Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: Versek, dalszövegek, idézetek
PC WORLD Segélyvonal > KÖZÖSSÉG > Általános
Oldalak: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
BáGyu
IDÉZET
Nekünk Mohács kell

Ha van Isten, ne könyörüljön rajta:
Veréshez szokott fajta,
Cigány-népek langy szivű sihederje,
Verje csak, verje, verje.

Ha van Isten, meg ne sajnáljon engem:
Én magyarnak születtem.
Szent galambja nehogy zöld ágat hozzon,
Üssön csak, ostorozzon.

Ha van Isten, földtől a fényes égig
Rángasson minket végig.
Ne legyen egy félpercnyi békességünk,
Mert akkor végünk, végünk.

Ady

Kicsit aktuális csaknem száz év után is!
Shia-ko
IDÉZET
K i s h a l á l k o r a r e g g e l

Én is akartam már öngyilkos lenni... de nem ázott hulla a folyóparton, vagy szerencsétlen alak késsel a konyhapadlón, s nem is „ágyban, párnák közt", valami tablettától. Anyám iránti tiszteletből tán nem volna illő ilyen szörnyűségeket írnom... anyám iránti tiszteletből tán nem volna illő írnom...
De mindenkinek kijár, hogy kissé enyhíthesse cezaromániáját, hogyha már a sorson nem képes változtatni, hát saját élete felett hatalma legyen. De miért, hogy a változás csak a befejezés lehet?
Néha a színházban titokban már várom, hogy legördüljön a függöny, s vége legyen a borzalomnak... Akkor is valami legördülés-félére vágytam. Hát kiléptem az erkélyre, és hosszan méregettem a távolságot, latolgattam esélyeimet. 'Megakadnék az utcai lámpában' - ez világos volt. Tudtam, mire készülök, tudtam, mik a következményei, illetve az az egy.
Azt mondják, aki igazán öngyilkos akar lenni, az meg is teszi... a többiek csak hisztériáznak... hát megtettem: keresztülküzdöttem magam a magas korláton, emlékszem, erősen nyomta a gyomrom, mire végre átbillentem és elkezdtem zuhanni... lábaim az égnek meredtek. Persze megakadtam az utcai lámpában, kiszakította kedvenc hálóingemet.
A talaj hirtelen szippantott magához... aztán csak feküdtem, valahonnan a távolból éreztem a föld szagát és a füvet, ami az arcomhoz ért. 'Nemsokára már alatta leszek' - gondoltam és vártam, hogy történjen valami. Legyen teljes sötét vagy nagy fényesség. Esetleg jöjjön a mozgólépcső, ami Szent Péter elé vezet... vagy kettővel lejjebb.
De nem történt semmi. Az emberek szörnyülködtek, elborzadtak, de azért jól megbámulták a vértócsát alattam... hát csak tessék, csak tessék! Ingyen látványosság... Azok a sajnálkozó arcok! Sajnáltak, mert nem tudták mi elől menekültem meg. Az elől, ami nap mint nap rágja a lelküket: az élet elől. Dühített szánakozásuk, hiszen én akartam őket szánni és gúnyosan kinevetni... de olyan buták... olyan buták az emberek! Legszívesebben felkeltem volna, mint valami élőhalott, véres hálóruhámban. Jajveszékelve szaladtak volna széjjel! De képtelen voltam mozdulni. Nem éreztem fájdalmat, a lelkem már elvált a hústól. Mint egy patkány a ketrecből, ismét kiutat kerestem, ezúttal a testemből, de most, nem találtam...

