Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: Gimp 2.x
PC WORLD Segélyvonal > SZOFTVER > Multimédia > Grafikai programok
Oldalak: 1, 2
Gigah3rtz
Nos! Újra nyitottam egy topicot biggrin.gif Mivel tudjátok elkezdtem weblapkészítést tanulgatni.. smile.gif De a weblapokhoz nem csak kódok kellenek, hanem grafika...Mivel a GIMP-et választottam [magyar nyelv miatt] ezért szeretném hozzáértő emberek segítségét kérni! Kezdjük talán a rétegekkel! smile.gif
benkovics
Mit szeretnél róluk tudni? cool.gif
Gigah3rtz
Mindent biggrin.gif Amúgy azt ,hogy micsodák,mire használjuk,milyenek vannak arrow.gif ani_wink.gif roll.gif chef.gif thumbsup.gif
eremit
Konkrét problémákat írjál, a "mindent" túl általános!
Gigah3rtz
Ehhh.... weep.gif Mivel fogalmam nincs ezek mik így ezek a problémák smile.gif Amúgy elég lesz akkor az is micsodák ani_wink.gif
benkovics
A rétegek...? Szóval, egymás fölött elhelyezkedő képek, amiket megfelelő programmal, külön lehet választani, és úgy dolgozni velük.....
(Kb. olyan, mintha írásvetítő fóliákra külön-külön rajzolnál le minden részletet, utána egymás fölé teszed őket, és a vetítő vásznon együtt jelennek meg, mintha csak egy kép lenne... blush.gif Remélem érthetően leírtam. blush.gif )
Gigah3rtz
Hát PERSZE!Köszönöm benkovics smile.gif Tehát mondjuk van egy réteg az átlátszószágnak meg a képnek? És kb hány réteg van egy képben? Mondjuk egy egyszerű JPG-ben ani_wink.gif
benkovics
A jpg, nem tartalmaz rétegeket! Erre csak a .gif; illetve a .png alkalmas, természetessen a weboldal készítéssel kapcsolatos formátumok közül. Mert a gimp, photoshop.... programok saját formátuma is képes a rétegek tárolására.
Gigah3rtz
Kösz! MOndjuk nem arra gondoltam hogy a JPG-ben van az átlátszóság mert azért azt tudtam smile.gif Csak abban hány van! Amúgy köszi! Sokat segitettél ani_wink.gif
benkovics
Nem csak átlátszóság, hanem rétegek sincsenek... cool.gif
Gigah3rtz
Ok! Ezt viszont nem tudtam cool.gif smile.gif
Minkó
Helló mindenkinek!
Ha már itt tartunk,hogy rétegek,akkor nekem is volna egy kérdésem.
Ha egy képen egy emberke szeme el van takarva fekete téglalappal,az (Chabi szerint)rétegelt.
Ezzel a programmal nem lehet valahogy levenni a takarást?
google
Ha már jpg, akkor semmiképpen sem. Ha gif vagy png, akkor attól függ, hogy rétegesen mentették-e el vagy előtte összefésülték-e egy réteggé. Sajnos valószínű, hogy utóbbit megtették.
Atys
Réteg amit én tudok róla hétköznapi nyelven:
- egymásra tehető fóliák, amelyekre lehet rajzolni külön-külön.
- sorrendet szabadon lehet változtatni, szóval lehet fel-le (egymás alá-felé) mozgatni egy-egy réteget (és az azon megrajzolt képet).
- minden rétegnek van átlátszósága, ami azt jelenti, hogy az alatta lévő rétegeket mennyire lehet látni, ezt a rétegek panel Átlátszatlanság csúszkájával lehet változtatni.

Na egyenlőre ennyi.

Ja és egy amatőr kérdés: gimpben van kör és négyzet rajzolására eszköz?
Kovács Dávid ( Davs )
The Gimp
Hy!
Az a problémám, hogy ha a Gimp-ben pl. megnyitom a rétegek, minták, vagy akármilyen párbeszédablakot, akkor egy újabb "izé" lesz a tálcán....Mint a piros keret is mutatja a képen....
google
Igen. Ennek így is kell lennie. biggrin.gif
Kovács Dávid ( Davs )
Nem lehet "egyesíteni"? Hogy pl. ha egyre rákattintok, akkor az összes felurgik...
google
Jó kérdés... esetleg ha csoportba rendezed őket a tálcán - a Gimpen belül nem tudok ilyen lehetőségről.
Ajnász
A párbeszédablakokon van egy kis nyíl (x mellett), melyre kattintva találni fogsz egy lap hozzáadása menüpontot. Add hozzá azon keresztül.
mazda6diesel
Sziasztok!

