Adani
2005. november 13. 21:41
De az mp3 is lehet tökéletes minőségű, bár igaz, hogy mivel veszteséges tömörítés nem lehet olyan mint az eredeti. De lehet a CD-t audiophile módon is tömöríteni, ami veszteségmentes tömörítés, és ugyanolyan minőségű mint az eredeti. De az átlagember egy jó minőségű mp3 és az audio cd között sem vesz észre különbséget.
Greene
2005. november 13. 21:44
Észreveszi, csak szedjünk szét neki többcsatornásra (3+) a hangot.
Zazu
2005. november 13. 21:46
Egy bizonyos minőségű szint után már nem mindegy mivel hallgatod meg.
Volt szerencsém egy audiofil CD-t meghallgatni egy kommersz Philips CD játszón, és egy FULL-os Marantz CD játszón. Mondanom sem kell, hogy amikor levettük mind kettőnek a borítását, a Marantz tápegységében több alkatrész volt, mint a komplett Philips-ben. Volt különbség a két hangzás között. De ez a mindennapokban nem olyan fontos, amikor csak háttérzenét hallgat az ember. Ja! És csöves erősítő volt a vége!
Egy kicsit elkalandoztunk.
google
2005. november 13. 21:51
@ Greene: oké, de mp3-mat az ember többnyire mp3-lejátszóval (mármint a hardverre gondolok

