sarkan
2005. május 14. 10:38
Sziasztok!
Újra telepítettem xp home-omat. Minden hardwer maradt a régi. Induláskor mégis sokat gondolgozik az Üdvözlet feliratnál, majd csippent egyet és kiírja lapozófájl hiba, inditás után állítsam be a lapozófájl mértetét. Enter elindul, saját gép tulajdonságok, beállítom a méretet, újra indítás ugyan az a hiba.
Mit lehet csinálni, tegyem fel újra az xp-t?
arpsoft
2005. május 14. 11:19
Először egy lemezellenőrzést ejtsél meg, hátha ott a bibi.
Aztán ezt próbáld meg, ha minden rendben van:
lapozófájl méretét állítsad 0-ra.
indulj újra
töröld le a lapozófájlt, ha esetleg még létezne.
indulj újra
állítsál be automatikus lapozófájl méretet
Ha ez sem segít, akkor reinstall.
ephébos
2005. május 16. 11:26
Sziasztok.
Olyan problémám van, hogy Xp prof újratelepítés után beállítottam az egyik winyón a lapozófájl méretét egy külön erre a célra létrehozoztt partícióra. A gond az hogy a másik merevlemezen is le van foglalva egy 1 gigás pagefile, amit nem tudok sehogysem eltüntetni.
Mit lehetne ezzel kezdeni, szerintetek?
eremit
2005. május 16. 11:34
A lapozófájlt a Vezérlőpult --> Rendszer --> Speciális --> Teljesítmény --> Beállítások --> Speciális fül --> Módosítások --> Virtuális memória ablakban kell beállítani.
Törölni, ahol nem szeretnénk, hogy legyen, beállítani, ahol akarjuk.
A rendszer RAM 1,5-szerese is lehet, de pl. 512 MB RAM, vagy afölött elég vele megegyező méretben.
Ne feledd a 'Beállítás' gombbal jóváhagyni!
ephébos
2005. május 16. 12:17
IDÉZET(eremit @ 2005. May 16., Mon 12:34)
A lapozófájlt a Vezérlőpult --> Rendszer --> Speciális --> Teljesítmény --> Beállítások --> Speciális fül --> Módosítások --> Virtuális memória ablakban kell beállítani.
Igen ezt tudom itt is állítottam be és ezért sem értem mert itt arra a meghajtóra sincs beállítva lapozófájl amelyiken fölöslegesen kijelzi, hisz a másik winyó egyik partícióján már beállítottam h legyen, ezértnem értem h mit keres ott is egy..
(nem először csinálom de még ilyennel nem találkoztam)
majom
2005. május 22. 6:26
Esetleg még emlékszik rá valaki, hogy pár hete én is ilyen problémát írtam, megoldás akkor sem volt.
Hiába akarom E:-re tenni ezt a nyomorék fájlt, boot után létrehoz a C:-n és a E:-n is egyet-egyet, de a E:-n levőt nem használja, le is törölhetem menetközben, a C:-t viszont nem, tahát használja.
Nyekergek, mert a C kis particíó, ráadásul FAT32.
Azt ne ragozzuk, hogy Beállítások meg ilyesmi, az úgy van csinálva, ahogy kell! Egyszerűen hiába hozza a létre a E:-n is, NEM azt használja, hanem a C:-n levőt, de a C:-n JELENLEG is az van beállítva, hogyNE LEGYEN LAPOZÓFÁJL, de mégis van és ezt használja!
Higgyétek már el.
Nem örömmel, de végre valakinek is ez a problémája...
Nem vagyok egyedül, tehát nagyon is valós ez a HIBA!
Közelebb kerüljünk a probléma lokalizásához,
- SP2?
- a partícióknál betű hozzárendeléseket nem változtattad meg?
- a C-re nem tettél fel Win98-at?
Arra gyanakszom, hogy SP2 alatt drive betű megváltoztatás hozzárendelés hülyíti meg.
eremit
2005. május 22. 6:45
Valami nagy gubanc lehet nálatok.
Nálam C:, D:, E: partíciók vannak. A C-n magyar Windows xp, a D-n német. Oda rakom a lapozófájlt, ahová tetszik.
Egy indiszkrét kérdés.

