Chabi
2005. május 12. 20:13
A régi fórum témájának folytatása miatt.
Mivel nagyon közeleg a repülőnap ezért aktuális.
Az eddig visszajelzett adatok alapján ők már
tuti lesznek:
Amerikai Egyesült Államok - F-16 vadászgép: 2db statikus kiállítás
Lengyelország - Su-22 repülőgép: 1db statikus kiállítás
- SOKOL helikopter: 1db statikus kiállítás és 1 repülés
Olaszország - FRECCE TRICOLORI kötelék MB-339: 10 gép kötelék repülés
Románia - MiG-21 Lancer vadászgép: 1db statikus kiállítás
- IAR 330 SOCAT helikopter: 1db statikus kiállítás
Hollandia - F-16 MLU vadászgép: 1 repülés
Belgium - F-16 vadászgép: 1db statikus kiállítás és 1 repülés
Ausztria polgári repülők - DA-42 Twinstar repülőgép: 1 repülés
- DA-40 repülőgép: 1db statikus kiállítás és 1 repülés
- DA-20 repülőgép: 1db statikus kiállítás és 1 repülés
- CTSW repülőgép: 1db statikus kiállítás
Ausztria légierő - PC-6 tűzoltó repülőgép: 1db statikus kiállítás és 1 repülés
Red Bull kötelék
- B-25 J MITCHELL repülőgép: 1db statikus kiállítás és 1 repülés
- Cessna CE 208 repülőgép: 1db statikus kiállítás
- GRUMMAG G-44 Widgeon repülőgép: 1db statikus kiállítás
- T-28B TROJAN repülőgép: 1 repülés
- FU-4 Corsair repülőgép: 1 repülés 
- Alpha Jet repülőgép: 4 repülés
- ZO-50 repülőgép: 4 repülés
Anglia - Harrier GR-7 vadászgép: 2db statikus kiállítás (
olyan nincs hogy nem repül a Harrier
)
- HAWK repülőgép: 2db statikus kiállítás
Németország - F-4 Phantom: 1db statikus kiállítás 
Szlovákia - MiG-29 vadászgép: 1db statikus kiállítás
Franciaország - MIRAGE 2000-B: 1db statikus kiállítás és 1 repülés
Görögország - CL-415 tűzoltó repülőgép: 1 repülés
Svédország - JAS 39 GRIPEN vadászgép: 1db statikus kiállítás és 1 repülés
Szlovénia - PC-9 kiképző repülőgép: 1db statikus kiállítás
- BEL-412 helikopter: 1db statikus kiállítás
Törökország - F-5 Török Csillagok kötelék: 10 gép kötelék repülés
- C-130 szállító repülőgép: 1db statikus kiállítás (
bár kicsit ronda a törökök festése
)
Magyar Légierő - MiG-29 vadászgép: 3db statikus kiállítás és 3 repülés
- L-39 repülőgép: 1db statikus kiállítás és 3 repülés 
- An-26 szállító repülőgép: 3db statikus kiállítás
és 1 repülés
- Jak-52 repülőgép: 3db statikus kiállítás és 1 repülés
- Mi-8/T/17/T helikopter: 2db statikus kiállítás és 3 repülés
- Mi-24 helikopter: 2db statikus kiállítás és 1 repülés
Magyarország polgári repülők - Corvus Corone repülőgép: 1db statikus kiállítás és 1 repülés
- EXTRA 300 Bessenyei Péter: 1 repülés
- EXTRA 300 Veres Zoltán: 1db statikus kiállítás és 1 repülés
- PO-2 repülőgép: 1db statikus kiállítás és 1 repülés
- LI-2 repülőgép: 1db statikus kiállítás és 1 repülés
- Szu-29 repülőgép: 1 repülés
Aerovohodi - L-159 vadászgép: 1db statikus kiállítás
és 1 repülés
- L-159/A vadászgép: 1db statikus kiállítás
és 1 repülés
- L-29 repülőgép: 1db statikus kiállítás és 1 repülés
- Ju-52 repülőgép: 1db statikus kiállítás és 1 repülés
- Jak-11 repülőgép: 1db statikus kiállítás és 1 repülés
- BÜCHER JUNGMAN repülőgép: 1db statikus kiállítás és 1 repülésEz a lista már csak bővülhet
Aminek nagyon de nagyon örülök:
1. Lengyelország - Su-22 repülőgép
Kicsit régi tipus, de a mi légierőnkben is szolgált, én még nem láttam repülni.
2. B-25 J MITCHELL
Azaz

egy második világháborús bombázó repülőgép. Remélem a tiszta krómozottat hozzák ami már volt itt a napfogyatkozás alkalmával
3. Cessna CE 208
Hidroplán

