Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: Mac mini
PC WORLD Segélyvonal > HARDVER > Számítógépek > Asztali, szerver
Egerb
Helló mindenkinek!

Arra gondoltam, hogy a jövőben beszerzek egy Mac mini-t. A kérdésem az lenne, hogy az 1.25-1.42GHz PowerPC G4 proci mire elég? Videószerkesztésre használnám?
A másik kérdésem az lenne, hogy a Mac OS X 10.4 Tiger-t már előre telepítve megkapom rajta, de adnak-e hozzá külön telepítőt?
ProFiler
Elég hozzá az a proci.
Előre rá lesz telepítve, de mellékelik is.

Ciao.
Egerb
Köszönöm!
Szanya
Én is vennék egyet, de ami az én nagy problémám, hogy karácsonyra LightScribe írót kaptam, és azt el sem tudom képzelni, hogy hogyan csatlakoztathatnám egy minihez, hiszen ez egy belső meghajtó. :-( Továbbá a 120 gigás vinyómat is szeretném még megtartani. És tegnap jutott a tudomásomra, hogy febr. 28- ig akció van az Apple- nél. Addig be kell gyűlytenem az infókat mert különben felvágom az ereimet.
Meg tudnék őrülni egy ilyen gépért és most anyu rábeszélhető. De jól járnék vele egyáltalán?
Chabi
IDÉZET(Szanya @ 2006. február 24., 2:43 - péntek)
De jól járnék vele egyáltalán?

Mire akarod használni ? roll.gif
Egerb
Én még nem vettem, most már meg kéne várni az Inteles változatát, mert az állítólag 4x gyorsabb. cool.gif
ProFiler
IDÉZET(Szanya @ 2006. február 24., 2:43 - péntek)
el sem tudom képzelni, hogy hogyan csatlakoztathatnám egy minihez, hiszen ez egy belső meghajtó.

Külső házat veszel hozzá és firewire, vagy USB kapun keressztül rákötöd.

Ciao.
Szanya
Szóval van megoldás!? Szuper! Titkon ebben reménykedtem én is, de még soha nem láttam ilyen dobozt. Ez persze nem zárja ki a létezését. :-)

Viszont a vásárlással nem várok, mert most adnak hozzá billentyűzetet meg egeret is. Ami nem árt, ha figyelembevesszük, hogy a.) milyen drága, b.) mennyire nem USB- s az enyém. 28- án vége az akciónak.

Chabi, a "jól járás" alatt azt értem, hogy különbözik- e a régi gépemtől. Például az én gépem nem egy játék- gép, de a PCW mellékletek játék demóit ki szoktam próbálni. A minire ezek fel sem mennek? Tulajdonképpen azért veszem, hogy anyunak ne kelljen felhívnia engem telefonon, mert valami "végzetes hiba" rörtént.
Egerb
Ezen nem fog futni Windows-os program! Esetleg ha felteszed rá a VirtualPC-t és abban feltelepíted az XP-t. bulb.gif
Timer
De ha kicsit mérlegelsz, rájössz, hogy nem is nagyon lesz szükséged Windows-os programokra, legalábbis irodai-, és multimédiás feladatokra a mac-ek elvileg jobbak. De örülnék, ha én is kapnék egyet. Közeleg a névnapom biggrin.gif
Chabi
IDÉZET(Szanya @ 2006. február 25., 5:49 - szombat)
Például az én gépem nem egy játék- gép, de a PCW mellékletek játék demóit ki szoktam próbálni. A minire ezek fel sem mennek? Tulajdonképpen azért veszem, hogy anyunak ne kelljen felhívnia engem telefonon, mert valami "végzetes hiba" rörtént.

