JoePittman
2006. január 1. 16:02
Hali!
Egy kis segítséget kérnék.... LINUX mellé szeretnék XP-t felrakni.
A gépen nincs floppy, és le van plombálva a hátulja. A tesetvérem vette a lányának Karácsonyra, és LINUX (RED HAT) oprendszer van a gépen. A kislánya nagyon szeretne XP-t. Sajnos az XP boot lemez lefagy a hardver vizsgálatánál, ugyancsak lefagy a ME és a 98 SE is (Bár a nem Windows partíciót felismeri.). Még az fdisk is megakad annál a fázisnál, ahol a partíciókat lehetne változtatni.
Kérdésem, hogyan lehetne a LINUX-ot letörölni és XP-t felrakni, vagy LINUX alatt készíteni egy olyan partíciót, amit ismer a Windows.
Köszi.
Greene
2006. január 1. 16:08
Linux alá sok partíciószerkesztő program van, az én kedvencem a qtparted (A Knoppix live, CD-ről futtatható disztró alapból tartalmazza). A FAT32-es partíciót az XP is és a Linux is írja olvassa.
tomykav
2006. január 3. 23:22
Vigyázni kell, mert a Windows kinyírja a Linux boot loader-ét. Ha felmegy a Windows, utána lehet ácsolni, hogy a Linux-ot is lehessen indítani.
Én amondó vagyok, hogy Linux le, Win fel, Linux fel. Akkor már működni fog a kettő együtt.
kissipos
2006. január 4. 1:23
Hali!
Hát ami lényeges: a Windowsnak elsődleges partíció kell. egyébként javaslom, hogy a merevlemezt újraformázd, és előre rakd a Windowst, és utána tedd a linuxot.
Ja és volna itt egy problema: az általad említett gondok nem a linux miatt vannak. Inkább más gondnak tűnik, lehet memória gond is, vagy más hardware-elem hibájak, de semmiképpen se a linux okozza! Ergo a merevlemez formázása nem (garantáltan) oldja meg a gondokat -legalábbis szerintem!
h.arpad
2006. január 4. 2:46
Nagyjából ugyanazt mondom, amit már olvashattál:
újrapaticionálás (ha szükség van új partícióra), utána Windows XP telepítés az elsődleges (lehetőleg NTFS) partícióra. A maradék legyen nem particionált terület, a Rad Hat majd felajánlja a fennmaradó szabad hely partícionálását, és azt hiszem indulásból GRUB-ot használ rendszerbetöltőnek, tehát azt is felteszi.
pindrus
2006. március 28. 18:48
Igen, de mégis mit kell olyankor csinálni, ha az Xp letérdel, és frissen kell telepíteni?
Arra az esetre gondolok mikor egy vinyón van az Xp, és az Ubuntu. Gondolom Ubuntu Cd-ről boot..., és utánna? Csak kíváncsiságból kérdezem. Vajon mit kell "ácsolni", és hogyan? Légyszi írjátok meg.

Arra az esetre gondolok, amit Tomykav ír fentebb.
aty
2006. március 29. 9:26
Grubot újra berakod az MBR-be...
pindrus
2006. március 29. 15:24
légyszi kicsit szájbarágósabban.
köszi.
Tehát, berakom az Ubuntu Cd-ét, arról boot, és milyen billt. kell nyomogatni az esetleges javítókonzolhoz, és milyen parancsot kell beírni?
kissipos
2006. március 29. 23:38
Hali!
Az Ubuntu (Breezy) kalauz szépen leírja ezt, hagy ne idézzem be ide (csak a linket).
Grub újrarakásaEgyébként csak jótanács: telepítésnél nem árt létrehozni egy indítólemezt (floppy). Ebben az esetben floppyról indítható a linux. Engem már párszor kisegített.
áhoj,
József
pindrus
2006. március 30. 6:14
Kedves József!
Köszönöm szépen a segítséget, bejártam az isten megtudja mennyi helyet ezzel kapcsolatban, mégsem akadtam rá. Rossz helyen keresgéltem, pedig ez a téma után kattingatok már vagy kettő napja.
Mégegyszer nagyon köszönöm neked, és mindenkinek aki ilyen rendes, hogy segít az egyszeri lámának.

Du:18ó
Úristen, hogy mekkora egy marha vagyok, hiszen itt van a könyvjelzőim között ez hely ahol ez levagyon írva.
Nem görgettem végig a csúszkát, úristen hogy mekkora egy...
Pige
2006. április 2. 14:55
Az lenne a kérdésem, hogy UHU Linuxról hogyan lehet átmásolni fájlokat XP-re.
aty
2006. április 3. 10:43
Wines partícióra?