Legális a Windows?
majom
2005. május 22. 7:00
Persze, hogy gubanc van, Bill okozta!
Természetesen legális, érdekes lenne, ha sorozatszám alapján tenné ide-oda a lapozófájlt
Esetleg előbbre vivőbb válasz?
benkovics
2005. május 22. 8:39
Csökkentett módban, Rendszergazdaként, (tehát nem rendszergazdai jogosultsággal

) próbáld meg a rosszat törölni! Hátha úgy sikerül!
majom
2005. május 22. 10:55
Sóhaj.
A probléma nem a törlés. Jó, töröltem. Mármint a C:-n.
De természetesen új boot után ismét ez a helyzet.
Hamarosan feldobok pár képet, mert látom senki nem érti mi a szitu.
majom
2005. május 22. 11:29
Athos
2005. május 22. 12:28
Egyéni mérettel próbálkoztál már? Lehet az a beállítás, hogy a Windows kezelje a lapozófájlt nem csak a méretére vonatkozik.

Bocsi, nem azért mert bántani szeretnélek, de ugye amikor bepöttyözöd, hogy ne legyen lapozófájl a Beállítás gombra is kattintasz?
Shia-ko
2005. május 22. 12:40
IDÉZET(majom @ 2005. May 22., Sun 8:26)
Azt ne ragozzuk, hogy Beállítások meg ilyesmi, az úgy van csinálva, ahogy kell!
majom
2005. május 22. 18:00
IDÉZET(Athos @ 2005. May 22., Sun 13:28)
Egyéni mérettel próbálkoztál már? Lehet az a beállítás, hogy a Windows kezelje a lapozófájlt nem csak a méretére vonatkozik.

Bocsi, nem azért mert bántani szeretnélek, de ugye amikor bepöttyözöd, hogy ne legyen lapozófájl a Beállítás gombra is kattintasz?
Igen, úgyis, hogy egyéni méret. Úgy is, hogy a Windows kezelje.
Így van, Beállítás gomb megnyomva. Tehát a képen látható állapot már boot után van, nem beállítás közben.
E:-re állítom be és C:-re teszi, ennyi a történet.
Nem tudom tovább ragozni.
benkovics
2005. május 22. 22:49
De legalább valamennyi lapozófájlra szükség van!
Anélkül nem működik rendesen.....
Lehet ez a gond?????????????????
majom
2005. május 23. 5:44
Hüm?
Ezt mire írtad??????
------------
Bepróbáltam, D:-re rendben.
Továbbra is az a gyanúm, hogy megcseréltem a Drive betűjeleket a Számítógépkezelésben ezért hülyül meg.
Nincs valakinek üres gép és 2 HDD, hogy bepróbálgassa?
Meg persze ideje.
De ővé a dicsőség. Írhat levelet Billnek
Újabb képek a problémáról
Windows_3.1
2005. május 26. 16:52
Megnéztem a képeket. Érdekes...
Reinstall, betűváltoztatás nélkül. Nincs jobb ötletem. Vagy csináld vissza a betűket, ahogy eredetileg volt. Hátha. Nekem C:, D:, E: van, a C-ről leszedtem, D:-re beállítottam, működik.