(Gyk.: vízre is le tud szállni) Ilyet még élőbe nem láttam.
4.
FU-4 Corsair
5. F-4 Phantom

Egyik kedvenc
Más érdekesség:
IDÉZET
A honvédelmi miniszter rövid tájékoztatójában a repülőnap egyik fontos céljának nevezte, hogy az államalapítás ünnepére szervezett országos események között legyen egy olyan is, ami százezrek figyelmére tarthat számot. Ezt a szándékot kiválóan fogja szolgálni az a párbaj, amelynek során egy gyorsulási verseny keretében összeméri erejét a Magyar Légierő vadonatúj Gripenje, illetve a Red Bull Racing Forma–1-es autója. Tovább fokozhatja az érdeklődést, hogy a repülőnap egyik legérdekesebbnek ígérkező programjában tevékeny részt vállal két ismert médiaszemélyiség, Palik László és Bochkor Gábor. Kettejük szereplése közt azonban lesz egy apró különbség, hiszen amíg Palik saját maga vezeti a versenyautót, addig Bochkor – aki két éve már repült MiG–29-es vadászgéppel – csak utas lesz a kétüléses Gripenben, amit egy svéd pilóta fog kormányozni.
Bár Magyarországon először mérkőzik meg egymással repülő és az autósport királykategóriájának egyik résztvevője, hasonló erőpróbára már volt példa: tavaly Rómában a Forma–1 hétszeres világbajnoka, a ferraris Michael Schumacher kelt versenyre egy Eurofighterrel. Akkor mindkét résztvevő a földön haladt, Kecskeméten viszont csak a Forma–1-es autó lesz a kifutópályán, a Gripen pedig „átesési sebességgel” – hozzávetőleg 200 km/h tempóval – a levegőben érkezik meg a rajtvonalhoz. A felek négy alkalommal, négy különböző távon (500, 1000, 1500 és 2000 méter) mérik össze tudásukat a 2500 méter hosszú aszfaltcsíkon. A versenyt különösen izgalmassá teszi, hogy a végeredmény szinte megjósolhatatlan. A mindössze 600 kilogramm súlyú F1-es gép dinamikus gyorsulásának köszönhetően ugyanis pillanatok alatt eléri a 200-as tempót, és a 900 lóerős Cosworth-motornak köszönhetően a kifutópálya végére akár 300 km/h sebességgel is száguldhat.

Ez nagyon jó lesz
Ráadás:
>> Tegnapi MiG-29-es baleset videofelvétele << 6MB csak.
cereal180
2005. május 12. 20:19
Ezt a videót már én is láttam. Ezentúl 13 repülőbép védi majd csak Országunkat
Chabi
2005. május 12. 20:32
Ami régebben 1999-ben lezuhant MIG-29, az is a repülőnapra készült bemutatót csinálta
cereal180
2005. május 12. 20:35
Ott viszont a pilóta volt hibás, pedig nem akárki vezette a gépet.
google
2005. május 13. 8:55
IDÉZET(Chabi @ 2005. May 12., Thu 21:13)
- LI-2 repülőgép: 1db statikus kiállítás és 1 repülés
Ezzel már én is mentem egy kört, kicsit érdekes és szokatlan volt egyben, egész út alatt fel-le liftezett a gép.
Azért mindennap nem utaznék rajta.
LBANDI
2005. május 23. 17:12
Nekem volt szerencsém a SU-22 repülni látni még Taszáron, és a B-25 is láttam a levegőben de a földön is Szenkirályszabadján ( a kromozottat). Sajnos többet itt már nem láthatom. Valószínű, hogy Kmétre elmegyek.
Chabi
2005. június 1. 13:34
Hát igen

Szentkirályszabadján a helikopterbázis megszűnt

A Gripen téma piszkálja a csőrömet még mindig, deúgysem tudok ellene tenni semmit

