Gigah3rtz
2005. május 14. 22:07
Nos! Újra nyitottam egy topicot

Mivel tudjátok elkezdtem weblapkészítést tanulgatni..

De a weblapokhoz nem csak kódok kellenek, hanem grafika...Mivel a GIMP-et választottam [magyar nyelv miatt] ezért szeretném hozzáértő emberek segítségét kérni! Kezdjük talán a rétegekkel!
benkovics
2005. május 14. 22:17
Mit szeretnél róluk tudni?
Gigah3rtz
2005. május 14. 22:21
eremit
2005. május 15. 7:09
Konkrét problémákat írjál, a "mindent" túl általános!
Gigah3rtz
2005. május 15. 7:18
Ehhh....

Mivel fogalmam nincs ezek mik így ezek a problémák

Amúgy elég lesz akkor az is micsodák
benkovics
2005. május 15. 7:30
A rétegek...? Szóval, egymás fölött elhelyezkedő képek, amiket megfelelő programmal, külön lehet választani, és úgy dolgozni velük.....
(Kb. olyan, mintha írásvetítő fóliákra külön-külön rajzolnál le minden részletet, utána egymás fölé teszed őket, és a vetítő vásznon együtt jelennek meg, mintha csak egy kép lenne...

Remélem érthetően leírtam.

)
Gigah3rtz
2005. május 15. 7:38
Hát PERSZE!Köszönöm benkovics

Tehát mondjuk van egy réteg az átlátszószágnak meg a képnek? És kb hány réteg van egy képben? Mondjuk egy egyszerű JPG-ben
benkovics
2005. május 15. 7:56
A jpg, nem tartalmaz rétegeket! Erre csak a .gif; illetve a .png alkalmas, természetessen a weboldal készítéssel kapcsolatos formátumok közül. Mert a gimp, photoshop.... programok saját formátuma is képes a rétegek tárolására.
Gigah3rtz
2005. május 15. 8:06
Kösz! MOndjuk nem arra gondoltam hogy a JPG-ben van az átlátszóság mert azért azt tudtam

Csak abban hány van! Amúgy köszi! Sokat segitettél
benkovics
2005. május 15. 8:42
Nem csak átlátszóság, hanem rétegek sincsenek...
Gigah3rtz
2005. május 15. 8:52
Ok! Ezt viszont nem tudtam
Minkó
2005. május 15. 10:01
Helló mindenkinek!
Ha már itt tartunk,hogy rétegek,akkor nekem is volna egy kérdésem.
Ha egy képen egy emberke szeme el van takarva fekete téglalappal,az (Chabi szerint)rétegelt.
Ezzel a programmal nem lehet valahogy levenni a takarást?
google
2005. május 15. 13:32
Ha már jpg, akkor semmiképpen sem. Ha gif vagy png, akkor attól függ, hogy rétegesen mentették-e el vagy előtte összefésülték-e egy réteggé. Sajnos valószínű, hogy utóbbit megtették.
Atys
2005. május 18. 10:26
Réteg amit én tudok róla hétköznapi nyelven:
- egymásra tehető fóliák, amelyekre lehet rajzolni külön-külön.
- sorrendet szabadon lehet változtatni, szóval lehet fel-le (egymás alá-felé) mozgatni egy-egy réteget (és az azon megrajzolt képet).
- minden rétegnek van átlátszósága, ami azt jelenti, hogy az alatta lévő rétegeket mennyire lehet látni, ezt a rétegek panel Átlátszatlanság csúszkájával lehet változtatni.
Na egyenlőre ennyi.
Ja és egy amatőr kérdés: gimpben van kör és négyzet rajzolására eszköz?
Kovács Dávid ( Davs )
2005. június 18. 13:32
The GimpHy!
Az a problémám, hogy ha a Gimp-ben pl. megnyitom a rétegek, minták, vagy akármilyen párbeszédablakot, akkor egy újabb "izé" lesz a tálcán....Mint a piros keret is mutatja a képen....
google
2005. június 18. 13:52
Igen. Ennek így is kell lennie.
Kovács Dávid ( Davs )
2005. június 18. 13:58
Nem lehet "egyesíteni"? Hogy pl. ha egyre rákattintok, akkor az összes felurgik...
google
2005. június 18. 13:59
Jó kérdés... esetleg ha csoportba rendezed őket a tálcán - a Gimpen belül nem tudok ilyen lehetőségről.
Ajnász
2005. június 19. 9:30
A párbeszédablakokon van egy kis nyíl (x mellett), melyre kattintva találni fogsz egy lap hozzáadása menüpontot. Add hozzá azon keresztül.
mazda6diesel
2005. július 3. 18:33
Sziasztok!
Az a problémám, hogy letöltöttem a progoit és minden jól fut de letöltöttem a redeye plug-int és miután kicsomagoltam és elindítottam azt írja ki, hogy az alkalmazást nem sikerült elindítani mert a libgimp2.0-0.dll nem található.
mi ilyenkor a teendő?
csutomi
2005. október 24. 11:47
Két dologra lenne szükségem a Gimpben, de sehol sem találom őket:

