ProFiler
2005. szeptember 13. 12:46
Megjelent a SuSE Linux 10 RC1!
A végleges verzió október 6-án jelenik meg. Nem sokkal rá már a boltok polcain is megtalálható lesz.
LetöltésInnen letölthető mind a 32, mind a 64 bites változat.
Bár ez itt OFF, de halkan megjegyzem, hogy a Mandriva (régen Mandrake) is kiadta az új RC1-es változatot, ami innen tölthető le:
Mandriva Linux 2006 RC1.
Ciao.
velleb
2005. október 7. 23:50
Bizony eljött október 6 és a SUSE linux 10.0 végleges verziója már letölthető innen:
opensuse A tükörszervereket még nem frissítették egyenlőre.
ui: 6-án 11 óra körül tették ki, 1-2 óra múlva már igen erősen akadozott a hozzáférés a kiszolgálóhoz
ProFiler
2005. október 8. 5:49
Máris a 10.1-nél tartanak?

Ciao.
Drone-4EB
2005. október 8. 7:08
A tükörszerverek frissített listáját okt. 11-ére igérték. (Azért eltart nekik is egy pár napig, amíg áthúzzák, addig bizony a suse.com szakadásig lesz terhelve.)
Greene
2005. október 8. 7:22
A 9.3 után rögtön 10-es verzió? Hiszen a 9.3 is csak pár hónapos, ugyanúgy 2.6-os kernellel

. Miért történt ez a nagy váltás?
aty
2005. október 8. 9:10
Mert a konkurencia (Mandrake) már 10nél jár?

Különben a nagy ugrás most tényleg az, hogy végre ténylegesen "open" lett.
Meg miért 4.0,5.0val kezdték ezek a nagy disztribútorok a számozást?
Nigi
2005. november 9. 15:16
Nem tudtok véletlenül egy olyan oldalt ami suse rpm-eket tartalmaz? Tudom, hogy sok van, de olyan kéne ahol tényleg sok minden van, gyakran frissítik és átlátható...
breinichadam
2005. november 9. 20:06
Nem külön Suse-s, de jo oldal:
RPMSeek.comZwiebi
Drone-4EB
2005. november 10. 17:19
Guru's RPM - Elég sok anyaggal és rendszeresen frissítenek.
Nigi
2005. november 17. 16:30
Újabb 2 kérdésem lenne:
1) Az ASUS A7N8X-E DELUXE deszkámnak az 5.1-et hogy lehelhetném életre? Most sztereóban üzemel.
2) A kdetv-t ha elindítom kilövi, újraindítja az egész X-et. Vagy csak a KDE-t? Nem tudom. A lényeg, hogy újra be kell jelentkezni stb. van valakinek tippje, hogy mit tegyek, milyen úton induljak el a hiba kijavítása felé?
Nigi
2005. november 17. 17:49
Közben én másfele keresgéltem. Yastban próbáltam beállítani a csatornákat (ugye a kíváncsiság) mire hibaüzenet:
A tv támogatáshoz szükséges rendszermag-modult nem sikerült betölteni. Részletek: "tuner":"-1": syntax error:operand expected(error token is ""tuner":"-1"")
Úgy fest előbb a tunerrel kéne kezdeni valamit. Leadtek Winfast 2000 XP. A csel az, hogy most az eval verziójú suse van fennt és ezzel bibis. Ezelőtt az OSS volt, az meg ment.
Legyél szíves máskor ékezeteket használni! <PF>
dryeti
2005. november 23. 17:02
Mit jelent a 10-es suse változatnál, hogy:
SRC, meg GM, meg Evaluation, meg OSS?
Köszi!
tibaceg
2005. november 29. 11:32
Üdv mindenkinek!
Szeretnék segítséget kérni nvidia driver telepítéséhez suse 10.0 alá.