IDÉZET
2005. június 1., szerda, 12:30
Lezuhant a svéd légierő egyik Gripenje. Ez az a típus, amiből a magyar légierő is vásárolt. 1989 óta ez volt a gépek negyedik balesete.
A Balti-tengerbe zuhant szerdán Karlskrona közelében a svéd légierő egy JAS-39 Gripen típusú vadászgépe. A légierő szóvivőjének közlése szerint a gép pilótája katapultált és megmenekült. A hadgyakorlat közben bekövetkezett baleset okáról egyelőre nem hoztak semmit nyilvánosságra.
A Jas-39 Gripent svéd konstruktőrök fejlesztették ki. A típusból a svéd haderőn kívül a cseh, a magyar és a brazil légierő is vásárolt. A típus első próbarepülései, 1989 óta négy példány zuhant le.
Még annyit hozzáfűznék, hogy amik eddig lezuhantak azok egyik sem pilotahiba miatt zuhant le, hanem a fedélzeti számítógép hibájából.
>> Az 1989-es Gripen baleset videoja - wmv 850kb <<IDÉZET
Meghibásodtak az első cseh Gripenek
2005. április 22., péntek, 8:54
Hatból három új svéd vadászgép hibásan érkezett meg hétfőn Csehországba. A Gripeneken út közben jelentkeztek a problémák, kettőnél a NATO-elekronikát nem bírta a gépek fedélzeti számítógépe, egynél pedig szoftverhiba lépett fel.
...Már a svéd repülőtéren másikat kellett útnak indítani az egyik kiszemelt gép helyett, mert nem sikerült beindítani a hajtóművét. Később, a felszállás után derült ki, hogy két gép fedélzeti számítógépét zavarja a NATO elektronikus rendszere, ezért többször is rossz adatokat mutatott a kijelző. A harmadik gépen szoftverhiba keletkezett, ezért egy cseh gépnek kellett a leszállópályára vezetnie.
Nevetséges ez az egész
Timer
2005. június 6. 5:18
Nem is láttam eddig ezt a topikot, de teljesen jó, hogy ez is van!

Mikor lesz konkrétan a repülőnap? Az első kivételével az összes kecskemétin ott voltam, és ezt sem szeretném kihagyni!
Chabi
2005. június 6. 14:20
Augusztus 6-7 (szombat-vasárnap)
Chabi
2005. július 2. 16:59
Ilyen
>> B-25J Mitchell << bombázó jön majd a repülőnapra
Chabi
2005. július 8. 19:35
Hát a repülőnapi résztvevők listája úgynézki nem fog bővülni

Abban reménykedtem, hogy végre a
>> Szu-27 << -et elhozzák. De nem

Pedig volt róla szavazás is a hivatalos oldalon hogy szeretnénk-e...

Egy jó pár tipus nem lesz ami már eddig volt:
1997: >> F/A-18C Hornet << Ez nagyon brutálisat repült akkor

Emlékszem amikor elkezdődtek a koncertek, az amcsik visszajöttek a Hornet-tal és megfordultak a reptér felett

Egyből elnyomta a konert zaját az utánégető hangja
>> AH-64A Apache << >> CH-47 Chinook << >> UH-60 Blackhawk <<2001:>> Panavia Tornado GR4 << Ez a gép megintcsak brutális hanggal büszkélkedhet.
2003:>> F-15E Strike Eagle << Még a föld is megremegett amikor bekapcsolta az utánégetőket

igazi vadászbombázó
Hiányozni fognak
Chabi
2005. augusztus 5. 7:53
Remélem azért jó idő lesz