FAT32t olvassa, írja a Linux.
NTFSt csak olvassa, illetve korlátozottan írja kernel modullal, vagy CaptiveNTFS modullal írja kis sebességgel, és csak kissebb méretű fájlok másolására jó.
Pige
2006. április 3. 15:21
Tehát, ha létrehozok egy FAT32-es particíót, akkor arra át tudom másolni a dolgokat és az XP is látja?
tomykav
2006. április 3. 17:58
Pontosan. De nem árt hozzá kerneltámogatás is.
Azt a partíciót utána fel kell mountolni (hacsak nem olyan a Linux disztrib., ami automatikusan behúzza induláskor):
mount -t vfat /dev/hdXY /mnt/valami
Pige
2006. április 3. 18:29
Odáig jutottam, hogy UHU 1.2-öm van, ez támogatja? Amúgy nem igazán értem amit írsz, ezt le lehet írni egyszerűbben is?
Greene
2006. április 3. 19:04
Maga a mezei kernel támogatja a FAT32-t.
Szétbontom sorokra a parancsot, értelmezés céljából:
mount -t vfat :ezzel azt mondjuk neki, hogy FAT32-es partíciót szeretnénk mountolni.
/dev/hdXY : Ez a partíció amit mountolsz. Pl.: Primary master esetén hda, és ha ennek az első partíciója akkor hda0
/mnt/valami : Ez az a könyvtár ahol meg fog jelenni a mountolt partíció. Fontos, hogy léteznie kell magának a valami könyvtárnak.
tomykav
2006. április 3. 21:37
@Pige Bocsánatot kérek a tömör válaszért.
@Greene Köszönöm, hogy fűztél egy kis kommentet a hozzászólásomhoz.
kissipos
2006. április 4. 2:41
Hali!
Anno, amikor még UHU linuxot használtam (az 1.2-őt is használtam, márha ez a stabil, és nem a jelenlegi teszt verzió) a FAT32-es partíciókat autómatikusan becsatolta.
áhoj,
József
Pige
2006. április 4. 15:24
Köszönöm a segítséget, most már minden tökéletes.
virtam
2007. november 1. 22:16
Sziasztok!
Szeretnék hatalmas segítséget kérni Tőletek!
Édesanyámék vettek egy laptopot, s van rajta egy feldobott (Linpus Linux Basic Edition v9.2 b060329 c).
Az eladó azt mondta, hogy helyette Win XP-t kellene feltenni, de nincs semmi partíció, nincs semmi BIOS szerű, ami jelezné van-e Valami meghajtó, nincs CD meghajtó ami elérhető lenne, mint meghajtó.
Szeretném a segítségeteket kérni, hogy lépésről lépésre mit tegyek?
Proci64
2007. november 2. 16:10
Sziasztok!Segítséget szeretnék kérni alapból XP felhasználó vagyok,de szeretnék használni ubuntu linuxot is ismerkedés céljából.Van egy külső winyóm arra szeretném a linuxot felrakni,de azt ugy szeretném megoldani,hogy ha nincs a külső winyó csatlakoztatva akkor alapból a windows bootoljon be kérdés nélkül ha pedig csatlakoztatom a külső meghajtót amin a linux van akkor kérdezzen rá ,hogy melyik operációs rendszert szeretném indítani az XP-t vagy a Linuxot! mert nekem ez nem sikerült.Felraktam a külső meghajtóra az ubuntut,fel is ment gond nem volt bootolásnál is megkérdezte melyiket akarom használni a baj akkor történt amikor nem volt csatlakoztatva a winyó amin az ubuntu volt mert akkor az xp sem jött be...

((
h.arpad
2007. november 4. 0:29
A rendszerindítót (pl. GRUB) nem az MBR-be, hanem egy floppyra kell telepíteni (vagy USB-kulcsra, de azt nem tudom, hogyan kell.)
Úgy álítod be a boot sorrendet BIOS alatt, hogy előbb a floppyról bootoljon, csak másodiknak próbálja az XP-s winchestert. Ha kiveszed a Linuxos vinyót, kiveszed a floppyt is, ekkor az XP fog elindulni.
prikijud
2007. november 10. 7:51
sziasztok
lenne nekem is egy hasonló kérdésem
tegnap kaptam egy laptopot. miért is ne linux van rajta, de az sem indul el. mindenhogyan megpróbáltam cd-ről indítani a windowst, de nem sikerült, így formázni sem tudom. A windowsban eléggé otthon vagyok, de a linuxról nem tudok semmit.
