Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: Linux partíció törlése
PC WORLD Segélyvonal > SZOFTVER > Operációs rendszerek > Linux
Oldalak: 1, 2
JoePittman
Hali!

Egy kis segítséget kérnék.... LINUX mellé szeretnék XP-t felrakni.

A gépen nincs floppy, és le van plombálva a hátulja. A tesetvérem vette a lányának Karácsonyra, és LINUX (RED HAT) oprendszer van a gépen. A kislánya nagyon szeretne XP-t. Sajnos az XP boot lemez lefagy a hardver vizsgálatánál, ugyancsak lefagy a ME és a 98 SE is (Bár a nem Windows partíciót felismeri.). Még az fdisk is megakad annál a fázisnál, ahol a partíciókat lehetne változtatni.

Kérdésem, hogyan lehetne a LINUX-ot letörölni és XP-t felrakni, vagy LINUX alatt készíteni egy olyan partíciót, amit ismer a Windows.

Köszi.
Greene
Linux alá sok partíciószerkesztő program van, az én kedvencem a qtparted (A Knoppix live, CD-ről futtatható disztró alapból tartalmazza). A FAT32-es partíciót az XP is és a Linux is írja olvassa.
tomykav
Vigyázni kell, mert a Windows kinyírja a Linux boot loader-ét. Ha felmegy a Windows, utána lehet ácsolni, hogy a Linux-ot is lehessen indítani.

Én amondó vagyok, hogy Linux le, Win fel, Linux fel. Akkor már működni fog a kettő együtt.
kissipos
Hali!

Hát ami lényeges: a Windowsnak elsődleges partíció kell. egyébként javaslom, hogy a merevlemezt újraformázd, és előre rakd a Windowst, és utána tedd a linuxot.

Ja és volna itt egy problema: az általad említett gondok nem a linux miatt vannak. Inkább más gondnak tűnik, lehet memória gond is, vagy más hardware-elem hibájak, de semmiképpen se a linux okozza! Ergo a merevlemez formázása nem (garantáltan) oldja meg a gondokat -legalábbis szerintem!
h.arpad
Nagyjából ugyanazt mondom, amit már olvashattál: újrapaticionálás (ha szükség van új partícióra), utána Windows XP telepítés az elsődleges (lehetőleg NTFS) partícióra. A maradék legyen nem particionált terület, a Rad Hat majd felajánlja a fennmaradó szabad hely partícionálását, és azt hiszem indulásból GRUB-ot használ rendszerbetöltőnek, tehát azt is felteszi.
pindrus
Igen, de mégis mit kell olyankor csinálni, ha az Xp letérdel, és frissen kell telepíteni?
Arra az esetre gondolok mikor egy vinyón van az Xp, és az Ubuntu. Gondolom Ubuntu Cd-ről boot..., és utánna? Csak kíváncsiságból kérdezem. Vajon mit kell "ácsolni", és hogyan? Légyszi írjátok meg. blink.gif
Arra az esetre gondolok, amit Tomykav ír fentebb.
aty
Grubot újra berakod az MBR-be...
pindrus
légyszi kicsit szájbarágósabban.
blink.gif
köszi.
Tehát, berakom az Ubuntu Cd-ét, arról boot, és milyen billt. kell nyomogatni az esetleges javítókonzolhoz, és milyen parancsot kell beírni?
kissipos
Hali!

Az Ubuntu (Breezy) kalauz szépen leírja ezt, hagy ne idézzem be ide (csak a linket).

Grub újrarakása

Egyébként csak jótanács: telepítésnél nem árt létrehozni egy indítólemezt (floppy). Ebben az esetben floppyról indítható a linux. Engem már párszor kisegített.

áhoj,

József

pindrus
Kedves József!
Köszönöm szépen a segítséget, bejártam az isten megtudja mennyi helyet ezzel kapcsolatban, mégsem akadtam rá. Rossz helyen keresgéltem, pedig ez a téma után kattingatok már vagy kettő napja.
Mégegyszer nagyon köszönöm neked, és mindenkinek aki ilyen rendes, hogy segít az egyszeri lámának. cheers3.gif

Du:18ó

Úristen, hogy mekkora egy marha vagyok, hiszen itt van a könyvjelzőim között ez hely ahol ez levagyon írva.
Nem görgettem végig a csúszkát, úristen hogy mekkora egy...
Pige
Az lenne a kérdésem, hogy UHU Linuxról hogyan lehet átmásolni fájlokat XP-re.
aty
Wines partícióra?
FAT32t olvassa, írja a Linux.
NTFSt csak olvassa, illetve korlátozottan írja kernel modullal, vagy CaptiveNTFS modullal írja kis sebességgel, és csak kissebb méretű fájlok másolására jó.
Pige
Tehát, ha létrehozok egy FAT32-es particíót, akkor arra át tudom másolni a dolgokat és az XP is látja?
tomykav
Pontosan. De nem árt hozzá kerneltámogatás is.