, mert itt most esik
Most indulok

3 napig a fórum nélkül de rossz lesz
Spányik Balázs
2005. augusztus 5. 11:35
Na a Bochkorék-féle cirkusz hosszas szervezés és agyonreklámozás után elég csúvacak kudarcba fulladt. Az időjárásról nem tehettek, ezt megértem, de kétszer próbálták meg, és Paliknak egyszer sem sikerült időben elindulnia, állítólag nem működött az indítófény. Így viszont nem volt versenyben a Miggel. LOL.
Chabi
2005. augusztus 7. 20:22
Az F1-es kocsival csak bohóckodtak
De röhögve otthagyta gyorsulásban a Gripent
Nemrég jöttem haza, majd holnap (vagy holnap után) feltöltöm a tárhelyemre a képeket...
matesz
2005. augusztus 9. 12:02
Hali!
Nem tudja valaki, hogy mennyi volt a látogatók száma?
Egyik hírforrás néző rekordról és 150000 emberről szólt, a másik hírforrás egyszer 100000-ről két perccel később 60000-ről számolt be.
Szombaton elég sokan voltunk, akkor ott be is mondták a hangosba, hogy tippelésük szerint többen mint 2 évvel ezelött.
Chabi
2005. augusztus 9. 16:27
Nekem 12xxxx(száhuszon...ezer) valamennyi volt a számom

Egy kolesz-szomszéd csajnak 2xxxxx(kétszáz....ezer) valamennyi volt.

A Harriert nem hozták el az angolok, pedig nagyon vártam

De Tornado az szerencsére volt kiállítva
Timer
2005. augusztus 28. 12:57
Bár már elmúlt a repnap, néhány képet kiraktam az olalamra, ha gondoljátok, nézzétek meg! Egy kompakt Sony-val csináltam, úgyhogy nem kell mindenhol nagy minőséget várni
Chabi
2005. augusztus 28. 14:23
Szerintem nagyon gyenge eresztés volt ez az idei repülőnap

Az eddigiek nagyságrendekkel jobbak voltak
Timer
2005. augusztus 28. 19:26
Ez nyilván megítélés kérdése is, azonban én a vasárnapi napot nem nevezném gyengének: például az előző években én már csapkodtam a földet, hogy rengeteg kismotoros gép repkedett, amit a kutya nem figyelt, csak az időt tolta el a normális gépektől. Na most idén legalább ami volt, az jó volt, szerintem. A Tornado-t és a Harrier-t én is hiányoltam, de hát ez van. Viszont vasárnap például a Sky Europe Boeing 737-300-asa hatalmasat tarolt rögtönzött műsorával

Szép nagy volt a gép, és bevállalós: na ilyet se lehet minden nap látni.
Ami nem jött be, az a magyarok túlhajszászása. Tény, hogy az egyik MIG nagyon durvát repült (vasárnap volt a pilóta születsénapja, szégyellem, de már nem tudom, hogy ki is volt Ő konkrétan... Vagy Topi, vagy Bagira). A lényeg, hogy Ő fantasztikusat húzott, infrástól, harangostól együtt. A másik gép szerintem csak átlagot repült, de ez is szép volt. Nem tudom, hogy csak én nem láttam, vagy tényleg nem volt, de nem találkoztam a Holland légierő szóló f-16-os gépével sem. Pedig úgy tudtam, hogy itt lesz, spec festéssel együtt.
Na mindegy, volt két phantom, korrekt pilótákkal, akik símán felengedtek a kabin mellé is. Mondjuk ilyen téren az amcsi Falconnál is rendesek voltak: a pilóta elkérte a fényképezőm, és odaterelt a gép mellé, mindezt zéró angoltudás mellett!:)
A léyneg: Nekem tetszett, és nem mintha potyás lennék, de bejött a fornettisek "ingyen süti meg sió gyümölcslé"-s akciója is (valamelyik útkeresztezződésnél osztották)
Chabi
2005. augusztus 28. 19:35
IDÉZET(Timer @ 2005. augusztus 28., 20:26 - vasárnap)
Mondjuk ilyen téren az amcsi Falconnál is rendesek voltak: a pilóta elkérte a fényképezőm, és odaterelt a gép mellé, mindezt zéró angoltudás mellett!:)
1997-ben volt nagy poén

Minden gép szalag-kordonnal el volt kerítve...
Akkor még voltak Taszáron amerikaiak. Volt ott Kecskeméten AH-64 Apache, CH-47 Chinook, UH-60 BlackHawk is
Mikor már jó nagy volt a tömeg, akkor az amcsi személyzet egyszerűen leszedte a szalagokat és "lehet tapizni a gépet" címszóval odaengedte az embereket. Még bele is lehetett üli