jah és nem tudok floppyról indítani
létszi ha valaki tud, segítsen
előlre is köszi
BlueGold
2007. november 18. 22:19
@prikijud A "mindenhogyan"-ban bent van az is? Hogy induláskor belépsz a Biosba beállitod a cd/dvd az első Boot eszköznek, berakod az XP CD. Save & exit a Biosban, utána a CD-ről elinditod az XP telepítőt?
mhorpheus
2007. december 5. 16:39
Üdv!
következő a gondom: adott egy uj acer laptop. linpus linuxxal felfegyverezve. le szeretnm szedni helyette kene tolni ra egy xp-t. szedtem le sp2-es xp-t. kiirni nem tudtam rendesen mert a nero az eredeti lemezéert kiabált. ezért fogtam daemonna mountoltam és commanderből áthuztam a fileokat a neroba es így kiirta. namármost hiába llítottam a laptopon a bootot a cd-re nem akarja az iagazat. sajna a linuxal most ismerkedemszal nemigazan tok tul sok parancsot. szal szerintem elég lenne csak lezedni a linuxot es akkor el lehetne nyomni rája az xp-t. olvasgattam ezt a forumot és azt irtatok korabban hogy ezekben az aspire laptopkban valószínűleg sata-s hdd pörög. akkor mostszerezzek hozza drivert? a gond hogy az xp teleptőel sem indul!! na ilyenkor mi van??
Linuxbarát
2007. december 5. 18:40
" szedtem le sp2-es xp-t. kiirni nem tudtam rendesen mert a nero az eredeti lemezéert kiabált... na ilyenkor mi van??"
Szia!
Engedd meg, hogy bemutatkozzam, Linuxbarát főhadnagy vagyok.
Szép teljesítmény, ahogy az illegállis dolgokat megírod egy fórumban. Már csak a személyi adataidat add meg legyél szíves.
Ha Lines partíciót szeretnél törölni, akkor egy FreeDOS hajlékonylemezt hozzál létre, de jó a régi Win 9x-es indító floppy is. Legálisak.
Alfanumerikus felületen az fdisk nevű programot használjad.
Remélem tudod, hogy az ilyen kalóz XP-k tartalmaznak valamilyen vírust,vagy más kártevőt. Nemcsak az adataidat szerzik meg, hanem átveszik az irányítást a géped felett. Utána mindenféle bűncselekményt követnek el a nevedben. A te dolgod, de ne lepődj meg ha valamelyik nap felkereslek egy fémkarpereccel.
Ilyen hozzáállás mellett inkább ismerkedj a Linuxszal, azzal legalább nem fogsz szívni.
Vagy vegyél egy XP lemezt. Még azzal is jobban jársz mint egy feltörttel.
A bootolás azért nem működött, mert valami nem stimmelt az illegális lemezed kiírásánál.
mhorpheus
2007. december 9. 19:52
Kedves hadnagy!
ez most komoly?sima vagy software rendőr vagy?
a személyes adataimat azért védem azért még tenni kell;)

amugy meg csak azért szedtem le mert nem otthon maradt az én lemzem amit legálisan vásárolt xp-ről másoltam! (Mindkét saját) csak gyorsan kelett volna mert egy munkát kelett volna ismerősömnek megirnia és ohneX os-en ezt nehezen lehet abszolválni...
amugy meg érdekel ez a software rendőr dolgo szal szeretnék majd pár évig ott dolgozni!
na vissza a témához!
szerintem valamit elbaszarintottam....szerintem tuls sok mindent próbáltam aztán elég fura lett tőle....
amugy goldolkodom hogy kiszerelem aztán az asztalai gépen megcsinálom értelmesen de szerintem laptopból kiszedni nem tul egyszerű.
most a partition magic-ba vetem a hitem! ugy tudom azzal lehet valami féle lemezt csinálni amiről bootolva lehet alap lemez menedzset mívelni! helyesen tom vagy tévedek?
mhorph.
lorbaly
2008. október 21. 19:33
Hali mindenkinek
Volna egy kis problémám...
Ha valaki tud segíteni nagyon kösz.
Tehát egy ismerősöm vásárolt egy laptopot, amin "természetesen" linux operációs rendszer van. megkért, hogy tegyek Windows XP-t rá. A Windows legális. A laptopnak nincs cd meghajtója, csak Usb port és kártyaolvasó. A Windowst Commanderrel felmásoltam kártyára, de egyáltalán nem ismerte fel bootoláskor, aztán jobb híján egy külső merevlemezre írtam fel, amit a bios boot menü lát ugyan, de sehogy sem akar bootolni róla. rákattintok, és mégis a linux indul. Nem nagyon értek a linuxhoz, tehát egy picit fő a fejem.