) hallgat, ott azért felettébb ritka a több csatorna.
Adani
2005. november 13. 21:54
Persze nem is mindegy mivel hallgatod meg. Más egy szimpla számítógépes hangfal mint egy csöves erősítő, komolyabb hangcuccal.
fapuma
2005. november 13. 21:55
Viszont, ha többtucatszor hallgattad már ugyanazt a zenét, akkor a leheletnyi különbséget is észereveszed pl. az eredeti és az mp3 basszusa/magas hangjai között.
Chabi
2005. november 13. 21:56
Kiforgatjátok a szavaimat
Most nem az LP és a DVD-audioval akartam összehasonlítani az CD-audiot, hanem arra gondolok hogy a gyári audio termék után kell jogdíjat fizetni és nem az mp3 vagy wma után.
Mert ha ezek után is kell jogdíjat fizetni akkor miért csinálják az audiot ?
És miért fizessek annyi jogdíjat mint az eredeti minőségért ?
Zazu
2005. november 13. 22:02
"És miért fizessek annyi jogdíjat mint az eredeti minőségért ?"
Egyáltalán, miért fizessünk jogdíjat? És ha a saját CD-imet írom át MP3-ba, hogy a kocsiban, munkahelyemen is tudjam hallgatni a kedvenc zenéimet?
Ha viszont kifizettetik velem a jogdíjat, akkor kutya kötelességük szemethúnyni a zeneletöltések felett, hiszen pont ezért fizetek jogdíjat. Vagy miért is fizetjük?
Adani
2005. november 13. 22:14
Bizony, én is ezt mondtam. Mert ha a saját dolgaimat írom a CD-re, vagy bármit ami legális, akkor kinek fizetem a jogdíjat? De ha meg kifizetem, akkor én ha jól gondolom rendeztem a számlát, hiszen az a jogdíj ahhoz kerül, akit megillet.
ocsi
2005. november 13. 22:59
De mégis valaki magyarázza el nekem, mi ez a szervezet??? És hogy tudott beépülni a CD-k, SD kártyák árába??? És mire költi a pénzt??? ÉS honnan tudjuk, hogy tényleg??
Bencce
2005. november 13. 23:03
Én azt nem értem, hogy a kazinak az előállítaási költsége 2-3X annyi mint a cd-nek, és mégis 3ad annyiba kerül. A maradék a jogdív vagy mi a franc? Vagy azért kell fizetnem, hogy amit megvettem annak a minősége 10 hallgatás után nem romlik el? Vagy a maradék a jogdíj vagy mi???
szabzso
2005. november 14. 0:02
Azért azt tényleg érdekes lenne megtudni, hogy mire is költik a jogdíjas lóvét.
Mert azért nem kevés üres cd és dvd talál gazdára "fehéren" is, ami éves szinten milliárdos bevételt jelent csak a lemezekből
Ezen a kazis dolgon már én is törtem párszor a fejem, de szerintem ne 2-vel szorozd, hanem kb 4-5-tel, mert a kazimásolás maga sokkal körülményesebb és hosszabb ideig tart, nembeszélve a nyersanyagárakról!
Zazu
2005. november 14. 0:15
Én nekem inkább az a fúrcsa, hogy tudott ez a cég olyan jogosítványt szerezni, amibe az állam belement. Mert ha egy kicsit is el kezdik elemezni a dolog visszáságát, ami már itt is felmerült, akkor tuti, hogy nem kaptak vólna engedélyt.
Persze én vagyok megint csak a hülye. Ezek megegyeztek. Azt mondták. Ok, 50% befizetsz nekünk a befolyt összegből, 10% oda adsz az alkotóknak, 10%-ból fentartod magad, és a maradék 30% a tied lehet.
titusz
2005. november 14. 0:29
Persze a kiadónak az államnak a jogvédőknek és még nagyon-nagyon sok embernek jól kell járni. Egy mezei vásárló nem fogja megérteni miért is fizet, de ha körülnéz az ember akkor még nagyon sok olyan fizetési behajtást talál ami nem jogos követelés. Viszont a milliárdos apuka nem mondhatja azt a kislányának vagy kisfiának na bocs gyerekek, de most már csak 20000Ft zsebpénzt kaptok a 40000Ft helyett (heti).