Az a problémám, hogy letöltöttem a progoit és minden jól fut de letöltöttem a redeye plug-int és miután kicsomagoltam és elindítottam azt írja ki, hogy az alkalmazást nem sikerült elindítani mert a libgimp2.0-0.dll nem található.

mi ilyenkor a teendő?
csutomi
Két dologra lenne szükségem a Gimpben, de sehol sem találom őket:
arrow.gif "crop" vagyis egy téglalapnyi területet kijelölök, majd egy kattintás után csak a kijelölt rész marad meg úgy, mintha az lenne az eredeti képem
arrow.gif színkonvertálás: egy 16 millió színből álló képet kéne átalakítani 256 színűre, illetve egy hasonló képet 2 színűre (fekete-fehérre)

Tud valaki segíteni?
@Berecz Dénes@
IDÉZET
"crop" vagyis egy téglalapnyi területet kijelölök, majd egy kattintás után csak a kijelölt rész marad meg úgy, mintha az lenne az eredeti képem

1. Jelöld ki a területet
2. Hozz létre egy új Képet, melynek pontosan akkora a felbontása, mint a kijelölt rész
3. Másol át ide a kijelölést. bulb.gif

IDÉZET
színkonvertálás: egy 16 millió színből álló képet kéne átalakítani 256 színűre, illetve egy hasonló képet 2 színűre (fekete-fehérre)

Ha ez a művelet megtalálható a GIMP-ban, akkor azt nagyon jól elrejtették. Én az IrfanWiev-et ajánlom hozzá. bulb.gif
Liliana
Sziasztok

Telepítettem a Gimp-et, és működik is rendesen, viszont azt írja ki hogy a súgófájlok nincsennek telepítve. Hogyan lehet ezt telepíteni, és honnan lehet letölteni?

A másik kérdésem, hogy lehet-e olyant csinálni GIMP-el, hogy kivágom egy gif kép részletét és azt külön képként elmentem? Ha lehet, hogyan?
google
Gif kép részletét? Ugye nem animált gifre gondolsz?

Ha igen: az animált gifeket képkockákra bontja. Tehát a Rétegek ablakban keresd ki a megfelelő képkockát, jelöld ki a kép ablakát, nyomj egy Ctrl + A-t, Ctrl + C, majd nyiss egy új ablakot, és másold bele (Ctrl + V). Ezután el lehet menteni gifként.

Ha nem: Egyszerűen a téglalap-alapú kijelöléssel jelöld ki azt a részt, amit szeretnél, szintén Ctrl + C, új ablak, másold bele és mentsd el. smile.gif
Liliana
Ok. Megvan.

Köszi szépen. biggrin.gif
Laali
IDÉZET(Liliana @ 2005. november 13., 18:46 - vasárnap)
Sziasztok

Telepítettem a Gimp-et, és működik is rendesen, viszont azt írja ki hogy a súgófájlok nincsennek telepítve. Hogyan lehet ezt telepíteni, és honnan lehet letölteni?

Nem az eredeti súgófájlok, és az előző verzióhoz, de magyarul:
Letölthetően
On Line
Én régebben erre cseréltem a súgót.
Athos
Van személyekről készült fotókból tablóképet csinálni. Már a körbevágásnál elakadtam. Ha valaki tud segítsen! Szóval egy elipszis mentén körbevágnám a képet és a kieső részt szeretném átlátszóvá tenni, mert egy háttérre szeretném felhelyezni. Az is jó lenne, ha a körbevágás mentén elmosódott lenne a kép. Ezt PhotoFiltre-vel olyan könnyű megcsinálni, de az sajnos nem tud rétegeket kezelni. sad.gif

Köszi!

--- Szerkesztve ---
Közben sikerült megoldanom, de ha van valakinek ötlete szívesen fogadom, mert én szerintem túl kacifántosan csináltam. roll.gif
tesztax
Elakartam menteni egy WMF fájlt de mentéskor hibát írt ki.
google
IDÉZET(Athos @ 2005. november 17., 10:08 - csütörtök)
Közben sikerült megoldanom, de ha van valakinek ötlete szívesen fogadom, mert én szerintem túl kacifántosan csináltam. roll.gif

Röviden írva így csinálnám:

Ellipszis kijelöléssel kijelölöm (beállítva a körvonalak elmosása, pixelre megadva), ezután az alsó réteget kitörölném, és betenném alá az újat.
tesztax
google, te se tudod mi lehet a baj?
@Berecz Dénes@
IDÉZET
Elakartam menteni egy WMF fájlt de mentéskor hibát írt ki.

