dryeti
2005. május 14. 19:28
A kérdésem az lenne...
Először inkább a problémát:
Szóval... 1,6 GHz-es procija van a laptopomnak... melegszik is rendesen s ezért állandóan hűti magát... még ha nem is csinálok semmit, akkor is. S ezért ugyebárámbátor eszi meg a tápot. Van-é olyan program, amivel le tudnám limitelniszabályoznikordábantartani a proci-t, esetleg más akkut nem kímélő berendezéseket, ezzel nagy örömet szerezve magamnak és minden kedves hallgatónak, aki a gépsárkányt használni szeretné hosszú, hosszú percekenórákonnapokonévekenát...
Így most egy órát bír, de ez nekem KEVÉS!!!
Szóvaltehát... segíthet-e egy ilyen progi egyáltalán; van-e ilyen egyáltalán és árthat-e egy erősebb rendszabályozás... egyáltalán?
Elnézést, ha a kérdésem nem a megfelelő topik oldalait bővíti, ezt találtam leg idevalóbbnak...
A stílusért is elnézést, ha valaki nem rajongana érte... dehát vizsgaidőszak van... terheltek az agyak, nehezen jön ki formált mondat az ajkakon... egyebek...
Egyszómintezer:
MEGKÖSZÖNNÉM a válaszokat!!!
ProFiler
2005. május 14. 19:40
Például az órajel csökkentése megoldást nyújthat. A rendszer notebook-energiagazdálkodásra van konfigurálva?
Ciao.
dryeti
2005. május 14. 21:18
Igen...
Nem tudtok programot erre?
pardiimre2
2005. augusztus 6. 16:11
Nekem 2,5 órát bírt alapból, most úgy 10 percet...
TheSaurus
2005. augusztus 8. 8:54
Van egy SpeedswitchXP vagy hasonló nevű progi, ami az órajellel bűvészkedik, 4féle beállítása van a max. teljesítmény meg a max. akkukihasználás között (meg egy csomó egyéb opció). Vagy valamelyik PCW-mellékleten volt fenn, még tavaly, vagy nem tudom, hol.
Gereby
2005. szeptember 7. 13:07
Nem akartam új topicot nyitni problémámnak, szóval ide írok...
Olyan bajom, van, hogy van egy régi IBM notebookom, Lítium ionos aksival. Eléggé jó bírta a dolgokat, csak a figyelmetlenségemből "kicsi" baja esett....
Egyszer használtam, és lemerítettem egészen 3%-ig. Ekkor autómatán leteszi magát készenléti állapotba. Én meg elkövettem azt a hibát, hogy kb 1 másfél hétig elfelejtettem fölrakni tölteni... Tegnap használni akartam, fölraktam tölteni, de nem töltődött, csak villogot a töltést jelző led(akkor tölt ha folyamatos narancssárga) A töltöttséget jelző LCD panelen meg villogott a 0%.
Ilyenkor mit lehet, vele csinálni? Esetleg fagyasztani vagy ilyenek?
Pleez Segítsetek! Köszi!
Gereby
2005. szeptember 8. 13:56
hmmm... Akkor kuka?
Adani
2005. szeptember 8. 16:13
Szerintem hagyd kb. 1 napig a töltőn, mindegy mit jelez a töltő és annyi idő alatt csak feltöltődik. Nem kéne attól tönkremennie egy akksinak, hogy teljesen lemerült, ráadásul nem is lehet igazából teljesen lemeríteni, mert, amikor a laptopot már nem tudja elindítani, akkor is van még benne, annyi szuftla, hogy akár egy zseblámpaizzót is órákig működtessen ( egyszer kipróbáltam egy mobilakksival, a telefont már egy pillanatra sem lehetett bekapcsolni, de egy zeblámpaizzót még működtetett és 2 óra múlva, amikor megint ránéztem még mindig világított az izzó). Igaz az NiMH akksi volt, de a lítiumok sme mennek tönkre a teljes lemerítéstől, igaz, hogy nem igazán szeretik, de tönkre biztosan nem fog ettől menni.
Gereby
2005. szeptember 8. 17:00
Hagytam már fönt huzamosabb időre... de akkorsem töltődött.. majd most fönthagyom és megpróbálom kb egy napig ha nem tovább. Egyébként szerintem csumára lemerítette, mert miután 3%nál lerakja készenlétbe, még ég egy led.. és ez égett rajta egy két napig....
Egyébként még olyanon gondolkodom, hogy a notebook töltőáramköre zavaradhatott meg, és ezért nem tölti.. Azt akarom meglépni, ha végképp minden kötél szakad, hogy az aksira közvetlenül áramot vezetni (csak épp nem tudom, hogy hová mit kell kötni...) pár percre..
Vagy lítium ionos aksikat le lehet fagyasztani úgy mint a NiCd-osokat?
Adani
2005. szeptember 8. 18:42
Szerintem nem, de talán valamelyik számtech szervízben képesek asztali töltővel feltölteni. Ugyanis minden akksihoz szoktak gyártani külön töltőt, ami a géptől függetlenül is fel tudja tölteni.
Gereby
2005. szeptember 8. 21:22
Hát nemtudom... nemhinném, hogy itt találnék olyat...
