-- A termék honlapja --
Bemutató, videó rögzítése, vágás, mentés
A program első indításakor, a sok gomb és mindenféle vezérlők láttán először teljesen kétségbe estem: Hogyan fogom én megtanulni, hogy melyiknek mi a funkcíója? Miután jobban megnéztem a dolgokat, rájöttem, hogy egy teljesen professzionális programmal van dolgom. Most már tudom, hogy nem csak professzionális, de a legjobban elrendezett, áttekinthető videoszerkesztő, amiel valaha dolgoztam.
A képen jól látható, hogy a program legnagyobb részét az idősor (timeline) tölti ki. Itt több rétegen keresztül dolgozhatunk, legyen az hang vagy videó. Ugyancsak itt történik az 5.1-es hanghatások elkészítése, a videók áttünéseinek, szerkesztéseinek a folyamata is. (lásd később)

A bal felső részen egy számláló mutatja, éppen hol tartunk a filmben. Alatta találhatók az egyes idősorokon lévő kép, hang, video tulajdonságait, beállításait mutató eszköztár.
Az idősor alatti részen, több fülecske helyezkedik el:
- Explorer - Tallózni tudunk a mappáink között, a kiválasztott médiába belenézhetünk, belehallgathatunk, és innen az idősorra húzhatjuk.
- Trimmer - Vágó rész. Az Explorerben kiválasztott médiára jobb egérgombbal kattintva, a felbukkanó menüben az 'Open in Trimmer', vagy az idősorról belehúzva egyszerűen lehet vágni. A vágás annyit jelent, hogy kijelöljük a médián a nekünk fontos részt, és felhúzzuk az idősorba. Videó fájlnál ki lehet választani, hogy csak a videót, csak a hangot vagy mind a kettőt szeretnénk-e a későbbiekben elmenteni.
- Project Media - Előre ide tehetjük azokat a fájlokat, amiket a projektünk során használni akarunk, így nem kell az Explorerben keresgetnünk.
- Media Manager - Mindenféle módon lehet itt a fájlokat rendszerezni. Megjegyzéseket is írhatunk.
- Transitions - Itt több tucat áttűnés található különböző kategóriákba sorolva. Egyszerűen a két klipp közé kell húzni, aztán még megjelennek az egyéb beállításaik. (Be lehet állítani a sebességét, egyéb formáját...)
- Video FX - Itt a videókra, képekre alkalmazható beállítások vannak kategóriákba sorolva. (Szín helyreállító, szépia árnyalat, TV szimuláció...) Ugyanúgy kell alkalmazni őket, mint az áttűnéseket, viszont sokkal több lehetőség van a beállításaikra. (lásd később)
- Media Generations - Itt olyan dolgok vannak kategorizálva, amik az előző csoportokba nem sorolhatók be. (Feliratok, stáblista, egyszínű hátterek...)
Emellett található a Mixer rész. Itt a hangok tulajdonságait tudjuk beállítani. Stereo hang szerkesztésekor csak egy, míg 5.1-es hang készítésénél több Mixer van jelen.
(lásd később)
Az utolsó rész pedig a Preview ablak. Itt látható a projektünk úgy, ahogy a mentés után látszana. Nagyon jó dolognak tartom, hogy beállítható a minősége. Mivel ez csak egy bemutató ablak, nyugodtan lejebb lehet venni a képminőségét, így kevésbé eszi a processzort és a memóriát. Van rajta egy 'Split Screen View' nevű gomb, aminek akkor vesszük a hasznát, ha egy Video FX plugin alkalmazva van a videón, ezt megnyomva, kettéfelezi a Preview ablakot és látható lesz az egyik fele plugin nélkül, a másik pluginnal.
Most már végignéztük az egyes felépítőelemeit a programnak és néhány elem alkalmazását is nagyvonalakban. De hogyan lehetne ezt a gyakorlatban használni?
Legelőször a 'File -> Properites' menüben állítsuk be a projektünk beállításait.
Utána a videót kell a számítógépre rögzítenünk. Ezt megtehetjük digitális kameráról, tunerkártya bemenetéről, és magáról a tunerkártyáról is. (A 6-os verziójú program már támogatja a HDV kamerákat is.) A rögzítést a 'File -> Capture Video' menün keresztül érjük el. Ha elindítjuk, felbukkan egy ablak, ami két választási lehetőséget ad arra, hogy milyen bemenetről dolgozunk: Az első a DV kamerát és tunert, a másik a HDV-t és az SDI rögzítését ajánlja fel. Válasszuk az elsőt. Itt is nagyon sok beállítás elérhető. Sajnos én még nem próbáltam ki mindet, így nem tudom részletesen leírni a használatukat. Ami biztos: Ki kell választani, hogy hová mentse a videót. Ezt az 'Options -> Preferences -> Disk Management' részen tehetjük meg egy vagy több mappa hozzáadásával. A 'Video' ill. 'Audio' menüben lehet kiválasztani, hogy honnan rögzítsen. (Tunernél azt is, hogy melyik bemenetjéről, ill. ha TV műsort veszünk fel, a csatornákat is be lehet állítani.) Ezekután a 'Capture Tape' ill. a 'Capture Video' gombokkal tudjuk a videót rögzíteni. (Ha a DV kamera FireWire porton keresztül van csatlakoztatva, a gépen keresztül is tudjuk vezérelni, a felvett anyagot a program klippekre vágja, ill. akár a kazettára is írhatunk.)
Ha megvagyunk az anyag rögzítésével jöhet a vágás! Az előbbiekben leírt módon lehet a vágót elindítani. (Bár ha minden igaz, a rögzítés után a program is felajánlja.) Még annyival egészíteném ki a vágást, hogy a kijelölt részt fel kell húzni az idősorra, ezután duplán kattintsunk rá. Ekkor egy szürke csíkkal pontosan kijelöltük, és felette megjelent a hossza. Ez azért fontos, hogy a rendereléskor csak a kijelölt részt mentse el. (Egyszer úgy jártam, hogy tovább volt kijelölve, és miután kimentettem, egy nagyobb, hosszabb videót kaptam, aminek a vége egy félperces fekete rész volt.) Tehát ha ki van jelölve, akkor 'File -> Render As' menüre kattintsunk rá. Ez egy rendes Mentés másként ablak. Megadhatjuk a fájl nevét, a mentés helyét, a típusát.. Érdemes .mpg-be menteni, mert nem foglal túlzottan nagy helyet, mégis a legjobb minőségű. A 'Custom' gombra kattintva további beállítások állnak a rendelkezésünkre. Ha .mpg-t mentünk érdemes a 'Video' fülön a 'Field order:' részt átállítani progresszívre, mert ezzel elkerüljük a mozgásoknál a "szőrösszélű" képet.
Emellett a videó minőségét, a hang beállításait is megadhatjuk.
Ha elmentettük, akkor az idősorról egyszerű Deletével letöröljük a videót, a Trimmerben kijelöljük a következő klippet, és már mehet is fel az idősorra, aztán mentés, és az egész előről, amíg...
...Végeztünk a vágásokkal, a vágott anyagok elmentésével, most következik a rendszerezésük, csoportosításuk. Ehhez az előbbiekben leírt 'Media Manager' használjuk. (Sajnos én nem nagyon foglalkoztam ezzel, így többet nem tudok leírni.)