Azt a partíciót utána fel kell mountolni (hacsak nem olyan a Linux disztrib., ami automatikusan behúzza induláskor):

mount -t vfat /dev/hdXY /mnt/valami
Pige
Odáig jutottam, hogy UHU 1.2-öm van, ez támogatja? Amúgy nem igazán értem amit írsz, ezt le lehet írni egyszerűbben is?
Greene
Maga a mezei kernel támogatja a FAT32-t.

Szétbontom sorokra a parancsot, értelmezés céljából:

mount -t vfat :ezzel azt mondjuk neki, hogy FAT32-es partíciót szeretnénk mountolni.

/dev/hdXY : Ez a partíció amit mountolsz. Pl.: Primary master esetén hda, és ha ennek az első partíciója akkor hda0

/mnt/valami : Ez az a könyvtár ahol meg fog jelenni a mountolt partíció. Fontos, hogy léteznie kell magának a valami könyvtárnak.
tomykav
@Pige Bocsánatot kérek a tömör válaszért.

@Greene Köszönöm, hogy fűztél egy kis kommentet a hozzászólásomhoz.
kissipos
Hali!

Anno, amikor még UHU linuxot használtam (az 1.2-őt is használtam, márha ez a stabil, és nem a jelenlegi teszt verzió) a FAT32-es partíciókat autómatikusan becsatolta.

áhoj,

József
Pige
Köszönöm a segítséget, most már minden tökéletes. ole.gif
virtam
Sziasztok!

Szeretnék hatalmas segítséget kérni Tőletek!

Édesanyámék vettek egy laptopot, s van rajta egy feldobott (Linpus Linux Basic Edition v9.2 b060329 c).

Az eladó azt mondta, hogy helyette Win XP-t kellene feltenni, de nincs semmi partíció, nincs semmi BIOS szerű, ami jelezné van-e Valami meghajtó, nincs CD meghajtó ami elérhető lenne, mint meghajtó.

Szeretném a segítségeteket kérni, hogy lépésről lépésre mit tegyek?

Proci64
Sziasztok!Segítséget szeretnék kérni alapból XP felhasználó vagyok,de szeretnék használni ubuntu linuxot is ismerkedés céljából.Van egy külső winyóm arra szeretném a linuxot felrakni,de azt ugy szeretném megoldani,hogy ha nincs a külső winyó csatlakoztatva akkor alapból a windows bootoljon be kérdés nélkül ha pedig csatlakoztatom a külső meghajtót amin a linux van akkor kérdezzen rá ,hogy melyik operációs rendszert szeretném indítani az XP-t vagy a Linuxot! mert nekem ez nem sikerült.Felraktam a külső meghajtóra az ubuntut,fel is ment gond nem volt bootolásnál is megkérdezte melyiket akarom használni a baj akkor történt amikor nem volt csatlakoztatva a winyó amin az ubuntu volt mert akkor az xp sem jött be... sad.gif((
h.arpad
A rendszerindítót (pl. GRUB) nem az MBR-be, hanem egy floppyra kell telepíteni (vagy USB-kulcsra, de azt nem tudom, hogyan kell.)

Úgy álítod be a boot sorrendet BIOS alatt, hogy előbb a floppyról bootoljon, csak másodiknak próbálja az XP-s winchestert. Ha kiveszed a Linuxos vinyót, kiveszed a floppyt is, ekkor az XP fog elindulni.
prikijud
sziasztok
lenne nekem is egy hasonló kérdésem
tegnap kaptam egy laptopot. miért is ne linux van rajta, de az sem indul el. mindenhogyan megpróbáltam cd-ről indítani a windowst, de nem sikerült, így formázni sem tudom. A windowsban eléggé otthon vagyok, de a linuxról nem tudok semmit.
jah és nem tudok floppyról indítani
létszi ha valaki tud, segítsen
előlre is köszi
BlueGold
@prikijud A "mindenhogyan"-ban bent van az is? Hogy induláskor belépsz a Biosba beállitod a cd/dvd az első Boot eszköznek, berakod az XP CD. Save & exit a Biosban, utána a CD-ről elinditod az XP telepítőt?
mhorpheus
Üdv!