Mivel csak pár hónapja használok linuxot annyit tudok róla hogy létezik,de szeretném ha lenne 3D megjelenítés alatta. Különböző fórumokon keresten egyszerű érthető leírást a telepítéshez,de nem igazán találtam.Előre is köszönöm a segítséget.
tibaceg
2005. november 29. 13:34
Megtaláltam a módját, tökéletesen Működik. Ilyen egyszerű telepítést!
tomykav
2005. november 29. 16:27
Közzétehetnéd, mi módon sikerült megoldani a telepítést. Én annak idején próbálgattam (nem Suse alá), de nem sok sikerrel. Hamarosan kipróbálom ezt a disztrót, és érdekelne a dolog.
Köszi!
tomykav
2005. november 29. 16:36
IDÉZET
Köszi!
Az OSS az Open Sound System rövidítése, ami egy driver a hangkártya használatához (a másik az ALSA)
Az SRC valószínűleg source code-ot jelent.
Az evaluation pedig valamiféle próbaverzió lehet (kiértékelés)
A GM-ről nem nem tudok nyilatkozni.
tibaceg
2005. november 30. 16:06
IDÉZET(tomykav @ 2005. november 29., 16:27 - kedd)
Közzétehetnéd, mi módon sikerült megoldani a telepítést. Én annak idején próbálgattam (nem Suse alá), de nem sok sikerrel. Hamarosan kipróbálom ezt a disztrót, és érdekelne a dolog.
Köszi!
Nos elindítod a YOU-t (online frissítés) ott a "telepítési forrás"-nak jelőld be Germany:University Bremen (http).Elinditod a frissítést és ott megtalálod az Nvidia meghajtót programot ezután kijelölöd, hogy töltse le és feltelepíti automatikusan.Nekem ezután semmi teendőm nem volt vele mindent szépen beállított magának.
tomykav
2005. november 30. 18:18
Na majd kipróbálom. Köszönöm az infót!
bogár51
2005. december 1. 9:33
Sziasztok!
tegnap feltettem egy suse 10.0 Eval-t. nagyon tetszik, amit eddig láttam belQle. Könnyen elindult az ADSL, csak a Lexmark Z600-as tintásamat nem tudja kezelni..:-( (felismerte)
A kérdésem az, ha telepítéskor nem csináltam /home particiót, azt megtehetem utólag is? Ha igen, akkor hogyan? milyen fájlrendszer a kötelezö?
Köszi
velleb
2005. december 2. 11:28
IDÉZET(tomykav @ 2005. november 29., 16:36 - kedd)
IDÉZET
Köszi!
Az OSS az Open Sound System rövidítése, ami egy driver a hangkártya használatához (a másik az ALSA)
Az SRC valószínűleg source code-ot jelent.
Az evaluation pedig valamiféle próbaverzió lehet (kiértékelés)
A GM-ről nem nem tudok nyilatkozni.
Sziasztok!
Az OSS jelen esetben azt jelenti Open Source Software aminek az a lényege "elvileg", hogy csak nyílt forráskódú összetevőkből áll az egész rendszer.
Így már egy új verzió elkészültekor rögtön ingyen használható, ellentétben a sima SUSE-val amit ugye csak félév csusztatással tesznek letölthetővé (ha, jól emlékszem).
tomykav
2005. december 2. 11:45
Ahh! Köszi az infót!
bogár51
2005. december 2. 12:01
IDÉZET(dryeti @ 2005. november 23., 17:02 - szerda)
Köszi!
A GM Golden Master-t takar...
nekem senki sem válaszol a kérdésemre?
tomykav
2005. december 3. 11:59
@bogár51
A nyomtatós problémádra nem tudok megoldást.
Ahhoz, hogy segíteni tudjak a /home-os dologban, több infóra lenne szükségem. Pl.: van-e még partícionálatlan szabad hely a winchiden, vagy van-e egy másik hdd a gépedben?
alakulat
2005. december 7. 19:53
Hello!
Nem tudná valaki leírni lépésről lépésre hogy hogyan kell fel tenni SuSE Linux 10-et.