ephébos
2005. május 30. 20:51
IDÉZET(majom @ 2005. May 22., Sun 7:26)
Arra gyanakszom, hogy SP2 alatt drive betű megváltoztatás hozzárendelés hülyíti meg.
Nálam is volt meghajtó-betűjelcsere (és persze sp2-m van), de nálammegoldódott. Egyszeűen kitöröltem csökkentett módban.
majom
2005. június 1. 7:06
Ez nem az a vonat.
Zazu
2005. június 10. 4:41
Ugy tudod "kitörölni" a C-ről, hogy az E meghajtóra beállítasz 800-1600-at, a Beállítás gombbal elfogadod. Ekkor a C-n is és az E-n is látsz beállítást. Ezek után azt mondod a C-n, hogy egyedi méret, és mind a két helyre 0-át írsz be. Mert törölni nem tudod. Amikor a két nulla után a beállít gombot megnyomod, eltűnik a C-ről. Ennyi.
majom
2005. június 11. 19:54
Most őszintén, hol volt itt téma a lapozófájl törlése???
Ehhh
shaynee-jay
2006. június 7. 14:17
Sziasztok!
Elnézést ha esetleg már van egy ilyen téma, én nem találtam meg, de ez valószínűleg az én hozzánemértésemből adódik.
A kérdésem az lenne, hogy a gép (laptop) néha olyat ír ki. Mostanában elég gyakran.
"a windows virtuális memóriája túl kicsi" vagy valami hasonlót.
Mitől lehet ez?
40GB a hard disk és még van rajta 7,5 GB hely.
Válaszotokat előre is köszi
warynski
2006. június 7. 18:57
Azt nem írod, hogy milyen operációs rendszer van a gépen. Ha XP, akkor a következőképpen tudod növelni a virtuális memória részére fenntartott hely méretét:
Sajátgép > Tulajdonságok > Speciális > Teljesítmény > Beállítások > Speciális > Vírtuális memória > Módosítás, itt kiválasztod a meghajtót (partíciót) amin a swap fájlok vannak, egyéni méret, itt megadod a min. és max. méretet és OK, majd újraindítás.
Azt nem írod, hogy mennyi a fizikai memória (RAM) mérete. A Windows alapesetben a fizikai memória másfélszeresét ajánlja alsó határnak és a háromszorosát felsőnek. Nekem 512 MB RAM mellett 1400 MB van megadva alsó és felső értéknek is. De ez izlés dolga. Ha a Windows panaszkodik, hogy kevés a virtuális memória, akkor növeld az alsó és a felső értéket is. Persze jobb lenne tudni, hogy mennyi fizikai memória van a gépben és mi van a virtuális memória kezelésnél megadva alsó és felső értéknek.
Ha úgy van beállítva a virtuális memória mérete, hogy a rendszer kezelje, és van még hely a HDD-én - ezt írod - akkor nem tudom miért reklamál a Windows.
shaynee-jay
2006. június 8. 13:29
Szia!
Köszönöm a választ!!