A temetésen aztán mindenki szépen felsorakozott. Persze előtte volt mentő, meg mindenféle felhajtás... szívesen szóltam volna nekik, hogy 'már úgyis mindegy, már halott vagyok'. Anyám zokogott, ráadásul miattam... azt hiszem akkor láttam életemben először sírni, illetve... ki gondolta volna, hogy a halottak látnak? Szegény, kedves barátaim is próbáltak sírni, de eléggé nehezükre esett. Azért hálás vagyok erőfeszítéseikért, de nem vágytam a könnyeikre. Az ember akkor sírjon, ha szomorú, de ők még nem voltak szomorúak. Igaziból nem is az volt szomorú, hogy egy koporsóban feküdtem, hanem az, hogy nem értették 'így sokkal jobb lesz'. Hoztak szegfűt és nárciszt ízléstelen lila-piros papírokban, meg zörgő, zizegő celofánban. A szertartás elég unalmas volt, azt hittem már soha nem lesz vége, gondolom drukkoltak, hogy a mennyekbe jussak. Utána mindenki elbúcsúzott tőlem, s betemették a koporsómat.
Te csak később jöttél, mikor már egyedül maradtam. Emlékeztél: kerítettél nekem napraforgót, ki tudja honnan! Sajnálom, hogy nem láthattam, csak onnan tudom, hogy mondtad, de az is lehet, hogy megint csak hazudtál. Nem sírtál. Kérdezted, hogy hallom-e, amit mondasz, mert 'trágya dolog egy sírkőnek beszélni'. Hát hallottam, tisztán, minden szavadat... azt is, amikor azt mondtad, hogy most már örökké békét fogsz nekem hagyni... így is tettél: nem jöttél másnap, meg azután sem.
Anyám épp ellenkezőleg... mindennap eljött, ha nehezére esett is, márpedig napról-napra, egyre inkább nehezére esett. Soha nem szólt hozzám egy szót sem... csak a lépteiről ismertem fel, melyek fájdalmasan vádlóak voltak... önvádlóak.
Aztán egy őszi napon - nem tudom hányadika volt, de kicsit beázott a koporsóm az eső miatt- még is megszólalt. Azt kérdezte, mikor jövök haza. 'Nem mondtam? Többé nem megyek haza!' - válaszoltam, de nem hallotta... nem hallhatta! Másnap nem jött a szokott időben, és utána sem.
Hosszú ideig nem is történt semmi, pedig én vártam. Egy nap, ismét lépteket hallottam, de nem anyámét... te jöttél. 'Látod, megint hazudtál nekem, azt ígérted, békén hagysz' - ez volt az első gondolatom. Közölted, amit akartál, elnézést kértél, hogy zavartál, megint megígérted, amit a múltkor s elmentél, ezúttal tényleg örökre.
Azt mondtad, már majdnem két hete, hogy anyám halott.
Baloldalamra fordultam, embriópózba kuporodtam, és elkezdtem keservesen sírni... így sírtam az idők végezetéig.

Egy könnycsepp gördült az arcomon. Hat emeletet zuhant, aztán eltűnt a fűben.
zsoltchelsea
Kispál és a Borz: Szécsi Pál:
IDÉZET

1. E dalt alkotó elemek
A közéjük elvegyült
Romantikus elemet
Álmodozás közben
Meglepték és rózsaszín
Ruháit letépve
Benzint locsoltak rá és
Gyufát dobtak habtestére.

2. Mondták: 'Nézd, hogy ég!' -és kérdezték,
Hogy gondoltál-e ilyen végre,
És botokkal böködték,
Hogy szólaljon mostmá' meg végre.

3. Az meg nem szólalt meg,
Hanem csak égett
Olyan szépen, olyan sárgán,
Hogy a mentősök sírtak, látván,
Hogy áll, áll, áll, áll, égve áll,
Mert képes erre a romantika,
Még így, haldokolva is.

4. Hát énekeljük ezt a dalt,
Amiből sajnos már kihalt
A romantika az előbb,
És minden a szigorú erőt
Ünnepli most benne,
Legyen példa erre
A gitár és mondjuk ki végre,
Nincs is szükség éneklésre!
tanulo91
IDÉZET(Adani @ 2006. március 29. 17:22) *
Kolinapok azon belül is disznóvágás ( sajnos mivel délelőtt órám volt az elejéről lemaradtam, de mindegy, enni azért még fogok belőle. biggrin.gif). És ezt a számot bömböltettéka koliban ennek örömére: ...