(kár hogy akkor még nem volt digitális gépem

)
Timer
2005. augusztus 28. 20:36
Olyannyira emlékszem az esetre, hogy egy BlackHawk-ba sikerült beülnöm. Csak az lepett meg, mikor megmozgattam a botot, és az visszalökött. Kinézek hátra, látom ám, hogy a ygerek nagyban csavargatja a vezérsíkot:)
No igen, akkor ebben a gépben még nem volt fly by wire..lehet, hogy azóta sincs?
Chabi
2005. augusztus 28. 21:03
Június 24-én volt Ausztriában Zeltweg-ben is egy repülőnap. 230 gép volt...és ingyenes a belépő.
Volt Svájci F/A-18 Hornet, EuroFighter 2000 Typhoon, Magyar MIG-29...stb
Már csak az első kettőért is érdemes lett volna kimenni.
Pozsonyban a repülőnapon meg mindig szerepel Szu-27 is
Chabi
2005. szeptember 6. 15:21
Vettem a fáradságot és összedobtam a gallériát a 2005-ös Kecskeméti repülőnapról.
A képek 1024x768-ra vannak lekicsinyítve
>> katt ide <<
benkovics
2005. szeptember 7. 5:49

Nagyon jók a képek!
Chabi
2006. április 1. 19:45
Megjöttek az első magyar Gripenek
Timer
2006. április 2. 20:45
Végre, remélem, a fegyvereken nem spórolnak majd, és akkor legalább a légierő látszata elrettentő lesz. Egyébként szépek a gépek, és szerintem jó döntés volt Gripent választani anno. Az F-16-tal már tengereket lehetne feltölteni.
$entinel
2006. április 3. 8:40
Azért megnéztem volna ha elviszik a belügyminiszerünket egy körre az új gépekkel úgy ahogy a rendőrautóknál szokták.
Chabi
2006. április 3. 8:50
Hát idén nem lesz repülőnap Kecskeméten, de kíváncsi vagyok, hogy a Budaörsi repülőnapra eljönnek a Gripennel vagy sem. A MIG-29-et ki szokták hozni
$entinel
2006. április 3. 10:05
Nem lesz repülőnap

hát ez szomoru
Chabi
2006. április 3. 10:17
Kecskeméten mindig 2 évente van repülőnap.

Ez így megy már jó pár éve
Chabi
2006. április 3. 16:52
>> JAS-39 Gripen, az új vadászgépünk I. <<Egy nagyon jó cikk arról hogy miért vacak a Gripen
Greene
2006. április 3. 17:00
Nekem ezt kínai. Most akkor miért is vacak?
Chabi
2006. április 3. 18:14
Amit Magyarország is rendelt, az az első szériás Grippen
nem NATO kompatibilis elektronika és fegyverzet
Több milliárd forintért majd szívesen átalakítják nekünk a gépeket, hogy az legyen

Az öszköltségek pedig már túl is lépték az F-16-os ugyanilyen költségeit ami alapból NATO kompatibilis
cereal180
2006. április 3. 18:44
NATO-kombatibilis. Magyarország a C/D változatból rendelt (és kapott), ami a gyári specifikációkon felül még fel lett ruházva több képességgel. Ezek vadonatúj gyártású repülők. Az A/B változatot már nem gyártják. Csak a radargyilkos rakéták hiányoznak a fegyverarzenálból, és a törzspóttartályok.
Utóbbi kifejlesztése okafogyottá vált a légiutántöltő-rendszer megléte miatt. A radargyilkos rakéták integrálása pedig csak szoftveres átalakítást igényelne a gépen. Amúgy ezek a rakéták méregdrágák, szóval nem ezeket fogjuk legelőször megvenni hozzájuk és nem is másodiknak.
Érdemes a JetFLY.hu-n olvasgatni ezekkel kapcsolatban
Chabi
2006. április 3. 20:23
IDÉZET(cereal180 @ 2006. April 03., Mon 18:44)

NATO-kombatibilis. Magyarország a C/D változatból rendelt (és kapott), ami a gyári specifikációkon felül még fel lett ruházva több képességgel. Ezek vadonatúj gyártású repülők.
Akkor már kifizették