Amúgy amit tudok a gépről:
- 3,06 gigahertz
- 512 MB memória
- 40GB HDD és nincs particionálva
Többet nem tudok.

Ja és XP van a gépen
Spányik Balázs
2006. június 8. 19:32
Azt mondd még meg, hogy mit futtatsz akkor, amikor ez történik? Nálam is elő szokott fordulni, főleg akkor, ha már tele van a Tálca futó programokkal, például Firefox több példányban, sok sok füllel, Paint Shop Pro valami megnyitott szerkesztett képpel stb. Szóval, ilyenkor betellik neki, és sír, de csak ki szoktam lépkedni pár felesleges nyitva levő ablakból, és megoldódik.
kruszti
2007. március 17. 18:15
Sziasztok!
Következő lenne a problémám: Két nappal ezelőtt meghalt a gépem, úgy hogy teljesen újra kellett rakni az egészet. Ezzel még nem is lett volna probléma, de az első indításnál már rögtön reklamált, hogy a lapozó file mérete túl kicsi növeljem meg. Meg is próbáltam, de akár a határokat állítottam vagy hogy az XP kezelje automatán, vagy másik partícióra állítottam semmire nem reagált mindig 0 MB -ot mutatott. Ekkor azt hittem, hogy rossz volt a telepítés hát hoztam egy másik cd és megpróbáltam arról feltelepíteni, de sajna ugyanez az eredmény lett.
Van valakinek ötlete, hogy miért nem engedi változtatni? Mert így iszonyatosan lassú meg egy csomószor megfagy, kilép az explorer.
Anti
2007. június 3. 11:33
Szervusz!
Remélem már oka-fogyottá vált a válaszom, (tehát megoldódott a probléma), de a biztonság kedvéért, (no meg nehogy gyakori legyen a fórumban, hogy egy-egy üzenetre nincs válasz). Tehát: amikor a virtuális beállítások párbeszédablakban vagy, ott fel vannak tüntetve a particiók (C, D, ahány van). Mindegyikhez külön lehet konfigurálni a lapozófálj méretét. Az XP egyébként érdekes módon szereti, ha a C rendszertöltő partición van a virtuális memória és ő kezeli. A paraméterek megadása után azokat megerősíteni, illetve a beállítás gombra kattintva kell jóváhagyni. Ezután az operációs rendszer jelzi, hogy az új beállítások érvényesítéséhez újra kell indítani. Lehet, hogy ezeket a lépéseket kihagytad?
Adj visszajelzést, ha kérhetem. Szia: Anti 2007. 06.02.
Soma01
2007. december 29. 9:09
Én azt szeretném kérdezni, hogy mekkorára állítsam a virtuális memória méretét? Nem hiszem, hogy a win, normális, mivel 3Gb fizikai memóriám van és a win meg 4,6 gigára akarja állítani a virtuálist. Mikor 2 Gb ramom bolt, akkor meg 3-ra akarta a virtuálist. "Jelenleg lefoglalt: 3Gb" Nooormális? Úgysem tud annyit kezelni, max. 4 gigát, a video memcsivel együtt. 32 bites XP-m van, nem 64 bites.
Spányik Balázs
2007. december 29. 10:05
A virtuális memóriát, azaz a lapozófájlt (pagefile.sys), a merevelemezen tárolja, úgyhogy az akármekkora tud lenni, nincs kezelés szempontjából így korlátozva. A Windows mindig úgy szeretné beállítani, hogy minimumnak a fizikai memória másfél, maximumnak a háromszorosát állítja be. Okos emberek rámutattak, hogy ennek nincs túl sok értelme, hiszen a virtuális memóriát eredetileg arra a célra hozták létre, hogy megnöveljék a Windows számára a korlátozott mennyiségű fizikai memóriát. Azonban ma már nincs korlátozott mennyiségű fizikai memória. (Illetve a fene tudja, vannak programok, amiknek a jó ég memóriája sem elég...

)
3 gigánál valószínűleg akár ki is kapcsolhatnád, a Windows remekül futna, azonban a slampos programozók ma már egy csomó programot úgy írnak meg, hogy az kitartóan ragaszkodik hozzá, és óbégat, ha nem talál, vagy nem megfelelő méretben talál ilyet. Én a helyedben -- hasamra csapok -- valószínűleg beállítanám a minimumot, mondjuk, 1 gigára, a maxot meg 3-ra.
kori
2007. december 29. 12:56
Valahol olvastam a neten, hogy elég a minimumot és a maximumot is azonos értékre állítani. Talán a töredezettség miatt. Nálam 1Gb-1Gb-ra van téve, de, ha sok memória van a gépben ennél kevesebb is elég a vírtuális memóriának.
Soma01
2007. december 29. 13:04
Köszi!
Valahol ezt olvastam:
"256mb-->1536mb
384mb --> 1200mb
512mb-->1024mb
640mb --> 850mb
768mb-->768mb
1024mb-->384mb
1024mb feletti ram esetén az összes memória negyedét kezdeti méretnek, és maximálisnak pedig 2 GB-ot állíts be."
Ez elég régi írásnak tűnik.
De szerintem ez jó lesz 3 gigánál. Ezek szerint a minimumot rakom 800 megára, a maxot meg 2 gigára.
Vagy fixre rakom 2 gigára. Az szerintem elég. De 3-nál több szerintem nem kell.
De azt azért nem értem, hogy miért rakja az XP minimum akkorára, mint a fizikai mem nagysága? 2 gigánál 2, 3-nál 3 a minimum...
kori
2007. december 29. 13:15
Neked szerintem elég az 512- 1024 beállítás is, mivel ahogy Balázs is mondta, vannak programok amik sikítoznak, ha nem látnak virtuális memóriát.
Spányik Balázs
2007. december 29. 13:24
Mert amikor az XP-t írták, a szerverekben volt ennyi memória, az asztali gépekben pedig 128 meg 256 mega. (Hmm, mondjuk ez a magyarázat ott bukik teljesen, hogy akkor a Vista miért ugyanígy állítja be?

