Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: Aviatika
PC WORLD Segélyvonal > KÖZÖSSÉG > Általános
Oldalak: 1, 2, 3
Gereby
Tud valaki pontos programot, hogy mi mikor kezdődik? Mert nem lehet semmit se tudni. annoyed.gif
SzoZo
Itt megtekintheted a részletes programot: http://www.repulonap.hu/airshow/ ;

A rendezvény 8 órakor kezdődik.
Gereby
Köszi! Reggel még nem volt kint.

Mi nyilván holnap megyünk. Ki lesz kint?
Gereby
Nagyon jó volt... biggrin.gif
gergely86
Szerintem is jó volt, igaz a 4 Harrier közül legalább az egyiket felküldhették volna.
Viszont gyorsulási versenynek mi értelme volt? Nem is egyszerre indultak, nem is egy vonalból. annoyed.gif A kommentátorok se álltak a helyzet magaslatán, fogalmuk se volt hogy mikor indulnak majd, emlékszem valami ilyesmit mondtak az első gyorsulás előtt:
IDÉZET
Vagy történik valami pár másodpercen belül, vagy percekig nem fog semmi...
biggrin.gif
Gereby
Jahh. Nagynehezen odaférkőztem a korláthoz, azon állva vártam. Hát látszódott, hogy azt nem a repnapok szervezője szervezte. De attól még élmény volt nekem. Az lett volna jó, ha a guruló pályán versenyeztek volna a nézőktől nem messze. A Harriert nagyon hiányoltam én is. Az Augusta benne volt a programba, de lemondta. Meg a kiállításon semelyik gép mellé nem volt kiírva, hogy melyik melyik. A katonák viszont nagyon rendesek voltak, mindent magyaráztak, hogy hogyan működik stb... Nézem az élő közvetítést. Szakad az eső, a programok állnak. Áram is elment. biggrin.gif Szóval még szerencse, hogy tegnap mentem.
gergely86
Nagy szerencse, mert én meg pont vasárnap akartam menni, de a haverom akkor nem ért rá, ezért mentünk szombaton.
Nekem se a Firefox plugin, se az IE ActiveX nem működik. Ha rákattintok a Nézd a TV-t feliratra, akkor mindkét program kilép egy kis töltés után, ezért én Winamp alatt nézem.
Timer
Mi tegnap néztük meg élőben a programot, és teljes mértékben elégedett vagyok!:)

Az Augusta is repült egyébként, csak már műsor után, úgy fél nyolc felé! Mi még maradtunk, mert a két mentőhelikopter is a saját "lábán" állt tovább, ami szintén elég látványos pontnak ígérkezett!

Számomra a program legdurvább pontja a Red Bull-os BO-105 volt! Helikopter hátrebukfencekkel, és orsókkal? KEGYETLEN!:) A francia kötelék pedig már csak hab volt a tortán, egyszerűen fantasztikusak voltak! Le a kalappal!!!!:)

Ami viszont negatívum, az a beígért Corsair II, no meg az AWACS hiánya!

Képek a statikus sorról a weboldalamon! smile.gif
Chabi
IDÉZET(Timer @ 2007. augusztus 12. 16:51) *

Ami viszont negatívum, az a beígért Corsair II, no meg az AWACS hiánya!

Én szombaton és vasárnap is ott voltam. A Corsair II-t én is hiányoltam, de viszont a NATO és a svéd AWACS is ott volt. Csak épp jól el dugták a reptér másik végében. A gripen hangártól indultak külön buszok oda.

Pár kép az AWACS gépekről:
http://img518.imageshack.us/img518/4154/p8110075ao9.jpg

http://picasaweb.google.com/Attila.Lantos/...531913908815218
http://picasaweb.google.com/Attila.Lantos/...532008398095762

(a képeken nem én vagyok)
Timer
Igazad van, azóta már én is rádöbbentem, hogy ott lehetett valahol, de az a nevetséges, hogy az utolsó hangárig átjártuk az egészet (pedig a kifutó másik végénél tanyáztunk), és így sem láttam sehol. Gondoltam, akkora monstrum, hogy kilátszik a radar dóm, bárhol is álljon. Hát nem mad.gif Vagy lehet, hogy csak én néztem nagyon felfelé??? laughing.gif
Chabi
Az idei repülőnapról megvan a véleményem. A szervezés egy nagy nulla volt. Az AWACS gépeket így hülyeség volt elhozni. Szerencsémre mint ex-repülésbiztosító egy-két ismerőstől akik még ott dolgoznak hamar megtudtam hogy hova tették őket. El tudták volna rendezni a statikus soron is bőven még a NATO gépet is, a svédről nem is beszélve mert az kicsi. Csak az acélrács a zóna felé megint fontosabb volt mint az észszerű helykihasználás. De azért annak örülök hogy a gurulónál a kis kordont tették ki a marha nagy rács helyett.
Viszont a sok helikopternak örültem, a Cobra pilótája nem volt szívbajos. Tátott szájjal figyeltem ahogy pörgette a rotort, nem is gondoltam rá hogy az emberek mellett simán fel fog szálni. Amikor elemelkedett egy kiló füvet simán benyeltem. A Chinook a kedvencem.

