Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: Asus A8N SLI Premium
PC WORLD Segélyvonal > HARDVER > Alkatrészek, perifériák > Alaplapok
Oldalak: 1, 2, 3
Dj Stevey
Sziasztok!

A következő lenne a problémám:

Összeállt az új konfigom:
ASUS A8N SLI Premium (Fanless design)
A64 3500+ Venice proci
MSI 7800 GT videókari
Geil Ultra Platinum DDR500 (2*512MB)
3db PATA winyó + 1 PATA Combo drive (LG 4320B)
Hiper Power AL580W táppal hajtva

Eddig minden mesébe illően szép, minden program röpül ezerrel. DE amikor megpróbálok RW cd-t törölni, vagy megirni bármilyen cd-t, akkor a Nero (régi is meg újabb is) meglep egy kedves hibaüzenettel: SCSI Target error
Bios-t frissítettem... Nvidia NForce 4 meghajtócsomogot frissítettem. Anyám tyúkját is frissítettem, de semmi változás, képtelen vagyok egy nyomorult cd-t megírni!

Előre is köszönöm:
Steve
cereal180
Szerintem ez az alaplap hibája. Esetleg rosszúl van jumperelve a CD drive. Más nem jut eszembe. Ha sehogy sem jutsz előrébb vidd vissza gariba. Úgy néz ki, hogy az A8N SLI-knek az IDE vezérlő a gyege pontja. ProFilernek is ez krepált be.
ProFiler
Kösd rá egy másik IDE csatornára az írót! Nekem ez segített, az első csatornán (IDE1) nekem is mindig hibásan működött a DVD-meghajtó.

Ciao.
Dj Stevey
Köszönöm a segítségeteket! Úgy néz ki, hogy működik a dolog így, hogy átdugtam másik IDE csatornára. Újabb kérdés: Ez hardveres, vagy driver probléma?
Egy esetleges újabb BIOS, vagy NForce4 driver orvosolni tudja a jövőben? Már ha a drágalátós ASUS szakemberek foglalkoznak a dologgal...
Üdv.: Steve
ProFiler
Szerintem ez hardveres probléma. Tapasztaltam már hasonlót Gigabyte és Chaintech alaplapoknál is. Szerintem az nForce4 chipkészlet a ludas. Az ASUS szakemberei tuti, hogy foglalkoznak vele, de ezzel ők sem tudnak mit tenni, hisz ez az nVidiához tartozik.

Ciao.
Dj Stevey
Hali!

Mégsem működik a dolog jol, megy vissza gar-ba!
Kérdés: Ez "széria" hiba, tehát a következőnél is nagy esélyem van erre a hibára, vagy pedig minimálisan számítsak csak rá...?
Kösz.
Steve
ProFiler
Próbáld meg, elvileg nem lesz vele gond.

Ciao.
Calyd
A fenti "kis" hibán kívül milyen a lap? Mert úgy néz ki használtam 37-ért be tudom szerezni. Szerintem ennyit bőven megér egy ilyen lap, még akkor is, ha A8N-E eladásával bukok valamennyit. SLI egyszer majd biztos jól jön, a heatpipeos chipsethűtés meg nagyon baró biggrin.gif
ProFiler
Nagyon jó, ha nem a legjobb alaplap.

Ciao.
Calyd
És akkor ha jól vettem ki, akkor kapásból a másodlagos ide-re kössem a dvd-t ugye? Bár amúgy is oda szoktam...

Még valami: hülye kérdés, de ugye tudom a lapban használni az X800-omat? Tehat normal (nem SLI) módban elfogad ATI kártyát is, ugye?
olli
Látod, nekem eszembe sem jutott elsődleges IDE-re kötni a DVD írót, nem is volt semmi gond, simán dolgozik a Neró. Az 550-es ATI kártyát elfogadja.
--------[ EVEREST Home Edition © 2003-2005 Lavalys, Inc. ]------------------------------------------------------------

Verzió EVEREST v2.01.347/hu
Honlap http://www.lavalys.com/
Riport típusa Gyors riport
készítő Operációs rendszer Microsoft Windows XP Professional 5.1.2600 (WinXP Retail)
Dátum 2006-01-27
Idő 20:01

--------[ Érzékelő ]----------------------------------------------------------------------------------------------------