Amúgy a gépeket nem kapjuk meg csak licenceljük és az eredeti terv szerint használt gépek lettek volna. Legalábbis a Honvédelmi Minisztérium ezt írta
cereal180
2006. április 3. 20:29
Ez a lízingelés annyit tesz, hogy egy köbö 10 évig béreljük őket, utána pedig jelképes áron meglehet vásárólni a gépeket. Azt ne felejtsd el, hogy az F-16-os az egy 27 éves konstrukció kevés tartalékkal. És amiket mi vettünk volna használtan (10-15 éves gépek), azok távolról sem azok amik jobbak a Gripennél.
$entinel
2006. április 4. 7:54
Hát elolvasva az előttem szólókat nem is tudom mit mondjak de Cereal180-nak teljes mértékben igazat adok, és szerintem ne kelljen tudnunk mit is tudna a Grippen éles bevetésen.
Szerintem semmi gond velük ha a Migekkel a magyar pilóták elismerek votak, akkor szerintem egy modernebb gép csak segíthet rajtuk.
Én személy szerint az SG-s cikkre nem adok túl sokat, nem hiszem, hogy a szerző vadászpilóta lenne és valós tapasztalatait írná le
Ha a mi vadászpilótáink jónak gondolják akkor nyílván jó is, nem hiszem, hogy a légierő ha jobb gépet kapott volna ugyanennyiért akkor nem azt veszik meg.
Én még minden repüléssel foglakozó oldalon csak jókat hallottam a Grippenről ami a katonai szempontokat illeti. Szerintem egy olyan mai eu országnak tökéletesen megfelel hiszen nem kell óceánokat átrepülni sem Irakban hadjáratokban résztvenni, egyedüli feladata a Magyarországon és az eu határain belül történő bevetések teljesítése és pont megfelel erre.
Chabi
2006. április 4. 8:19
>> Gripen leszállás - gyártási/tervezési elektronikai hiba - video 850 kbyte <<Amúgy Kecskeméten voltam repülésbiztosító
>> Katt ide
<<és az ottani kiszolgáló személyzet nem örült eddig sem a Gripennek és ez után sem fog, mert nagyon problémás géptipus. Persze nem szabad csak az SG cikket figyelembe venni, főleg hogy ez van a Honvédelmi Minisztérium oldalán is

Hogy nézne már ki a médiában ha az új technológiát fikáznánk, mert olyan...
Gyertek majd ki 2007-ben a Kecskeméti repülőnapra és meglátjátok hogy mit is tud (vagy mit nem) a Gripen.

2005-ben is óvatosan repültek vele, mert LOL az irányítási rendszere

Amúgy nem értem ha nem kell hogy óceánokat repüljenek át vele és nem kell Irakban a gép akkor miért a C/D tipust vették meg ami pont tudja ezeket. Az A/B tipus ezeket nem tudja. Erről írtam pár hozzászólással előrébb.
Gereby
2006. április 4. 15:14
OFF: @Chabi: Az ott ugye egy albatrosz a háttérben? ON
Szerintem nem rossz választás volt a Gripen. Nem véletlenül mondhatják azt, hogy a Gripenekkel Magyarország légiereje az egyik legjobb az EUban...
Chabi
2006. április 4. 17:14
Igen az ott egy Albatrosz

De ha jó a szemed akkor messzebb láthatsz egy szürke MIG-29-est is
Nem tudom hogy ezt az "egyik legjobb" szöveget hol olvastad vagy hallottad de most elkeserítelek mert ez egyáltalán nem igaz

Sőt épp ellenkezője
Ausztria - Németország - Olaszország - Anglia >> EuroFighter <<Németország - Olaszország - Spanyolország >> AVIA Tornado <<Spanyolország - Svájc - Lengyelország >> F/A-18 Hornet <<Anglia >> Hawk <<Belgium - Hollandia - Dánia >> F-16 Falcon <<Csehország >> Gripen << és a saját fejlesztésű
>> L-139 <<Németország - Csehország - Lengyelország - Szlovákia >> MIG-29 <<Kb. 7-8 éve az Amcsik ingyen adtak volna hazánknak 5 darab
>> C-130 Hercules << repülőgépet, csupán a kiszolgáló személyzetet kellett volna rá kiképezni és a fentartást megoldani. Kishazánknak nem kellett