A játék demok nem fognak felmenni a MAC mini-re. Anyukád meg többet fog telefonálni neked mint eddig mert angol nyelű op.rendszer van rá. ani_wink.gif
Egerb
Le lehet szedni hozzá a magyar felületet, de akkor leállítja a redszerfrissítést, mert a magyar felület csak egy bizonyos verziószámra készült el, és frissítésnél összeomlaszthatja a rendszert.
Chabi
De akkor fog telefonálni az anyukája smile.gif
Szanya
Hűha! Ezek komoly érvek. Anyu mondjuk a magyar XP- t sem értette. Úgyhogy ez remélhetőleg nem fog problémát jelenteni. De nekem annál inkább. Az emuláció viszont nem hangzik rosszul. Csak, akkor csorba esik a végre teljesen legális rendszeremen.
Ma egyébként voltam az andrássy úti bemutató teremben és kimondottan rossz szájízzel jöttem el. Bízom benne, hogy ez csak kivételes eset lehetett. De onnan akkor sem fogok semmit vásárolni egy ideig, ha kapható az a termék, amire a fogam fáj.
Remélhetőleg azért keddig meg tudok még szerezni egy ilyen akciós masinát és akkor szükségem lesz egy pörgős Apple vagy Mac mini fórumra sok- sok tulajjal. Tudtok ilyet? (Kiekészítésként emellé a topik mellé.) smile.gif
Egerb
Beszéljük Mac - Magyar Macintosh Portál
Szanya
Köszi.
Egerb
A mini teljesítőképességének határa
IDÉZET
Hát ma végre sikerült elérnem smile.gif
(hozzá kell tegyem, mióta mac-es vagyok, a munkahelyi PC-imet rendszeresen merevre fagyasztom miközben több dolgot tennék egyszerre, mert itthon ezt lehet.)
Épp több DVD-nyi koncertet gyúrok össze, ehhez a videókat importálom imovie-ba, serényen, 200perc van még, venti süvít, stb
oké, de nincs kedvem várni, már kineteztem magam, emailek megválaszolva, stb
hát, mondjuk a klipeket előre megnézem közben, és írogatom mit hol vágjak meg kb.
próba: import közben QT lejátsza a klipeket forrásból, fasza.
dolgozzunk tovább, import megy, QT-ben film megy, safari, mail, hasonlók.
közben eszembe jut, hogy tartozok egy CD-val mp3-ban.
hááát, mi lenne ha… hát lássuk, mp3 kódoló indít, közben imovie importál (még 40perc), és QT film nézés megy.
közben Erám kitalálja, hogy nyomtassak ki pár pdf-et neki, ok.
nos, mire végetért az mp3 kódolás, addigra már az imovie már zombi lett smile.gif
nem válaszolt semmire(más se nagyon kb 30mp-ig, mire feléledt mindenki), de az importot végignyomta, majd kilépett, és reopen után persze ott volt a trashben a cucc, ahonnan használhattam smile.gif
hát, sok mindenre gondoltam anno, de erre azért nem, hogy egyszerre mp3 kódolás, imovie és filmnézés is elmegy (kisebb hibákkal)
de utána még további importok alatt az imovie import + QT előnézés megmaradt, de mp3 kódolás nélkül, és megcsinálta rendesen smile.gif

Ez már igen! thumbsup.gif
Greene
Ezt a Windows is tudná egy hasonló kaliberű PC-n, csak ugye a PC az állandóan változik. Itt bővítjük, ott bővítjük, és máris teljesen más a konfiguráció. Egy MAC-hez nem vehetsz akármit.
Na most ha lenne egy 95%-ban fix hardverem, akkor ahhoz én is olyan gyors és kicsi kernelt csinálnék, hogy letennéd a kalapod.
A Windows XP az még a régi pentiumok architektúrájára van kihegyezve, és betölt egy rahedli fölösleges modult, azért, hogy a kedves user amikor rádug egy akármit a gépre, egyből működjön neki.
Ez a beidézett örömködés szerintem nem mérvadó. Az is egy irány amit a MAC mutat a fix hardverével, és az is amit a Microsoft, a rugalmasságával.
Chabi
IDÉZET
hát, sok mindenre gondoltam anno, de erre azért nem, hogy egyszerre mp3 kódolás, imovie és filmnézés is elmegy