Csodálatias. Én is csak nemrég találtam rá erre a számukra, igen komoly. biggrin.gif
Shia-ko
IDÉZET(zsoltchelsea @ 2007. április 2. 21:19) *
Kispál és a Borz: Szécsi Pál:

Ez Kiscsillag. ani_wink.gif
Greene
IDÉZET

Sarah McLachlan - Possession

Listen as the wind blows
from across the great divide,
Voices trapped in yearning,
memories trapped in time,
The night is my companion
and solitude my guide,
Would I spend forever here
and not be satisfied,

And I would be the one
to hold you down,
kiss you so hard,
I'll take your breath away
and after I'd wipe away the tears,
Just close your eyes dear

Through this world I've stumbled
so many times betrayed,
Trying to find an honest word,
to find the truth enslaved,
Oh you speak to me in riddles and
you speak to me in rhymes
My body aches to breathe your breath,
your words keep me alive,

And I would be the one
to hold you down,
kiss you so hard,
Just close your eyes dear

Into this night I wander,
it's morning that I dread,
Another day of knowing of
the path I fear to tread,
Oh into the sea of waking dreams
I follow without pride,
Nothing stands between us here
and I won't be denied,

And I would be the one
to hold you down,
kiss you so hard,
Just close your eyes dear...
zsoltchelsea
@Shia-ko: Nekem így van meg, a szöveget is ezen a néven találtam meg.
Shia-ko
Összekevertem a Jávor Pállal. biggrin.gif
Ruzsa Dániel
Bizony Demjén az nagyon király én is szeretem
zsoltchelsea
Egy szakomhoz illő idézet:
IDÉZET
Az olyan generációnak, aki figyelmen kívül hagyja a történelmet, nincs se múltja, se jövője. /Robert Heinlein/
zsoltchelsea
Omega: Utolsó ítélet /1987/:
IDÉZET

Hideget hoznak a fények,
Szórakozásból ölnek a gépek,
Én is félek.

A betonba égnek az árnyak,
Iszonyú minden magyarázat.
Vigyázz a mára!

A szánkból a szó is fegyver,
Ne mondd nekem azt, hogy nem kell!
Ez az ígéret.

Nézd, hogy mulat a század,
minden mosolyának,
Egy élet az ára.

Könnyen mondod, hogy várjak,
Gondolod, rám vigyáznak
Lánctalpakon a vágyak.

lesznek az álmok,
És vedd fel a boldogságot!
A szemeket látod.

Ma is mozognak a házak,
A pohárból jön a bocsánat,
Hiába várom.

