Babó22
2006. január 12. 19:49
<Áthoztam ide a comlogos dolgokat. arpsoft>IDÉZET(Benoc)
Sziasztok! Ez 1 comlogo topic. Tudom, hogy nem sokan ismerik, de ha valaki mégis, itt lehetne feltenni a vele kapcsolatos kérdéseket.
Én rögtön tudnék ajánlani 1 jó oldalt:
hálogóIDÉZET(Benoc @ 2006. január 12., 19:33 - csütörtök)
A comenius logo-t ismeri valaki? Mert most azt tanulom.
Hát persze hogy ismerem, nemsoká mi is azt kezdjük tanulni. De persze csak rajzolás

Megvan a 3.0-ás verziója. Kell?
Benoc
2006. január 13. 13:31
Kösz, nem nekem is megvan, de egy súgó file jól jönne. Mi nem csak rajzolunk

. Most elkezdett a barátom, és én egy játékot írni, csak ő jobb ebben, mint én. Ezért akarom lekörözni pascalban

.
zico
2006. január 13. 13:59
Benoc
2006. január 13. 16:45
Köszi!
ocsi
2006. január 13. 20:50
IDÉZET(Babó22 @ 2006. január 12., 19:49 - csütörtök)
De persze csak rajzolás
Te most nagyon a lelkembe tapostál!!! informatikával kapcsolatos éveim fő vonala volt a comlogo... rajzolás.. chö... láttál már log versenyfeladatot... olyan igazit amit a döntőben adnak a 10. eseknek.. rajzolás... miután megírtad az algoritmust...
JAh és mégvalami... Mi csináltunk vele multiplayer autósjátékot, kalandjátékot, MUD hasonmást ( nem tudom ki ismeri.. a fiatalabb generáció nem biztos)
Azt nem állítom, hogy mindent meg lehet vele csinálni, de ne fikázzátok le, hanem használd a fantáziádat...
Benoc
2006. január 14. 9:42
IDÉZET
informatikával kapcsolatos éveim fő vonala volt a comlogo... rajzolás.. chö... láttál már log versenyfeladatot... olyan igazit amit a döntőben adnak a 10. eseknek.. rajzolás... miután megírtad az algoritmust...
Én láttam, ha nem is 10.-est, de 5.-est láttam
IDÉZET
Mi csináltunk vele multiplayer autósjátékot, kalandjátékot, MUD hasonmást
Multiplayert?

Nem is tudtam, hogy lehet vele azt is. Én csak úgy tudom, hogy egy gépen játszák ketten. De most már van súgóm, úgy hogy utánanézek.
Babó22
2006. január 15. 17:50
IDÉZET(ocsi @ 2006. január 13., 20:50 - péntek)
Te most nagyon a lelkembe tapostál!!! informatikával kapcsolatos éveim fő vonala volt a comlogo... rajzolás.. chö... láttál már log versenyfeladatot... olyan igazit amit a döntőben adnak a 10. eseknek.. rajzolás... miután megírtad az algoritmust...
JAh és mégvalami... Mi csináltunk vele multiplayer autósjátékot, kalandjátékot, MUD hasonmást ( nem tudom ki ismeri.. a fiatalabb generáció nem biztos)
Azt nem állítom, hogy mindent meg lehet vele csinálni, de ne fikázzátok le, hanem használd a fantáziádat...
De ha egyszer már alaposan tudom amit most veszünk a rajzolást akkor miért tapos a lelkedbe. Egyébként igazad van, hogy először rajzolni kell, azután programozni.
Benoc
2006. január 16. 18:28
IDÉZET(Babó22 @ 2006. január 15., 17:50 - vasárnap)
De ha egyszer már alaposan tudom amit most veszünk a rajzolást
Hát, szerintem van olyan, amit nem tudsz

, nem azért mondom, hogy én annyi mindent tudok, de elég sok parancs van( én biztos nem tudok annyit megtanulni)
Babó22
2006. január 18. 16:00
Hát lehet igazad van, mert a mi iskolánk nem foglalkozik a számítástechnikával, hanem a furulyával meg a szólfézzsal.

A fejem fáj tőlük. De a comeionus logo se rossz nyelv. Az a jó benne, hogy magyar.
Babó22
2006. január 19. 13:28
Ja és leltem egy oktatóoldalt a Comlogo-hoz. Hátha hasznát veszed
http://comlogo.web.elte.hu/
Benoc
2006. január 19. 18:48
@ babó22:
Kösz, de már ismerem az oldalt. A mi sulink se, csak 3.ba volt számtek, és most 6.ban, de csak 1. félév.