Az XP-t jól ismerem, mielőtt Vista-t használtam, az enyém volt, nem egyszer telepítettem, mindig gond nélkül.
Előre is köszönök minden jó szándékú segítséget.
Pjotr
2008. október 21. 19:46
A Windows telepítő CD-t hiába másolod fel F5-tel, nem fog működni. Fat32-es partícióra kell (azt hiszem), így:
winnt32.exe /dudisable /tempdrive:XUSB-s eszközről nem hiszem, hogy tudsz majd telepíteni.
lorbaly
2008. október 21. 20:35
Ez nem jött be, milyen más lehetőség van???
nagyon köszönöm a gyors választ, Pjotr
Pjotr
2008. október 21. 20:38
A parancsot úgy adtad ki, hogy a telepítő CD-n lévő winnt32.exe fájlra használtad? (ISO fájlban, vagy fizikai lemezként kell.)
lorbaly
2008. október 21. 21:32
Ezt sajnos nem értem
Pjotr
2008. október 21. 21:58
Y:\i386\winnt32.exe /dudisable /tempdrive:X
Y: CD betűjele
X: USB HDD partícióbetűjel
dE4f
2008. október 22. 5:46
Sziasztok!
Én is hasonló laptop problémákkal küszködök. Uhu Linux 2.1 van/volt fent, telepítőt is adtak hozzá, XP-t szeretnék rá. A linuxot lenyestem, újra akartam rakni Fat32-es fájlrendszerrel, a vinyót újraparticionáltam, de a telepítés közben megfagy a gép CD/DVD hibával - particiónálásnál NTFS fájlrendszert jelöltem meg - lehet h ez volt a hiba?. Grub fent van, floppy nincs a laptopban. Itt elakadtam, ezért kérem a segítségeteket, a grubot le tudom szedni valahogy? Próbáljam meg újra telepíteni a Linuxot Fat32-vel és úgy már bebootol az xp telepítő cd? Segítségeteket előre is köszönöm!
Doc
2008. október 25. 6:30
Pontosítsunk. Akkor UHU helyett szeretnél XP-t? Ha igen, akkor XP CD-rőll boot, majd partíciók törlése, és létrehozol tetszőleges számú NTFS partíciót. FAT32 felejtős egy ideje, linux is sokkal jobban érzi magát EXT3-on.
tutikiraly
2008. december 2. 22:53
hello, nekem is ez lenne a problémám. Új laptop, linpus linux-al, vagy valami ilyesmi (nem igazán értek hozzá), és amikor az xp-t szeretném felrakni rá, az ellenőrzés végén, mielőtt még betöltené a partíciókezelőt, egyszercsak kék halál, és azt írja, hogy a rendszer hibát észlelt és a szám. gép érdekében nem folytatja tovább. A kérdésem az lenne, hogy ezt meg lehet oldani úgy hogy formázom a linuxot és utána felmegy az xp? És ami a legfontosabb, hogy hogyan tudom formázni ezt a fajta linuxot? Igazság szerint meglepődtem rajta h van ilyen verziója is, ami nem grafikus. Előre is köszi.
Bata László
2008. december 3. 16:32
A "kékhalálnak" semmi köze a Linuxhoz, az hardver gondból van. Hibás lehet az XP CD-d, az XP-nek nem megfelelő memória vagy chipset beállítási hibák vannak a BIOS-ban stb. Javaslom, hogy a fórum hardveres topikjaiban keresd a segítséget, első sorban a kékhalálos részekben.
Pjotr
2008. december 3. 16:41
Azért kékhalálozik, mert nem talál merevlemezt. Kismilliószor le lett írva, mit kell ilyenkor csinálni, keresgess.
Stephan
2008. december 3. 18:10
Fixboot, fixmbr parancsok használatára keress rá. A gépednek és a BIOS-nak valószínűleg semmi baja, mielőtt még nagyon megijednél. A szomszédom nemrég vett egy laptopot, amin ugyanez a Linux disztribúció volt, tehát esélyes, hogy ugyanolyan gépetek van.

Üdv.
tutikiraly
2008. december 4. 19:09
Köszi a tippeket.
timoncica
2008. december 19. 22:01
Sziasztok!