A születésed volt az ígéret,
Tőled lett az utolsó ítélet,
Az emberi élet.
Shia-ko
IDÉZET
A kalap fátyla és a cigaretta füstjének ezüstös szálai között észrevétlen csúszott el a kérdés. A férfi egy újabb szivarra gyújtott. A nő mélyen a férfi szemébe fúrta tekintetét. Szerette volna kitalálni a gondolatait, szipkáját ismét az ajkaihoz emelte. A nő sokatmondó kacajjal vágott a feszült csöndbe.
- Ön kinevet?
- Ugyanmár, ne mondjon ilyeneket. Csak ez az egész olyan hihetetlenül valószerűtlen. Kimondott, mégis elharapott, mégis elviccelt és ezzel ki nem mondottá tett... megfoghatatlan. - sóhajtotta - Tulajdonképpen miről beszélünk? Ön miről beszél? Talán félreismertem magát. Nem gondoltam volna, hogy ennyire súlytalan ember.
- Nem is vagyok az. Csupán csak eljátszottam a gondolattal.
- Kérem, mégis miféle gondolattal? Wittgenstein úgy tartja, amiről nem lehet beszélni, arról hallgatni kell. Mi pedig finom emberek vagyunk, ha nem tévedek.
- Reméltem, hogy nincs olyasmi, amiről ne lehetne magával beszélni.
- Na de a szerelemről? Így is annyi veszély fenyegeti az embert a sötét utcákon. Odagördül egy fekete autó, kiszáll pár gengszter és már is végeztek magával. Ilyen körülmények között mégis ki mer manapság a szerelemmel viccelődni?
- És ki mer vele dacolni?
- Úgy érzem magam, mintha csak egy szipkát akarnék elszívni, cigaretta nélkül. Maga szerint miről van szó voltaképpen kettőnk között?
- Ön felolvasott nekem egy szerelem-meghatározást: szexuális vonzalommal fűszerezett baráti viszony.
- Magának pedig nevetnie kellett volna ezen és megjegyeznie, hogy ez nem ilyen egyszerű.
- Ha szerintem ilyen egyszerű lenne, akkor már rég térdre borultam volna ön előtt.
- Mégis hogy veszi magának a bátorságot, hogy ilyeneket mondjon? Kettőnk közül maga van elkötelezett helyzetben. Hős szerelmes, akit otthon vár a felesége? Miféle menedéket jelentek én? Nem kívánok sem ok, sem következmény lenni.
- Maga találkozgat velem. Maga miatt hazugságba keveredtem.
- Épp erre céloztam az imént. Nem kívánok sem ok, sem következmény lenni. Ha hazudik, az nem miattam van, csak is maga miatt. Talán én döntök a sorsáról? Talán az én döntésemen múlik, hogyan alakítja az életét? Ezt visszautasítom. Azt hiszi nem vettem észre, hogy a bárban elhangzott összes dal szövege milyen érzéki pontossággal írja le az elmúlt napokat? Láttam, amikor beszélt a zongoristával.
- Azt hiszem, remek dzsessz muzsikáról van szó. Nem akartam olcsó sanzonokat hallgatni. Nem gondolja, hogy túl sokat képzel magáról?
- Nem gondolja, hogy az érzelmi vívódásairól nem velem kéne társalognia?
- Te jó ég! Most látom csak! Tényleg azt hiszi, hogy szerelmes vagyok magába?
- Nem, természetesen nem. Ezt kikérem magamnak.
- Talán inkább én kérhetném ki. Mondták már, hogy bájos, amikor elpirul?
- Maga helyett pirulok! Hogy lehetett annyira arcátlan, hogy szóba hozta, hogy elszökjünk?
- Eltűnődtem azon, amit a szerelemről olvasott. Ha a szerelem az, amikor kiszárad a szám és izzad a tenyerem, akkor nem vagyok szerelmes. De talán a lángolón kívül, létezik egy nyugodtabb szerelem is...
- Ha egynél többször lett volna szerelmes, akkor tudná, hogy minden szerelem másmilyen. Amúgy meg, gondolom, a korral jár. Hogy pontos legyek: a tapasztalatokkal. A szüleim szerelemből házasodtak. Tíz évig bírták egymás mellett, a végére szószerint belebetegedtek. Nem hiszek a szerelem-házasságban. A szeretet, a tisztelet egymás iránt, a bizalom... ezek megmaradhatnak a sírig. A szerelem múlandó, mert fellángolás. Nekem nem elég a szerelem, én abban is a biztonságot, a maradandót keresem.
- Mit akar ezzel mondani?
- Nézze, én rajongok magáért. Nem tudom megmagyarázni. Maga nélkül átok minden perc. A teraszon egyedül reggelizni... sosincs étvágyam.
- Tudja, hogy megőrülök, ha nincs velem. És amikor a karjaimban tartom... Megint elpirult.
- A múltkor háromszor is zavarba hozott.
- Sokkal többször akartam már megcsókolni.
- Látja, erről beszélek...
- Csakhogy a múltkor nem emiatt jött zavarba. Egyszerűen azt hozta zavarba, hogy maga akart engem megcsókolni.
- Na de... Kérem, adjon tüzet!... Rendben. Én akartam. Ez szörnyen kínos. Honnan tudta? Most már bevallhatom: meg akartam csókolni.
- Ugye emlékszik rá, mit mondtam ezzel kapcsolatban azon a péntek éjszakán?
- Hogy ne emlékeznék? Nem tudom mit gondol rólam, hogy miféle nő vagyok én. És az a minimum, hogy azt válaszolja: 'pont olyan, amilyen nekem kell' - [nevettek]
- Holnap ugyanitt találkozunk?
Sóhajt: - nem is tudom, hogyan mondjam meg. Holnap elutazom. Csak ma derült ki. Szerettem volna tisztázni ezt az ügyet. Nem szívesen utaznék el így. Muszáj elmennem. Szükségem van a távolságra. A távolságra Bostontól és magától is. Sok minden változóban van az életemben, erről már meséltem. Le kell csillapodnom. Bolond lennék, ha nem használnám ki a lehetőséget. Tudom, hogy hirtelen jött, de talán épp ez teszi olyan vonzóvá.
- Hát, persze. Nincs idő túl komplikálni.
- Igen, azt hiszem.
- Jót fog tenni magának az új környezet. Távol a nyüzsgő várostól.
- Csak pár napról van szó. Azt hiszem, még a Bakers' Blue-t sem fogom hiányolni. Ellenben, magát nagyon is.
- Persze.
- Engem zavarba hoz ami köztünk van. Illetve ami nincs. Nem tudom mit gondoljak. Félek, hogy azzal, hogy mindenképpen megfoghatóbbá akarjuk tenni, elrontjuk. De a társadalmi konvenciókkal szándékosan szembe menni épp olyan függőséget jelent, mint megfelelni nekik. Mért ne folytathatnánk így, ahogyan elkezdtük? Persze, az emberek nem értik és olykor mindenféle idióta magyarázattal kell előhozakodni, de nem fontos, hogy értsék a lényegét. Elég, ha holnap is úgy ölel majd, mint ahogyan ma tette. Tudom előre, milyen szörnyűek lesznek az éjszakák. Már így is azok, de most mintha a világ két másik végén lennénk majd. Folyton magára fogok gondolni... Valami baj van?
- Nem, csak olyan, mintha örökre utazna el... Tudtam jól, hogy egyszer majd úgy fogja érezni, a terhére vagyok. Talán ennek most kellett eljönnie.
A Nő sírva fakad:
- Tessék? Miről beszél? Maga... maga engem meg akar ölni? Szándékosan kínoz?
- Nem, nem akarom kínozni. Imádom. Érti? Imádom!
A Nő még mindig sír, felkapja a retiküljét és kiviharzik a teremből, a Férfi utána megy. Kint vannak az utcán. A Nő kapkodja a cipőjét, de a férfi természetesen gyorsabb. Elé áll és lefogja, mire a Nő:
-Mit akar tőlem? Válaszoljon! Elegem van a célozgatásokból. Mondja meg, hogy mit akar, aztán vagy elküldöm vagy nem. Tessék! Bökje ki! Tegyünk pontot a végére, mert ez rosszabb, mintha folytogatna.
- Kérem, csillapodjék le! Sokat gondolkoztam, de inkább nyugodjon meg. Tudja, már mondtam sokszor. Nem fogom magamat ismételni.
- Micsoda? Tudja mit...? - azzal a Nő arcon vágta a Férfit, akinek ettől a vér az arcába szökött, majd ajkait a Férfi szájára tapasztotta.
...
BáGyu
Költők és kígyóbűvölők (Ismerős Arcok)

