IDÉZET(Baludada @ 2006. január 07., 21:01 - szombat)
Érdekes felvetés

De elég furán nézne ki Neo ha csak feje lenne.
Hali!
Egyébként a felvetés nem az enyém, sőt... tulajdonképpen a film alapötlete is ez. Ez nem más, mint Hilary Putnam "agyak a tartályban"-elmélete. Ez a Mátrix egyik alappillére. Már ami a filozófiai alapokat illeti. Tudomásom szerint Hilary Putnam neve még a stáblistán is szerepel, de ez itt OFF, úgyhogy legyen elég ennyi!
Na akkor egy-két filózás a filmekkel kapcsolatban: van jónéhány fantasztikus film amiben idegen civilizációk is megjelennek. Érdekes módon az idegen lények perfektül beszélik az angol nyelvet. A csillagkapu és társai pl. ilyen(ek).
Hát igen a Jurisics Park és a dinamó szaurusz esete (A L'art pour l'art-ral élve) se kutya! Mondjuk nekem már az is megértési gondot okoz, hogy egyetlen szúnyogban lévő vérből, hogy a fenébe tudnak azok a tudósok minden dinoszaurusz félét "elkülöníteni". Kicsit fura, hogy minden dinoszaurusz félét megcsípett, meg, hogy az a kevés DNS-minta elég. Nem oly régen egy ilyesmivel kapcsolatos dokumentum filmben beszéltek a kihalt fajok "feltámasztásáról" és abból elég világosan kiderült számomra, hogy az egész Jurisics Park alapötlete egy nagy baromság.
De ott vannak a megfagyott, majd felolvasztott ősemberek... Eleve képtelenség, mert a fagyott vér eléggé gázul olvadna vissza. A szerencsétlen ember nem igen élné túl, sőt elég csúnya halála lenne (márha érezne valamit). Nomeg mégha elfogadjuk is, hogy túl lehet élni egy megfagyást-felolvadást, akkor is egy ősember szervei kissé mások, mint a miénk. Hogy érthető legyek: egy ősember hallása kissé kifinomultabb, mint a mienk. A mai világban jópár decibel az alapzaj. Az őskorban nem igen voltak autók, se vonatok, se repülők se egyéb zajos járművek. Ha egy ősember itt teremne, akkor bizony a dobhártyája nem bírná sokáig. De a környezeti ártalmak is kicsinálnák: légszennyeződés, túl erős napsugarak, stb... Szóval az egész ötlet eleve halálra van ítélve. Ja és még a betegségekről szót sem ejtettünk, talán jobb is, ha hagyom...
De akkor már kérdeznék még valamit: ott vannak azok a szuperhősös filmek, amikben az egyes szereplők nem ismerik fel a civil életben a szuperhőst. Pl.: Supermen: elég egy fránya szemüveg és már nem is ismerhető fel -én meg vagyok olyan hülye, hogy ezt be is veszem... vagy mégse?! Na mindegy... inkább befejezem a nyekergésem!
tudom kicsit régen volt a hozzászólás, de mostanság kezdtem nézegetni ezt a fórumot... akinek egy kicsit is tetszett a matrix (nem fetétlenül a rtilógia mert az egy kalap f*s volt) annak ajánlom a Gost in the shell /páncélba zárt szellem/ c. anime-filmet azt hiszem 1995 vagy 97 ben készült és az embet hép kapcsolatáról a "mivan ha a gép úgy néz ki mint az ember és még érezni is megtanul" filozófiával foglalkozik.... az anime a Mátrix és az A.I. mesterséges értelem c. filmek elindítója volt.. nézzétek meg! ajánlom