)
kori
2007. december 29. 13:58
Nekik (Microsoft) valószínű kényelmesebb volt átvenni a régi "bevált"dolgot, mivel a mai többszáz gigás HDD-k korában van helye a nagy virtuális memóriának is.
szg
2007. december 29. 14:21
IDÉZET(Soma01 @ 2007. december 29. 13:04)

De azt azért nem értem, hogy miért rakja az XP minimum akkorára, mint a fizikai mem nagysága? 2 gigánál 2, 3-nál 3 a minimum...

Mert ilyen az alapértelmezett memóriakezelése. Még akkor is használja a virtuális memóriát, amikor bőven van RAM. Ez furcsának tűnhet, de a valóságban ez a "feature" a teljesítménynövelést szolgálja. A Windows mindig megpróbál felkészülni arra az eshetőségre, ha a felhasználó megnyit egy nagyon-nagyon memóriaigényes programot, ezért állandóan áthelyez bizonyos információkat a lapozófájlba. Ezért szerintem, ha van hely a merevlemezen, akkor nyugodtan állítsd be 1-3 GB-ra, ahogy Balázs is javasolta. Manapság ez már valóban nem probléma, hisz már lassan a terabájtos merevlemezek korában élünk, ezért nincs semmi értelme sajnálni azt a pár gigabájtnyi lemezterület a lapozófájl számára.
Fujitsu
2007. december 29. 15:29
Szerintem sem. Arról nem is beszélve, hogy nálam egy-egy nagyobb program bizony lefoglal 1,5 gigabájtnyi területet a lapozófájlból, a RAM-memóriám mérete viszont csak 1 gigabájt.
Soma01
2007. december 29. 15:37
Nem a sajnálat miatt, hanem azért, hogy a miatt ne lassuljon a gép, mert az XP átpakolt "nagy" virtuális memóriába!
Beállítok fixre pl. 1 gigát, aztán meglátjuk mit szól hozzá.
Amúgy valahol azt olvastam, hogy az 32 bites XP csak 4 giga memóriát tud kezelni. De a virtuális memória is benne van ebben, vagy az még pluszban. És a max 4 giga csak a fix, fizikai memóriákra értendő (VGA RAM+alplapi RAM)?
http://logout.hu/iras/a_windows_xp_32_bit_...iakezelese.html
szg
2007. december 29. 15:51
Amíg van elegendő RAM, addig nem fog belassulni amiatt, mert a rendszer valamit átrak a lapozófájlba. Egyébként
ITT olvashatsz a lapozófájl-, illetve az egyéb XP "mítoszokról".
Soma01
2007. december 29. 15:54
Köszi!
Amúgy van itt a fórumon ezzel foglalkozó téma? Mármint a 4 gigás memória korláttal, 32 bites oprendszerek alatt. Van amúgy rá megoldás? Vagy 64 bites rendszert kell telepíteni, más nincs?
szg
2007. december 29. 19:43
A fenti link tartalmaz a 4GB-os korlátra vonatkozó információt is. 4GB-nál több memória esetében, már kell a 64-bites rendszer. Bár szvsz manapság még nagyon sok mindenhez elég a 2-3GB is.
Fujitsu
2007. december 29. 20:12
4 GB RAM-ot már nem ismer fel normálisan egy 32 bites rendszer. Szerintem XP-s gépbe maximum 2-3 gigabájt RAM-ot érdemes tenni, az ma még szinte mindenhez elegendő.
SkyBird
2008. január 2. 14:48
IDÉZET(Soma01 @ 2007. december 29. 15:37)

