Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: TFT vs. CRT
PC WORLD Segélyvonal > HARDVER > Alkatrészek, perifériák > Monitorok
Oldalak: 1, 2
mazda6diesel
Remélem senki nem haragszik, hogy nyitottam egy ilyen témát! De nekem most pont ilyen problémám van. Az új konfigurációm mellé szeretnék egy új monitort is és nem tudok dönteni. Mindkettőnek vannak pozitív és negatív tulajdonságai.
Nálam ezek azok:
TFT: kis helyigény, kicsi fogyasztás, kontraszt, elég nagy képfelület.
hátrányok: nincs hű színvisszaadás, csak natív felbontásban ad éles képet.
CRT: lehet a felbontásokkal játszani, szép színek, kiforrott technológia.
hátrányok: nagy helyet foglal, nem mindegyik felbontásban szemkímélő, elavult.

Szerintetek?
norc
Nem könnyű igaz, de szerintem egy-két dolog nem stimm.

TFT: Előny: Nincs káros sugárzás, nem vibrál a kép! Hű színvisszaadás!
hátrány: csak natív felbontásban ad éles képet.

A hű szinvisszaadás szerintem legfeljebb a régi tipusoknál volt, a mostaniaknál nem jellemző, legalábbis Samsung, Sony és társai.

A CRT az stimm.
mazda6diesel
Én úgy tudom, hogy a CRT-knek nincs káros sugárzáuk. Valamelyik PCWorldben a tévhitek témában épp ezt boncolgatták. De homályosítson fel valaki ha tévedek! smile.gif
Adani
Káros sugárzás nincs, de alacsony képfrissítésnél vibrál, ami rontja a szemet. TFT-nél ez nem probléma, mert ott nincs vibrálás, mert csak akkor frissül a kép, ha változik a tartalom.
chipmix
Hát én még mindig azon vacilálok, hogy milyen monitort vegyek CRT-t, amitől már nem fogok még elférni sem, vagy TFT-t, ami nekem nagyon tetszik, de képek miatt eléggé aggódom, hogy nem fog tetszeni.
Most láttam vasárnap először a saját desktop képeimet is egy 17"-os igaz CRT monitoron. De mennyire jobb volt látni, mint az én kis 15"-on, ahol mindig húzgálni kell őket, hogy egyáltalán lássam.
Meg sajnos olyan sokat nem is tudok rá áldozni, ha már 60000 ezer az nálam már az eget veri. Most évvégére ígértek, egy nagyobb árcsökkentést, hát ezt várom.
Addig meg Ti hátha kitalájátok, melyik a jobb. blink.gif
Bencce
Mi az a nativ felbontás? roll.gif
Adani
A TFT monitoroknál az a felbontás, amin éles képet ad. Ott a panelon van valamennyi pixel, és csak akkor jó a kép, ha abban a felbontásban használod, amivel a panelt gyártották. 17"-os moncsiknál ez 1280x1024. Fizikailag ennyi pixel van a panelra téve, és ezen adja a legjobb képet.
Giraffe
IDÉZET(bazs198081 @ 2005. október 18., 20:10 - kedd)
hátrányok: nincs hű színvisszaadás, csak natív felbontásban ad éles képet.

Ez mára már szerencsére nem igaz, szerencsére ma már egyre több TFT-n menüből állítható az RGB-egyensúly. Inkább az lehet a probléma, hogy a kontrasztaránya a TFT-knek még jelentősen elmarad a CRT-ktől, és ez elsősorban a sötét színeknél látszik.
Előnyként ugyanakkor kiemelném a képgeometriát, amivel CRT-ken néha csúnyán lehet szívni, míg hátrányként az esetleges utánhúzást, bár egy 4-8 ms-es monitoron ez kevéssé feltűnő.
Adani
Igen, 16ms és az alatt már játékra is kiváló, felette esetleg lehetnek gondok, de állítólag az sem vészes, meg lehet szokni.
Chabi
Egy itteni fórumos haverom akinek 16ms TFT-je van játékok alatt is szív az utánhúzás miatt.
Főleg FPS tipusíú játékok alatt, startégiaira nem jellemző az utánhúzás (nála) roll.gif

Majd ha rátalál erre a topikra biztos ír erről (legfeljebb szólok neki biggrin.gif ).
mazda6diesel
Sziasztok!
Az zavar a legjobban a TFT-k ben, hogy szerintem nem ugyanazt a képet adják vissza ugyanarról a témáról. Csináltam egy olyan tesztet, hogy egy digitális fényképet megnéztem sokféle TFT és CRT monitoron. Az lett a vége, hogy nem találtam 2 olyan TFT-t amin pontosan ugyanazt láttam volna. (Megnéztem vagy 10-et) Mindegyik egy kicsit mást mutatott. A CRT-knél egy kicsit jobb volt a helyzet ilyen szempontból, ott 8 monitorból 3-on ugyanaz jött vissza.Miért van ez?
A CRT monitorok MÁR nem tetszenek a külsőjük miatt, a TFT-k MÉG nem tetszenek a képminőség miatt.Most döntsön valaki okosan és bölcsen! smile.gif
sz.jános
Furcsa az észrevételed, mert elvileg a TFT-k azok amik abszolut nem torzitanak, míg a crt-ről ez nem mondható el! roll.gif
Ha esetleg a színhűségre gondoltál, szvsz azt meg csak akkor lenne szabad egymáshoz hasonlítani ha közelítően ugyanugy lennének beállítva. ani_wink.gif

