addig rendben vagyok, hogy azokat kilistázza, amiket paraméterként a szó elejéről megadok.

Left([Mezőnév];Len([Paraméter:]))
Viszont jó lenne, ha nemcsak a kezdő karaktereket lehetne megadni, hanem ha bárhol szerepel a megadott paraméter a stringben, akkor azokat listázza.
Próbálkoztam az
InStr() függvénnyel, de ezzel nem akar semmi összejönni.
Lehet ezt egyáltalán függvénnyel megoldani, vagy nagyobb (programozói) tudás, modul és Visual Basic kell hozzá?
SkyBird
2006. szeptember 7. 17:20
torokadrienn
2006. november 15. 16:01
Az a kérdésem, ha a szövegmező függőleges, hogy lehet az irányát 180 fokkal módosítani (tükrözni szeretném)?
A szövegirányon van a hangsúly. Fenntről lefelé olvasva, a szöveg alja bal oldalra van. Nekem viszont lentről felfelé olvasva, szöveg jobb oldalra néz, irányú kellene.
Megoldást a súgóban nem találtam.
Előre is köszi!
Aneurysm
2006. november 17. 17:54
Hol lehet azt kikapcsolni, hogy ha megnyitok egy access fájlt akkor ne jelenjen meg 2-3 biztonsági figyelmeztetés ("veszélyes makrókat tartalmazhaz, biztos megnyitja-e?" stb)?
h.arpad
2007. január 7. 20:17
Van a beállításoknál (talán Eszközök) egy Biztonság fül, ott lehet beállítani a biztonsági szintet. A szintnek megfelelően kapod a figyelmeztést a makrókról.
Nekem is van egy kérdésem: Hogyan tudom átvinni a meglévő adatbázisomat (csak táblastruktúra és adatok, lekérdezések és űrlapok nélkül) MySQL-be? Tulajdonképpen az is jó lenne, ha egy harmadik szoftvert tudna valaki linkelni.
TheSaurus
2007. március 8. 12:06
IDÉZET(TheSaurus @ 2007. március 4. 22:40)

Van egy pár száz rekordból álló Access táblám, amit egy Word körlevél adatforrásaként használok. A táblában minden rekordban van egy kép (OLE objektumként) meg még egy hivatkozás is a képre mint külön fájlra. Hogy lehet a körlevélben a képet megjeleníteni?
Na jó, ez nem jött be. Megcsinálom Accessben jelentésként. Ott az a gondom, hogy azokat a mezőket, amik üresek, nem tudom elrejteni (mint a körlevélben), pedig kellene. Erre van tippje valakinek?
h.arpad
2007. március 9. 13:29
Csinálj egy választó lekérdezést, hogy csak azok a rekordok jelenjenek meg, ahol a mező ki van töltve, és a lekérdezésről simán készíthetsz jelentést.
TheSaurus
2007. március 9. 13:44
Erre gondoltam én is, csak az a baj, hogy az egyik rekordban más mezők hiányoznak, mint egy másikban, így ha felveszem feltételnek mindegyikhez, hogy csak akkor jelenjen meg, ha nem üres, akkor a végén legalább a felét kiszűröm.
arpsoft
2007. március 10. 9:15
Készítsél egy olyan lekérdezést, ami maga rakja össze az eredményt egy mezőbe és csak ezt a mezőt rakd ki a jelentésre.
TheSaurus
2007. március 10. 10:39
Akkor már átteszem Paradoxba és Delphiben azt csinálok vele, amit akarok (majdnem). Bár jóval időigényesebb.
h.arpad
2007. március 10. 21:23
Ha úgy van, ahogy írtad, anomália maradt a tábládban. Valószínűleg szét kellet volna bontanod. Ezt egyik adatbázis-kezelő sem fogja könnyen "megemészteni".
arpsoft
2007. március 11. 20:20
Dehogynem. A FoxPro például képes kihagyni azokat a területeket, ahová nem esik nyomtatnivaló.
Egyébként nem csak anomália lehet, előfordulhat, hogy opcionális mezők vannak a táblában (pl telefonszám, email cím, stb) Ezek lehetnek üresek is, mégpedig hol ez, hol az.
TheSaurus
2007. március 11. 21:29
Pontosan ez a helyzet. Még hogy anomálnám az adatbázisomat... sshhh
h.arpad
2007. március 12. 19:26
Na jó, lehet, hogy ezt nem kellett volna feltételeznem...

De mondjuk, ha programozol, nincs könnyű dolgod a MySQL-lel? Azt ugyan nem tudom, hogy Paradox-ba mennyivel könnyebb beimportálni... Gondoltam talán nem kéne akkor egy 300 ezer Ft-os programot használni.
TheSaurus
2007. március 13. 8:34
Az iskolában van Delphi, pár órára hozzáférek tán ingyen is, főleg, hogy nem fizetős munka.
Aneurysm
2007. április 29. 6:00
HTML-be szeretném exportálni néhány táblámat és úgy látom lehet használni sablonokat de nem értem hogy hogyan működik. Valahogy úgy szeretném megadni hogy:
<span class="xyz">[mező1] - [mező2] - [mező3]</span><br>
De így nem működik. Légyszíves segítsetek, köszönöm!
istfod
2007. június 6. 8:44
Sziasztok!
Régről ismert probléma: az ACCES nem kezeli a nagy memóriát.
Az én drága unokám kitörölta a letöltés mappát, és további ügyködése miatt újra kellett telepítenem az XP-t. Sajnos így nincs meg az a kiegészítés, amit az MS kiadott.
arpsoft! Az lenne a kérésem, segíts ismét, mivel mindent átrendeztek a honlapon, nem találom az általad anno megadott kiegészítést. Amennyiben nem jelentene nagy problémát a kiegészítést légyszi a mail címemre megküldeni.
Címem: istfod@freeemail.hu
istfod
2007. június 15. 7:23
Sziasztok.
Legyetek szivesek idős,számitás technikai analfabéta társatoknak segitni és egyáltalán a 48-s hozzászolásomat észrevenni. A jelek szerint arsoft nincs, a téma gazdáktól is elfogadom a véleményt. A szerény költségvetésemhez segitségetek nélkül nem tudok hozzá jutni.
Szépen kérem a moderátort, ezen kérésemet ne törölje az előzőhöz hasonlóan.
Calyd
2007. június 17. 8:40
Legjobb tudomásom szerint ez a probléma a régi 97-es Access-szel jelentkezett, és megoldásához a Service Release 1 kellett, amit
itt megtalálsz a többi update-tel együtt. Remélem ezt kerested.
ui: Acces
s, seg
ítségetek. E-mail címet pedig nem szoktunk ilyen formában megadni. Vagy azonosító[kukac]szolgáltó.hu és hasonlóan "trükkös" módon, vagy a személyes adatoknál is meg tudod adni.
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk,
kattints ide.