IPB kép
Timer
Igen, azon én is meglepődtem, hogy minimális biztosítás mellett a tömegből rebbent fel a kicsike biggrin.gif Az ecureuil-t, és az EC135-öt láttad repülni? Mi megvártuk a családdal, még elindulnak hazafelé, bár az egyik szanitéc iszonyatosan paraszt volt...míg a pilóták teljesen korrekten feleltek a bámészkodók kérdéseire, és beengedtek néhány embert a gépbe is, addig ez a szemüveges kis sznob vaslapáttal hajtotta el a gép méteres körzetéből a látogatókat. Szánalmas volt a fontoskodása.

A szervezés egyébként nekem sem tűnt olyan ütősnek, leginkább a nagy futam közben éreztem, hogy ad-hoc módon zajlanak az események. Szerencsére szombaton voltunk, vasárnap gondolom, még inkább szétcsúcsott a buli! laughing.gif
Chabi
Vasárnap a program nagy részét elmosta az eső. Pl. a holland F-16 pilótája már a kifutópályán volt amikor lemondta az eső miatt.
2 év múlva érdekesebb dolgok lesznek. A törökök nyugdíjazzák az F-5 gépeket és a kötelék is F-16 gépekből fog állni. 2008-ban az osztrákok megkapják az új Eurofighter Typhoon gépeket és várhatóan 2009-ben ide is elhozzák őket. A spanyol F/A-18 mellett várható a svájci gép is. cool.gif
bazsi
Kb. 1-ig volt rossz idő onnantól kezdve szépen sütött a nap, mindenki, így a holland F-16 is repült. Én nagyon meg voltam elégedve a szervezéssel, egyedül az AWACS volt negatívum.

A következő repülőnap amugy 2008. augusztus 16-17-én lesz.
Chabi
IDÉZET(bazsi @ 2007. szeptember 29. 14:35) *

A következő repülőnap amugy 2008. augusztus 16-17-én lesz.

Én is hallottam valamit, hogy a 70 éves évfordulóra terveznek egy újabb repülőnapot jövőre. Viszont erről sehol nem olvastam "hivatalosan". Vagy csak rossz helyen kerestem. blush.gif
Tudsz valami linket ?
gergely86
Én is csak ennyit találtam:

http://www.repulonap.hu/airshow/
bazsi
Miért csak? smile.gif szerintem az bőven elég, hogyha a hivatalos honlapon szerepel. smile.gif
gergely86
Ezt arra értettem, hogy a dátumon meg a helyszínen kívül semmi egyéb nincs még a honlapon a jövő évi repülőnappal kapcsolatban. Igaz, van még addig 10 hónap, de nekem ez akkor is még édeskevés.
bazsi
Talán azért mert még mást fixet nem lehet róla tudni. Más jövőévi repülőnapokról sincs még részletesebb infó egyébként, legkorábban december vége - január eleje fele lehet többet tudni, akkor kezdenek kijönni a csapatok 2008-as naptárai.
gergely86
A honvédelmi tárca a Magyar Honvédség megalakításának 160. a Magyar Légierő alapításának 70. évfordulója alkalmából a jövő évi augusztusi ünnepi rendezvénysorozatának központi programjaként 2008. augusztus 16-17-én Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató kerül megtartásra.

Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Havril András vezérezredes, vezérkari főnök az alábbi országokat hívta meg a rendezvényre:

http://www.repulonap.hu/airshow/
zsoltchelsea
A Raptorra és a Typhoonra kíváncsi vagyok. Azokat remélem közelről is meg lehet majd tekinteni. smile.gif
bazsi
Ezt gondolom feltételes módban akartad írni. smile.gif
zsoltchelsea
Miért?? A remélem szó után fölösleges... biggrin.gif
bazsi
Bocs, félreértettem. Hülye vagyok. surrender.gif
zsoltchelsea
Önkritika van, de azért ennyire nem rossz a helyzet. biggrin.gif
mizsi
Mit szóltok a New Yorki Airbus A320-as balesetéhez? Nem semmi idegei vannak a pilótának. blink.gif
- ProFiler -
Meglepődtem azért, hogy egy ilyen gép nem szakadt szét a vízre érkezve. Ügyes volt!