XP alatt is elindíthatsz egyszerre mp3 kódolást és video összefűzést/vágást, a film lejátszását pedig nem a processzor végzi 100%-ban, hanem a videokártyába integrált hardveres mpeg2/4 gyorsítás ani_wink.gif Tehát ez nem fogja meg a procit. roll.gif
Egerb
Az új Mac mini

Ilyet fogok majd venni! biggrin.gif
Szanya
Én pedig tegnap rendeltem meg a régit. Ajándék bill. és egér. Továbbá 5% diák kedvezmény. Csak azt nem tudom, hogy leszállítják- e Agárdra ingyen. Mert ellentmondóak az információim.
Greene
Mennyi volt összesen az ára?
Szanya
25(?)% áfával 167900 Ft, és ebből jön le az 5% a diákigazolvány elfaxolt másolatáért. De a rendelésnél megjelet még 2000 Ft szállítási költség, viszont a kezdőlapon ott figyel egy ingyenes szállítás 100000 Ft feletti rendelésre.
Ja, annyit még hozzátennék, hogy a középső variációt rendeltem 1,42 GHz proci, de SuperDrive nélkül, mert van egy LS DVD íróm már.

Arra még kíváncsi lennék, hogy az a 80 MHz különbség a G4 és a Core Solo között mennyire jelentős és, hogy miben tér még el egymástól a két proci. Szerintem nekem fölösleges lenne most nagyobb teljesítmény. Főleg ennyi plusz pénzért. Még, ha ingyen volna...
Ráadásul azt sem értem, hogy miért nem AMD- re tért át a Mac. (Persze értem ám, csak úgy mondtam.) ani_wink.gif
Greene
Hmmm kíváncsian várom mi lesz a benyomásod róla, illetve, hogy mi van a dobozban. ani_wink.gif
Szanya
Ezzel nem vagy egyedül jelen pillanatban. Mert elbizonytalanodtam, hogy végigvittem- e a rendelési procedurát. Semmi visszajelzés. Mégegyszer meg nem akarom megrendelni. Főleg, hogy 28- áig volt az akció (elméletileg).

Amúgy is rohadtul izgulok, mert anyu is sokat fogja használni, ezért magyarosítanom kell. Arról meg az a hír járja, hogy korán sem tökéletes. Ráadásul ez lesz az első Mac- em. És tudom, hogy csak egy legenda a tökéletessége. Annak ellenére, hogy van alapja.
Greene
Nekem vannak DTP-s ismerősömék, akiknél csak MAC van (meg haveromnak egy PC), és nagyon szeretik. Szerintem megszokod és te is imádni fogod. ani_wink.gif
Egerb
Kezdek az iMac felé hajlani. Egy százassal több, de ez már monitor is egyben és jobb teljesítményű a mininél.
Szanya
Megjött négy napja. 1599950 Ft klaviatyűzet+ egérrel. A Winamp hiányzik a legjobban és az MSN Messengerben összegyűlytött színes, szagos, hangos pitty- puttyok. A passzív mikrofont sem eszi meg a "drága". Magyarítva vagyon a Tiger 10.4.5 a Safarival és Maillel továbbá a QT és iTunes is magyar lett azóta. A neten terjedő videóknál vagyok néha bizonytalan, de végülis szinte minden megjelenik, csak néha nem méretezhető a lejátszó ablak. Már vannak kép manipulátoraim (nekem való egyszerűek Paint helyett). De nincs Picasa2, amit az utóbbi időben kezdtem megszokni PC- n. A nyomtatómat ma tudtam USB- n keresztül csatlakoztatni, mert eddig másik fajta kábellel működtettem PC- n, viszont Mac- es telepítője csak OS X 9- hez van. Most mit tegyek? Új nyomtatót kell vennem?
De nagyon bejön a cucc. A csöppnyi merevlemeze aggaszt még, mert a régim 120 gigás és kezdett betelni, ez meg 80- ból már csak 60. Szükségem lesz még tehát külső rackre a vinyóhoz és ezzel párhuzamosan a "régi" DVD írómhoz. Plusz a mikrofonra is ki kell gazdálgodni valamit.
Ja, meg ugrál az egérmutató. Az rendkívül bosszantó. És nagyon gyakran. Nem tudjátok, mitől lehet ez?
ProFiler
IDÉZET(Szanya @ 2006. March 27., Mon 3:52) *
es telepítője csak OS X 9- hez van. Most mit tegyek?

