Ugyan, hisz csak értelmezés kérdése! Honnan vesszük mi azt, hogy a jogdíj adó?
A jövedéki adó viszont valóban igaz, de hát csak jogértelmezés és mellébeszélés kérdése ez is...
Más:
Az mp3-ak letöltögetésével kapcsolatban mást gondolok...
Az, hogy valami másolatát ingyen letöltöm, nem bűn. Ezzel szemben, a jogvédő szervezetek azt sulykolják belénk, hogy ez bizony hamisítás, és halálos vétek! Miért? A hamisítás és a másolás közt csupán annyi a különbség, hogy hamisítás esetén a másolatot eredetinek állítom be. Ez viszont elég jelentős különbség....szerintem.
Ha én megveszek mondjuk egy Linkin Park-lemezt, akkor én azt két okból teszem:
1.) Ezzel fejezem ki, hogy a zenéjük és a mondanivalójuk nyomot hagy bennem, és támogatom őket.
Ez jelenleg szinte nevetséges indok, tekintve, hogy az általam kicsengetett 5000 Ft 80%-a NEM az együttes zsebébe megy, hanem a jogvédőknek és annak a kiadónak, aki hónapokig szivatta ezt az együttest, és csak nagy nehezen tudtak megszabadulni tőle. Figyeljünk: a Linkin Park már kiadót váltott, ennek ellenére ha én egy régebbi albumukat megveszem a bótba', egy tőlük független, sőt, rajongói körökben "közellenségnek" tekintett társaság kapja a lóvét.(Kérlek, javítsatok ki, ha tévedek...)
Ennek ellenére megveszem az albumot, a következő miatt:
2.) Bár internetről letölthető mp3-ban, de az NEM UGYANAZ, mint az eredeti lemez.
Miért?
Mert a torrentről, sőt a NETES ÁRUHÁZBÓL SEM kapom meg hozzá a feeling-es borítót, mellékelt füzetecskét, a címkézett lemezt, ráadásul huszadik hallás után már észrevehetők az mp3 tömörítési hibái, urambocsá' még rippelés közben is keletkezhetett recsegés vagy egyéb hiba, egyszóval NEM UGYANAZ!
Jut is eszembe:
Egy kedves magyar szervezet, annak ellenére, hogy hatályos törvénykezések alapján magáncélú másolat készítése nem bűn, mégis vadászik azokra az emberekre, akiknek otthon vannak másolt lemezeik(otthon!!!), és "példát statuál" rajtuk, mintha főbenjáró bűnt követnének el, pedig még csak szabályt sem sértenek!