Rettenet
2005. november 14. 0:47
Szerintem az ARTISJUS zseniálisan csinálja ! Más kérdés, hogy ez az átlag embernek nagyon rossz, de gondoljátok át üzleti szempontból is :
Megkentek egy rakás politikust, megvették a jogrendszert ! A zenészeket is meghülyítették ezek a remek üzletemberek ! Az egész kifizetési rendszert a lehető legátláthatatlanabb módon rendezték be, így lehetetlen utánnanézni, hogy melyik művész mennyi pénzt kap a jogdíjakból ! A kiváló üzlettemberek a zűrzavart kihasználva gátlástalan módon kilopják a vevők és a művészek szemét is ! Ők szépen gazdagodnak és nagyjából tökéletesen működik a dolog.
A jogdíjakból az kap nagyobb részt, aki több lemezt ad el. Ő utánnuk tehát több jogdíj jön be. Ebből adódóan pont nem őket kéne támogatni, hiszen ők így is szépen keresnek... Pont ettől lesz önfenntartó a rendszer és az egész ettől lesz egy hatalmas haszongyár.
Egy pillanatra leszek én az artisjus egyik főbb valakije.
Na most én szeretnék egy magánrpülőt ! Hogy is lehetne nekem ilyenem ? Tegyünk jogdíjat a memóriakártyákra is és minden sz*rra. Így akkor már jut erre is !
Ez egy darabig elég is, de hová repüljek a repülővel ? Csak kéne egy sziget is, ami csak az enyém ! Na de mire tegyünk még jogdíjat ? Monitorra ? Hangfalra ? Egérre ? Végülis azzal kattintanak a warez linkekre ezek a szemét bűnözők, és így lopják meg az általam képviselt tisztességes előadókat !
Tehát lássuk be, hogy ki itt a tolvaj !
Más:
Azt úgy nem lehetne, hogy egy adatbázisban benne lenne az összes előadó, akinek a termékét árulja az üzlet, így a cd-dvd megvásárlásával rögtön menne egy strigula a művésznek és ő kapná a jogdíjat ?
Az adatbázisban ha üres cd-t veszek, legalább én választhatnám ki, hogy kit szeretnék támogatni ?
Ezt így nem lehet ?
-Nem !
Így sose lesz szigetem !
Zazu
2005. november 14. 0:56
Ha tetszik, ha nem, előbb-utóbb meg fog halni ez a fajta terjesztés. Hol vannak már olyan zenekarok, akiknek az egész CD-jük fogyasztható zene volt? Sehol. Erre az emberek válasza? Nem veszik meg a komplett CD-t csak a kedvenc dalukat szerzik be, ahogy tudják. Ez van, és ez ellen nem igazán tudnak semmit sem tenni. Ez a szakma ki fog halni. Mint ahogy kihalt már nagyon sok szakma. Bakter sincs már, igazából már cipész sincs, csak elvétve, és sorolhatnánk az ipar által kihalt szakmákat.
Aki nem lép időben, az azon fogja észre venni magát, hogy nincs forgalma. Ha egy zenekarnak egy csöpp esze is van, akkor nem fogja a bevétel hatalmas részét olyanoknak adni, akik nem is vettek részt tevékenyen a munkályukban. Majd árulják az interneten, a saját homelapjukon, és akkor a az összes pénz nekik megy.
titusz
2005. november 14. 1:38
@Zazu:
Ez a terjesztés nem valószinű, hogy ki fog halni, mert akkor nem érné meg a mai közéleti embereknek állandóan kiadni egy CD-t. Csak jól keresnek, különben nem hinném, hogy hobbiból dalolásznak (mellesleg azok is akik nem értenek hozzá). A magyar embernek mindig lesz igénye a nyálra.