Ciao.
Gereby
Nem lehetett semmi... Én egy hasonló méretű géppel repültem (Boeing 737-800), de hogy annak is mennyire mozogtak a szárnyai... Nem egy stabilnak tűnő szerkezet. Szóval mázli, hogy nem szakadt szét az az Airbus.
Spányik Balázs
Kiszedték már a vízből? Egyáltalán ki tudják szedni, ha mindkét szárnya víz alá kerül?
mizsi
Úgy halottam, magyar idő szerint ma hajnalban kiemelték.
Becsoft
IDÉZET(Gereby @ 2009. január 17. 19:45) *
Nem lehetett semmi... Én egy hasonló méretű géppel repültem (Boeing 737-800), de hogy annak is mennyire mozogtak a szárnyai... Nem egy stabilnak tűnő szerkezet. Szóval mázli, hogy nem szakadt szét az az Airbus.

Stabilabb, mint gondolnád. ani_wink.gif
Valaminek el kell nyelnie az energiát, hogy ne rázódjon szét az egész.
ProFiler
IDÉZET
Stabilabb, mint gondolnád. ani_wink.gif

A stabil szó nem megfelelő erre. Mert pont az ellenkezője a lényeg, hajlékonynak kell lennie, különben idővel letörnének a szárnyai.

Érdemes megnézni a Légikatasztrófák című műsorsorozatot a National Geographic-on, nagyon tanulságos. Mind azt bizonyítja, hogy vízre nem képes egy repülő leszállni, egyszerűen széttörnek. Ezért volt nagy bravúr ez a landolás!

Ciao.
Becsoft
Pedig tervezésnél mindenképpen figyelembe veszik. Pl. a hajtóművek felfüggesztését is úgy tervezik, hogy egy adott szögű vízre érkezéskor leszakadjanak, így a gép nem törik ketté.
KGigi
Minden a sebességtől és a szögtől függ. Ha valamelyik nem stimmel, mindegy, hogy vízre vagy betonra érkezik a gép, darabokra törik.
ProFiler
@ Becsoft:
Addig rendben van, de ha a szárnyról beszélünk, nem feltétlenül a legideálisabb esetet kell alapul vennünk, mert elképzelhető (mint pl. jelen esetben a hajtóműleállás), hogy a gép nem vízszintesen éri el a vizet, hanem egyik szárnyával előbb megcsípi (majd ekkor elakad és belecsapódik a vízbe). Épp ezért volt észnél a pilóta, hogy leállította a másik hajtóművet is és egyenesen a tengerbe süllyedt a géppel. Sajnos nagyon sok gépnél ez nem jön be...

Ciao.
mizsi
Megint egy Airbus. sad.gif
devergo
A hírek ezzel kapcsolatban, 4-magyarról is tudósítanak, akik a gépen tartózkodtak. Azt viszont még nem lehet tudni, vajon mitől zuhant le a gép, már ha lezuhant egyáltalán. Jönnek a találgatások.
KGigi
Madj kiderül. Amúgy nem hiszem, hogy az Airbus hibája lenne. Egyszerű statisztika. Sok gép van, egyszer meg fog történni.

Link
Kisszabó
Remélem nem tűnik reklámnak de ismét lesz rep nap Kecskeméten.
Ráadásul a hírek szerint itt lesz az egyik kedvencem is: a SZU-27-es is biggrin.gif . Régóta szerettem volna meg nézni akár statikusan is, de ha repülne az lenne a csúcs! Itt egy folyamatosan frissülő lista a résztvevőkről.
die nadel
Hurrá! Sikerült a Red Bull Air Race-t is elk..nunk. annoyed.gif
Ha nem megy a "híres" Levegő Munkacsoportnak, akkor forduljunk az Ombudsmanhoz és a Légügyi Hatósághoz. Hála az égnek, ebben az országban sok olyan szervezet van ami minden jó dolgot tönkre tud tenni. És még segítik is egymást! angry.gif
Vajon most ki "sértődött" meg, mert nem kapott belőle pénzt?
mizsi
Az Air Race lefújták, mert nem biztonságos, de lefogadom, hogy aug. 20-án vadászgépek meg Boeing 737-esek fognak a Duna felett repkedni.
die nadel
Mindig tudtam, hogy "lassú" nép vagyunk. Az Air Race 2004-óta van Budapesten a Parlament előtt. Idáig tartott amíg rájöttek, hogy nem biztonságos? Na ne! facepalm.gif
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.