Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: Szupercsendes média PC összeállítása
PC WORLD Segélyvonal > HARDVER > Számítógépek > Asztali, szerver
VINIKOR
Egy szupercsendes gépet szeretnék összehozni amit csak internetezésre, TV-tunerrel tv nézésre, felvételre és zenehallgatásra használnék. A felvett anyagot a mostani erősebb gépemre átküldeném és ott végezném el a szerkesztést, kiírást. A mostani tv-tuneremet áttenném ebbe a gépbe.
A Hauppauge PVR-150 leírásában ez a minimális hardverigény:
IDÉZET
System requirements: Pentium III processor 1.2GHz or faster, 128MB RAM and 10GB disk drive minimum recommended
Microsoft Windows XP, Windows 2000, Windows XP Media Cetner Edition
Free PCI slot
Sound card
CD-RW or DVD writer for burning Video CD's, S-VCD's or DVD's (optional)

Az alapkérdések tisztázásához kérnék tanácsot:
1. alaplapnál elég-e a 533 FSB vagy kell a 800FSB/dual RAM mód?
2. Win XP Pronak és a tunernek elég a 1x512 MB, vagy 2x256 (dualban)?
3. Létezik valami szupercsendes wincseszter? A különböző winyó márkák között van hangzásbéli különbség?
4. Prociban AMD-re gondoltam a kisebb hűtésigény --> csendesebb procihűtő miatt. Milyen proci kellene? Sempron elég? Vagy egy P4 2,4GHz/533FSB? Ez sem melegedhet nagyon (?).
5. Elég az integrált VGA vagy kell külön videókártya? Ha kell akkor 64bit/64MB, passzív hűtés elég vagy nagyobb szükséges? Jelenleg 17"-os monitoron nézném a tv-t, de késöbb elképzelhető egy nagyobb LCD-TV.
6. Tápban mekkora méret kellene? Esetleg passzív táp szóbajöhet? 300W-nál kisebb is jó lenne?
Kösz a válaszokat.
Athos
3. Szerintem a mai 7200 rpm-es winchesterek elég halkak. Az enyém egy Seagate és elég halk.
5. Elég, de szebb képminőség miatt lehet célszerű beszerezni egy jobb kártyát. Szerintem egy új sorozatú, belpőszintű megteszi.

Ebben a TV-Tuner eszközben van tömörítő lapka? Szerintem mindenképpen olyat vegyél, ami hardveres tömörít. Ezzel jobb minőséget érsz el, a hang nem fog elcsúszni - vagyis kisebb rá az esély -, és emiatt nem is kell bivalyerős processzor. Így halkabb rendszert tudsz építeni. Sőt! Megkockáztatom azt, hogy hardveres digitalizáló mellett, szerintem elég egy VIA rendszer is. Előnye, hogy hűvös, alacsony a fogyasztása. Beépítve tartalmaz MPEG2 dekódert, tehát DVD nézésre is tökéletes. ani_wink.gif

--- Kiegészítés ---
Most látom, hogy tartalmaz hardveres tömörítőlapkát. Ezért nem is kell neki erős gép.
ProFiler
1. Erre a felhasználásra mindegy, de AMD-nél amúgy sincsenek ilyenek!
2. Bőven.
3. Ha szupercsendes kell, akkor vegyél bele 5400 fordulatos 3,5"-ost, vagy pedig 2,5"-os notebook HDD-t. De pl. a 7200-as WD-k is csendesek.
4. A Sempron jó. Nem melegszik nagyon. Akár passzív hűtéssel is megoldható.
5. Az integrált is elég.
6. Jó a passzív táp is, de inkább 350Wattot célozz meg!

Ciao.
VINIKOR
IDÉZET(Athos @ 2006. január 23., 11:50 - hétfő)
...elég egy VIA rendszer

Ez alatt a VIA chipsetet érted?

IDÉZET(ProFiler @ 2006. január 23., 11:50 - hétfő)
5. Az integrált is elég.

Ha késöbbiekben LCD-TV kötök a gépre akkor elég az integrált VGA?

Esetleg nem tudnátok beírni AMD-s alaplap és (mobil?) proci típusokat, plusz egy jó tápot? AMD vonalon nagyon homályban vagyok.
Kösz a válaszokat, elindítom a beszerzési folyamatot és ha majd konkrét alkatrészneveket is tudok mondani, akkor ismét rákérdezek, hogy jókat néztem ki magamnak.
ProFiler
IDÉZET(VINIKOR @ 2006. január 23., 15:17 - hétfő)
1. Ez alatt a VIA chipsetet érted?

