Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: Hogy ejtjük ki?
PC WORLD Segélyvonal > KÖZÖSSÉG > Általános
Oldalak: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
gegejunior
EURO németül "ajró" smile.gif
ProFiler
Én is ezt mondom. smile.gif

Ciao.
Stephan
Hello!

Én már többször jártam Németországban, Dresden (Drezda) környékén. Minden esetben [ojró]-nak ejtették az ott élő rokonaim. Csak úgy megjegyeztem, nem akarok senkit kijavítani, egyszerűen csak én így hallottam. smile.gif

Üdv.
zsoltchelsea
Tájszólás is lehet.
Stephan
Természetesen tisztában vagyok vele, hogy rengeteg féle tájszólásuk van. Éppen ezért írtam, hogy hol hallottam így, és azt is, hogy nem szeretnék senkit kijavítani.

Üdv.
ProFiler
eznemigaz.gif Modern tájszólás. biggrin.gif

Ciao.
Garono
ProFiler, az osztrák, ill. a délnémet nyelvjárásokban lehet (ha te mondod biztos), hogy az 'eu' hang 'aj', de a "standard" Hochdeutsch-ban biztos, hogy 'oj'. Bizonyíték, nem ígéret: Wiktionary 'Euro'.

Tehát amit Te állítasz, azt valamilyen szinten helytelennek vélem. roll.gif

Csak ezért képes voltam bejelentkezni, pedig már egy hónapja nem tettem.
ProFiler
Félreértesz. Nem mondtam, hogy az nem lehetséges. Én csak azon nevetek, hogy egy ilyen újnak mondható szót is már tájszólással mondanak. ani_wink.gif bulb.gif

Ciao.
Garono
Nem lenne lehetetlen, hiszen az "anyaszó", az Europa elég régi. smile.gif
Fujitsu
IDÉZET(Garono @ 2008. január 24. 20:42) *
ProFiler, az osztrák, ill. a délnémet nyelvjárásokban lehet (ha te mondod biztos), hogy az 'eu' hang 'aj', de a "standard" Hochdeutsch-ban biztos, hogy 'oj'. Bizonyíték, nem ígéret: Wiktionary 'Euro'.

Na, igazam lett! tongue.gif Határozottan emlékeztem rá, hogy Stuttgartban is 'nójn'-nak ejtik a "neun" szót. ani_wink.gif

Én is csak ezért képes voltam bejelentkezni, pedig – szokás szerint – ki sem látszom a munkából. roll.gif
TheSaurus
Hivatalosan (én is így tanultam) az "eu" a németben "oj". A "deutsch" is "dojcs". Bár a magyar ember kapásból az mondja, hogy "nixdajcs".
<Off> Hogy a legnagyobb ellenzéki párt egyik főemberének a nevét mindenhol "aj"-jal ejtik, az elég baj, de momentán mindegy.</Off>
Zsoc@m
Kicsit számtekebb kérdés biggrin.gif
Hogy kell ejteni a firmware-t? "förmver" vagy "firmver"?
eremit
dict.cc
mike22
@Zsoc@m: Én úgy tudom förmver-nek.
Garono
Tud valaki egy leírást, vagy ábrát mutatni, hogy hogyan kell helyesen kiejteni az angolban a θ (IPA - th) hangot?

Egyébként ti is falra másztok, ha valaki olyanokat mond, hogy "szrí" (three), "örsz" (earth) meg "táuzönd" (thousand)? no.gif

Edit:
Na, találtam egy leírást.
IDÉZET
Nincs ilyen magyar hang. A nyelved hegyét tedd a két fogsorod közé, és ebben a helyzetben tartva, fújd ki a levegőt a nyelv hegye és a felső fogsor között. Nyu­godtan dugjuk ki kicsit a nyelvünket a fogunk között! A hangszálak nem rezegnek ilyenkor! Ne ejt­sünk helyette t vagy sz hangot! Olyasmi, mint egy t hang, amikor a nyelvünket nem a felső fogsor hátához teszünk, mint a magyarban, hanem a fog aljához.

Sajnos, nekem nem megy megfelelően. sad.gif T hangot ejtek, vagy olyan F-fes SZ-t. blush.gif Talán egy ábra jobb lenne.
Gereby
Nekem megy... Szépen el van magyarázva a szövegben. Még általános iskolában tanították meg ezt a hangot. Nyilván nem is mehet rosszul, mert múlthét előtti héten megdicsértek skóciában, hogy szépen beszélek. smile.gif
Garono
Igazából lehet, hogy nekem is megy, csak miközben mondom nem úgy hallom. Majd felveszem magamnak és visszajátszom. biggrin.gif

Ettől függetlenül a fejem verem a falba, mikor szrít hallok, olyan emberektől, akik 10-12 éve tanulnak angolul (és ahhoz képest 2 percig gondolkodnak, mire egy értelmes mondatot összehoznak). roll.gif
Adani
Én is szrít mondok és sosem okozott gondot külföldön sem.
Fujitsu
IDÉZET(Garono @ 2008. augusztus 18. 0:30) *
Egyébként ti is falra másztok, ha valaki olyanokat mond, hogy "szrí" (three), "örsz" (earth) meg "táuzönd" (thousand)?