Érzékelő tulajdonságai:
Érzékelő típusa ITE IT8712F (ISA 290h)

Hőmérsékletek:
Alaplap 32 °C (90 °F)
CPU 25 °C (77 °F)
Aux 31 °C (88 °F)
Maxtor 6Y080L0 26 °C (79 °F)
Maxtor 4R060J0 35 °C (95 °F)

Hűtőventilátorok:
CPU 3184 RPM

Feszültség értékek:
CPU mag 1.41 V
+3.3 V 3.33 V
+5 V 5.03 V
+12 V 12.22 V
+5 V készenléti 5.00 V
VBAT telep 3.10 V
Debug Info V 58 00 D0 BB BF BE 00 BA (F7)
Debug Info T 31 32 25
Fenti adatok nálad hogy néznek ki?
ProFiler
Nálam? (Nekem egyébként Deluxe-om van.)

IDÉZET(Calyd @ 2006. január 26., 22:31 - csütörtök)
1. kapásból a másodlagos ide-re kössem a dvd-t ugye?

2. ugye tudom a lapban használni az X800-omat? Tehat normal (nem SLI) módban elfogad ATI kártyát is, ugye?

1. Végülis mindegy, de jobb, ha oda kötöd.
2. Persze! Csak SLI-ben nem fogod tudni használni. De ettől függetlenül problémamentesen megy.

Ciao.
olli
Calydnál.
Calyd
Végre megvan nekem is a topic lapja. Az alábbiakat leszámítva nagyon szuper! biggrin.gif

A problémám: Zalman CNPS7700-Cu hűtőm van, ennek a felszereléséhez le kell szerelni az alap hűtőkeretet, és a sajátjával kell használni. A baj, hogy ennek a hátlapját nem tudom levenni, mert a lapra van ragasztva. Most a hűtőt a hozzávaló két tartóoszlopocska nélkül rögzítettem, az eredeti hűtőkeret hátlapjához. Nem mozog, és a hűtéssel sincs baj, de azért jobban örültem volna, ha "szakszerűen" fel tudom rakni. Merjem "lefeszegetni" a ragasztott hátlapot question.gif roll.gif

A másik: ha bekapcsolom a Q-Fant, akkor teljesen "hideg" indításnál a prociventi túl alacsony fordulatszámon megy, és ezen problámázik a lap (pittyeg). Túl alacsony = elvileg 800rpm alatt, mert 800-ra van állítva a riasztás. A kérdés: merjem kikapcsolni a biztonsági riasztást teljesen?

Még valami: a POST után bejön a Silicon Image "menüje". Ezt nem lehet valahol kikapcsolni?
ProFiler
Csak akkor tudod kikapcsolni, ha nem használsz SATA-s HDD-ket. Ez esetben a BIOS-ban le kell tiltani a SATA-t.

Ciao.
Calyd
banghead.gif - hogy erre nem jöttem rá smile.gif

Másik kettőre valami ötlet/tanács?
ProFiler
Jajj, bocs, azokon átsiklottam.

1. Azt a lapot egy hajszárítóval le tudod szedni. Egy picit felmelegíted, majd lehúzod.

2. Ha annyira lassan forog, akkor szerintem ne használd a Q-Fant. A riasztást nem ajánlott kikapcsolni, ugyanis nem fogod észrevenni, ha esetleg leáll a ventid!

Ciao.
Calyd
1: Albérletben nincs hajszárító weep.gif - biggrin.gif De kösz a tippet, az lesz belőle.
2: Én is így gondoltam. Kösz.
Trak
Sziasztok,

Van most egy elég nagy gondom a lappal és már bármire nyitott vagyok, mert nem tudok megoldást találni.

A gép néha kékhalállal lefagy, de teljesen rendszertelenül. Az alkatrészeknek nincs külön bajuk, a memtest ment egy egész éjszakát, a prime több órát, a játékok is mennek, de néha windowsban lefagy. Netezés, letöltés, akármilyen nem gépigényes alkalmazásnál előjöhet.
Bejön a kékhalál, az alábbi hibakóddal:
LINK
a kék képernyő alján pedig ez a szöveg : Fizikai cím kiterjesztése.