2. Ha késöbbiekben LCD-TV kötök a gépre akkor elég az integrált VGA?

1.Nem, hanem egy komplett Via processzoeos, Via alaplapos gépre céloz.

2. Az LCD-TV az nem jelent e szempontból semmit. Elég hozzá.

Figyi a többi kérdésed végett érdemes lenne átolvasnod a processzor és a tápegységvásárlásos topikot!

Ciao.
VINIKOR
Oké. ani_wink.gif
Ha valakinek van konkrét típusjavaslata kifejezetten csend jeligére, nem kíméljen, feltétlen írja le. cool.gif
Amiben 1-nél több venti van ott már nem lehet tökéletes csendet csinálni, vagy tévedek?
ProFiler
De lehet, ha azok a ventillátorok legalább 120 centisek.

Ciao.
Kovács Gyula (MiniDisc)
120 cm? biggrin.gif Nem 12? ani_wink.gif
VINIKOR
Bocsi de túlvagyok ezeken a "csodahalk" 12-es ventiken a TTS-től. Ilyenek vannak a gépemben, 70%-ra le van véve a fordulatuk, de ezekkel együtt sem olyan halk a gépem mint pl. egy DVD lejátszó vagy videómagnó. De találtam egy topikot a régi fórumon, talán itt a válasz.
ProFiler
Valóban 120 mm, nem centi, bocsánat.

Milyen 120-asokat vettél? A Noiseblocker pl. csendes.

Ciao.
VINIKOR
Igen azt is, PAPST és még YS-Tech-t. Papír szerint mindegyik 20dBA alatt van.
De nem csak csend amiatt kellene egy új gép, hanem mert az időm nagy részét netezéssel, zenehallgatással és tv-zéssel töltöm, és ilyenkor felesleges használni a 3GHz/6600GT áramzabálót.
38E Ft-ért lehet kapni ASUS Barebone-t. Van egy szabad PCI slot ahova a tv-tuner mehetne. Ezeknek fogok utánnaérdeklődni, hogy mennyie halkak.
VINIKOR
A DVD írókban milyen HDD van? Hogyan tudják megoldani, hogy teljesen hangtalanúl működik egy akár 80GB-os wincsi? Milyen méretű és fordulatú?
arpsoft
Szerintem szinte bármelyik laptop vinyó megteszi.
ProFiler
Nem működik hangtalanul. Sőt! annoyed.gif Némelyekben rendes, 3,5"-os HDD van.

Ciao.
VINIKOR
Laptop winchestereknél számít, hogy SATA vagy 100MB/s sebességű ATA? A 100-as ATA ki tudja szolgálni a Hauppauge PVR-150 tuner kártyát?
26E Ft-ért lehet kapni 2,5"-os 5400rpm 60GB-os Samsung SATA HDD-t. 60GB-os ATA-ban Fujitsu, Hitachi, Toshiba, Seagate 60GB amit találtam (Western Digital-ban 80GB-os volt 34E Ft-ért sad.gif ). Melyik márka lenne jobb?
ProFiler
Nem sokat számít, sőt gyakorlatilag semmit. Természetesen mindegyik kiszolgálja, bár így közvetlenül nem függ vele össze. Az említett márkák közül a Hitachi kivételével mindegy, hogy melyiket választod.

Ciao.
Borza Gábor
Kedves Vinikor és többi hozzáértő,

Nálatok sokkal kevésbé értek a PC-khez, de én is egy szupercsendes PC-t szeretnék, mert az otthoni PC-m gyakrolatilag 1 légtérben van a hálószobával. Amit szeretnék, hogy fusson rajta az a net, meg DVD nézés, persze az Office is, de nem túl számolásigányesen (inkább írógép, kis excel, stb), bluetooth-szal mobil adatok archíválása, szinkronizálása. Felmerült bennem az is, hogy azért Vista menjen rajta (A mostani gépek is upgrade nélkül 5 éve megy).

Mivel én magam nem tudom összeszerelni, az lenne a kérdésem, hogy tudtok-e segíteni a konfiguráció összeállításában ill tudtok-e egy helyet javasolni, ahol lelkiismeretesen összerakják?

Előre is köszönettel
ProFiler
Segítünk összeállítani, csak a lefontosabb tényező az ár. Tehát mennyit szánnál rá? Mekkora ház legyen?

Ciao.
Borza Gábor
200.000-re gondoltam kb. Olyan gépet szeretnék, amihez 4-5 éven át nem kell hozzányúlni.