Te szegény, én nem szeretem a zenét, bár ez ízlések, és pofonok.

. Az első könyv tök jó, az jobb (azt értem

)
Ja: és én is ismerek egy logos oldalt:
hálogó
Babó22
2006. január 19. 18:53
IDÉZET(Benoc @ 2006. január 19., 18:48 - csütörtök)
@babó22
kösz, de már ismerem az oldalt.
Egyébként erről az oldalról töltöttem le magamnak egy chat progit, amellyel a géppel chatelek. Igaz jópofa, de az irritál engem, hogy csak pár szavakat mond ezek a szavakat: Például kérdeztem, hogy milyen alaplapja van a gépnek, és a gép ezt válaszolta: Pont ilyen. Amikor írtam, hogy ABIT van a gépben, akkor ezt válaszolt: Aha. Meg benoc, hanyadikos vagy? Mert én hatodikos. És mi az MSN címed? Előre is köszi.
Benoc
2006. január 19. 19:02
mindjárt megnézem, mert már régen jártam itt. 6.-os vagyok én is

Ilyen beszélgető robot van a www.nemtudom.hu-n is és én is találtam ilyen progit, csak pascalra. az msn-em az adataimnál (mindjárt)
Tudom, hogy nem sokan ismerik, de ha valaki mégis, itt lehetne feltenni a vele kapcsolatos kérdéseket.
Én rögtön tudnék ajánlani
egy jó oldalt:
hálogóNe írj egymás után több hozzászólást! Továbbá mellőzd a rövidítéseket! (az 1 nem ugyan az, mint az egy!) <PF>
Benoc
2006. január 24. 14:40
Tudom, hogy ide nem lehet házi feladatot beírni, csak sajnos nem értem, ha valaki ismeri a comlogót, akkor magyarázza már el a rekúrziót! A feladat: készíts egy olyan trapézt, rekúrzióval, amely minden oldalára kerül még egytrapéz. paraméterek: oldal, szorszám (hány trapéz legyen egymáson)
gabir2
2006. január 29. 19:02
Hogy a fenébe lehet comlogoval autós játékot csinálni?!A legnagyobb sikerem az volt hogy kiír egy számot kettes számrendszerben!
Benoc
2006. január 31. 14:29
Szerbusz! Autós játékot szerintem elég nehéz elkészíteni. Nekem van egy könyvem, amibe le van írva, hogy hogy kell csinálni

Ha kell le tudom írni
Babó22
2006. február 1. 12:39
Hello!Nem tud valaki egy olyan honlapot, ahol letölthetném a Comenius Logo XP-s változatát? Vagy ilyen egyáltatlán nincs? (ha nincs akkor látom, hogy mennyire zseniális az XP

)
Benoc
2006. február 1. 16:58
Sajnos nem

, nekem sem jó. Egy ideig megy, aztán váratlan időpontban leáll, és oda a munkámnak

De windows 98

És ennyit az xp-ről
Ne idézz be előtted íródott hozzászólást! <PF>
Babó22
2006. február 1. 20:13
Háát. Inkább ha Windows 98-at akarsz telepíteni, akkor ments a merevlemezről mindent amit kell, és format.

Mert a Windows XP nem engedi, hogy régebbi verziót telepítsél. De lesz egy meglepi, ha messengerelünk.
Garono
2006. február 3. 16:14
Benoc:
Nehogy azt mondd csak azért az XP-re, mert a ComLogo nem megy rajta, vagy hibásan. Viszont nézd a támogatottságát!

Eddig egyszer sem kellett telepítő CD-ről felraknom a hardverekhez a drivert. Minden magától felismert.

Ráadásul nekem már két éve nem volt Win telepítés, bár igaz, hogy pár program már nem indul, ellenben a Win98-al, amit kéthavonta újra kellett telepíteni.