Mert én is akarok Linuxozni, de sajna még kezdő vok, így nem nagyon tudom hogy hogyan kell jól feltenni.
valaki Légy szíves.
Előre is köszi.
bogár51
2005. december 8. 8:49
Sziasztok!
Szeretnék telepítéskor egy /home particiót a userek részére. Van egy ext3-as logikai a /-nek, egy swap és egy még nem használt szintén ext3-as logikai ugyanabban az external particióban. Kérdésem, a telepítéskor mit kell beállítanom (szakértöi particionálás a telepítö javaslata alapján) (fstab opciók, mount, ...) hogy a suse már induláskor a /home particióba várja a usereket.
Köszönöm
tomykav
2005. december 8. 10:10
A mount pointot /home -nak kell megadni a szabad ext3-as filerendszernek, és a rendszer automatikusan azt a part.-t fogja használni a home-oknak.
bogár51
2005. december 9. 18:35
IDÉZET(tomykav @ 2005. december 08., 10:10 - csütörtök)
A mount pointot /home -nak kell megadni a szabad ext3-as filerendszernek, és a rendszer automatikusan azt a part.-t fogja használni a home-oknak.
Köszönöm, sikerült!
El tudja nekem valaki magyarázni, honnan kell (lehet) a frissen telepített 10.0-hoz codec-eket letölteni és azt telepíteni?
Köszönöm, Gábor
winshark2005
2005. december 19. 12:44
Haller!
Először is minden kedves (olvasó) kollegának szeretetben gazdag karácsonyt és alkohollal teli boldog újévet kívánok.
Ahogy megkaptam a lapot és a DVD-n felleltem a Linuxot hát rögtön kaptam magam és rohantam a sarki számítógépes boltba cd lemezt venni. Ahogy izgatottan hazaértem rögtön telepítettem is. Telepítés után egy igen csodálatosnak mondható képernyő tárult szemeim elé. Másnap rögtön mondtam barátaimnak és őket is érdekelte a dolog.

Pár napos ismerkedés után ráakadtam pár hibácskára! Az ötödik betett CD vagy DVD után több lemezt nem fogad és újabb programok telepítése során instabillá válik a rendszer és fagyogat sőt néha felül múlja önmagát és újraindítja a rendszert. Általában ha megbokrosodik a rendszer én úgy szelídítem hogy újratelepítem és kitapasztalom melyik "étel" ártott meg neki. És ha a rendszer kap egy infarktust akkor már nem is érdemes foglakozni vele.
Köszönettel: Shark.
Greene
2005. december 19. 13:01
Szerintem nem a lemezekkel van a bibi. Inkább a gépeddel lehet valami.
h.arpad
2005. december 29. 23:57
Sziasztok!
Nagy sajnálattal tapasztaltam, hogy a frissen telepített SuSE 10.0-ba nem lehet CSS kódolt DVD-t lejátszani. Tudnátok linkelni egy olyan szoftverhez, ami telepíthető ez alá a rendszer alá és telepítésével biztosan megoldódik az a gond?
A másik probléma az, hogy a rendszer folyamatosan lefagy a help-indexek készítése közben (talán azért, mert nincs netre kapcsolva még?), így a súgóját sem tudom használni.
h.arpad
2006. január 1. 17:48
Az első probléma már megoldódott. (Kódolt DVD- és Win32 médiafájlok lejátszása.)
>>Aki hasonló problémával találkozna...<<Épp most szenvedek a modem beállításával betárcsázásra...

És még aki esetleg ezt is igényelné:
>>ReiserFS partíció olvasása Windows alatt<<>>Mozilla Firefox 1.5 RPM-csomagok SuSE 10.0-hoz<<
Drone-4EB
2006. január 11. 17:51
Esetleg egy jó MPlayer, ha már videóról van szó:
http://packman.links2linux.org/?action=128 és ugyanitt (valamivel fentebb a katalógusban) az esetlegesen szükséges libek és codec-csomag.
h.arpad
2006. január 11. 19:17
Ezt a linket külön megköszönöm neked, az MPlayer-re is kíváncsi vagyok, és jó, hogy ezek RPM-ek.
