Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: Műholdas adatátvitel
PC WORLD Segélyvonal > HARDVER > Hálózatépítés
Doc
Hali!

Lenne egy költői kérdésem:
Állítólag a legfejlettebb műholdnak is csak 3,2 gbit a maximális adatátviteli sebessége.
Miért?
Ez egy 5-öst érne az öcsémnek, szóval jó lenne a magyarázat smile.gif .
Próbáltam utánanézni, de korrekt magyarázatot nem találtam. Gondolom a rádióhullámmal csak ekkora sávszélesség érhető el, de kicsit pontosabb leírásra lenne szükségem.

kösz mindenkinek! smile.gif
arpsoft
Ez nem igaz! Augusztusban állították pályára azt a műholdat, ami feltöltésre 20 Gbit/s és letöltésre 25 Gbit/s-ot tud. blink.gif
http://www.satellite-evolution.com/SEA-sept-pdf/ipstar.pdf

Egyébként nagy valószínűséggel a válaszidővel magyarázható a sebességkorlátozás.
Doc
Hmmmm. Nagyon király. De sajna a miértekre még mindig nem kaptam választ. Összehasonlítva a másik infóval, valószínűleg a transponderek számával függ össze a sávszélesség. Tudnál erről mondani valamit? Pl. azt, hogy mi az a transponder smile.gif ?
Mert ezek szerint nem a rádihullám a korlátozó tényező, hanem a műhold felszereltsége.
arpsoft
A transponder az az egysége a műholdnak, ami egy azaz egy darab modulált jel átviteléért felel. Ezt már nem lehet tovább osztani, viszont többet össze lehet vonni egy nyalábba. Ilyenkor úgy néz ki, mintha az átvitel előtt a jelet szétszednéd, párhuzamosan továbbítanád a műholdra, a túoldalon meg megint összeraknák. A transzpondert úgy kell felfogni, mint a telefonvonalat a lakásodban. Minél több transzponder van a műholdon, annál nagyobb elméleti sávszélességet tud kiszolgálni, persze exponenciálisan emelkedő árakkal.
Doc
kösz szépen a segítséget, meglett öcsémnek az 5-ös cool.gif .
A tanár valami olyat magyrázott, hogy a a frekvencia miatt korlátozódik az adatátvitel, mert zavarja a telefon. Ezek szerint nincs teljesen képbe smile.gif
arpsoft
Örülök!
A tanárt meg nem értem. Valószínű arra gondolt, hogy a jeleket multiplexelve viszik át, azaz időosztásban, hogy a sávszélesség jobban ki legyen használva. Szerinte az ip csomagokra ennyi jut a műhold teljes sávszélességéből. Ez egy műholdra igaz lehet, de nem általánosítható.
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.