Így Románia megkapta szintén
ingyen. A 2005-ös Kecskeméti reülőnapon az egyik Román C-130-as kint volt
cereal180
2006. április 4. 18:47
A videó tényleg elég dúrván hat, de bármilyen furcsa, ez az összes új típussal megszokott történni. Álltalában az első 3 prototípus valamelyikét gallyra vágják a tesztek alatt. Az irányítási rendszer mostanra ha minden igaz, kiforrta magát. Annak idején, jó 10 évig az F-16-oson is voltak korlátozások. Sőt, az F-22-esen is van még.
Tavaly nem csoda, hogy nem örültek a Gripennek, mert a Mig-ekhez való szerszámokkal és többi biz-b*aszal tényleg nehezen boldogultak, ahogy a többi nyugati géppel is. Ez pölö olyan dolgokban jön elő, amikor mondjuk tankolni kell. Amikor Angliában voltak a RIAT-on a magyar Mig-ek, 9 darab átalakítót kellett a kamionra kötni, hogy passzoljon a cső vége, a Mig töltőnyílásához.
Ez így tényleg nem igaz, hogy Magyarországnak van az egyik legjobb légiereje Európában. A Gripenekkel biztos, hogy korszerűnek korszerű lesz. A Belga, Holland, Dán F-16-osok nagyjából ugyanazt tudják, mint a mi Gripenjeink, csak nekik jóval több van belőlük. Tornado-t pénzkidobás lett volna venni, mert már eléggé elavult típus annak ellenére, hogy nem túl régi. Sok alváltozata van, mindegyik csak egyvalamire jó. Rettentő drága a fenntartása (2 hajtómű, variaszárny főleg). Az európai F-18-asok nem a legújabbak, az elektronikájuk nem olyan jó, mint a Gripené, de jóval nagyobb a teherbírásuk, bombázásra jobb. A Eurofighter majdnem mindenben jobb a Gripennél, de nagyon drága és nagyon kiforratlan típus. A Hawk-nak harcértéke nem sok van, mivel gyakorlógép. Egy Mig-21-es is 2 másodperc alatt leszedi. Az L-139-es nagyon jó kis gép, de légiharcra nem túl jó, mivel elég gyenge hajtóműve van. Csapásmérésre és kiképzésre ideális.
Egy szó mint száz, jó gépeink vannak, csak a 14 darab az nem túl sok. Az osztrákok rendeltek még 14-et, csak Ők a Eurofighterből. A többi ország mind 50-en felüli példányt birtokol (vagy fog birtokolni) az említett repülőkből. A mi légierőnk szerintem a csehekével mondható egyszinten a Mig-ekkel együtt. A határmenti országok közül most mi vagyunk a legerősebbek talán (osztrákok csak kb 2 év múlva kapják az első Eurofighter-t), bár a románok szépen felújították Mig-21-eseiket.
Gereby
2006. április 4. 18:50
Látom a MIGet
Az infót a TV-ben hallottam (mondjuk ott mondanak sokmindent)...
MÁS:
Hawk... Van egy eredeti plakátom 2 pilóta aláírásával

A tavaji előtti kecskeméti repülőnapon egyszer csak látom, hogy áll ott előttünk (már úgy a műsor vége felé) két pilótaruhába öltözött fazon, angolul beszélnek, kezükben van egy stóc valamilyen szóróanyag. Páran odamerészkednek, adnak nekik anyagot. Én is oda mentem, csak én aláírást is kértem

(adták szó nélkül... ott volt náluk a toll, szóval gondolom föl voltak rá készülve...)
Chabi
2006. április 4. 19:02
IDÉZET(cereal180 @ 2006. April 04., Tue 18:47)

A Eurofighter majdnem mindenben jobb a Gripennél, de nagyon drága és nagyon kiforratlan típus.
...
Az L-139-es nagyon jó kis gép, de légiharcra nem túl jó, mivel elég gyenge hajtóműve van.
A C/D változatú Gripen 4-5%-kal olcsóbb mint a nagyobb tudású erősebb 2 hajtóműves Eurofighter, erről írank is a Honvédelmi Minisztérium honlapján. Tehát ár/teljesítmény aránya igencsak rossz. Nem véletlenül vették meg az Osztrákok sem az Eurofightert. Az L-139 erősebb hajtóművekkel rendelkezik mint az alap L-39, de az L-159 még erősebbel