Az lenne a problémám,hogy Új a laptop, linpus linux-al és amikor az xp-t szeretném felrakni rá, az ellenőrzés végén, mielőtt még betöltené a partíciókezelőt, egyszercsak kék alapon hibaüzenet és azt írja, hogy a rendszer hibát észlelt és a szám. gép érdekében nem folytatja tovább. Azt szeretném kérni ha valamelyik őtök adna nekem valami szájbarágós tippet hogy mit kezdjek vele,hogy eltünjön végre a linux,mert én amatőr azt gondoltam,hogy majd az XP-telepítő megcsinálja,de nem

Bogarásztam itt a tippeket,de nem találtam magamnak valót

Próbáltam ParticioMagic-el,de valami Type code-ot kér és annál elakadtam,számomra már agyilag ez fatal error
Léééécci valaki segítsen
timoncica
2008. december 20. 11:46
Köszi a segítséget
Már megoldottam magamtól
kek
2008. december 24. 0:27
Hello,
Hát beleszaladtam én is. Csak én nem jövök rá magamtól.
Írd le hogy mit is kéne csinálni
Kösz
Stephan
2008. december 25. 12:28
Szia!
Inkább olvass (vissza), hogy mit is kellene csinálni! Nem nagy dolog, hidd el!
fixboot ; fixmbr parancsok...
Üdv.
szlopi
2009. február 17. 13:24
sziasztok 1 kérdésem lenne !parancssorral hogyan lehetne formázni a winchestert???fontos lenne
uhu linuxom van és jobban szeretnék xp-t
Pjotr
2009. február 17. 13:26
Némi gondolkodás után rájöhetsz, hogy a Windows telepítővel lehet formázni.
becsabai
2009. augusztus 30. 12:59
IDÉZET
Inkább olvass (vissza), hogy mit is kellene csinálni! Nem nagy dolog, hidd el!
fixboot ; fixmbr parancsok...
Üdv.
A megoldás nincs a topicban igazán leírva.
A probléma abból adódik, hogy a BIOS-ban a sata csatlakozás állítható alapban általában nativ mód AHCI-re van állítva, melyet az XP nem ismer. Így kék képernyő lesz, melyben jelzi hogy gond van a winchesterrel.
Két megoldás van, az egyszerűbb a BIOS-ban átallítani IDE módra.
BIOS-ba bejutni Acer gépeknél Esc és F2 gomb együttes megnyomásával lehet, itt a main menü alján lehet átállítani.
Így már működni fog.
A másik megoldás új XP telepítőt kell készíteni mely tartalmazza a gép sata AHCI driver-ét.
Ez egy kicsit munkásabb de akkor kihasználja a gép a SATA több előnyét.
A harmadik megoldás Vista vagy 7, melyet simán lehet telepíteni.
darthfeelius_93
2010. január 17. 19:14
A legegyszerűbb, ha szerválsz valakitől 1 linux telepítő cd-t, és átformázod a partíciót NFTS-re. A Windows vígan fog pörögni. (az eddigi összes adat elszáll a winchesterről a formázás során, uh ha van valami fontos adat rajta, készíts valami nagyobb adathordozóra másolatot!!)
Help me, pls, én is bajban vagyok. Felraktam 1 linuxot Win7 mellé, és
1. Windowson keresztül sehogy sem találom a linuxot tartalmazó mappát/patríciót (elméletileg nem készült új partíció...), v is sehogy nem tudok tőle megszabadulni
2. Amióta frissítettem az új rendszert (linuxon keresztül & az internetet használva) nem ismerti fel az internetkapcsolatot, amin semmit nem állítottam, és látszólag ugyan azok a beállítások is... (win7-en minden kifogástalanul fut)
Ui.: Találtam 1 ismeretlen partíciót, aminek a látezéséről semmit sem tudtam eddíg (5 napja még biztosan nem volt ilyenem) amit kíváncsiságból [na meg már kicsit méregből] le is formatáltam.
Eredmény: Boot error 7 (v is SEMMILYEN OPERÁCIÓS RENDSZERT NEM INDÍTOTT EL)
Fel raktam újra a linuxot, és újra bootol. (win7 érintetlen!!) Kicsit kezdd magas lenni...
Pjotr
2010. január 18. 1:05
Ez nem kicsit magas, hanem úgy látszik, nagyon. Van bármi fogalmad arról, mit is csinálsz?
Nem, nem segítek, használni kellene a keresőt, mielőtt write-only üzembe állsz, plusz esetleg utána olvasni, mi hogyan van.
darthfeelius_93
2010. január 18. 19:08
Igen, van fogalmam arról, hogy mit csinálok. Ugyan nem programoztam, túl sokat, és a linuxot is 3. napja használom, de a frissítés utáni internetcsatlakozási probléma nem hiszem, hogy az én hülyeségemből adódna
Ha ezzel kapcsolatban bármilyen
használható információt tud, kérném szépen, hogy segítsen, mert nem találom, hol lehet a probléma.
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk,
kattints ide.