Ágnes nemtudomki meg Krisz Rudi is megél.

max. ha nem lesz divat a nyál akkor jön más.
Bakterek még vannak (az én falumba is).
Zazu
2005. november 14. 6:31
Úgy gondolod, hogy örökké megmarad ez a tendencia, hogy egy CD-t el lehet adni egy dallal 3-5 ezer forintért? Én nem hiszem. Nézd meg a nagyokat. Ők már kezdenek váltani, mert rájöttek, hogy felesleges ekkora háttéripart fentartani, ha a jó nép már nem veszi meg a CD-t, hanem hivatalos Online helyeken csak a kedvenceket veszi meg. Csak gondolj bele! Mekkora költsége lehet, mondjuk egy Sony Music-nak, azzal, hogy kinyomtatja CD-n, tokot ad hozzá, borítót tervez, szállít, raktároz, a kereskedelmi boltok rezsije stb. Ha belegondolsz, a lé így is az övék marad, hiszen a stúdiót ők üzemeltetik, csak a közbenső kiadások megszűnnek.
Az meg hogy magyarországon még mindig lehet Megasztárokat csinálni akárkiből, az semmit nem jelent. Nézd meg a töménytelen leárazott CD-ket. A kutya sem veszi meg. Annak a pár 100 embernek, meg akik szeretik azt a fajta zenét, nem lesz értelme egy ekkora iparágat üzemeltetni. Meggyőződésem, hogy a legtöbb kiadott CD-t végül megsemmisítik. A Tesco ömlesztve próbálja eladni nevetséges áron azt a sok gagyit. És így se veszik. Szerinted sokáig tud ez így működni. Melyik az a hülye cég, aki látva a piacot belevág egy ekkora kiadásba. Sokkal ólcsóbb lesz üzemeltetni egy internetes oldalt.
Adani
2005. november 14. 8:39
Zazunak igaza van, ha nem lépnek valamit előbb-utóbb öszeomlik itt a CD eladás. Ha egyre többne rájönnek, hogy jobban járnak ha a kiadóktól függetlenül önmaguk árulják a CD-t, sokkal többet el tudnak adni, mivel olcsóbb lesz a CD nekik meg kb. ugyanannyi hasznuk lesz belőle, a kiadóknak csak a saját mesterségesen összerakott gagyi fiú/lánycsapatok maradnak. Ugye ismerős a dolog? Ezek a zenekarok nem tudnak se énekelni, se zenélni ( tisztelet a kivételnek, de nem sok olyan van), a színpadon csak tátognak, és a kiadó, aki létrehozta őket és mindes egyes fingásába beleszólnak.
Az igazi zenészek meg duplán jól járnának kiadó nélkül. Egyrészt olcsóbb lesz a CD, többet tud eladni, a haszon/eladás pedig nagyjából ugyanakkora, és nem lesz majd, aki beleszól a dolgaiba, hogy mit hogyan csináljon, hogy ezt kell csinálni, mert erre van igény. Vannak már páran, akik erre rájöttek, a kiadók válaszként úgy akarják ellehetetleníteni őket, hogy lefizetik vagy megfélemlítik a rádiókat és a zenei TV-ket, így ők csak az általuk tolt előadók számait játszák. De ez sme mehet a végtelenségig.
kori
2005. november 14. 8:41
@Rettenet
Ahogy mondani szokták, nagyon OTT van az eszmefuttatásod.
TheSaurus
2005. november 14. 8:41
A meglévő céget viszont fenn akarják tartani, bármi áron. Ismerős helyzet: foci, parlament, stbstb.
intruder
2005. november 14. 12:26
Én csak azt nem értem ebben az egész rendszerben, hogy ezt mégis hogyan gondolják?! Van egy barátom, akinek kocsmája van és ö mesélte, hogy az a zene ami a kocsmában szól, nagyon sok pénzbe kerül. Biztos én vagyok alultájékozott, de hogy van az, hogy lemegy egy felmérö ember a kocsmába, feljegyzi a méretét a helyiségnek, hogy hány hangfal van, mettôl-meddig van nyitva a hely és aszerint kikalkulál egy jogdíjat? Azért nem értem ezt mert elvileg a megvásárolt müsoros CD-ért már fizet jogdíjat, a nyers CD-ért is fizet jogdíjat, amire felmásolhatja az internetes zeneboltban vásárolt mp3-akat, amiért az interneten szintén fizetett jogdíjat, és beteszi abba hi-fibe amiért már a vásárláskor úgyszintétn fizetett jogdíjat. Ezek után ha a kocsmában leszeretne játszani néhány CD-t a vendégeknek, megint fizessen jogdíjat a helyi adottságoktól függôen? Ha mindent jól értek, így gyors egymásutánban 4-5 alkalommal fizettetik meg vele ugyanazt...mégis, milyen dolog ez?