Most meg azt vettem észre, hogy itt is ugyanez a szöveg található:
LINK
Érdekes, hogy ez a szöveg itt is van...

Közben meg sokat teszteltem és érdekes dolgot találtam. 4-5 winyó van a gépemben és ha elkezdek nagy dolgokat (több giga) másolni az egyikről a másikra + még mellette a harmadikról a negyedikre, akkor pár másodperc és le is fagy a fenti kék képernyőval... Ha 3-4 winyót töredezettségmentesítek egyszerre, akkor is.

Lehet ez valamilyen BIOS, vagy driver beállítás miatt, vagy inkább IDE vezérlő hiba?
Gereby
Lehet, hogy valamelyik vinyód a hibás, vagy IDE kábel... Ezeket kellene letesztelni.
Trak
Jó ötlet.
A kábeleket kicserélem, a winyóteszteket meg este elkezdem futtatni.
Milyen progit ajánlasz?
Gereby
Én nem nagyon használok tipikus vinyó tesztelő progikat. Viszont Everest-ben nézd meg a SMART adatokat. Hátha az segít. Egyébként ahogy gondolkoztam egyre világosabbá vállt a probléma: Nyilván a vinyók valamelyike lesz az... Mert mindíg csak olyan feladatoknál fagy a géped, ami a vinyót használja...

Utólag: Mégis eszembe jutott egy progi. A HDD Life Ez is hasznos infókat tud mondani a HDD-id állapotáról.
Trak
Múlt heti emlékeim szerint Everestben nem volt hiba a smart adatkonál, de majd ellenőrzöm.
Akkor a héten nekikezdek a nagyüzemi winyó és kábel teszteléshez:)
Kösz a tanácsokat! Majd írok.

Ne idézz be előtted íródott hozzászólást! Használd a szólj hozzá gombot! <PF>
ProFiler
BIOS-t már frissítettél? A drivereket érdemes lenne frissítened. Főleg a chipkészletét.

Ciao.
Trak
1 hete van nálam a lap.
Chipsetdriver: a legújabb 6.70-es az nvidia oldaláról
De próbáltam az Asus oldalán fent lévő 6.65-öst is, azzal is ugyanez volt.
A legújabb BIOS van a a lapban.

Mondom, használd a szólj hozzá gombot, idézetek helyett! <PF>
olli
Nálam azóta nincs gond a driverekkel, amióta az nVidia nforce4 SLI x16-hoz fejlesztetteket használom. A Prohardveren már kioktattak, hogy az a Deluxe laphoz van, de mindkét lapon nagyjából hasonló chip készletek vannak, szerintem, és ezért nincs ütközés.
janowolf
Sziasztok! Szerintem direkt csinálják weep.gif JanowolF Na jó, nem, csak figyelmetlenek.
Trak
Gereby: igazad volt, az egyik winyó volt a hibás...
Kivettem a rendszerből és azóta nem csinálja. A proci 260*11-en, ramok szinkronban 2.5-3-3-6-on 1T-ben, szóval minden remek.
Kösz a segítséget!

ProFiler: a HWSW fórumot szoktam használni, ami ugyanilyen, mint ez, ott pedig nem gond az idézés, ezért nem tűnt fel, bocs.

janowolf: ha a beidézésre írtad, akkor lásd amit PF nek írtam smile.gif
olli
Felcsatlakoztattam egy Samsung 160 GB-os SATA-II-es winyót. Azóta winxp32 alatt az Azureus futása alatt, amikor az óra mellé leteszem, rendszeresen "kék halálozik" a rendszer. Amennyiben ablakban fut az Azureus, nincs ilyen gond. Mi lehet ez?
Gereby
Valami driver hiba... bulb.gif
ProFiler
SATA I, vagy SATA II üzemmódban használod? A SATA-driver telepítve van?