Drone-4EB
2006. január 12. 10:34
amator75
2006. február 17. 16:55
Azt esetleg tudja valaki, hogy a suse 10 miért nem ismeri fel helyesen a hálókártyámat?
(SMC EZ 1255 TX) A 9.3 simán vette és mehettem netezni, a 10-es meg valami teljesen más tipusszámot dob ki rá és nem tudom beállítani az internetkapcsolatot.
firemano
2006. március 3. 7:07
Üdv mindenkinek.
Segítséget szeretnék tőletek kérni. A probléma a következő: telepítve van az opt könyvtárba a firefix és a thunderbird (külön-külön mappában), az asztalra készített hivatkozások ikonjait lecseréltem a programok icons mappájában találhatóra. No, most jön a bibi, a munkaaztal frissítése után ugyan az az ikon jelenik meg mind a két hívatkozásnál, attól függően, hogy mit cseréltem le utoljára. Működni működik rendesen.
Meg tudja valaki mondani, hogy miért van ez és hogyan orvosolható?
Előre is köszi!
Jani
ProFiler
2006. május 12. 12:13
Nem akartam új topikot nyitni, mert végülis ennek a legújabb verziója jelent ma meg, szám szerint a
10.1-es.
LetöltésA legfontosabb újítások:
- Kernel 2.6.16.11
- GNOME 2.12.2
- KDE 3.5.1
- X.Org 6.9
- Xen 3.0
- GCC 4.1.0
- Apache 2.2
- OpenOffice.org 2.0.2
Ciao.
h.arpad
2006. május 13. 0:06
IDÉZET(amator75 @ 2006. February 17., Fri 17:55)

Azt esetleg tudja valaki, hogy a suse 10 miért nem ismeri fel helyesen a hálókártyámat?
A gyártó oldaláról le kellene töltened a legfrissebb driver-t a SuSE 10-hez. Lehetséges, hogy nem került bele a csomagba az a típus.
h.arpad
2006. június 7. 0:23
Örüök, hogy felkerült a PCW DVD-re a 10.1. Már az van. Nagyon tetszik. Sajnos az analóg modememet már fel sem ismeri, mintha nem is létezne. A vezeték nélküli egér viszont kapásból jól működött. A Bluetooth-os OBEX-fájlátvitelt Linuxban csinálom, mert a WinXP Pro alapból nagyon buta ehhez, egyszerre csak 1 fájlt tud fogadni.
aty
2006. június 8. 21:40
Modemed: belső PCI-os filléres modem, alias winmodem? Akad hozzá driver, de ezeket a silány minőségű modemszerűségeket tipikusan winhez készítettek, mint hardver semmit nem érnek, "szoftveres modemnek" is becézik őket.
Vezetéknélküli egér: nincs benne nagy kunszt hogy felismeri, ugyanazon a protokollokon kommunikál mint egy normál egér, a vezetéknélküli átvitel már a hardver dolga, ezt szoftveresen nem kell lekezelni.
h.arpad
2006. június 10. 10:25
Hát a modemes gondra sajnos tényleg ott a válasz, de nem is hiányzik a lassú Net Linux alatt. (Egyébként egy 3000 Ft-os belső, Conexant modem.) Az egérrel már más volt a helyzet. Ott a Windows-nak külön drivert kellett feltelepíteni az egérhez adott CD-ről, különben a görgetés nem működött.
kisCserkész
2006. június 13. 6:09
Sziasztok!
Többen jelezték, hogy a SUSE 10 egyszerűen telepíthető (ez nekem is ment

), de sajnos az ADSL kapcsolatot valahogy sehogy sem sikerül felépíteni. Tudna valaki ebben segíteni? DSL beállításoknál eddig szinte mindennel próbálkoztam....