unió ide vagy oda, le sem tagadhatjuk, hogy balkán vagyunk
Zazu
2005. november 14. 12:42
Végül is oly felesleges ezen rágódnunk. Ők hoztak egy döntést, amit végre is hajtatnak. Mi felhasználók is hoztunk egy döntést. Mi meg nem fizetünk jogdíjat. És még csak nem is kell lopni, csalni. Itt az interneten lehet DVD-t CD-t rendelni emberi áron. Ha nekik ez így jó, akkor nekünk is. De ugye nem néznek minket ennyire hülyének, hogy önként dugjuk a fejünket a hurokba? Mert ha igen, akkor nagyon nagy baj van. Akkor nem is tekintenek minket embernek, csak egy statisztikai adat vagyunk számukra, amiből a lehető legtöbb hasznot akarják kipréselni. Csak attól félek, hogy ha rájönnek, hogy már nem jelentünk nekik olyan bevételt, amit beterveztek, akkor kiselejteznek minket?
Gyalo92
2005. november 14. 13:18
IDÉZET(kori @ 2005. november 14., 8:41 - hétfő)
@Rettenet
Ahogy mondani szokták, nagyon OTT van az eszmefuttatásod.
Egyetértek
titusz
2005. november 14. 15:59
IDÉZET(Zazu @ 2005. november 14., 12:42 - hétfő)
Végül is oly felesleges ezen rágódnunk. Ők hoztak egy döntést, amit végre is hajtatnak. Mi felhasználók is hoztunk egy döntést. Mi meg nem fizetünk jogdíjat. És még csak nem is kell lopni, csalni. Itt az interneten lehet DVD-t CD-t rendelni emberi áron. Ha nekik ez így jó, akkor nekünk is. De ugye nem néznek minket ennyire hülyének, hogy önként dugjuk a fejünket a hurokba? Mert ha igen, akkor nagyon nagy baj van. Akkor nem is tekintenek minket embernek, csak egy statisztikai adat vagyunk számukra, amiből a lehető legtöbb hasznot akarják kipréselni. Csak attól félek, hogy ha rájönnek, hogy már nem jelentünk nekik olyan bevételt, amit beterveztek, akkor kiselejteznek minket?
Kitalálnak mást amiért megint baromi sokat kell fizetnünk. Nem lesz nekik nehéz mivel eddig is nagyon leleményesek voltak. Az ingyenélő réteg nem fog megszünni