következő a gondom: adott egy uj acer laptop. linpus linuxxal felfegyverezve. le szeretnm szedni helyette kene tolni ra egy xp-t. szedtem le sp2-es xp-t. kiirni nem tudtam rendesen mert a nero az eredeti lemezéert kiabált. ezért fogtam daemonna mountoltam és commanderből áthuztam a fileokat a neroba es így kiirta. namármost hiába llítottam a laptopon a bootot a cd-re nem akarja az iagazat. sajna a linuxal most ismerkedemszal nemigazan tok tul sok parancsot. szal szerintem elég lenne csak lezedni a linuxot es akkor el lehetne nyomni rája az xp-t. olvasgattam ezt a forumot és azt irtatok korabban hogy ezekben az aspire laptopkban valószínűleg sata-s hdd pörög. akkor mostszerezzek hozza drivert? a gond hogy az xp teleptőel sem indul!! na ilyenkor mi van??
Linuxbarát
" szedtem le sp2-es xp-t. kiirni nem tudtam rendesen mert a nero az eredeti lemezéert kiabált... na ilyenkor mi van??" no.gif no.gif no.gif

Szia!
Engedd meg, hogy bemutatkozzam, Linuxbarát főhadnagy vagyok. biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Szép teljesítmény, ahogy az illegállis dolgokat megírod egy fórumban. Már csak a személyi adataidat add meg legyél szíves.
Ha Lines partíciót szeretnél törölni, akkor egy FreeDOS hajlékonylemezt hozzál létre, de jó a régi Win 9x-es indító floppy is. Legálisak.
Alfanumerikus felületen az fdisk nevű programot használjad.
Remélem tudod, hogy az ilyen kalóz XP-k tartalmaznak valamilyen vírust,vagy más kártevőt. Nemcsak az adataidat szerzik meg, hanem átveszik az irányítást a géped felett. Utána mindenféle bűncselekményt követnek el a nevedben. A te dolgod, de ne lepődj meg ha valamelyik nap felkereslek egy fémkarpereccel. annoyed.gif annoyed.gif annoyed.gif annoyed.gif annoyed.gif
Ilyen hozzáállás mellett inkább ismerkedj a Linuxszal, azzal legalább nem fogsz szívni.
Vagy vegyél egy XP lemezt. Még azzal is jobban jársz mint egy feltörttel.
A bootolás azért nem működött, mert valami nem stimmelt az illegális lemezed kiírásánál.
mhorpheus
Kedves hadnagy!

ez most komoly?sima vagy software rendőr vagy?
a személyes adataimat azért védem azért még tenni kell;)smile.gif amugy meg csak azért szedtem le mert nem otthon maradt az én lemzem amit legálisan vásárolt xp-ről másoltam! (Mindkét saját) csak gyorsan kelett volna mert egy munkát kelett volna ismerősömnek megirnia és ohneX os-en ezt nehezen lehet abszolválni...
amugy meg érdekel ez a software rendőr dolgo szal szeretnék majd pár évig ott dolgozni!
na vissza a témához!
szerintem valamit elbaszarintottam....szerintem tuls sok mindent próbáltam aztán elég fura lett tőle....
amugy goldolkodom hogy kiszerelem aztán az asztalai gépen megcsinálom értelmesen de szerintem laptopból kiszedni nem tul egyszerű.
most a partition magic-ba vetem a hitem! ugy tudom azzal lehet valami féle lemezt csinálni amiről bootolva lehet alap lemez menedzset mívelni! helyesen tom vagy tévedek?

mhorph.
lorbaly
Hali mindenkinek

Volna egy kis problémám...
Ha valaki tud segíteni nagyon kösz.

Tehát egy ismerősöm vásárolt egy laptopot, amin "természetesen" linux operációs rendszer van. megkért, hogy tegyek Windows XP-t rá. A Windows legális. A laptopnak nincs cd meghajtója, csak Usb port és kártyaolvasó. A Windowst Commanderrel felmásoltam kártyára, de egyáltalán nem ismerte fel bootoláskor, aztán jobb híján egy külső merevlemezre írtam fel, amit a bios boot menü lát ugyan, de sehogy sem akar bootolni róla. rákattintok, és mégis a linux indul. Nem nagyon értek a linuxhoz, tehát egy picit fő a fejem.
Az XP-t jól ismerem, mielőtt Vista-t használtam, az enyém volt, nem egyszer telepítettem, mindig gond nélkül.