Köszi előre is.
kisCserkész
chris p
2006. június 15. 19:57
Elolvasva az újságban lévő cikket lenne egy-két kérdésem:
IDÉZET
Számítógépünk (egyik) merevlemezén alakítsunk ki körülbelül 40-50 gigabájtnyi particionálatlan területet..."
Mihez kell ennyi terület?
IDÉZET
Amennyiben üres területet talál...elvégzi a szükséges partíciók automatikus lefoglalását és formázását is.
Milyen fájlrendszert készít? Win. alól látni fogom ezt a partíciót?
IDÉZET
Bár az ingyenes változat használata során lesznek nehezebb pillanatok...
Ez mit jelent pontosan? Milyen "nehezebb pillanatokra" kell számítani?
Bata László
2006. június 15. 21:00
IDÉZET(chris p @ 2006. June 15., Thu 20:57)

Elolvasva az újságban lévő cikket lenne egy-két kérdésem:
IDÉZET
Számítógépünk (egyik) merevlemezén alakítsunk ki körülbelül 40-50 gigabájtnyi particionálatlan területet..."
Mihez kell ennyi terület?
IDÉZET
Amennyiben üres területet talál...elvégzi a szükséges partíciók automatikus lefoglalását és formázását is.
Milyen fájlrendszert készít? Win. alól látni fogom ezt a partíciót?
IDÉZET
Bár az ingyenes változat használata során lesznek nehezebb pillanatok...
Ez mit jelent pontosan? Milyen "nehezebb pillanatokra" kell számítani?
Hali!
Vegyük akkor sorjában:
-- 5-10 gigabájt elég a Linuxnak, de akkor csurig van, a munkáknak már nem lesz elég hely;
-- Nem, a Reiser FS nem látszik Windows alól, viszont a Windows NTFS partícióit tudja a Linux olvasni, a FAT/FAT32-ket írni is;
-- A cikkben le van írva: nem működik a DVD-lejátszás és az Xgl 3D-s grafikus felület, mindkettőt kézzel kell utólag telepíteni. A júliusi PC Worldben le lesz írva az Xgl telepítése Nvidia chipes grafikus kártyák esetén, az ATI driverek sajnos még elég instabilak.
chris p
2006. június 16. 8:35
-Már kezdtem meigijedni, hogy az op.rendszernek kell 40-50giga.
-És nincs valami trükk arra, hogy lássam/tudjam írni Win. alól (NTFS) a Suse partícióját? (Nincs lehetőség fájlok mozgatására a két rendszer között?)
-Ja hogy ezek lennének a "nehezebb pillanatok". Azt hittem valami olyasmiről van szó, ami a cikkben nincs leírva.
Még valami eszembe jutott:
IDÉZET
Számítógépünk (egyik) merevlemezén alakítsunk ki körülbelül 40-50 gigabájtnyi particionálatlan területet... A GRUB...telepítése teljesen automatikus.
Tehát ha jól értem nem kell feltétlenül arra a HDD-re telepíteni, amin a Win. is van. De mi van akkor, ha a rackben lévő vinyóra telepítem - ez nincs mindig bekapcsolva, ha kikapcsolom nem fog ez bezavarni a rendszerindításkor? (A GRUB hova települ?)
És még egy láma kérdés
(nézd/nézzétek el nekem, Linuxot még másnál sem láttam, nemhogy telepítettem volna): Win.-nál ugye úgy néz ki a telepítés, hogy: Win.+driverek+op.rendszer-frissítések+védelmi szoftverek+egyéb progik. Linuxnál ezt hogy kell csinálni?
Bata László
2006. június 16. 9:06
Nem tudok jól működő fájlrendszer szintű Reiser FS driverről Windows XP alá, bár parancssori matatók talán vannak (ext2 esetén tudom, hogy van). A fájlmozgatás egyetlen módja, hogy FAT-os partícióra teszed azokat az adatokat, amit mindenhonnan el akarsz érni.
Igen, a Linux települhet a második merevlemezre is. A GRUB indító szektora oda kerül, ahova kívánod, de nem vagyok benne biztos, hogy az egész elfér ott. Lehet, hogy a nagyobb része a Linux alatt van már, ezért jobb nem kihúzni alóla a linuxos HDD-t.