Amúgy valahol azt olvastam, hogy az 32 bites XP csak 4 giga memóriát tud kezelni. De a virtuális memória is benne van ebben, vagy az még pluszban. És a max 4 giga csak a fix, fizikai memóriákra értendő (VGA RAM+alplapi RAM)?
A "virtuális memória" vagy nevezzük Windowsnál lapozófájlnak, nincs ebben benne, ahogyan már Balázs is utalt rá. Ez a lapozófájl amúgy sem a memória "meghosszabbítása" abban az értelemben, hogy hozzáadódna a RAM-hoz. Nem adódik a RAM-hoz, az marad merevlemez terület, és csak azokat a memórialapokat pakolja ebbe a lapozófájlba, swap területre az op. rendszer, amik egy processz futása közben megváltoztak. Ennek az az értelme, hogy ha már nem fér az adat a RAM-ba, és helyette újat kell belapozni, a megváltozott adatokat ne kelljen újra kiszámolni később, ha netán majd esetleg mégis kellenének. Akkor már egyszerűbb és gyorsabb újra betölteni a lapozófájból, mint újra végigjátszani a kiszámolást. A nem változott adatok meg úgyis a vinyón csücsülnek egy fájlban.
Más kérdés, amit szintén érintettek, hogy ma már egyes memóriazabáló alkalmazások használatán kívül szinte nincs olyan helyzet, hogy ne férnének el a fizikai RAM-ban az adatok. Mégis használja az op. rendszer a lapozófájt, mert így vagyon az megírva.

Szerintem hagyni kell neki. Esetleg be lehet állítani fix méretűre 1-1,5 Gb körüli értéknél. (min = max)
Csaba_#
2009. február 13. 16:08
Üdv mindenkinek !
Van egy pár Virtuális memóriával kapcsolatos kérdésem.
Windows újratelepítés előtt álok. Jelenleg 4 GB memória van a gépembe.
1. Ennyi memóriánál van-e értelme bekapcsolva hagyni?
2. Ha van, akkor áthelyezhető-e egy másik fizikai meghajtó partíciójára?
Ez a kérdés vonatkozik XP-re és Vistára is. (Bocsi az OFF-ért, a Vista miatt nem akartam új topic-ot nyitni

)
A válaszokat előre is köszönöm.
KGigi
2009. február 13. 17:19
1) A lényeg, az, hogyha a memória megtelik és nincs virtuális memória, akkor könnyen lehet, hogy lefagy a gép. 4 GB-ot elég nehéz megtölteni. (Nekem sikerült.

) XP alatt én kikapcsolnám, mert baromi sok helyet fog lefoglalni. Vista alatt hagynám (hagyom), mert egyrészt normálisan szabályozza a méretét, másrészt sokkal több memóriát zabál, mint az XP.
2) Másik partícióra egészen biztosan, szerintem másik lemezre is.
Doc
2009. február 14. 17:26
Azért vegyük figyelembe, hogy akinek 4gb memória van a gépében, annak biztos akad 8gb feles helye a merevlemezen

.
Másik partícióra, és meghajtóra is helyezhető, és tanácsos is (nem véletlenül használ a linux is swap partíciót).
vodás
2009. március 15. 20:02
Van nálam egy laptop, állandóan azt írja ki, hogy Virtuális memória kicsi. Levettünk róla sok mindent, ami terhelhette, ennek ellenére lassú pl. a böngésző betöltése és a lapozófájl 496 MB. (CPU rendben). Mi lehet a baja? Hol tudnám beállítani? Windows Vista az operációs rendszer.
Csaba_#
2009. március 15. 20:18
Ha kicsi adj meg nagyobbat

: Vezérlőpult

Rendszer

Speciális rendszerbállítások

Speciális (fül)

Teljesítmény

beállítások gomb

Speciális (fül)

Virtuális memória

módosítás..
Ezt jól eldugták..
vodás
2009. március 22. 22:57
Szolgi gépen (XP SP3) ugyanez van, bőven van hely, ennek ellenére a lapozófájl felmegy 493-ra (most is) és többször jelezte, hogy kevés, sőt elfogyott a Virtuális memória. Amit Vistához leírtál, érvényes az XP-re is? Akkor beállítom.
KGigi
2009. március 23. 15:50
Érvényes. Csak azt nem tudom, mi a fenét keres az eredeti hozzászólás az XP-nél.
vodás
2009. március 23. 20:18
Bocs, a Vistához kellett volna feltennem, de a barátom laptopján Vista, a szolgi gépen XP van, mindkettő ugyanazt produkálta.
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk,
kattints ide.