Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: Aviatika
PC WORLD Segélyvonal > KÖZÖSSÉG > Általános
Oldalak: 1, 2, 3
SzoZo
1. Azért kellett a Gripen, hogy éreztesse Magyarország, hogy -kis létére- független állam, ne avatkozzon bele. Kevesebbet tudnak az Amcsik a magyar gépek tudásáról, ez majd jól jöhet.
2. Azért kell a légi utántöltés, mert előbb utóbb be akarják vetni keleten, mondjuk Iránban! Inkább veszélyeztetik a mi gépeinket, s majd ők jönnek "takarítani".

Nekem még mindig a MIG tetszik. Karcsú, magas pilótafülkével. Orosz, de nagyon jó, biztonságos, megbízható. Lásd, Topi is túlélte. Én nem dobnám ki, jó lesz az még valamire!

ani_wink.gif
cereal180
Szépségre szerintem Mig-29-es gyönyörű gép. A másik kedvencem az F-14-es wub.gif
Topinak úgy vélem, marha nagy mákja volt, hogy nem robbant be a törzstartály még a levegőben, mert akkor kiskanállal (se) szedték volna össze.
Chabi
IDÉZET(SzoZo @ 2006. April 07., Fri 20:25) *
Nekem még mindig a MIG tetszik. Karcsú, magas pilótafülkével.

Nekem ezért tetszik az összes SU-27 variáns cool.gif De a legdurvább most a SU-37 smile.gif

IPB kép

Tolóerő-vektor kormányzással szinte verhetelen twisted.gif

IPB kép

Pozsonyban minden évben van SU-27 a repülőnapon, egyszer ki kellene látogatni oda. Ide úgysem hozzák el az Ukránok a gépet weep.gif annoyed.gif
cereal180
Ezt a rendszert most tesztelik a Mig-29-en is. Az még vadállatabb lesz, mert jóval könnyebb és nemsokkal gyengébbek rajta a hajtóművek.
Chabi
IDÉZET(cereal180 @ 2006. April 08., Sat 11:15) *

nemsokkal gyengébbek rajta a hajtóművek.

Csupán 61%-kal gyengébbek a MIG-29 hajtóművei blush.gif

MIG-29: 2 x 85KN
Su-27: 2 x 137KN

Sokkal jobb a Su-27 tolóerő/tömeg aránya.

Topi repülőbalesete (katt a képre):
IPB kép

Amikor ott voltam én is kecskeméten (1998-1999) akkor is volt két rep.esemény. Az elsőnél az egyik MIG-29 valami nagytestű madárral találkozott (gólya vagy hasonló) és az egyik hajtőmű beszívta repülés közben. A madár igencsak megrongálta a turbina lapátokat, mert füstölt rendesen az a hajtómű amikor leszállt a gép. Ilyenkor jó a 2 hajtómű smile.gif A pilóta az hibásat simán lekapcsolta és leszállt 1 hajtóművel. A másik rep.esemény pedig az volt amikor egy MIG-29 leszállt nem nyílt ki a fékezőernyője és szerencsére kerék fékkel meg tudott állni a kifutópályán. Azthiszem 2.5Km hosszú a Kecskeméti beton. Amikor begurult a gép az indító zónába a repülőtér tűzoltói habbal locsolták a kerekeket mert szinte izzottak. Szép város Kecskemét és egy túrista biztos örül ha lát alacsonyan egy vadászgépet, de nem laknék ott smile.gif Hamar meg lehet unni, hogy amikor felszáll egy gép utánégetővel akkor még a föld is megremeg w00t1.gif
cereal180
A mostaninál ez a helyzet. De az új változatban új (jóval erőseb) hajtómű is lesz. A régi eléggé elavult konstrukció, nem éri meg ahhoz kifejleszteni a tólóerő-vektoros kormányzást.
Chabi
A legmodernebb Su-37-nek 2x 142KN a tolóereje, ez a tolóerővektoros, az alap Su-27-nek 2x 137KN. A MIG-29VFT-nek (ez a tolóerővektoros) pedig 2x98KN. Így már csak 45%-kal gyengébb a MIG-29 hajtóműteljesítménye. Ugyanezek a 2x 142KN teljesítményű hajtóművek vannak a szintén vektor-kormányos de nehezebb Su-30MKI IPB kép
vadászbombázóban is. A Su-27, 33, 35, 37 elsődleges feladata a légifölény biztosítása. Bombázásra és taktika feladatokra csak korlátozottan alkalmas.
Gereby
Fölöttünk elég sokszor repkednek... A kecskeméti repülő napokkor pedig aztán nagyon sok mindent lehet látni Szentesen... Itt gyakorlatoznak különböző produkciót előadó gépek... Meg a nyitó kép is sokszor ide jön ki, és itt köröznek...
cereal180
IDÉZET(Chabi @ 2006. April 08., Sat 12:18) *

