mazda6diesel
2005. december 2. 19:49

Van egy ASUS A8N-E alaplap és egy s939 Athlon 64 prockó.
1. A tápegységről a főtápcsatlakozón és a processzor tápcsatlakozón kívül kell még vmit az alaplapra kötni?
2. A processzor bekötése az jó úgy, hogy beillesztem a procit a helyére, a tetejét bekenem hővezető pasztával, majd rápattintom a hűtőt és a hűtő vezetékét bedugom a "cpu fan" connectorba?
titusz
2005. december 2. 22:14
1. nem
2. igen rendben van
Jester
2006. június 26. 14:18
És ha összeszereltem egy gépet utána kell Valami BIOS-t vagy valamit állítani rajta, feltenni valamit, vagy egyből mehet a formázás, és Windows?
Athos
2006. június 27. 8:06
Majd kiderül, hogy kell-e. Általában elég jól felismeri a BIOS a hardvereket. Azt azért nem árt ellenőrizni, hogy a processzort jól ismerte-e fel. Nehogy esetleg alacsonyabb órajelen menjen.
Domino
2006. július 18. 18:54
Lazításként egy kis témaváltás. Talán túl nagyot is váltok, lehet hogy off lesz. De szerintem ide is tartozik: írtátok, hogy próbáljam ki magam a dolgokat. Rendben. Szoftveresen ezzel egyet is értek, mert ott sok mindent lehet korrigálni. Viszont hardvernél is ez a véleményetek? Érdemes próbálkozni egy számítógép-összeszereléssel (teljesen darabokból, mint pl.: alaplap, processzor), minimális tapasztalattal? Vagy honnan lehet ilyen terű tapasztalatot szerezni?
Kovács Gyula (MiniDisc)
2006. július 18. 19:02
Gyakorlat, gyakorlat, gyakorlat, és önbizalom.

Nem nagy ügy, nekem sem mutatta meg senki, adja magát.
BlueGold
2006. július 18. 22:37
" Domino " 1 kérdés kezdésnek: Saját célra szeretnél összerakni gépet vagy másoknak?
1. Keressél egy üzeletet, ha szerencséd van az eladók segitenek összeválogatni az alkatrészeket, kompatibilitási szempontból ( némelyik alkatrészek "nem" szeretik egymást ).
2. Vegyél egy mély levegőt, némi kézügyességgel összelehet rakni a gépet (elvileg semmit nem lehet forditva berakni a helyére).
3. Inditás előtt átnézni mindent érinkezési szempontból. Let's Go!
Domino
2006. július 19. 7:11
Igen, saját célra szeretnék összerakni egy gépet.
A hardware elemek összeválogatásához valamit konyítok, az nem lehet nagy gond (maximum tápegység, mert nem ismerem). Esetleg majd innen is megkérek valakit, legyen szíves, és elleneőrizze le nekem.
Amit be tudok kötni:
-Optikai meghajtó
-Merevlemez
-Hajlékonylemez meghajtó
-Talán még az USB csatlakozó
-RAM.
Amit nem:
-Processzor (LGA 775[már rengeteg helyről hallottam, hogy hozzáértők is elszúrták a proci tűit behelyezésnél])
-Processzorhűtő, és más hűtők tápcsatlakoztatása
-Alaplap házbaillesztése, és tápra csatlakoztatása
-Gépházon lévő: kikapcsoló, és újraindító gombok
-Előlapi jack csatlakozó
-PCI kártyák (Vagy azokat csak bedogom , becsavarozom a hátlapon és kész?)
- Azt hiszem az SLI-s vagy a CrossFire videókártyák bekötéséhez - 2 vagy 1 kártyás használatához - más-más alaplapi (bár azt hiszem, ez lehet alaplapfüggö is) beállítás kell(vagy BIOS beállítás, ami megintcsak nem az erősségem, bár ehhez már találtam az oldalon leírást.)
Indítás előtt átnézni? Igen, hasznos lehet, de ha valamivel kapcsolatban tévedtem, akkor nem valószínű hogy észre fogom venni a hibámat. Végsősoron már kezdek felbátorodni, csak amint látjátok, sok a fehér folt az összeszerelésnél. Remélem tényleg majd "adja magát". Köszönöm a bátorítást.
Ja! És bármilyen segítséget nagyon szívesen elfogadok, ne fogjátok vissza magatokat!
Baludada
2006. július 19. 20:40
Az alaplapot először berakod aaz alaplaptálcára "és a lyukon átnézve" belövöd az alsó tartócsavarok helyét. Ezután behajtod a csavarokat a megfelelő helyre. Attól függ megkora a házad, de én javaslom, hogy az előlapi USB és hangkivezetéseket még az elöt kösd rá a lapra mielött beteszed, mert ott bent már viszonylag kicsi a hely. Ezeknek a helyes bekötését az alaplap kézikönyve szépen leírja. Ha ezzel megvagy becsavarozhatod az alaplapot. Elötte ne felejtsd el a hátsó csatlakozók takaró lemezét kicserélni a tiédre. A PCI kártyák ugyan vannak, ahogyan mondod.
A procihűtőt a foglalathoz legközelebb eső 3-as MOLEXre kössd. Ha olyan fajta az alaplapod akkor ilyenből több is van rajta azokra kötheted a többi házhűtőt.
Mivel a proci elég drága dolog, annak a behelyezésénél bizonytalan vagy akkor kérj segítséget valaki hozzáértőtől. Nagyából most ennyi fontos jutott az eszembe
Domino
2006. július 20. 8:06
Köszönöm szépen.
Újabb hiányosságomra találtál.
3-as MOLEX?
Milyen tápcdsatlakozó nevek vannak, és ezek hogy néznek ki, és mit látnak el árammal?
Amit tudok (lehet hogy rosszul):
-alaplapra egy 20 vagy 24 tűs csatlakozó van, nevét nem tudom
-és ami az ATA winchesterekbe megy, azt felismerem. (SATA és SATA2 winyók is ilyenből táplálkoznak?)
Ennyit tudok.
De a többi csatlakozó neve is érdekelne.
És a hűtőventillátort mire kell csatlakoztatni?
Köszönöm az eddigi segítséget, Baludada!
Baludada
2006. július 20. 16:57