"crop" vagyis egy téglalapnyi területet kijelölök, majd egy kattintás után csak a kijelölt rész marad meg úgy, mintha az lenne az eredeti képem

színkonvertálás: egy 16 millió színből álló képet kéne átalakítani 256 színűre, illetve egy hasonló képet 2 színűre (fekete-fehérre)
Tud valaki segíteni?
@Berecz Dénes@
2005. november 9. 16:34
IDÉZET
"crop" vagyis egy téglalapnyi területet kijelölök, majd egy kattintás után csak a kijelölt rész marad meg úgy, mintha az lenne az eredeti képem
1. Jelöld ki a területet
2. Hozz létre egy új Képet, melynek pontosan akkora a felbontása, mint a kijelölt rész
3. Másol át ide a kijelölést.
IDÉZET
színkonvertálás: egy 16 millió színből álló képet kéne átalakítani 256 színűre, illetve egy hasonló képet 2 színűre (fekete-fehérre)
Ha ez a művelet megtalálható a GIMP-ban, akkor azt nagyon jól elrejtették. Én az IrfanWiev-et ajánlom hozzá.
Liliana
2005. november 13. 18:46
Sziasztok
Telepítettem a Gimp-et, és működik is rendesen, viszont azt írja ki hogy a súgófájlok nincsennek telepítve. Hogyan lehet ezt telepíteni, és honnan lehet letölteni?
A másik kérdésem, hogy lehet-e olyant csinálni GIMP-el, hogy kivágom egy gif kép részletét és azt külön képként elmentem? Ha lehet, hogyan?
google
2005. november 13. 21:26
Gif kép részletét? Ugye nem animált gifre gondolsz?
Ha igen: az animált gifeket képkockákra bontja. Tehát a Rétegek ablakban keresd ki a megfelelő képkockát, jelöld ki a kép ablakát, nyomj egy Ctrl + A-t, Ctrl + C, majd nyiss egy új ablakot, és másold bele (Ctrl + V). Ezután el lehet menteni gifként.
Ha nem: Egyszerűen a téglalap-alapú kijelöléssel jelöld ki azt a részt, amit szeretnél, szintén Ctrl + C, új ablak, másold bele és mentsd el.
Liliana
2005. november 14. 16:02
Ok. Megvan.
Köszi szépen.
Laali
2005. november 14. 17:06
IDÉZET(Liliana @ 2005. november 13., 18:46 - vasárnap)
Sziasztok
Telepítettem a Gimp-et, és működik is rendesen, viszont azt írja ki hogy a súgófájlok nincsennek telepítve. Hogyan lehet ezt telepíteni, és honnan lehet letölteni?
Nem az eredeti súgófájlok, és az előző verzióhoz, de magyarul:
LetölthetőenOn LineÉn régebben erre cseréltem a súgót.
Athos
2005. november 17. 10:08
Van személyekről készült fotókból tablóképet csinálni. Már a körbevágásnál elakadtam. Ha valaki tud segítsen! Szóval egy elipszis mentén körbevágnám a képet és a kieső részt szeretném átlátszóvá tenni, mert egy háttérre szeretném felhelyezni. Az is jó lenne, ha a körbevágás mentén elmosódott lenne a kép. Ezt PhotoFiltre-vel olyan könnyű megcsinálni, de az sajnos nem tud rétegeket kezelni.