Előre is köszönök minden jó szándékú segítséget.
Pjotr
A Windows telepítő CD-t hiába másolod fel F5-tel, nem fog működni. Fat32-es partícióra kell (azt hiszem), így:

winnt32.exe /dudisable /tempdrive:X

USB-s eszközről nem hiszem, hogy tudsz majd telepíteni. no.gif
lorbaly
Ez nem jött be, milyen más lehetőség van???

nagyon köszönöm a gyors választ, Pjotr
Pjotr
A parancsot úgy adtad ki, hogy a telepítő CD-n lévő winnt32.exe fájlra használtad? (ISO fájlban, vagy fizikai lemezként kell.)
lorbaly
Ezt sajnos nem értem
Pjotr
Y:\i386\winnt32.exe /dudisable /tempdrive:X

Y: CD betűjele
X: USB HDD partícióbetűjel
dE4f
Sziasztok!

Én is hasonló laptop problémákkal küszködök. Uhu Linux 2.1 van/volt fent, telepítőt is adtak hozzá, XP-t szeretnék rá. A linuxot lenyestem, újra akartam rakni Fat32-es fájlrendszerrel, a vinyót újraparticionáltam, de a telepítés közben megfagy a gép CD/DVD hibával - particiónálásnál NTFS fájlrendszert jelöltem meg - lehet h ez volt a hiba?. Grub fent van, floppy nincs a laptopban. Itt elakadtam, ezért kérem a segítségeteket, a grubot le tudom szedni valahogy? Próbáljam meg újra telepíteni a Linuxot Fat32-vel és úgy már bebootol az xp telepítő cd? Segítségeteket előre is köszönöm!
Doc
Pontosítsunk. Akkor UHU helyett szeretnél XP-t? Ha igen, akkor XP CD-rőll boot, majd partíciók törlése, és létrehozol tetszőleges számú NTFS partíciót. FAT32 felejtős egy ideje, linux is sokkal jobban érzi magát EXT3-on.
tutikiraly
hello, nekem is ez lenne a problémám. Új laptop, linpus linux-al, vagy valami ilyesmi (nem igazán értek hozzá), és amikor az xp-t szeretném felrakni rá, az ellenőrzés végén, mielőtt még betöltené a partíciókezelőt, egyszercsak kék halál, és azt írja, hogy a rendszer hibát észlelt és a szám. gép érdekében nem folytatja tovább. A kérdésem az lenne, hogy ezt meg lehet oldani úgy hogy formázom a linuxot és utána felmegy az xp? És ami a legfontosabb, hogy hogyan tudom formázni ezt a fajta linuxot? Igazság szerint meglepődtem rajta h van ilyen verziója is, ami nem grafikus. Előre is köszi.
Bata László
A "kékhalálnak" semmi köze a Linuxhoz, az hardver gondból van. Hibás lehet az XP CD-d, az XP-nek nem megfelelő memória vagy chipset beállítási hibák vannak a BIOS-ban stb. Javaslom, hogy a fórum hardveres topikjaiban keresd a segítséget, első sorban a kékhalálos részekben.
Pjotr
Azért kékhalálozik, mert nem talál merevlemezt. Kismilliószor le lett írva, mit kell ilyenkor csinálni, keresgess.
Stephan
Fixboot, fixmbr parancsok használatára keress rá. A gépednek és a BIOS-nak valószínűleg semmi baja, mielőtt még nagyon megijednél. A szomszédom nemrég vett egy laptopot, amin ugyanez a Linux disztribúció volt, tehát esélyes, hogy ugyanolyan gépetek van. smile.gif