mert akkor dolgozni kellene és az fárasztó, ezért bevezetnek valami másta aminek nem jogdíj lesz a neve, de ugyan úgy fizetni kell érte csak max. más rendszerrel.
Egyébként a CD/DVD vásárlásnál én sem vagyok szívbajos.
Orbit
2005. november 14. 16:56
Tudja valaki pontosan hogy mióta működik az Artijus? Az évszámra lennék kiváncsi
Adani
2005. november 14. 17:14
Ha jól emlékszem az üres kazettákra először 1984-ben tettek jogdíjat, akkor még nem voltak ennyire elszállva, és kb. az értéke 1-2%-át tette csak ki. 1996 óta van a CD-R lemezeken is..
Machado
2005. november 14. 17:50
IDÉZET(ocsi @ 2005. november 12., 11:45 - szombat)
5000Ft 15-20 számért?! Szóval ez barokkos túlzás...
Nézzétek meg egy magyar punkrock együttes weblapját, akik nem felkapott pop zenéz ( hanem annál sokkal tartlmasabbat) játszanak:
CD: 1299 Ft
Nár az új albumuk most egy kicsit drágább:
CD: 1499 Ft
Akárhogy is számoljuk ez minimum a fele, de inkább a harmada, negyede egy külföldi CD nek. Itt még a legzsugoribb letöltögető is elgondolkozik, hogy megrendelje-e. ( Hiszen őket, még esetleg szivesen is támogatja, mert nem akarják kilopni a szemét.)
Azoknak az "együtteseknek" a CD-i annyit sem érnek. Trágárság és poénkodás az egész és vannak, akik még fizetnek is érte?
IDÉZET(Zazu @ 2005. november 14., 0:56 - hétfő)
Hol vannak már olyan zenekarok, akiknek az egész CD-jük fogyasztható zene volt? Sehol.
Pedig vannak ilyenek, elegen. Csak nem a popzenében kell keresni.
Adani
2005. november 14. 18:08
@Machado
Hát inkább ezek a zenék ( ocsmány trágárkodás, ahogy mondod, de nem mindegyik ilyen!), mint a nyálas popzenék, meg a nyálas számokat játszó fiúcsapatok számai, amiknek semmi értelme nincs. Egyébként az sem igaz, hogy minden punk zenekar csak a káromkodásról szól, mint ahogy a gangsta rapnek sem csak a "motherfucka" a mondanivalója.
google
2005. november 14. 18:10
IDÉZET(Machado @ mittudménmikormár)
IDÉZET(Zazu @ 2005. november 14., 0:56 - hétfő)
Hol vannak már olyan zenekarok, akiknek az egész CD-jük fogyasztható zene volt? Sehol.
Pedig vannak ilyenek, elegen. Csak nem a popzenében kell keresni.
Vannak bizony, pedig én azon nőttem fel, hogy egy-két szám ehető, a többit meg meghallgatni sem érdemes.
Valóban nem popzene. Az igényes rockban (itt most nem Blinkre meg Green Dayre meg ilyen "felkapott", idegbeteg zenére gondolok) vannak olyan albumok, amelyeken minden dal egy élmény.
Zazu
2005. november 14. 18:17
Valóban vannak ilyenek. Én is nagyon szeretem Pat Metheny zenéjét, de ez sem sláger zene, hanem Jazz.
Aneurysm
2005. november 14. 18:30
Az elég érdekes hogy a nagyobb zeneboltokban rajta van a zárjegy az audio CD-ken, viszont van egy jópár olcsóbb kis "pince", ahol a CD-t nem matricázzák, sőt be sem csomagolják. El tudja mondani valaki hogy mi a különbség a kettő között?
Mellesleg nem tudom miért problémáznak a letöltögetések miatt. Mindig halljuk hogy ezzel ennyi meg ennyi forint kárt okozunk. Csakhogy itt az a probléma, hogy ők azt hiszik hogyha nem lehet letölteni, akkor mindenki megveszi a boltban.
És a zeneletöltés promócióként fogom fel: általában először letöltöm az albumot MP3-ban, ha tetszik az album akkor megveszem, ha nem akkor letörlöm. Mi ezzel a gond? Ha úgy vesszük akkor még jót is tesz, hiszen ha nem hallgathatnám meg, akkor valószínűleg soha nem venném meg az adott lemezt (mert ugye nem tudom meg hogy milyen jó CD!).
Aki meg nem tiszteli meg azzal kedvenc együtteseit, hogy lemezeit megveszi, az nem igazi zenerajongó, megérdemli az MP3 silány minőségét (esetenként kódolási hibákkal kiegészítve).
A fennti okokon túl van még 1 indok amiért eredetiben veszek meg mindent. Kedvenc együttesem a Nirvana, ami ugye egy már nem létező együttes, és tudom hogy a kiadónál micsoda kincsek vannak még (koncertfelvételek stb), amelyekbe tavaly egy díszdoboz keretében belekóstolhattunk. Azzal hogy megveszem eredetiben, megnövelem az eladási statisztikákat, ami ha elég magas, valószínűleg arra ösztönzi a kiadót, hogy adjon még ki hasonló finomságokat, hiszen veszik az emberek.
Egyébként van egy érdekes dolog ezzel a díszdobozzal. Egy DVD-t is tartalmaz, amelyen többnyire régi ritka koncert-részleteknek adtak helyet, olyanoknak, amelyeket rajongók vettek fel becsempészett videókamerájukkal (ami ugyebár szigorúan tilos, most mégis milyen jó hogy voltak ilyen szabálytalankodók).
Sebi
2005. november 14. 18:34
Így van google