A főbb paraméterekAthlon 64 X2 MSI alaplappal. 4-6db USB port az előlapon. Lightscribe-os DVD író. A csendes winyón kivül egy kivehető winyó, amire hetente archiválnék (ez nem baj, ha nem szupercsendes).

De a táp, a hűtő, a ház nem tudom milyen legyen, hogy a legcsendesebb géphez jussunk. Nem baj ha nem túl kicsi a ház, gondolom minél távolabb vannak az alkatrészek annál kevésbé fűtik egymást.

Most az a szoba még elég szakadtan van bútorozva, de ha megvan a gép majd köré építjük az íróasztalt meg az irattattó szekrényeket.
ProFiler
Tehát az alaplap mérete fix. Ez azt jelenti, hogy csak normál méretű ház lesz jó hozzá. Ezzel kapcsolatban akkor inkább érdemes lenne átnézned a tápegység és számítógépház-vásárlás topikjainkat. Sajnos kisebb házat nem tudsz használni egy ilyen összeállításhoz.

Ciao.
aty
A tápom hálistennek halk, videókártyáról levettem a ventit(Gf2, nem kell neki), de a processzorhűtő nagyon hangos.
Milyen halk ventillátor/hűtés van 2500+os Bartonhoz?
Illetve keresnék olyan videókártyát 20ezer alatt, aminek halk hűtése van, és bírni fogja a következő években megjelenő operációs rendszerek grafikus felületét. (ATI nem érdekel.)
Borza Gábor
IDÉZET(ProFiler @ 2006. február 08., 15:47 - szerda)
Tehát az alaplap mérete fix. Ez azt jelenti, hogy csak normál méretű ház lesz jó hozzá. Ezzel kapcsolatban akkor inkább érdemes lenne átnézned a tápegység és számítógépház-vásárlás topikjainkat. Sajnos kisebb házat nem tudsz használni egy ilyen összeállításhoz.

Nahát ez az ami nekem nem megy, mert ott sok okos tanács van, de egyrészük hitvitába hajlik másrészük meg egymással nem konzisztens.

Volt valami olyan reményem, hogy a csendes gép nem csak az én elvárásom és van aki már ráállt, hogy ilyesmit állítson össze és esetleg itt az olvasóknak vagy a szerkesztőknek van javaslata egy tényleg megbízható szolgáltatóra. Valakinek csak van valami tapasztalata, gondoltam.

A mostani gépem sem a legolcsóbb, (nem is extra drága és még használnám, ha nem kéne csendesíteni) de hiba nélkül ment eddig.
VINIKOR
Itt a téma "testvér topikja". Innen is be lehet gyűjteni tippeket.
Média PC-ben gondolkodsz Gábor vagy azért játékra is jó legyen?
Szerény véleményem szerint egy bizonyos teljesítmény fölött nem létezik "szupercsendes gép". Ha játékra is kell, ott eleve kizárt a hangtalanság, és ezért a címben is kiemeltem, hogy média PC, netezésre ...stb. Ahol procihűtés, táphűtés, VGA hűtés és min. 1db házhűtés van ott kizárt a hangtalan gép összerakása. Lehet halk a PC, de hangtalan soha. Biztos vérmérséklet kérdése, de engem a legkisebb zúgás is zavar zenehallgatás vagy filmnézés közben.

Én is csak keresem a megoldást, ezért nem tudok biztosat írni. A mostani gépemet (260E Ft/PC) is úgy akartam összerakni, hogy hangtalan legyen. A boltosnak szó szerint ezt mondtam, mikor elkezdtük összeválogatni az alkatrészeket. Nem jött össze, pedig papíron leghallkabb ventiket vettem meg bele (17-19dBA).
Borza Gábor
Nekem nincs semilyen játékigényem, netezés, Office, kis DVD-zés. Azért gondolom, hogy viszonylag nem sok pénzből (de akár legyen 250e) össze lehet hozni egy csendes masinát, kicsit elkeserít - bevallom -, hogy ez nem egy egyszerű igény...

Ne idézz be előtted íródott hozzászólást! <PF>
VINIKOR
IDÉZET(Borza Gábor @ 2006. február 08., 20:30 - szerda)
(de akár legyen 250e)

Szerintem fele is elég egy normális média pc-hez. Nem erőgépről van szó.