Köszi!
--- Szerkesztve ---
Közben sikerült megoldanom, de ha van valakinek ötlete szívesen fogadom, mert én szerintem túl kacifántosan csináltam.
tesztax
2005. december 22. 15:59
Elakartam menteni egy WMF fájlt de mentéskor hibát írt ki.
google
2005. december 22. 16:08
IDÉZET(Athos @ 2005. november 17., 10:08 - csütörtök)
Közben sikerült megoldanom, de ha van valakinek ötlete szívesen fogadom, mert én szerintem túl kacifántosan csináltam.
Röviden írva így csinálnám:
Ellipszis kijelöléssel kijelölöm (beállítva a körvonalak elmosása, pixelre megadva), ezután az alsó réteget kitörölném, és betenném alá az újat.
tesztax
2005. december 22. 17:21
google, te se tudod mi lehet a baj?
@Berecz Dénes@
2005. december 23. 9:08
IDÉZET
Elakartam menteni egy WMF fájlt de mentéskor hibát írt ki.
A GIMP nem ismeri a WMF formátumot. Ha a Kiterjesztés szerint opció van beállítva a fájltípusoknál, akkor a wmf fájlba történő mentésnél "Ismeretlen fájltípus" hibaüzenetet kapsz.
Erre gondolsz?
google
2005. december 23. 10:58
@ tesztax: én csak webes formátumokat használok, de úgy tűnik, hogy nem ismeri a wmf-et.
tesztax
2005. december 24. 11:37
Pedig megnyitja.
google
2005. december 24. 14:05
Az írás és olvasás ettől még két különböző dolog.
Laali
2006. január 4. 14:45
Gimp telepítése közben át akarja nevezni a Panda Antivirus Titanium hasonló nevű fájlját (talán libxml2.dll) a szöveg szerint, hogy ne okozzon problémát... Mit kell ilyenkor tenni ? Ha megengedem akkor a Pandában lesz hiba, ha nem akkor a Gimpben ? Nem engedtem, egyelőre működőnek néz ki mindkettő !
tike
2006. január 11. 18:31
Ha jól értettem az angol telepítőt, a Gimpnek legalább 1024*768 monitorfelbontás kell (?). Dolgozik valaki 800*600-zal? Milyen? Érdemes?
Köszi,
Tike
Laali
2006. január 11. 19:09
Működik úgy is, csak a menük kezelését nehezíti.
Ruzsa Dániel
2006. január 15. 6:41
Gonoltam, hamár ennyien használják és ennyi jót írnak róla...kipróbálom! De előtte, kell telepíteni ezt a GTK környzetet vagy mit? S ez mire jó? Utána, pedig magát a programot?
@Berecz Dénes@
2006. január 15. 9:41
Azért kell először a GTK-t feltelepíteni, mert a GIMP-et eredetileg a Linux-os GTK környezetre írták.
Ruzsa Dániel
2006. január 15. 10:11
Köszi szépen! És utána mehet rá a program!

Windowsnak nem lesz baja tőle?
@Berecz Dénes@
2006. január 15. 12:44
Nálam nem lett.
Ruzsa Dániel
2006. január 15. 13:42
Remélem nálam sem lesz!Köszi a segítséget!
VINIKOR
2006. január 19. 8:14
Ebből a képből szeretném kivágni a VGA ventilátórt és elmenteni külön képen. Nem csak egy kör alakot akarok kivágni, hanem pontosan a lapátok íveit követve. Hiába próbálgattam nem jött össze. Tudnátok segíteni?
@Berecz Dénes@
2006. január 19. 10:43
Állítsd nagyobbra a nagyítást, és válaszd ki az eszköztárban a harmadik elemet, a kézzel körülhatárolt területek kivágását.
VINIKOR
2006. január 19. 15:04
Ok, és hogyan mentem el a körbejelölt részt úgy, hogy a vászon alakja is megegyezzen a körbevágott résszel, tehát ne négyzet alakú legyen? A lényeg végülis az lenne, hogy forgó ventilátórt kellene imitálni. Ráilleszteném az eredeti képre kicsit elforgatott irányból és egy animációval valamilyen időközönként felvillantanám. Powerpoint bemutatóba kellene beillesztenem ezt a forgóventis VGA-t . Remélem meg lehet valahogy csinálni. Köszi a segítséget.
Ruzsa Dániel
2006. február 11. 16:04
Csak spontán ide írom: Van ugye ez a dj-s dolog amit Baludadával csinálok közösen. Nos van egy jó pár számunk már és kiírnánk cd-re és borító kéne hozzá. Lenne esetleg valaki aki megcsinálná nekünk. Az elképzelés: A háttér front/back valami discohoz kötődő kép és rajta valami ütősen kinéző betűkkel: Dj.Danee vs. Dj. Balage feat. Enikő Aki esetleg megtenné az keressen meg PÜ-ben, hogy a hátsó borítóra a tracklistát odaadjam.
zsoltchelsea
2006. május 11. 15:08
Ha van két, teljesen különböző rétegem, beszúrom az egyiket a rétegként összefésülöm őket, de mindig a felső (beszúrt) kép marad meg, a másik eltűnik. Miért van ez?
Atys
2006. május 12. 7:28
Kicsit pontosabban írd meg légyszi, hogy mit hova szúrsz be, mert ez így érthetetlen. (legalábbis nekem)
zsoltchelsea
2006. május 13. 10:50
Hi! van egy sima kék hátterem, meg egy másik fájl, ami van egy szöveg (fehér, alap háttér). A kékre akarom rárakni a betűt (direkt így akarom, ez csak példa). Jó, megnyitom rétegként a betűs fájlt, összefésülöm őket, és a betűket látom+alap, fehér háttér. Mit csináljak?
Lyrics Pebble
2006. május 14. 7:14
Valamikor instaláltam a Gimp -et, de késöbb levettem, most megint kellene ezért
letöltöttem GTK +2.8.6 környzetet és a hozzá tartozó Gimp 2.3.7 .
A GTK felinstaláltam, a Gimpet kicsomagoltam, de egyetlen indítható fájl nincs benne amivel instalálni lehetni.
Mit kéne tennem, sajna elfelejtettem, hogy régen hogyan csináltam.
XP SP2 van.
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk,
kattints ide.