Amikor ott voltam én is kecskeméten (1998-1999) akkor is volt két rep.esemény. Az elsőnél az egyik MIG-29 valami nagytestű madárral találkozott (gólya vagy hasonló) és az egyik hajtőmű beszívta repülés közben. A madár igencsak megrongálta a turbina lapátokat, mert füstölt rendesen az a hajtómű amikor leszállt a gép. Ilyenkor jó a 2 hajtómű smile.gif A pilóta az hibásat simán lekapcsolta és leszállt 1 hajtóművel. A másik rep.esemény pedig az volt amikor egy MIG-29 leszállt nem nyílt ki a fékezőernyője és szerencsére kerék fékkel meg tudott állni a kifutópályán. Azthiszem 2.5Km hosszú a Kecskeméti beton. Amikor begurult a gép az indító zónába a repülőtér tűzoltói habbal locsolták a kerekeket mert szinte izzottak. Szép város Kecskemét és egy túrista biztos örül ha lát alacsonyan egy vadászgépet, de nem laknék ott smile.gif Hamar meg lehet unni, hogy amikor felszáll egy gép utánégetővel akkor még a föld is megremeg w00t1.gif

Jók ezek a storyk.

Egyszer egy amerikai pilóta F-16-ossal megnyírt egy fát, mert mélyrepülés közben kezdett el matatni az ülés magasságállító karjával és nem vette észre, hogy "jön a fa". A hajtómű bekajálta szinte az egész lombkoronát ágastól, madárfészkestül, mindenestül, de valahogy kibírta és a pilóta le tudta tenni a gépet. Persze volt utána fejmosás rendesen.
Chabi
IDÉZET(cereal180 @ 2006. April 08., Sat 15:51) *

A hajtómű bekajálta szinte az egész lombkoronát ágastól, madárfészkestül, mindenestül, de valahogy kibírta és a pilóta le tudta tenni a gépet.

roll.gif

Vicclap.hu-n olvastad ? Mert az lehetlen hogy sérült hajtóművel (főleg hogy ennyi minden ment bele) továbbmenjen az F-16 annoyed.gif
cereal180
Még a Top Gun-ban volt anno, azt hiszem a P&W F-100-as (ilyen van az F-16-ban) hajtómű bemutatásánál.
janowolf
Sziasztok!

Lehet, hogy már volt. Az F-16 honlapja Bocs, de angolul van.

JanowolF
Chabi
A szigorúan titkos Aurora-project honlapjának a címét nem tudod véletlenül ? smile.gif Engem az érdekelne twisted.gif
ProFiler
Ha már titkos... vess egy pillantást a Kennedy ürközpontra... cool.gif

Ciao.
Chabi
Beírtam a google-ba, hogy "Aurora-project" biggrin.gif >> Találatok << cool.gif
Chabi
Most volt a TV2-n a tényekben, hogy Őcsényben a repülőnapon egy modell repülő bezuhant a tömegbe az operatőrtől 2 méterre. Többen megsérültek és ketten meghaltak. sad.gif

ui.: találtam is egy cikket róla >> Modellrepülő okozott halálos balesetet << sad.gif
ProFiler
Az RTL-en meg volt egy hír, hogy a tengerről egy helikopter fel akart szállni, de amint megemelkedett, újra visszasüllyedt a víz felszínére, majd a pilóta erőlködni próbált, megdöntötte előre a gépet, a propeller pedig beleért a vízbe - az pedig cafatokra törte a gépet. Mind a 11 utas sérülések nélkül megúszta a balesetet.

De az volt nagy, hogy Los Angelesben lezuhant egy híradós helikopter, mert hozzáért egy magasabb ház tetejének a propellerje. Szabályosan füldhöz vágta a gépet. Rá pár pillanattal meg kimászott a pilóta - szintén sértetlenül. blink.gif

Ciao.
Chabi
Hasonló model repülő bajnokságot már láttam többször is. Igaz nem ilyen nemzetközi szintűt, hanem csak megyeit. smile.gif A Tatai öreg-tavon rendezik meg minden évben a modell hidroplánok versenyét. cool.gif Ott is volt már 1-2 baleset, de csak a gépek törtek össze mert belezuhantak a vízbe. blink.gif
Chabi
Rég voltam itt, de most esedékes.