Ciao.
olli
SATA II, de újra telepítettem a Windows-t, már esedékes volt, és megszünt a hiba.
nyekk
Sziasztok. Most rendeltem meg a lapot,egy 3000-es procival,arctic procihütővel,kingmax memóriával,west.dig. vincsivel.Sajna a dvd író kérdésben nem jutottam dűlőre. Most akkor megy nektek vagy nem?Én szerettem volna sata-s plextort,de azt mondták nem olyan jó mint a neve meg az ára,így szóba jöhet más is.Ha nem tökéletes ata-val,vagy sata-val,akkor rendelek usb-s írót!
olli
A fentebb nálam említett driverekkel, min 1009-es BIOS verzióval atom stabilan megy a lap, igaz, nem tuningolom. DVD írónak IDE ASUS-t használok, TDK, Verbatim lemezzel, szintén probléma mentesen.
nyekk
Sziasztok!
Kész a gép,megy mint az atom!Nagyon tetszik az AIBooster progi.ha leveszem a hűtő ventik fordulatát vele,szinte teljesen hangtalan az egész.
Egy problemám mégiscsak volna.Miért nem akar működni a Qool & Quiet?
Biosban engedélyeztem,az asus cd-ről a monitorprogit feltelepítettem,de a szorzó,meg az órajel nem mozdul.
Van még valami beállítanivaló?
question.gif
ProFiler
A Q'n'Q csak akkor fog menni, ha nem terheled. A drivert feltelepítetted az XP-hez?

Ciao.
nyekk
Ami az alaplapi cd-n van? Azt igen.
A nem terhlésbe már egy dc-kliens, letöltésekkel sem fér bele?

Most kipróbáltam, több mint fél óráig nem nyúltam hozzá, de az órajel maradt 1800. Nem változik semmi!
ProFiler
Fura, mert ha a BIOS-ban bizonyos, hogy engedélyezve van, akkor már csak szoftveres probléma lehet.

Ciao.
nascar
Az energiagazdálkodási lehetőségeknél is át kell állítani, minimálisra! Csak akkor fog menni a Q'n'Q! ani_wink.gif
És >>INNEN<< meg le kéne töltened a legfrissebb drivert a procidhoz (AMD Athlon™ 64 Processor Driver for Windows XP and Windows Server 2003 Version (exe) 1.2.2.)! ani_wink.gif
nyekk
Feltelepítettem amiket ajánlottál.Előtte már sikerült működésre bírnom Q&Q-t,de akkor valahogy ment egyszerre az AI Booster progival.Most nem.Azt írja,hogy kapcsoljam ki a Q&Q-t a Biosban.Hogyhogy előtte meg tudtak együtt müködni?
Az normális hogy csak 1000-es órajelig megy le?Meg a a magfeszültség is csak 1,1 V-ig?
ProFiler
Igen.

Ciao.
nyekk
Akkor jó! Köszi!
pardiimre2
Nah véletlen bejöttem ide. Eszembe is jutott valami: Vízhűtésem van és kiírja, hogy a CPUm hűtése gyenge v. egyáltalán nincs is. Hát nem tudom, gyenge biztos nem, mert 38fokon maradt a CPU úgy 6 óra működtetés(játékkal) után. Tehát az lenne a kérdésem hogy BIOSban hol tudom a hibaüzit kikapcsolni?
ProFiler
A Hardware Monitorban, ahol meg tudod nézni a ventillátorok fordulatszámát. Ez BIOS.függő beállítás, de általában Ignored-re kell a figyelőt.

Ciao.
olli
A 1011-006 BIOS-t próbálta már valaki? Nincs ártalmas mellékhatása? Érdemes felrakni, vagy várjunk a következő nem bétára?
ProFiler
Szerintem inkább várj. Csak újabb processzorok támogatását tették bele. Amig nem újítasz processzort, addig nem érdemes ehhez nyúlni!

Ciao.
olli
O.K.
Egyenlőre megfelel a 3,2-es teljesítménye. Csak valódi teljesítmény növekedésbe szándékozom befektetni, pl.: felére csökkenő renderelési idő esetén, az a config gondolom még odébb van.

Szerinted http://www.hardwareoc.hu/index.php/p/news/cid/1/y/10325.html ezek közül melyikkel valósítható ez meg a jelenlegi AMD Athlon 3200+ Venice-hez viszonyítva?
ProFiler
Kb. az X2 4400+ már képes a duplájára.

Ciao.
nyekk
Szasztok.
Mit gondoltok meddig lehet engedni a procit felmelegedni?(athlon64 3000+ venice)
Mi az hőfok emi még nem ártalmas neki?
olli
Az AMD hivatalosan 65 *C-ig ajálja 67W teljesítményen.
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.