A neten található legfrissebb is csak ahhoz való? Egyébként lehet, hogy tényleg jobban járnál egy direkt feltüntetett Mac-kompatibilis nyomtatóval.

A merevlemezét egyébként ki tudod cserélni. Nem tudom, hogy adtak-e hozzá Tiger telepítőlemezt. (?)

Ciao.
Szanya
Köszi. Megoldódott. Ez egy BJC- 2100 Canon, ami elméletileg Mac kompatibilis, csak "régi". De a minihez adott OS telepítőlemezen volt valami Canon telepítő, ami elméletileg jó. Bár még nem indítottam újra azóta a gépet. A neten sajnos nem volt semmi.
Greene
IDÉZET(Szanya @ 2006. March 27., Mon 3:52) *

Megjött négy napja. 1599950 Ft klaviatyűzet+ egérrel. A Winamp hiányzik a legjobban és az MSN Messengerben összegyűlytött színes, szagos, hangos pitty- puttyok.

Winamp helyett ott az XMMS, ami opensource, és MSN helyett pedig ott a GAIM, amit szintén lehet MAC-re is fordítani. A Legújabb változat már javarészt tudja az MSN-es pity-puttyok zömét. ani_wink.gif
Szanya
Köszi!
Na, utánanézek, aztán szeretném azt mondani, hogy "Wow!". smile.gif

szerk.: Az XMMS- sel nem boldogultam. De a GAIM tetszik. Persze már "rég" óta használom is, mert Adium néven fut Mac- en. smile.gif De a Plus! hiányzik belőle nekem egy kicsit.
harazso

Sziasztok! Én most szereztem be egy mac minit éppen. Ez egy 1,83 GHz 1 Gb maemóriával felszerelt mini. Leopárd operációs rendszerrel. 399 angol pénz volt. Ami nekem nem tetszett az csak az egér és a billentyűzete. Sajnos megvettem külön mert nem járt mellé gondolva hogy jobban lehet használni vele. Sajnos hibáztam mert a fujitsu siemens vezetéknélkülim sokkal jobban működik vele mint az eredeti. Egyébként nagyon jó a rendszer és iszonyúan pici a gép. Semmi hangja nincs pedig itt van fél méterre tölem. Ha valakinek kérdése van szívesen megosztom a apasztalatomat bárkivel. Bár nem vagyok mac tudós én a Vistát nagyon szeretem csak azért vettem ezt mert kiváncsi voltam a különbségre és meg jó lessz majd a fiamnak késöbb.
Sziasztok

Zsolt
Amaro
Én a napokban szeretnék venni egy mac minit, de egy kicsit félek tőle, mert soha az életemben nem volt vele dolgom. És a 80Gigás vincsi is aggaszt egy kicsit, mert az elég karcsú...
Greene
Megújult a Mac Mini. Mindkét változatban már alapból van Superdrive, nagyobb merevlemez, és nVidia videóvezérlő. Szerintem gyönyörű kis gép.

Kisebb, olcsóbb:

2.0GHz Intel Core 2 Duo
1GB memória
120GB winchester
NVIDIA GeForce 9400M
8X DL Superdrive

Nagyobb, meg nem érős (+60 ezer forintért):

2.0GHz Intel Core 2 Duo
2GB memória
320GB winchester
NVIDIA GeForce 9400M
8X DL Superdrive
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.