Augusztus 11. és 12. között rendezik meg a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatót Kecskeméten (szombat-vasárnap)

Résztvevők:

Amerikai Egyesült Államok
Ausztria
Belgium
Csehország (L-159A, Mi-24, L-410, Jak-11, L-29 Delfin)
Finnország
Franciaország (Patrouille de France - Alphajet)
Görögország (A-7E Corsair II)
Hollandia (F-16 Teamworks)
Horvátország (PC-9 kötelék, Mi-171)
Kína (Szu-30, Szu-27, J-10)
Lengyelország (Szu-22)
Magyarország (MiG-29, JAS-39C Gripen, L-39ZO Albatros, Mi-24, An-26, Jak-52)
Nagy Britannia
Németország (Tornado, F-4F Phantom II, Bo-105)
Olaszország (Frecce Tricolori - MB-339 PAN)
Oroszország (Ruszkije Vityazi - Szu-27)
Románia
Spanyolország (Patrulla Aquila - CASA C-101)
Svájc (Patrouille Suisse - F-5)
Svédország (Team 60/Sk-60, JAS-39 Gripen, AJSH-37 Viggen)
Szlovákia (L-39 Albatros, Mi-17, MiG-29)
Szlovénia
Szerbia (Galeb, Super Galeb)
Törökország (Türkish Stars - F-5A)

A lista utolsó frissítésének dátuma: 2007.01.29 08:00. Tehát augusztusig még sokminden változhat (bővülhet), de már így is jobb a kínálat mint ami 2005-ben volt.

Végre lesz Su-27 ! w00t1.gif
Timer
Éljen!!! ani_wink.gif

Tényleg rengeteg olyan tíous van a listán, amit eddig nem nagyon láthattunk élőben! Én az A -7 Corsair II-re vagyok leginkább kíváncsi!
Gereby
Remélem most ki tudunk majd menni... Pár éve már nem tudtunk. sad.gif Nekem ott a végén az a Török csillagok se festenek rosszul. Már láttam őket. smile.gif
Timer
Hát, nekem ők annyira nem jöttek be: legutóbb, amikor láttam őket, nagyon úgy tűnt, hogy csak gyors áthúzásokkal operálnak. Lesz viszont Freece Tricolori, akik nagyon jók voltak emlékeim szerint! ani_wink.gif
Chabi
Amire én még számítok a résztvevők közül:

Amerikai Egyesült Államok - talán megint hoznak F-15C/E vadászbombázókat mint 2005-ben,

Ausztria - Eurofighter 2000 gépeket vásárolnak,

Finnország - F/A-18 Hornet gépekkel repülnek,

Franciaország - 2006 októberben itt voltak Kecskeméten a Rafale-vel,

Nagy Britannia - Harrier és esetleg Tornado,

Spanyolország - kötelék mellett teli vannak szintén F/A-18 Hornet gépekkel,

Svájc - F/A-18

Szóval nagy esélye van a Hornetnek megint a bemutatkozásra, ha jól emlékszem legutoljára 97-ben vagy 99-ben volt Kecskeméten egy-két amerikai gép.
Gereby
@Timer: Én régen láttam őket. Akkor fergeteges show-t csináltak... DE! A Freece Tricolori sem feledtette el magát... smile.gif
ProFiler
Csak az a kár, hogy Kecskeméten lesz. sad.gif Igaz, hogy az ország közepe, de az egyeseknek még elég messze lehet. Pedig mennék.

Ciao.
Gereby
Autópályán nincs az olyan messze... Mondjuk mióta fenn vannak a kamerák... twisted.gif
ProFiler
OFF: A kameráknál lassítok és már ki is van cselezve. roll.gif

Ciao.
Gereby
Észre is veszed őket? smile.gif
ProFiler
Persze, mert mindenhol előtte ki van téve, hogy Radar Controll. ani_wink.gif Meg a navigációmba is be van adva a koordinátája és jelez, ha közeledek feléjük. smile.gif

Ciao.
Greene
Olcsóbban megúsznád, ha a sebességkorlátozást betartanád. ani_wink.gif
Egyszer kiszámoltam, hogy ha 130-cal megyek és ha 160-nal megyek kb. 5 perc a különbség. El se akartam hinni.
ProFiler
Ki beszél 160-ról? biggrin.gif Ha sietek, akkor 200 körül gurulok. ani_wink.gif
Egyébként minden perc számít. Az idő pénz.