A légiharc képességéről csak annyit hogy ugyanúgy tudja hordozni az AMRAM középhatótávolságú légiharcrakétát mint az F/A-18, F-15, F-16, Gripen és az Eurofighter. Ugyanazt a célt 40-50km távolságból ugyanúgy képes megsemmisíteni mert a fegyverzet és a lokátor adott az L-139-nél. Bár közeli forduló légiharcra tényleg nem alkalmas a hajtóművei szempontjából.
cereal180
2006. április 4. 19:57
A beszerzési ár álltalában nem lényeg. De egy 2 hajtóműves gép fenntartási költségei jóval nagyobbak. Az sem mellékes, hogy a Eurfighterhez messze nem járt volna annyi ellentételezés. A SAAB Magyarországon a szerződés értelmében befektet legalább annyi pénzt, mint a teljes csomag (repülők, műszakiak kiképzése, szerszámok, stb.) ára. Pontos összeget nem tudok, de ha ezt jól tudjuk kihasználni, akkor ezzel nagyon jól jártunk. Az L-139/159-el kapcsolatban igazad van, de már csak méretei és sebessége folytán hátrányból indul egy látóhatáron túli légiharcban is.
Chabi
2006. április 6. 8:16
Timer
2006. április 6. 14:55
Nem tudom, érdemes-e egyáltalán vitatkozni azon, hogy melyik gép jó, vagy rossz. Ekkora mennyiség (14 db), ne haragudjatok, de jelképes. Innentől teljesen mindegy, melyik gépnek jobb a fordulósugara, mert egy tömeges vadásztámadás esetén pilóta legyen a talpán, aki egészben teszi le a gépét a kecskeméti betonra. Bár általánosságba véve a "sok lúd disznót győz" elv valószínűúleg nem helytálló, én mégis azt mondom, hogy akár egy generációval korábbi repeszközök is komolyan megszoríthatják kicsiny "légierőnket", ha kellően nagy számban érkeznewk egyszerre a légtérbe. Ugyanezt a tényt erősíti az is, hogy nem rendelnek annyi rakétát sem, hogy egyszerre az összes gépet fel lehessen szerelni velük (azt hiszem, ez az amraam javadalmazásra igaz)! Erre mondom én azt, hogy nevetséges. Egyet lövünk, aztán békésen elkóbászolunk a légtérből, mert kábé ennyire futná.
Chabi
2006. április 6. 16:24
IDÉZET(Timer @ 2006. April 06., Thu 14:55)

Ekkora mennyiség (14 db), ne haragudjatok, de jelképes.
A svédek garantálják a 70%-os hadrafoghatóságot (a cikkben olvasható), szóval az a 14db = 10 db működőképes gép
Gereby
2006. április 6. 19:13
@Timer: Szerinted miért vagyunk NATO tagok?

Ha valami gond van, segítenek, egyébként meg nagyon remélem, és még sokan így vannak még vele, hogy ne kelljen egyszer se éles bevetésen használni a vadászgépeinket...
cereal180
2006. április 6. 19:59
IDÉZET(Chabi @ 2006. April 06., Thu 17:24)

A svédek garantálják a 70%-os hadrafoghatóságot (a cikkben olvasható), szóval az a 14db = 10 db működőképes gép

Furi, de ez egész jó aránynak számít. Amúgy szerintem ez ha nem kell egyszerre mind a 14, akkor lesz 85 is.
janowolf
2006. április 7. 20:01
Sziasztok!
Én speciel szívesebben láttam volna magyar felségjelzésű F-16-os Block60/62-est.
Az F16-ost 1974-ben kezdték el tervezni, kb 1978-ban repült először, kb 1980-ban csapatszolgálatba állították. Több százezer órát repült, van harci tapasztalat stb.
Grippen: Én 1992 decemberében vettem meg első repüléssel foglalkozó havilapomat (akkor még TOP GUN). Akkor már tervezték egy ideje az Eurofighterrel egyetemben. Nos az utóbbit lassan elkezdik gyártani. A Grippent meg már gyártják vagy 8 éve. No harci tapasztalat (svéd gyártású repülőgép szerintem soha nem repült háborúban).
Politikai döntés volt a Grippen.
Üdv
JanowolF
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk,
kattints ide.