Ez a 3-as MOLEX ez direkt a ventiknek van.

Ilyen a SATA. Vannak olyan vincsik, amik SATA-sak, de 4es Molexen kapnak áramot. Vannak amik SATA+sata tápkábal és van, amelyik mindkettőt támogatja.
Domino
2006. július 20. 17:13
WOW! Nagyon-nagyon köszönöm!
Baludada
2006. július 20. 20:49
Semmi, ezért van a fórum! Ha esetleg bármi kérdésed van írj és amiben tudok segítek.
Domino
2006. július 20. 21:29
Az ilyet nagyon jó tudni. Köszönöm szépen!
Élni fogok a lehetőséggel.
Koplacsek
2006. július 21. 16:13
Szeretnék össze rakni egy gépet, kb 100k-ból, nagyon nem tudom mi érne meg.
Tudnátok segiteni
bill+egér+hangfal maradt a (h)őskorból
Ennek van megfelelő topikja! <PF>
Baludada
2006. július 21. 18:09
Ez a topik a gépösszeszerelés segítségére van. A Te topikjaid is megvannak: Alaplap-vásárlás, Processzor-vásárlás, Grafikuskártya-vásárlás... és így tovább.
Kovács Dávid ( Davs )
2006. július 21. 19:17
IDÉZET(Baludada @ 2006. July 20., Thu 17:57)

Vannak amik SATA+sata tápkábal és van, amelyik mindkettőt támogatja.
Hy!
Na akkor végre megtudtam, hogy mi ez a fekete valami, mert ilyenem nekem is van...
Azt akarom kérdezni, hogy mi értelme a SATA tápcsatlakozónak? Miben jobb, mint a MOLEX?
kirihome
2006. július 27. 16:55
Nos a Sata csatlakózónak köze sincs a Molex-hez...a Molex 3 tűs alaplapi csatlakozó olyanra kötik rá a hűtőket,míg a sata csatlakozó általában azzal kompatibilis sata merevlemezeken van....De azt még énse tudom,hogy mi a különbség a Sata és a sima Winyó között
?
arpsoft
2006. július 28. 7:10
A 3 tűs is MOLEX, de a flopy meghajtónak is MOLEX castija van, sőt, az IDE eszközökön is MOLEX van. A MOLEX egy gyártó.
A SATA-PATA különbség az adatátvitel módjában van. Egyébként kis kereséssel több infót is találhatsz a fórumon.
Domino
2006. augusztus 4. 22:27
LGA-775ös foglalatba való processzor beépítéséről van valakiek tapasztalata, és hasznos információja a művelet "Hogyan"-járól?
kopeda
2006. augusztus 7. 12:46
ÉN a legújabb gépemet alkatrészenként vettem, de a procit+hűtőt megkértem rakják rá a lapra, így vittem haza, és az alaplap leírásval simán összedobtam a gépet. Lehet még a memóriát érdemes berakatni. Bár én már raktam be ezeket is gépbe, így biztosabb a dolog.
sz.jános
2006. augusztus 20. 18:49
Asus A8R-MVP alaplapon lévő Front panel audio connector-t hová lehet még kivezetni, mert az előlapra nem lehet, mivel az Antec 3000B ház elején csak USB kivezetések vannak?!? Sehová?
(Viszont LED-ből van négy is az előlapon...