Figyeltem csak a szemeket, ahogy a szél könnygázt hozott,
Ahogy a béke, no meg a szeretet lassan haraggá változott
Mint a megvetett áruló, ki az ellenséghez oson,
Úgy árult el engem is a saját szülővárosom

Hittem, hogy az igazság bizony mindenekfelett
S azért, hogy ez így legyen, az ember bármit megtehet
De pont olyan törvényszerű, ahogy a fű zöld, az ég meg kék
Lettem tisztes honpolgárból, koszos csőcselék

A kígyóbűvölők a viperát szorongatják,
A nagymamát lovakkal tapossák
Adjon Isten!
A védtelen csőcselékre a múlt így köszön rá,
A költők meg a kékítőt oldják az
Ágyúvízben

A hazugság akkor is hazugság, ha soha nem derül ki
És nem úgy lesz gazember valaki, hogy azzá nevezzük ki
Attól lehetsz ember majd, hogy mi az, amit megteszel
Emlékre vagy érdemes vagy a múlt ködébe veszel

Hittem, hogy az igazság bizony mindenekfelett,
S azért, hogy ez így legyen, az ember bármit megtehet
Attól lehetsz valaki majd, hogy mi az, amit megteszel
Emlékre vagy érdemes vagy a múlt ködébe veszel
Sebi
Road to Feel : Halálra ítélt szerelem

Tizenkét hónap mióta érezlek,
Lopott percek úgy repültek el,
Felnéztem rád és kértelek,
Hogy add nekem a szerelmedet.

Nem érdekel, mit mondd az ész,
Mikor már a szívemben élsz.

Ref.:
Halálra ítélt szerelem,
Vég nélküli érzelmek,
Pokol és Menny váltják egymást,
Nem leszel enyém soha, soha talán.

Megőrjít a félelem,
Mi lesz velem most nélküled?
Ölni tudnék féltékenyen,
Megőrülök, ha nem, nem vagy velem.

Mikor elmész tőlem kora éjjel,
Párnámon az illatod érzem,
Kikészít a gyötrő tudat,
Hogy mással ébredsz oly szomorúan.

Ref.
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.