Üdv.
tutikiraly
Köszi a tippeket. biggrin.gif
timoncica
Sziasztok!
Az lenne a problémám,hogy Új a laptop, linpus linux-al és amikor az xp-t szeretném felrakni rá, az ellenőrzés végén, mielőtt még betöltené a partíciókezelőt, egyszercsak kék alapon hibaüzenet és azt írja, hogy a rendszer hibát észlelt és a szám. gép érdekében nem folytatja tovább. Azt szeretném kérni ha valamelyik őtök adna nekem valami szájbarágós tippet hogy mit kezdjek vele,hogy eltünjön végre a linux,mert én amatőr azt gondoltam,hogy majd az XP-telepítő megcsinálja,de nem sad.gif
Bogarásztam itt a tippeket,de nem találtam magamnak valót sad.gif Próbáltam ParticioMagic-el,de valami Type code-ot kér és annál elakadtam,számomra már agyilag ez fatal error blink.gif
Léééécci valaki segítsen sad.gif
timoncica
Köszi a segítséget evil.gif
Már megoldottam magamtól tongue.gif
kek
Hello,
Hát beleszaladtam én is. Csak én nem jövök rá magamtól.
Írd le hogy mit is kéne csinálni
Kösz
Stephan
Szia!

Inkább olvass (vissza), hogy mit is kellene csinálni! Nem nagy dolog, hidd el! ani_wink.gif

fixboot ; fixmbr parancsok...

Üdv.
szlopi
sziasztok 1 kérdésem lenne !parancssorral hogyan lehetne formázni a winchestert???fontos lenne

uhu linuxom van és jobban szeretnék xp-t
Pjotr
Némi gondolkodás után rájöhetsz, hogy a Windows telepítővel lehet formázni.
becsabai
IDÉZET
Inkább olvass (vissza), hogy mit is kellene csinálni! Nem nagy dolog, hidd el! ani_wink.gif

fixboot ; fixmbr parancsok...

Üdv.

A megoldás nincs a topicban igazán leírva.

A probléma abból adódik, hogy a BIOS-ban a sata csatlakozás állítható alapban általában nativ mód AHCI-re van állítva, melyet az XP nem ismer. Így kék képernyő lesz, melyben jelzi hogy gond van a winchesterrel.

Két megoldás van, az egyszerűbb a BIOS-ban átallítani IDE módra.

BIOS-ba bejutni Acer gépeknél Esc és F2 gomb együttes megnyomásával lehet, itt a main menü alján lehet átállítani.

Így már működni fog.

A másik megoldás új XP telepítőt kell készíteni mely tartalmazza a gép sata AHCI driver-ét.
Ez egy kicsit munkásabb de akkor kihasználja a gép a SATA több előnyét.

A harmadik megoldás Vista vagy 7, melyet simán lehet telepíteni.
darthfeelius_93
A legegyszerűbb, ha szerválsz valakitől 1 linux telepítő cd-t, és átformázod a partíciót NFTS-re. A Windows vígan fog pörögni. (az eddigi összes adat elszáll a winchesterről a formázás során, uh ha van valami fontos adat rajta, készíts valami nagyobb adathordozóra másolatot!!)

Help me, pls, én is bajban vagyok. Felraktam 1 linuxot Win7 mellé, és
1. Windowson keresztül sehogy sem találom a linuxot tartalmazó mappát/patríciót (elméletileg nem készült új partíció...), v is sehogy nem tudok tőle megszabadulni mad.gif
2. Amióta frissítettem az új rendszert (linuxon keresztül & az internetet használva) nem ismerti fel az internetkapcsolatot, amin semmit nem állítottam, és látszólag ugyan azok a beállítások is... (win7-en minden kifogástalanul fut)

Ui.: Találtam 1 ismeretlen partíciót, aminek a látezéséről semmit sem tudtam eddíg (5 napja még biztosan nem volt ilyenem) amit kíváncsiságból [na meg már kicsit méregből] le is formatáltam.
Eredmény: Boot error 7 (v is SEMMILYEN OPERÁCIÓS RENDSZERT NEM INDÍTOTT EL) annoyed.gif
Fel raktam újra a linuxot, és újra bootol. (win7 érintetlen!!) Kicsit kezdd magas lenni...
Pjotr
Ez nem kicsit magas, hanem úgy látszik, nagyon. Van bármi fogalmad arról, mit is csinálsz?

Nem, nem segítek, használni kellene a keresőt, mielőtt write-only üzembe állsz, plusz esetleg utána olvasni, mi hogyan van.
darthfeelius_93
Igen, van fogalmam arról, hogy mit csinálok. Ugyan nem programoztam, túl sokat, és a linuxot is 3. napja használom, de a frissítés utáni internetcsatlakozási probléma nem hiszem, hogy az én hülyeségemből adódna ani_wink.gif

Ha ezzel kapcsolatban bármilyen használható információt tud, kérném szépen, hogy segítsen, mert nem találom, hol lehet a probléma.
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.