Én kérdésem:
Olvastam, hogy egy sempron 2500+ om van (64bit,SSE3) passzív hűtéssel is elmegy, plusz 1db házhűtő. Létezik 32 bitben ilyen AMD proci? Esetleg CnQ-s? Nem szeretnék belevágni a 64bit világába.
VINIKOR
Egy jót kis topik a csend jeligére: link.
VINIKOR
Még egy topik: link.
Chabi
IDÉZET(Borza Gábor @ 2006. February 08., Wed 20:30) *

Nekem nincs semilyen játékigényem, netezés, Office, kis DVD-zés. Azért gondolom, hogy viszonylag nem sok pénzből (de akár legyen 250e) össze lehet hozni egy csendes masinát, kicsit elkeserít - bevallom -, hogy ez nem egy egyszerű igény...

Hát ha játszani tényleg nem akarsz akkor jóval kevesebb pénzből egy VIA Epia rendszer építhető ami tényleg csendes és pont arra való amit írtál: net, office, DVD ani_wink.gif bulb.gif
VINIKOR
Talán az új intel Merom procis konfig lehet egy alacson hűtésigényű, így halk gép? Vagy a Conroe is lehet egy csendes erőgép? Ha nincs is játékigény, de pl. a dvd konverthez jól jöhet a proci ereje.
Jól gondolkodom?
JOINT72
Egy jó kis leírás: Link
KáeL
Üdvözlet!

Elhatároztam, hogy megalkotok egy baromira halk pc-t. Elgondolásom lényege, hogy mikor semmi különösebb dolgot nem csinálok (megy a letöltés/netezek/filmet nézek = gép életének 80%-a), akkor ne mozogjon benne semmilyen ventilátor (nyáron azért ezt nem várnám el). Ha pedig terhelem a rendszert, (pl autocad ’05), akkor bekapcsolnék manuálisan 1 12cm-es házventit és/vagy a processzorhűtőt, ami megoldaná a meleg levegő áramoltatását valamennyire.

A gépbe őket gondoltam:

-Athlon X2 BE-2350
-Asus M2N-MX SE
-1 GB DDR2 800MHz
-Asus 7300GT Silent
-Scythe (mini) Ninja
-valamilyen passzív táp, amit be lehet szerezni
-Ház
-2 HDD (a későbbiekben kicserélem majd 1 db-ra, azt meg kimenekítem a szaunából usb-rackben)

Teljesítményben ez alá nem nagyon akarok menni.

A felmerülő kérdéseim:

1) Az AMD Cool n Quiet technológia a processzoron a ventilátor fordulatszámát 0 és X között szabályozza, vagy mindenképpen –még a legkisebb terhelés alatt- is forgatja a venti a cpu-n?
2) A Ninja, mint hűtöborda, megfelelő a feladathoz?
3) Vajon milyen hőmérsékleti értékekre számíthatok teljesen passzív állapotban, egy normális házban? Mert ugye –elképzelésem szerint- semmi nem áramoltatná a levegőt és a meleg megállna a házban – s nem mindegy, hogy ez mondjuk 50 fok vagy 80 fok lenne.
4) Mekkora a teljesítményfelvétele ennek a rendszernek, mondjuk maximálisan terhelve? Avagy mekkora tápegység kell ide minimum?

S végül

5) Mennyire tűnik életképesnek/életképtelennek ez a koncepció?
Voltam 10 számtech boltban és még nem találkoztam olyan emberrel, aki meg tudott volna győzni akár egyik, akár másik állapotról. Szóval rajtatok a sor!

Köszönet!
fapuma
1.) Elméletileg a ventilátornak mindig ad feszültséget, hogy menjen, gyakorlatban viszont minden ventilátornál van egy határ, ami alatt egyszerűen nem képes forogni.
2.) Ha a nagytesót választod, az tutira meg fog vele birkózni.
3.) Ha elég sok a szellőzőlyuk a házon, akkor kialakul egy természetes légáramlás (persze közel sem olyan, mintha ventilátorokkal keringetnéd), és akkor (szerintem) biztos nem lesz 80 fokos a processzor, sőt. Hasonlót még nem próbáltam, mert nincs rá "készletem", de az alapján, amit neten olvasgatok, a Ninja simán "emberi" határok között tarthat egy ilyen kis fogyasztású processzort.
4.) Olyan 80-90 wattot húzhat ki a tápegységből. Avagy a boltban kapható minimum is untig elég neki: egy 300 wattos FSP Zen. Sőt, a régi, első szériás Zenek ilyen kis fogyasztású gépekkel még el sem indultak az alulterhelés miatt, de a maiak már fel vannak készítve az ilyen esetekre.

5.) Talán az eddigiek alapján egyértelmű a véleményem: menni fog.
KáeL
Oké, köszönöm a választ.
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.