Ciao.
Greene
Az élet számít, azt pénzzel nem veheted meg. ani_wink.gif

Egyik barátom elé kihajtott egy idióta nő egy alsóbbrendű útról valami régi Peugeot-val. Úgy telibe kapta, hogy a nőnek ugrott a lépe, a teste meg az anyósülésre, ahol kifejelte az oldalablakot. A barátom nagymamája is kórházba került, ő az anyósülésen ült. Nem mentek a megengedettnél gyorsabban, sima főút volt.
ProFiler
Lassan életveszélyes menni. Komolyan, én félek lassan menni. Nagyon veszélyes, akkor nagyobb veszélynek vagyok kitéve, mert más előbb hibázik. blush.gif

Ciao.
Greene
Hopp, elnézést, itt nagyon offok voltunk. blush.gif Megasorry. blush.gif

ON:
A Black Hawk és az Apache helikopter között mi a különbség? Mindkettőt láttam már katonai bevetésen, de melyiket mire használják?
Chabi
Blackhawk csapatszállító és támogató helikopter, az Apache pedig támadó. 1997-ben volt Kecskeméten mindkettő és még volt egy Ch-47 Chinook is kiállítva. 2005-ben Szentkirályszabadján repült egy Holland Apache, pedig az csak egy helyi szervezésű nyílt nap volt a helikopterbázison.

http://www.jetfly.hu/rovatok/repules/katon...ok/kmet_070201/
Chabi
Nemzetközi Repülőnap - 2007 résztvevői

Oroszország - Ruszkije Vityazi/Szu-27 (visszaigazolt, tehát jönnek)

Utolsó frissítés dátuma: 2007.02.13 17:00.

IPB kép
bazsi
Sziasztok!

Nem kell még 100%-ra venni ezt a listát. Ez a meghívottakat tartalmazza. Amelyik előtt ott a zöld pötty, az a tuti.
A kötelékek közül eddig csak a Patrouille Suisse naptárát jelentették be, ők jönnek.
http://www.patrouillesuisse.ch/fanclub/abt...m2007/index.php

Az oroszokról még nem tudni, hogy eljönnek-e.

Itt egyébként sok repnapos infót találhattok: http://airshow.extra.hu/
zsoltchelsea
Sok jó program lesz. Örülök, hogy jön a szlovákok Mig-je és talán láthatom a magyar Gripeneket is. Talán bemutatják az újonnan jöttet is. Az viszont számomra furcsa, hogy Jak is lesz. Pedig azok már elég öreg konstrukciók (igaz, hogy 94-ben kaptunk párat). Bár lehet, hogy nincsenek hadrendben.
bazsi
A Yak-52-t használják most is. A leendő vadászpilóták azon tanulnak repülni először. Jelenleg Szolnokon "laknak", de hamarosan őket is átteszik Kecskemétre.
zsoltchelsea
Akkor jól gondoltam. Nem akarok fitymáló lenni, de egy csillagmotoros gép már kiképzésre sem nagyon alkalmas. Az NFTC programban is csak az első fázisban repülték.
bazsi
IDÉZET(bazsi @ 2007. február 18. 15:03) *

A kötelékek közül eddig csak a Patrouille Suisse naptárát jelentették be, ők jönnek.
http://www.patrouillesuisse.ch/fanclub/abt...m2007/index.php

Ma a törökök is visszaigazoltak. smile.gif
Link Link
Chabi
Felkerült a listára Ukrajna, ami eddig nem volt. blink.gif Mi van az Ukránoknak ? arrow.gif Szu-27 cool.gif
bazsi
Repülőnapos (repülős) képek itt: Link
zsoltchelsea
Sztori: Nemrégiben egy 727-es postagép a jó látási viszonyok és repülési hatások ellenére lezuhant Amerikában.
Na ez már tényleg gáz, mert zöldfülűre biztos nem bíznak ilyet...
bazsi
Ez nem az volt, amikor a pilóta színtévesztő volt? Valami ilyesmire hallottam én is. És éjszaka történt a baleset.

Amúgy lesz AWACS a kecskeméti repnapon!
zsoltchelsea
Nem tudom, mikor történt, olvastam a JETFlyon. Viszont én színtévesztőnek nem adnék repjogsit.
bazsi
Jegyek már kaphatóak a kecsói repnapra elővételben a lottózókban és mindenhol ahol lottózni lehet.

Árak:

Augusztus 10-ig felnőtt 3500Ft, gyermek 1500Ft
Augusztus 11-től felnőtt 4000Ft, gyermek 2000Ft

Link
Gereby
Ki lesz ott? smile.gif
gergely86
Én megyek! A legutóbbi 3-on is ott voltam, ezt sem hagyom ki. De most több elemet és digitális gépet viszek, mert 2 éve csúnyán lemerültem már hamar. biggrin.gif
Gereby
Enyémek szerencsére jól szokták bírni, szóval ilyen gondom nem hiszem, hogy lesz. Mi még nem tudjuk, hogy megyünk-e. Időjárás függő. Előbb meg nővérem ébresztgetett, hogy itt mennek kötelékben a gépek. Hallottam is, hogy nem a megszokott gépek mennek, de nem tértem addig magamhoz, és elmentek.
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.