)
vmiki
2006. augusztus 20. 18:58
Akkor sehova.
Domino
2006. augusztus 31. 12:06
Helló!
Az lenne a kérdésem, hogy egy alaplapon mit, hol és hogyan kell/lehet jumperelni?
A ki/be kapcsoló gombot hova kell kötni? Hogy néz ki?
És: Lehet valahogy hőmérséklet-érzékelőt beépíteni a gépbe, a meglévőkön kívül?
Köszönöm a válaszokat!
tomplayer
2006. november 10. 22:16
A bekapcsológombokat általában az alaplapon lévő kis tűk (olyan mint a jumper) alatt írás van, de nagyon kicsi betükkel. Valahol az alaplapon, általába lentebb az elem körül van olyan jumper, hogy az van alá írva hogy POWER abba kell a bekapcsolás vezetéket (a vezeték végén lévő kis műanyagdugaszra is rá kell lennie irva, hogy POWER vagy POWER SW ilyesmi) bedugni, mellette kell lennie olyannak, hogy RESET az az újraindítás. A vezetékre megint csak rá van írva (bár mondjuk általába ez a gépház típusától is függ, van egy-két olyan amelyikre nincs rá írva a vezeték végén lévő kis műanyagdugóra a dolgok, de ez ritka) ezt is dugd be, illetve van még az alaplapon olyan, hogy HDD LED vagy HD LED. Ez a tűs csatlakozó (általában ezek mindegyike (POWER/RESET/HDD LED) KÉTtűsek, de ez nem mindig igaz, az alaplaptól függ) is a POWER illetve RESET-nél ide is csatlakoztasd a megfelelő vezetéket. A HDD LED az egy kis led lámpa, amely a gépházon van (pontosan 2 van rajta a zöld szinnel világító a müködésjelző, ha bekapcsolod a gépet akkor ennek állandóan, folyamatosan világítania kell, illetve a másik (általában narancssárga színű) a HDD LED ami a gép működése közben a HDD azaz winchester/merevlemez (ahogy jobban tetszik) kihasználtságát mutatja). Ez inkább a gép bekapcsolásakor szokott majdnem folyamatosan villogni mivel hogy akkor az oprendszert illetve a progikat, adatokat és beállításokat tölti be. Vagy ha elindítol egy zenét vagy szövegszerkesztő progit az induláskor is elkezd kicsit villogni mivel akkor a HDD dolgozik. Nagyából ennyi.
A Jumperelés-t azt általába gyári, tehát alapállapoton kell hagyni. Nem minden alaplapon ugyanazok a jumperek találhatók meg, de egy pár példát modok: van pl.: olyan jumper, hogy /PS2 USB/ általában a PS2-es portok környékén. Ezzel az egered/billetyűzeted állíthatod USB-re ha olyan van, vagy fordítva. Illetve mondok egy nagyon fontos jumpert: Az alaplapok többségén van úgynevezett CLEAR CMOS nevü kis jumper, (általában az elem körül) amelynek feladata a BIOS nullázása/alapértékbe való állítása. Lényege, hogy ha a BIOS-t úgy elállítottad, hogy már el sem indul a gép akkor ezzel a jumperrek állíthatod vissza. Ez a jumper 2 vagy 3 tűs is lehet.
2 tűs esetében: megfogod veszel egy olyan dugót magadhoz amellyel pl.: a vinyót vagy a CD/DVD meghajtót teszed master/sleave/esetleg cable select-re és azt a kis dugót rádugod a 2 tűs CLEAR CMOS jumperre, úgyhagyod vagy két percíg aztán vissza leveszed róla. Közben a gép legyen KIKAPCSOLVA és LEGYEN ÁRAM ALATT, mert ha nincs akkor nem történík meg a BIOS nullázása.
3 tűs esetében: a kis dugót megfogod és leveszed a CLEAR CMOS jumberről, alapértékbe az 1. és 2. lábon van rajta, ezt átdugod a 2. és 3. lábra. Ezt is úgyhagyod pár percíg majd mehet vissza az 1. és 2. lábra. Ezzel az úgynevezett "voodoo" művelettel lenulláztad, tehát alapbeállításokra állítottad a BIOS-t. De azért CSAK ÓVATOSAN és finoman a szereléssel