Szóval érted mi a külömbség, meg még gyorsabb is az XP, nem beszélve a biztonságról.
Benoc
2006. február 3. 21:43
Igazad lenne, de nem csak ez a bajom vele

De úgysem váltom le, mert nem értenék más operációs rendszerhez
Babó22
2006. február 8. 19:27
Szerintem biztonsága egyenlő a nullával.
Ráadásul nekem nem megy a pascal
Garono
2006. február 8. 19:43
Pont, hogy nem. Próbáltam feltörni, de sehogy se ment. Bár '98-at még nem próbáltam... de most nem is erre gondoltam, hanem sehogy nem tudsz a gépbe bejutni.
Babó22
2006. február 9. 14:20
De egy eléggé ügyes hacker azért mégis csak feltörné. Nem? Az, hogy te nem tudsz behatolni a gépedbe (Pédául a távoli asztal szolgáltatásnál) az lehet, én se tudnék (de én nem is akarok hackelni) behatolni. Tehát, én megerősítettem egy tűzfallal, meg egy vírusírtóval. De én nem is akarok vitatkozni ezzel kapcsolatban (ez nem is biztonságról szóló topic, hanem comlogoról szól) tehát mindenki azt használ amit akar, és aki rosszul járt, az meg tanul a hibájából.
Garono
2006. február 9. 14:43
Utolsó OFF:
nem internetes behatolásra gondoltam.
Neo
2006. február 9. 14:55
Ha valaki igazán megszeretne tanulni programozni, akkor könyörgöm ne a C.L. alapján tegye! Sajnos sok iskolában már tért hódított a C.L. szemlélet! Köszönhetően a "Mekk Elek" féle tanároknak. Van egy diákom, akinek egy 50 körüli nő tanítja a számítástechnikát... ha akarnék, akkor tudnék is mesélni a szakmai felkészültségéről. Elsősorban a pedagógiai munkájáról, de a számítástechnikai ismereti is elég hiányosak. Nos, az ilyen "tanárszerű" ember tuti, hogy dicsérni fogja a C.L.-t.
Bőven elég a számítástechnikában az egér, a teknőc maradjon meg továbbra is állatnak!
Garono
2006. február 9. 15:08
Hát erről én is beszélhetnék... LOL, mert többet tudok nála, és ilyet szól kábé novemberben: - Neked Attila, megelőlegezem a félévi 5-öst. Hát még szép, tud szöveget formázni, de máshoz nem ért.

É s ő a tanárunk.
Benoc
2006. február 9. 15:11
OFF:
@garono: Hanem?

Internetes behatolni hogy kell? nekem nem sikerült

@neo: mit ajánlassz a logo után? Én most pascalozni próbálok, meg html bár az más
ON
Garono
2006. február 9. 15:16
OFF
Hecker programokkal, meg sokmindennel. De ez illegális tevékenység.
Babó22
2006. február 9. 17:48
Neo:
Nem tudom, mi a bajod a comlogóval, de ezzel is lehet egy-két jó programot készíteni.
Az iskolánk elvárná tőlem, hogy készítsek egy szebb, jobb programot és amikor nézegettem a hálogót, és láttam azt az autóversenyes-számolós programot már egyből gondoltam, hogy egy ilyen jól jönne a suli oktatóprogramjai közé. Nem unalmas, nem nehéz, hanem élvezetes. A pascallal nem lehet ilyen szép programokat írni. Csak komor programokat. Tehát, a Comenius Logo is egy programnyelv
Neo
2006. február 9. 20:20
A LOGO természetesen a programozási nyelvek családjába tartozik, de elsősorban egy pedagógiai módszer. Az oktatás szervezésével foglalkozók közül sokan a C.L. oktatásával szeretnék megteremteni a számítástechnika tantárgy alapjait. Ráadásul bűnnek nevezik, ha a pályatársak nem a LOGO-val kezdik a programozási nyelvek oktatását. Sőt a tanárképző főiskolákon kötelező tantárgy a tanárjelöltek számára - már itt tart a folyamat!
Más példa - de részben ide vág - az egész olyan, mint az ECDL! Azt is értelmetlenül forszírozzák és sok naiv ember, aki eddig nem találkozott számítástechnikával, viszont szükségből hirtelen belevág - sokat remélve az egésztől pl. kilábalás a munkanélküliségből. Később rá fog jönni, hogy "mekkora bakot" lőtt, hiszen a munkáltatók egymás után fogják eltanácsolni: „Köszönjük ez nekünk nem elég” és mehet máshova kilincselni. Még ha a meg is csinálják a 7 modult, akkor sem lesz belőlük még egy ”átlagos” felhasználó sem. Ráadásul jellemzően, akik ott tanítnak, a többségük kényszerpályán vannak.
Tehát a lényeg, hogy jól kell választani, de iskolai keretek között a gyerekeknek nincs választási lehetőségük. Ezért óriási felelősség olyat kijelenteni, hogy „Bűn nem a LOGO-val kezdeni a programozási nyelvek, módszerek oktatását.” Az idézett Zsakó Lászlótól származik, és a lényeg, hogy teljes mértékben nem értek egyet ezzel az állásponttal! Számomra azok a tanári vélemények a mérvadók, akik mindezt megkérdőjelezik.
Anno, amikor a számítástechnikával elkezdtem foglalkozni és az akkor alkalmazott nagyon is egyedi tanítási módszere a kedves volt tanáromnak, nagyon is jó megoldása volt arra, hogy az akkor tanultak a mai napig nem menjenek ki a fejemből, és akkor még hol volt a C.L.! Ráadásul nekünk se kellett magolva az új ismereteket megszerezni! Hétköznapi szóhasználattal élve baromság az egész! Nyílván itt is másról van szó, amit egyszerű halandó ember nem ért(het) meg…
Mindenképpen a TP –t javaslom kezdésnek!
Benoc
2006. február 10. 14:49
Pascalozok