az igényes rock zenében mindig voltak és lesznek jó lemezek.
Rock forever!

IDÉZET(Aneurysm @ 2005. november 14., 18:30 - hétfő)
Az elég érdekes hogy a nagyobb zeneboltokban rajta van a zárjegy az audio CD-ken, viszont van egy jópár olcsóbb kis "pince", ahol a CD-t nem matricázzák, sőt be sem csomagolják. El tudja mondani valaki hogy mi a különbség a kettő között?
Az, hogy az egyik legális (magyar forgalmazású) a másik illegális (külföldi ill. kalóz) CD.
Shia-ko
2005. november 14. 18:41
Minden stílusban vannak igényes, és kevésbé igényes darabok. Maximum az arány, és a személyes ízlés különböző.
titusz
2005. november 14. 18:48
IDÉZET(Machado @ 2005. november 14., 17:50 - hétfő)
Azoknak az "együtteseknek" a CD-i annyit sem érnek. Trágárság és poénkodás az egész és vannak, akik még fizetnek is érte?
A zenei ízlés más dolog. És mindenkinek jogában áll azt hallgatni amit akar.
Ui:@Shia-ko:
Egyetértek.
ocsi
2005. november 14. 18:54
Húúú Most egyszerre sokatokkal nem érdek egyet:
Greenday: Én már akkor szerettem a greenday-t mielőtt felkapott rockzenekar lett volna, még mielőtt az összes tinimagazin címlapján ők lettek volna... ( szóval az american idiot előtt) szóval a greenday nem volt mindig felkapott... De azért van benne valami amit Google mond!
IDÉZET
Szerintem nem vagy teljesen tisztában a szó jelentésével, vagy pedig tök más stílusra/együttesekre gondolunk...
Ott van pl az Alvin és a mókusok. Nem mindenki szereti ezt a stílust, de az nem mondható el róluk, hogy csupa társalgás és poénkodás.... Vannak benne trágár szófordulatok, de sajnos nagyon sok ember itt leragad és véleményt alkot. DE hogy miről szól a dal? Mi a mondanivalója? Kit érdekel??? Nagyon sok olyan szám van aminek elég mély tartalma van (politika-, világ-, ember kritika) Erre az egyik legjobb példa az a szám amit most nemrég másoltam be a játékok veszélyei a fiatalokra topicba. A dal arról szól, hogy milyen ártalmas a TV egy kisgyerekre. Abban nem sok káromkodás van, és nem sok dúrva szófordulat, de elég mély mondanivaló.... CSak nyitottnak kell rá lenni!!!
Hasonló (bár más stílusu) együttes a Belga is. Minedn számokban van mondanivaló.. és egy pop szám a közelébe sem ér. Nem hallgathatóságban, nem táncolhatóságban, hanem abban amit mond. És amíg valaki pont ezt nem kívánja befogadni, addíg hamis képet kap az együttesről... Ezek nem azok a külföldi rapperek akik hatására a kisgyerekek káromkodnak az iskolában( Eminem és társai....)
Adani
2005. november 14. 19:07
Eminemnek is van olyan száma, aminek van mondanivalója, igaz nem sok, de egyébként a Gangsta Rap-ben is sok olyan szám van, aminek van mondanivalója. Pl: az egyik kedvencem 2Pac - Changes.
Sebi
2005. november 14. 19:15
Szerintem nem a zenei stílusok szeretetével van a baj, hanem azzal, hogy a média felkap egy számot és azt orrvérzésig játszák. Megutáltatják az emberekkel a számot, az előadóját és az egész stílust is.
fapuma
2005. november 14. 19:41
IDÉZET(intruder @ 2005. november 14., 12:26 - hétfő)
Én csak azt nem értem ebben az egész rendszerben, hogy ezt mégis hogyan gondolják?! Van egy barátom, akinek kocsmája van és ö mesélte, hogy az a zene ami a kocsmában szól, nagyon sok pénzbe kerül. Biztos én vagyok alultájékozott, de hogy van az, hogy lemegy egy felmérö ember a kocsmába, feljegyzi a méretét a helyiségnek, hogy hány hangfal van, mettôl-meddig van nyitva a hely és aszerint kikalkulál egy jogdíjat? Azért nem értem ezt mert elvileg a megvásárolt müsoros CD-ért már fizet jogdíjat, a nyers CD-ért is fizet jogdíjat, amire felmásolhatja az internetes zeneboltban vásárolt mp3-akat, amiért az interneten szintén fizetett jogdíjat, és beteszi abba hi-fibe amiért már a vásárláskor úgyszintétn fizetett jogdíjat. Ezek után ha a kocsmában leszeretne játszani néhány CD-t a vendégeknek, megint fizessen jogdíjat a helyi adottságoktól függôen? Ha mindent jól értek, így gyors egymásutánban 4-5 alkalommal fizettetik meg vele ugyanazt...mégis, milyen dolog ez?

unió ide vagy oda, le sem tagadhatjuk, hogy balkán vagyunk
Amikor megveszi a lemezt meg egyebeket, akkor a saját élvezetre történő hallgatás miatt fizeti a jogdíjat(nem mintha lenne jogi alapja

), amikor pedig a kocsmában szól a zene, akkor a zene közzétételéért.
Pl. egy kb. 60 négyzetméteres helyiségben negyedévente
40 000-be kerül a nyilvános
rádióhallgatás. Jó, mi?
IDÉZET(ocsi)
De mégis valaki magyarázza el nekem, mi ez a szervezet???
Az állam.
Machado
2005. november 14. 19:41
IDÉZET(Sebi @ 2005. november 14., 18:34 - hétfő)
Így van google

az igényes rock zenében mindig voltak és lesznek jó lemezek.
Rock forever!
Így van
@google: küldök neked egy priv-et mindjárt a témával kapcsolatban. (Itt nem lehet