Linux telepítés majd frissítések letöltése. Maguk a Linuxos driverek a kernelben, illetve a grafikus felület kezelőjében vannak benne -- kivétel a 3D-s ATI vagy Nvidia meghajtók --, azaz újabb driverekhez a kernel- és rendszerfrissítésekkel lehet hozzájutni. A SUSE esetén ez automatikus, ha engedélyezed neki. (Kezdőknek a kernel fordítást nem ajánlanám elsőre.)
Védelmi szoftverek: a tűzfal be van építve, a biztonsági javítások meg jönnek maguktól, ha hagyod. Ha nem rootként használod a rendszert, a vírusokkal sem lesz gond. Amennyiben Linux alól is töltögetsz le windowsos programokat, közösen használt adatokat, levelezést stb., nem árt egy vírusscannert beszerezni.
A SUSE letöltési oldalakon és persze a telepítő lemezeken rengeteg programot találsz, jelentős részük -- ha már telepítetted --, szintén automatikusan frissül a netről. Magát a programokat -- a csomagokat -- a YAST vezérlőközpont Szoftver telepítése, eltávolítása részében választhatod ki.
Doc
2006. június 16. 9:36
Bár csak kezdő Linuxos vagyok, de a GRUB kontra rack problémát végigjártam. Ha a GRUB-ot a rack-ra telepíted, nem lesz semmi gond, ha kihúzod a racket. Bár nekem a win-es winyóm SATA, de gondolom IDE-nél is működik. A GRUB meg nagyon okosan kezeli a két rendszert, ha bekapcsolod a racket, simán ki tudod választani, melyik rendszer induljon el. Két disztribúciót is így teszteltem: Uhu, Ubuntu , mindkettőnél működött.
Akkor a SUSE-t nem is tudom telepíteni a 4 GB-os RACK-emre?
Bata László
2006. június 16. 10:00
IDÉZET(Doc @ 2006. June 16., Fri 10:36)

Akkor a SUSE-t nem is tudom telepíteni a 4 GB-os RACK-emre?
De igen, csak minden nagyobb programot ki kell hagyni a telepítésből. Persze, ha csak szöveges módban akarod használni, mondjuk tűzfal gépnek, akkor semmi gond.
chris p
2006. június 16. 10:08
Bata László!
A "vége" jól hangzik (köszönöm a felhomályosítást), de ehhez
IDÉZET
Nem tudok jól működő fájlrendszer szintű Reiser FS driverről Windows XP alá, bár parancssori matatók talán vannak (ext2 esetén tudom, hogy van).
(ismét) lenne kérdésem: mire gondoltál pontosan, "ext2 esetén" driver van vagy parancssori matató?
És akkor jól gondolom, hogy ha két gépen van a két rendszer (egyiken XP/NTFS, másikon Suse/Reiser FS), akkor sem lehet a két gép között (hálózaton) szabadon mozgatni fájlokat?
Doc!
Azt hiszem jól értettük egymást, de a biztonság kedvéért: van egy IDE vinyó (is) a gépemben, ezen van a Win, és van egy IDE-rackem. Akkor ezek szerint ha a rackben lévő vinyóra telepítem a Linuxot és a GRUB-ot, akkor a gép bekapcsolásakor:
-ha be van kapcsolva a rack: megkérdezi mit akarok, Win.-t vagy Linuxot
-ha ki van kapcsolva a rack: nem kérdez semmit, indul a Win.
Jól értettem?
Doc
2006. június 16. 11:50
Chris p:
Igen. Leaglábbis nálam így működik

.
Én is tartottam a dologtól, de teljesen logikus, hogy ha kijelölöm, hova települjön a grub, vajon miért mászna fel a másik winyóra?
Azért tipp, hogy elsődleges legyen a win-es winyó, és másodlagos a Rack-es.
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk,
kattints ide.