, lehetőleg semmit se eröltess a gépbe ami nem megy, mert súlyos anyagi következményei lehetnek! Csak figyelmesen. Sok szerencsét.
arpsoft
2006. november 11. 12:27
Az első szabály, amit be kell tartani: a könyvecske segít! Minden le van benne írva!
Adani
2006. november 11. 13:29
Leginkább az alaplap könyve segítség, hogy mit hol találsz, ott világosan le van írva, melyik csatlakozó mire jó. A lapon nem mindig van hely, ezért kódolva meg rövidítve írják fel.
MSI
2006. november 12. 14:52
Hi all, én nem vagyok kezdő, de történt valami gépépítés közbe, amit még sose tapasztaltam.
Összeraktam egy gépet félig, már csak a proci meg a vidkari hiányzik. Bedugtam minden tápkábelt az alaplapba (24 pines táp, 4 pines CPU, és molex a PCI-E-hez) Ezután bekapcsoltam a gépet, hogy a ledek meg a gombok jól lettek-e bekötve. Ekkor annyit csinált a gép, hogy bekapcsolás után 1 mp-vel magától kikapcsolt. Lett valami baja??? Gépnek vagy a tápegységnek????
Aztán kihúztam a molexet meg a 4 pines CPU-t, úgy bekapcsolt és ment is, de a táp nagyon halkan sípolt (FSP BlueStormII 500W), és hiába nyomtam folyamatosan a kikapcsolás gombot, nem kapcsolt ki.
Remélem nem lett semmi baja.
arpsoft
2006. november 12. 17:59
Valószínűleg nem lett baja, de proci nélkül nem illik bekapcsolni. Meg minek is.
MSI
2006. november 12. 18:23
Kipróbáltam, hogy mindent jól kötöttem-e be.
Na máskor ilyet nem csinálok, az tuti.
totisiraly
2007. március 13. 14:27
sziasztok gépet építenék
még nem építettem soha sem
Mik azok amik feltétlenül kellenek ahoz hogy működjön?
egy párat tok:
proci
memoria
videokártya
hangkártya
HDD
totisiraly
2007. március 13. 14:46
celeron vagy pentium melyik qa jobb?
riddick
2007. március 13. 15:04
Celeron irodába, Pentium D (inkább) játékhoz...
totisiraly
2007. március 13. 17:23
Tutok PC bontókat amiknek van honlapja is?
level
2007. március 20. 15:10
IDÉZET(totisiraly @ 2007. március 13. 14:27)

Mik azok amik feltétlenül kellenek ahoz hogy működjön?
egy párat tok:
proci
memoria
videokártya
hangkártya
HDD
Alaplap, processzor, memória és táp ami elengedhetetlen. És persze jó, ha van HDD és optikai meghajtó (DVD), esetleg floppy meghajtó is. A videókártya, hangkártya, hálókártya esetében előbb nézd meg, hogy mi van az alaplapba integrálva, ha az megfelel, akkor nem kell külön kártyát venni. Ja és gondolom számítógépházat is szeretnél.

Ha nem gyári hűtős procit veszel, akkor hűtő is feltétlenül kell, esetleg alaplaphűtő is, de azt néha ráépítik az alaplapra.
Calyd
2007. március 20. 19:55
Szerintem az alaplapokra mindig tesznek hűtőt. A proci esetében azonban valóban érdemes odafigyelni. "Box" megjegyzéssel jelzik a boltok, hogy a processzort dobozostól adják, tehát mellékelik a hűtőt is. "OEM" jelzés pedig azt jelenti, hogy csak a kezedbe nyomják a kis vackot, és kész. Ez érvényes az optikai meghatjókra is. Itt az OEM-ek azt jelentik, hogy egy zacskóban megkapod a meghajtót, pár csavart, és esetleg egy írószoftvert. A dobozos változatok egyéb extrákat is szoktak tartalmazni.
Érdemes eldönteni, hogy mire szeretnéd használni a gépet, mert a feladathoz kell megválasztani az alkatrészeket. Játékgéphez erősebb konfigurációt érdemes építeni, egyszerű használatra (film, net, iroda, stb.) én erős alap, vagy középkategóriás gépet szoktam ajánlani.
Bata László
2007. március 20. 21:58
IDÉZET(totisiraly @ 2007. március 13. 17:23)