Én 9 éve tanulok angolul, az általad leírt szavakat pedig pontosan úgy ejtem, ahogy leírtad. (Csak akkor nem, amikor vizsgáznom vagy felelnem kell. tongue.gif ) Akkor én most közellenség vagyok? biggrin.gif
Garono
Pontosan. yes.gif (Csak vicc...)
eremit
Lynyrd Skynyrd

Ezt hogy mondjam?

Egyébként katt ide! smile.gif
Garono
http://en.wikipedia.org/wiki/Lynyrd_Skynyrd

ani_wink.gif
eremit
Köszi! blush.gif
Radako
Meg tudok őrülni azoktól, hogy bakkancs, pappír, eggyiptom, köppeny.
ProFiler
No meg a kedvenceim: a póósta és a papppír... no.gif

Ciao.
Garono
A szöllő se rossz.
Csaba_#
Én azt nem szeretem, ha beszéd közben matematikai műveleteket végeznek: 'oszt' ! biggrin.gif
Garono
Jut eszembe: pontossan.
TheSaurus
minnél, önnáló, Evrópa, ventilátor...
Calyd
Nem értem, mi a baj a ventilátorral? Vagy csak nagyon reggel van még... Ugye te nem mondanád két l-lel?!
TheSaurus
De igen, sőt, így is írom. Még így tanultam.
Calyd
Szerintem rosszul. Ezen gondolkoztam, mikor olvastam, hogy mi a rossz benne, és akkor gondoltam a két l-es változatra. Hát alig tudom kimondani, annyira nem jön a számra. Egyelőre nem találom a helyesírási szótárt, de jó lenne utánanézni.
Pjotr
A ventilátort egy l-lel kell írni. Az, hogy most ki hogyan ejti...
arpsoft
Engem leginkább a heggggesztés zavar. Ráadásul a tv-ben is így nyomják mostanában, holott elég lenne egy g is bele.
Dave89
IDÉZET(TheSaurus @ 2009. április 17. 8:11) *

Mindenesetre 1984 óta tuti egy l-lel írjuk. ani_wink.gif
Garono
Jajj, a heggesztés engem is iszonyúan idegesít! Főleg mikor valaki szentül meg van róla győződve, hogy azt bizony két G-vel írják. no.gif
Gereby
BiciGli... annoyed.gif
Adani
A ventilátor egy l, bár két l-el lenne helyes szóalak szerint mert a ventillál szóból ered. A Konkurencia is egy r pedig az is a kurrens szóból ered, de valamiért így terjedt el. A kompatibilis szónál pl. megpróbálta a Microsoft kibulizni, hogy hosszú í-vel kelljen írni, mert a Win95 súgójában így írták mindenhol. A hit Gyülisek is próbálkoztak hasonlóval mikor a plakátjukon országszerte higyjeteket írtak.

A kipufogó is kipuffogó lehetett eredetleg hiszen a puffog két f a kipuffog is.
TheSaurus
IDÉZET(Dave89 @ 2009. április 17. 11:34) *
IDÉZET(TheSaurus @ 2009. április 17. 8:11) *

Mindenesetre 1984 óta tuti egy l-lel írjuk. ani_wink.gif

Tudom, hogy vén vagyok, nem kell felemlegetni. ani_wink.gif
sonykor
Hogy kell kiejteni a PPPoE rövidítést? Kösz!

A LAN fogalmak topikban nem lehetne kicsit bővebbel leírni, hogy mi is ez? Ezt is kösz.
KGigi
Link
Adani
Én fonetikusan ejtem pépépéoe
ProFiler
Vidéken ennek az angolos kiejtésével hívják a "tikokat". laughing.gif

Ciao.
Garono
Miért, a városban hogyan? Felszólítják a szárnyasokat gyülekezésre? laughing.gif
kalloiZS
szerintem jáva...
dzsava, dzsáva, ilyeneket én sem hallottam még..

google: gúgl, vagy mondd azt hogy gugli.. bulb.gif
sonykor
EuroDocsis magyarul kiejtve hogy hangzik?

Köszi!
Csaba_#
webforditas.hu, bírod, majd bal alsó sarok [felolvas] gomb.
Gereby
Én magyarul így ejteném: eurodokszisz.
geri005
jurodokszisz blush.gif
Jay
Tiszta Amerika. biggrin.gif
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.