Adani
2005. szeptember 8. 21:56
Akkor érdemes lehet utángyártott asztali töltőt használni, biztos van olyan utángyártott, ami kompatibilis a te akksiddal, mert nincs olyan sok eltérő csatlakozójú akksi, nagyjából kb. 5-6 különböző lehet (mint a mobiltelcsik töltőtápjai, láttam már olyan szivargyújtós töltőt, amihez adtak pár fejegységet, nyílván különböző típusok eltérő csatlakozóival).
Gereby
2005. szeptember 8. 22:07
Áááá... nem tudom. Valami házi megoldás nincsen?
Adani
2005. szeptember 8. 23:51
Talán egy ügyes ezermester tud neked csinálni egy töltőt, végülis szerintem bonyolult. Kell hozzá egy tápegység, ami képes annyi voltot kiadni, amennyi a laptop 220-as adaptere kiad ( 99%-ban ez rá van írva), meg egy csatlakozó, ami az akksi érintkezőjére kötsz, meg persze valami szabályozó, mert nem mindegy hogyan töltöd az akksit ( Különböző típusú akksikat más algoritmus szerint kell tölteni, ezért nemtudod pl: a nagyon régi NiCD elemtöltőddel az új Lítiumos, vagy NiMH ceruzaakksidat tölteni)
Bencce
2005. szeptember 9. 7:46
Itt olvasom a topicot, és eszembe jutott, hogy már régóta töltöm itt a laptopop, kihúzom. Erre elhalványul a képernyő.... Ez normális?
TheSaurus
2005. szeptember 9. 9:06
IDÉZET(Bencce @ 2005. szeptember 09., 8:46 - péntek)
... kihúzom. Erre elhalványul a képernyő.... Ez normális?
Attól függ, mennyire halványul el.

Az enyém is ezt csinálja, néha ebből veszem észre, hogy áramszünet van. Gondolom, ott akar spórolni, ahol tud, jellemzően a háttérvilágításon.
Gereby
2005. szeptember 9. 17:16
Nemtudom...
Tehát ez egy lítium ionos aksi (ilyen téglalap alakú). Ennyi adat olvasható rajta: NOM 10.8V 4.8AH
Csatlakozói: összesen 5 darab, 1 elkülönétve, és odaírva, hogy +, a további négy pedig egy csoportban, és az egyikhez oda van írva, hogy -.
Tápegységnek használható gondolom a notebook tápegysége...
Én ezt úgy gondoltam, hogy pár percre rákötni a megfelelő csatlakozókra, aztán be a gépbe és a töltő áramkörrel tovább... Működhet ez így? Vagy valami spéci áramadagolás kell a töltésehez? (nem akarom mondjuk, hogy fölrobbannyon meg ilyenek...)
Gereby
2005. szeptember 10. 19:59
Hát ez a sokáig töltés nem jött be

Így se vette föl a töltést...
Greene
2005. szeptember 10. 20:13
Tudom furcsán hangzik DE: Azért nem veszi a töltést, mert a töltéshez is kell legyen benne egy minimális szufla. Nekem az Ericsson T29-esem csinálta pont ugyanezt. A telefonos emberke manuálisan töltötte. Kell szerezni egy olyan adaptert (nem notebookhoz valót, hanem a régi tekercses fajtát: kb. 5000 Ft.) ami tudja a 12 Voltot 3-4 Amperes áramerősséggel (a töltőröl olvasd le az értékeket, és annak megfelelően), és rákötni, egy 5-10 percre, hogy vegye a töltést.
Akksit pedig csak feltöltve szabad tárolni, ez aranyszabály.
(Az újabb (kondis) notebook tápok úgy működnek, hogy csak terhelésre adnak feszültséget. Ha csak bedugod a dugaljba hiába mérsz rá, nem fog mutatni semmit. Ezt csinálja most a te notebook akksid is mivel le van merülve...)
tepizoli
2007. március 18. 20:18
Segitséget kérnék. COMPAQ presario 1200-xl113 typ laptopnak tönkrement az aksija és azota nem lehet bekapcsolni a gépet tápjárol sem. hogy lehetne átverni mert egyébként is adapteről használnák és az uj aksi többe kerűl mint amenyit az egész gép ér. KŐSZI
dappa
2007. április 2. 7:52
hali!
van egy problémám! most kb. 5 hónapos a laptopom , és vele az aksija, Li-ion-os na vele van problémám: éspedig feltűnt, hogy egyre rövidebb ideig bírja... most már kb 40 percnél járok.. azt hiszem ez így egy kicsit rossz.. van ismerős, akinek a fél éves aksija még most is bírja 3-3 és fél órán át. ez vajon az aksi hibája, vagy a laptopé? mivel még az sksi (is) garanciális, ha beviszem szervízbe, ugye nem kell benthagyniom a laptopot is?!? ha van valakinek tippje..... várom hali
Calyd
2007. április 6. 12:41
Érdemes volna leírnod, hogy milyen laptopod van. Ha tippelnem kéne azt mondanám, hogy gyengébb minőségű, Celeron procis.
papica
2007. szeptember 10. 9:07
Nálam az Anti Crash 3.6.1 programhoz tartozó battery doubler segített, közel 80%-kal növeltem meg az akku munkaidejét.
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk,
kattints ide.