Tudtok PC bontókat, amiknek van honlapja is?
Mogyoró
level
2007. március 20. 22:22
Ha az alaplapra mindig tesznek hűtőt, akkor minek árulnak külön alaplaphűtőket is? Tesómmal egyszer megtörtént, hogy CPU hűtőt rendelt, és tévedésből ugyanolyan márkájú alaplaphűtőt kapott helyette. Időbe telt, mire rájöttünk, miért nem sikerül felszerelni...
Calyd
2007. március 20. 23:25
Ez most olyan, hogy ha mindig van az autókban kormány, akkor miért árulnak külön is? Azért árulnak, hogy le tudd cserélni, ha éppen nem találod megfelelőnek a gyárit. Alaplap esetében például, ha gyárilag ventilátorral van megoldva a hűtés, és passzívra szeretnéd cserélni, vagy - szerintem perverz esetben - fordítva.
PCmaniac
2007. március 21. 9:37
level
2007. március 23. 21:05
Semmilyenre; mondom, hogy processzorra. És nem erőszakoskodtunk, csak nem passzolt, mert csavarral kellett volna illeszteni, de nem volt megfelelő lyuk. Pedig formás rézhűtő volt szép kis ventillátorral, szóval ránézésre nem volt gyanús...
totisiraly
2007. április 6. 12:42
Mitől függ hogy hány hdd-T LEHET bekötni az alaplapra?
totisiraly
2007. április 6. 12:45
A HDD-t hogy kell bekötni
Becsoft
2007. április 6. 15:02
IDE: 4 db vinyó vay optikai meghajtó
SATA: pontsan nem tudom, de több mint 100-at...
level
2007. április 7. 11:04
Beilleszted a megfelelő sínbe, ahova csavarokkal rögzíted (ezt célszerű a végére hagyni, de tulképp mindegy). A megfelelő kábel egyik végét beszúrod a HDD-be, másik végét pedig az alaplap csatlakozójába. Hogy milyen kábel kell, az attól függ, hogy IDE vagy SATA csatlakozójú HDD-d van-e. Az IDE kábel általában hosszú, lapos, széles és szürke, a SATA rövidebb és keskeny, sok esetben piros, de persze más színű is lehet; biztos felismered. Ha IDE HDD-d van, nem árt figyelni a jumperelésre: a hátsó oldalán egy kis pöcökkel maser vagy slave üzemmódba állíthatod. Ha csak ez az egy HDD van, mindenképp masterre állítsd. Bekötés után ellenőrizd, hogy a BIOS jól felismerte-e.
railwayman
2007. május 11. 17:45
Sziasztok!
Segítsetek légyszi' hogy a következő konfigban minden passzol-e.
Alaplap:
ASUS M2N WS Pro ( Socket AM2)
Videókártya:
Leadtek WinFast PX 8800 GTS TDH
768 MB GDDR3 ( PCI-E )
Memória:
Kingmax Mars DDR II 800
1GB, PC 6400
Processzor:
AMD Athlon 64X2 5200+
AM2 foglalat, 2.6 GHz, dobozos
gyári hűtéssel
Ház:
Codegen E6097-CA ATX
miditorony, P4 450W
Szerintetek ide elég a 450W-os táp?
Köszi előre is.
bega
2007. május 16. 15:47
Sziasztok!
Azt szeretném megtudni, mi alapján tudom összepárosítani az alaplapot a házzal? Vagy univerzális a dolog és a házba belemegy bármilyen alaplap? Főként azt nem tudom hogy ott hátul ahol van a soros, párhuzamos port, usb, hangkártya meg ezek, ott a kivágások jók lesznek-e.
Asrock s775 Dual-VSTA alaplaphoz tudtok valami házat amit szeret? (Max. 10-15ezer HUF körüli áron)
Köszi
ati012
2007. június 23. 12:05
Attol függ, de szerintem elég. Ha mégse akkor veszel márkásabbat. Előre felesleges megvenni, bár márkásabb az télleg jobb.
lginder
2007. július 29. 20:28
Sziasztok!
Meg tudnátok mondani, hogy az újfajta alaplapokra (SATA -s pl.:MSI P965 Platinum alaplap) lehet-e még ATA csatlakozójú winchestereket kötni? Mert szeretnék egy gépet épetíteni, de nem akarom a régi vinyókat kidobni.
Köszi.
Digital Silence
2007. július 29. 20:36
Egy ATA csatlakozója van, tehát 2 darabot köthetsz rá!
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk,
kattints ide.