A GIMP nem ismeri a WMF formátumot. Ha a Kiterjesztés szerint opció van beállítva a fájltípusoknál, akkor a wmf fájlba történő mentésnél "Ismeretlen fájltípus" hibaüzenetet kapsz.
Erre gondolsz?
google
@ tesztax: én csak webes formátumokat használok, de úgy tűnik, hogy nem ismeri a wmf-et.
tesztax
Pedig megnyitja. question.gif
google
Az írás és olvasás ettől még két különböző dolog. ani_wink.gif
Laali
Gimp telepítése közben át akarja nevezni a Panda Antivirus Titanium hasonló nevű fájlját (talán libxml2.dll) a szöveg szerint, hogy ne okozzon problémát... Mit kell ilyenkor tenni ? Ha megengedem akkor a Pandában lesz hiba, ha nem akkor a Gimpben ? Nem engedtem, egyelőre működőnek néz ki mindkettő !
tike
Ha jól értettem az angol telepítőt, a Gimpnek legalább 1024*768 monitorfelbontás kell (?). Dolgozik valaki 800*600-zal? Milyen? Érdemes?

Köszi,
Tike
Laali
Működik úgy is, csak a menük kezelését nehezíti.
Ruzsa Dániel
Gonoltam, hamár ennyien használják és ennyi jót írnak róla...kipróbálom! De előtte, kell telepíteni ezt a GTK környzetet vagy mit? S ez mire jó? Utána, pedig magát a programot?
@Berecz Dénes@
Azért kell először a GTK-t feltelepíteni, mert a GIMP-et eredetileg a Linux-os GTK környezetre írták.
Ruzsa Dániel
Köszi szépen! És utána mehet rá a program! ani_wink.gif Windowsnak nem lesz baja tőle? blush.gif
@Berecz Dénes@
Nálam nem lett.
Ruzsa Dániel
Remélem nálam sem lesz!Köszi a segítséget! ani_wink.gif
VINIKOR
Ebből a képből szeretném kivágni a VGA ventilátórt és elmenteni külön képen. Nem csak egy kör alakot akarok kivágni, hanem pontosan a lapátok íveit követve. Hiába próbálgattam nem jött össze. Tudnátok segíteni?
@Berecz Dénes@
Állítsd nagyobbra a nagyítást, és válaszd ki az eszköztárban a harmadik elemet, a kézzel körülhatárolt területek kivágását.
VINIKOR
Ok, és hogyan mentem el a körbejelölt részt úgy, hogy a vászon alakja is megegyezzen a körbevágott résszel, tehát ne négyzet alakú legyen? A lényeg végülis az lenne, hogy forgó ventilátórt kellene imitálni. Ráilleszteném az eredeti képre kicsit elforgatott irányból és egy animációval valamilyen időközönként felvillantanám. Powerpoint bemutatóba kellene beillesztenem ezt a forgóventis VGA-t . Remélem meg lehet valahogy csinálni. Köszi a segítséget.
Ruzsa Dániel
Csak spontán ide írom: Van ugye ez a dj-s dolog amit Baludadával csinálok közösen. Nos van egy jó pár számunk már és kiírnánk cd-re és borító kéne hozzá. Lenne esetleg valaki aki megcsinálná nekünk. Az elképzelés: A háttér front/back valami discohoz kötődő kép és rajta valami ütősen kinéző betűkkel: Dj.Danee vs. Dj. Balage feat. Enikő Aki esetleg megtenné az keressen meg PÜ-ben, hogy a hátsó borítóra a tracklistát odaadjam.
zsoltchelsea
Ha van két, teljesen különböző rétegem, beszúrom az egyiket a rétegként összefésülöm őket, de mindig a felső (beszúrt) kép marad meg, a másik eltűnik. Miért van ez?
Atys
Kicsit pontosabban írd meg légyszi, hogy mit hova szúrsz be, mert ez így érthetetlen. (legalábbis nekem)
zsoltchelsea
Hi! van egy sima kék hátterem, meg egy másik fájl, ami van egy szöveg (fehér, alap háttér). A kékre akarom rárakni a betűt (direkt így akarom, ez csak példa). Jó, megnyitom rétegként a betűs fájlt, összefésülöm őket, és a betűket látom+alap, fehér háttér. Mit csináljak?
Lyrics Pebble
Valamikor instaláltam a Gimp -et, de késöbb levettem, most megint kellene ezért
letöltöttem GTK +2.8.6 környzetet és a hozzá tartozó Gimp 2.3.7 .
A GTK felinstaláltam, a Gimpet kicsomagoltam, de egyetlen indítható fájl nincs benne amivel instalálni lehetni.
Mit kéne tennem, sajna elfelejtettem, hogy régen hogyan csináltam.
XP SP2 van.
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.