.És nekünk alapból logo-tanítottak, és nem választhattam. A pascalhoz meg azt mondják, hogy nehéz, "nyagyoknak való"...És csak jüvőre lessz szakkörön Pascal

De örülök, hogy legalább lessz
ocsi
2006. február 21. 22:47
Mondhatjátok rám hogy hülye vagyok, de amikor én 6. ban országos 10 ben voltam logóban utána 7. ben C -t akartam tanulni.. de egy csomó mindent még nem értettem meg... egyszerűen fiatal voltam hozzá... ( ilyeneket mint stringkezelés, láncoltlisták, dinamikus memóriafoglalás...)
Babó22
2006. február 24. 16:16
Nyugi ocsi. Én is C-t akartam tanuni, de nekem túl bonyolult. Így maradtam a pascal mellet.
Benoc
2006. február 25. 8:22
Ocsi: Én meg gyakorlatilag 7.-be fogok csak Pascalt tanulni

Tehát, ha te hülye vagy, akkor én kimondhatatlanul hülye
Amúgy ma 10-től lessz a logo megyei fordulója

Sok sikert mindenkinek, aki elindult
Garono
2006. február 25. 9:04
Most röhögjetek ki rendesen, a mi tanárunk még HTML-t sem tud, nemhogy mást, ismeri a Word-öt, és semmi mást, én mutattam meg neki, hogy a monitor felbontását hol kell átállítani.

Ilyentől nem lehet tanulni. 4 év alatt SEMMI újat nem tudott mutatni.
Babó22
2006. február 25. 9:07
@Benoc
Sok Sikert a versemyhez
Benoc
2006. február 25. 21:38
Benoc
2006. március 20. 19:12
Itt a legújabb logo program, az IMAGINE Logo, ami inkább a multimédiás dolgok felé irányítja a használóját. De
itt van egy kis leírás
Benoc
2006. április 21. 13:33
Babó22
2006. április 21. 19:48
A jobbik te vagy. Majd talán jövőre lehet megyek. Addig is drukkolok, és imádkozom érted Benoc.
Benoc
2006. április 22. 20:26
Köszönöm! Úgy látom senki sem indult.
ocsi
2006. május 3. 23:29
Hát. Már kinőttem belőle, de szép emlékeket idéz... 5-6 éve én is nagyban jártam comlogo versenyekre...

azok a szép idők... sok sikert mindenkinek!!!
Ebben az új logóban már normálisan van megoldva a billentyűzetkezelés?? Mi mindig ez hiányoltuk, mert a comlogoval nem lehet rendes multiplayer játékot írni...
Benoc
2006. május 5. 11:48
Hát nem tudom, hogy a billenytyűzet kezelés jó-e, mer én nem igazán tudom használni. Mások a parancsok, kezelés... Beavatnál egy kicsit, hogy hogy kell játékot írni, vagy ha régről maradt még egy két játékod, elküldenéd a forráskódját?