)
@ocsi: nekem nehogy azt mond, hogy az Alvin meg a Belga jó együttes, mert nem azok, nagyon nem (bár már akkor inkább Belga). Persze ez egyéni vélemény, úgy mint a tiéd
Sebi
2005. november 14. 21:26
@Machado: Én úgy érzem nekem elég tág a zenei izlésem, de a Belga nevű formációt azért nem nevezném jó együttesnek, sőt még együttesnek sem.
Aneurysm
2005. november 15. 8:38
IDÉZET(Sebi @ 2005. november 14., 18:34 - hétfő)
IDÉZET(Aneurysm @ 2005. november 14., 18:30 - hétfő)
Az, hogy az egyik legális (magyar forgalmazású) a másik illegális (külföldi ill. kalóz) CD.

Speciell a Headbanger nevű üzletre gondoltam (nem tudom ismered-e), itt vettem egy csomó lemezt, mert kedvenc metál-együtteseimet nem találtam meg a drágább boltokban. Remélem nem azt akarod mondani hogy hamisítvány a gyűjteményem 70%-a
Shia-ko
2005. november 15. 10:53
Kérlek benneteket, hogy maradjatok a témánál, a zenei ízlést a megfelelő topicban tárgyaljuk ki!
Köszönöm!
intruder
2005. november 15. 11:13
Tulajdonképpen azért nem foglalkozom ezzel a témával igazán, mert én elöszeretettel vásárlok a használt CD boltokban. Amikor nagyon fáj a fogam valamire és eredeti müsoros CD-n szeretném, olyankor elsétálok egy használt CD turiba és pár forintért megveszem. Nem tudom ezeken milyen mértékü a jogdij, de nekem például megért 1900 Ft-ot a Metallica: Master of Puppets.

Használt ugyan de a lemez karcmentes (a boltban bele is hallgathatok), a boritója hibátlan, egy új CD tokot meg bárhol szerez az ember
A memóriakártyákat pedig úgyis külföldrôl rendelem neten keresztül
google
2005. november 15. 12:21

A használtak a legjobbak! Én is vettem már sok CD-t olyan helyeken, és még soha nem volt hibás a lemez.
Zazu
2005. november 15. 17:55
Mindenkinek figyelmébe ajánlom ezt a cikket.
http://www.index.hu/tech/jog/cdcopy/
Adani
2005. november 15. 18:06
Az érdekes a dologbna az, hogy mássla nem lehet másoltatni, vagyis a cd-írást pénzért vállalók nem legálisan csinálják a dolgot. De vajon akkor sem az, ha teszem azt valaki elhozza nekem a gyári CD-jét, mivel neki nincs CD-írója, hogy másoljam le neki, én meg azt mondom neki, hogy tessék ülj ide a gépemhez és másold le magad. Ez most szerintetek így legális vagy nem ? Végülis a saját Cd-iről joga van másolatot készíteni, és nem én végzem el, hanem ő saját magának.
google
2005. november 15. 18:07
Saját eszköz is benne van a törvényben.
Sebi
2005. november 15. 18:07
IDÉZET(Aneurysm @ 2005. november 15., 8:38 - kedd)
Remélem nem azt akarod mondani hogy hamisítvány a gyűjteményem 70%-a

Nem azt akarom mondani, hogy hamisítványokat vettél, hanem azt , hogy illegálisat ha nincs rajt matrica. A külföldi CD nem hamis, sőt jobb minőségű mint a magyar. Külömben jártam a Headbanger nevű üzletben és vettem is ott lemezeket.
Magyar vagyok nem turista!
google
2005. november 15. 18:12
IDÉZET(Sebi @ 2005. november 15., 18:07 - kedd)
...illegálisat ha nincs rajt matrica.
Jó, akkor innentől fogva a matrica nélküli CD-ket a külföldi útjaimon vásároltam.