Nekem csak az a max, hogy egy kör emberkével megeszem a pályát

Amúgy tizenkilencedik lettem
Lord Jene
2006. május 7. 20:23
szerintem a comenius logo nem Valami hasznos programozási nyelv. Én is írtam vele játékokat, de csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy ne hasznája, csak eltéríti az embert. Magyar parancsszavak, egyedi felépítés. És még valami: a legnagyobb idiótaság a rajzolással kezdeni, arra ott vannak a rajzprogramok. A rajzolás egy programozási nyelvben nem arra van, hogy kis vonatot, meg kört razolgassunk. Először inkább az iterációkat és szelekciókat kéne megtanulni, azt is inkább Pascalban. Ha valaki szerint nics igazam, az tartsa meg a véleményét magának, úgy jár a legjobban.
Scorpion Spyke
2006. május 7. 20:44
Hát igen, szerintem is gyerekeknek való nyelv. Én a gimnázium első, második osztályában túlzottan sok Comlogo-t tanultam. Szerintem már akkor kezdhettünk volna, Pascal-lal, mert így negyedikesen is épp, hogy befejeztük, a másik, nem számtech szakos osztály meg már 3-adikban C-zett.
Azték
2006. május 8. 7:48
Sziasztok!
Én általános iskolai tanár vagyok. A Comenius Logo egyértelműen a gyerekeknek készült. Egyetlen célja, hogy fejlessze a gyerekek logikáját abban a korban, amikor ehhez még adottak a feltételek. Azért jó, hogy magyar, és azért jó, hogy sajátos, mert a gyerekek igényeihez van igazítva. Az ötödikesek, hatodikosok többségétől nem várható el, hogy angol parancsszavakat gépelgessen. A C.L. jól kapcsolható a matematika tantárgyhoz is. Amennyiben valaki egyszerre tanít számítástechnikát és matekot, a megfelelő témaköröknél szépen lehet kapcsolni a kettőt egymáshoz. Például: szögek. Ezért erőltetik nagyon a tantárgyat a főiskolákon is.
Egy másik érv a C.L. mellett, hogy nehéz eldönteni, hogy mit érdemes tanítani a gyerekeknek. Mire a legfiatalabbak felnőnek, eljutnak az érettségiig, a számítástechnika akkorát változik, hogy a korábban megszerzett „komolyabb” tudással nem mennek sokra. A logika fejlesztése viszont időtlen dolog, mindig szüksége lesz a gyereknek rá. (Ezen a témán sokat lehetne vitatkozni, de amit itt leírtam, nem szélsőségek között gondoltam.)
Ellentmondás önmagamnak:
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem vagyok én sem egy C.L. párti. Igaz, meggyőztek az előnyeiről, engem inkább az időkeret zavar. Heti egy órában nem lehet sem C.L.-t, sem más komolyabbat tanítani, csak kapargatni a felszínt.
Ezért én a magam részéről inkább az erős alapok megszerzésére fektetem a hangsúlyt: néhány fogalom kialakítása, minimális hardveres ismeretek, a net használata. Büszke vagyok rá, hogy a csoportomba járó diákok már e-mailben írják a (szerelmes) leveleiket, és átadják a tudást azoknak, akik nem hozzám járnak, nem tanulnak ilyesmiket.
LOGO helyett LEGO:
A következő tanévben, ha megjelenik végre a LEGO MINDSTORMS NXT, akkor szakköri keretek között heti több alkalommal fogunk ezzel foglalkozni, de csak azokkal a gyerekekkel, akiket tényleg érdekel a téma.
Még annyit, hogy ezekből következik, hogy gimnáziumban hiba ezt a nyelvet tanítani. Nem annak a korosztálynak készült.
Elnézést, ha hosszúra sikerült! :)
Benoc
2006. május 25. 7:55
Gimnáziumban én sem comlogot akarok tanulni

Elvileg idén tanultunk utoljára (6.-os vagyok). Persze csak szakkörökön, mert évi 18 számtechórában nem sokat lehet tanulni. Jövőre Pascalt fogok tanulni. De ha már annyian írtok játékokat, valaki elküldene egyet? Légyszi! Mi az a LEGO?
Garono
2006. május 25. 18:33
Ezt komolyan kérdezed?

Nem hiszem el, hogy nem tudod!

Én azon nőttem fel!
ocsi
2006. május 25. 20:46
Bár már régi hozzászólásokhoz akarok hozzászólni, de azért megteszem:
Elösször is az informatikai oktatásról... tényleg úgy mond 'nem érdemes' a mély tartalmakra menni pláne kis korban... én 3-4. osztályban( ált isk '97 '98 környékén) még dos kezelést tanultam, meg win 3,1 et és comlogot. Az akkori érdeklődésemet nem lehetett volna jobban fölkelteni az informatika iránt mással mint a LOGO val... Utána új suli, win98 LOGO szakkörök... okés, DE 8 ban már nem LOGO-ztam, viszont tovább léptem, és html, php majd 9. től C -t tanulom. És mindezt a comlogo indította el. Szóval így szidjátok... És jó volt nosztalgiázni 10.ben a logo dogán, amiko másfél óra helyett 45 perc alatt írtam meg 100 ból 110 pontosra( nem bírtam megállni, hogy ne tegyek bele néhány paramétert...

)
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk,
kattints ide.