smile.gif
mazda6diesel
Igen, lehet, hogy igazad van mert én a színeket figyeltem elsősorban. De az biztos, hogy nem volt két olyan TFT képernyő amin a fű ugyanolyan zöld lett vna!
Giraffe
És hol nézted ezeket a képeket? Mert azt látom, hogy a boltokban finoman szólva sem figyelnek oda, hogy be legyen állítva a monitor. (Durvábban: sz@rnak bele, mert úgy is viszik.)
Nem egy olyan monitort láttam, ami 9500K vagy össze-vissza állított RGB-beállításokkal ment. Egy mai közepes vagy jobb TFT szerintem percek alatt elfogadható színűre kalibrálható minden műszer nélkül is - minimális hozzáértéssel.
mazda6diesel
Öt TFT-t egy nagy számítógéphálózat üzletében néztem a másik 5öt pedig egy bevásárlóközpontban.
Pige
Én anno a CRT mellett döntöttem, csak abból találtam a pénztárcámnak megfelelő 22"-os monitort, igaz normális asztalt az ember nem kap mellé a nagy terjedelme miatt, no meg 37 Kg, így aztán tényleg masszív tartóra van szükség. Képminőségben nekem megfelel, habár a játékok néha kockásak egy picit.
Shia-ko
Az egyetlen igazi hátránya jelenleg a TFT-knek az áruk. Szinte mindent tudnak már, mint a CRT-k, csak horribilis árakon, pedig csökkent már elég sokat, de még nem eleget.
mazda6diesel
bye1.gif

Létezik 17"-os méretben nagyobb felbontású TFT mint 1280X1024?
ProFiler
Szélesvásznúban igen.

Ciao.
parasyt
19 colos TFTre az optimális felbontás 1280x1024, nem?
Adani
Nemhiszem, mivel 17''-os TFT monitoroknál is ez a natív felbontás, 19''-oknál többnek kéne lennie.
adam19910520
Az igaz,hogy az tft monitor kevésbé rontja a szemet mint a sima?
parasyt
Valaki tanácsolta, hogy ha tft-t veszek, már a boltban győződjek meg róla, hogy nem-e pixelhibás. Nos ha lenne rá mód kipróbálni a boltban a monitort, hogy lehetne egyből kideriteni, hogy van -e hibás pixel vagy nincs? Vagy ez első ránézésről kiderül vagy mi?
ordító egér
Bekapcsolás nélkül nem megy a bringa.
Ha bekapcsolhatod, akkor kell egy tesztelő program. Ez csinál neked feketét, meg fehéret, meg a három alapszínt teljes képernyőre. (Meg egyéb dolgokat is, de a pixelhiba szempontjából ezek számítanak.

Ha a feketén fehér, vagy a fehéren fekete pöttyöt találsz, akkor pixelhibára leltél. Ha az alapszíneknél látsz fekete pöttyöt, az a subpixel hiba.

Konyhanyelven kb. ennyi. smile.gif
nascar
Van hozzá program! De az alapszíneket kitéve háttérnek rögtön láthatod, ha van valami sötét, vagy éppen világos pötty, na az a pixelhiba!
Például ez: Dead Pixel Tester 1.2 exclamat.gif
Meg itt még egy: Nokia Monitor Test exclamat.gif
adam19910520
De a TFT monitornak nem olyan élethű a képe mint a simának.
ProFiler
Sokkal inkább a TFT-nek van élethű képe. A színekben szebb, csak a feketével és a fehérrel van gondban a CRT-hez képest.

Ciao.
sz.jános
IDÉZET(adam19910520 @ 2005. november 05., 19:14 - szombat)
De a FTF monitornak nem olyan élethű a képe mint a simának.

Ugye TFT-t akartál írni, ... és miért nem "élethű"?
parasyt
LoooL laughing.gif
Nálam így mutatja:
Ádám hozzászólása:

adam19910520 Hozzászólás 2005. november 05., 19:14 - szombat
De a TFT monitornak nem olyan élethű a képe mint a simának.

Ádám idézet:

Idézet (adam19910520 @ 2005. november 05., 19:14 - szombat)
De a FTF monitornak nem olyan élethű a képe mint a simának.

most akkor TFT-t írtál vagy FTF-et? biggrin.gif
ProFiler
FTF-et írt, de átjavítottam. bulb.gif

De ezen ne OFF-oljunk!

Ciao.
Giraffe
IDÉZET(ProFiler @ 2005. november 05., 20:03 - szombat)
Sokkal inkább a TFT-nek van élethű képe. A színekben szebb, csak a feketével és a fehérrel van gondban a CRT-hez képest.

Meg a kettő közötti tartománnyal smile.gif Azért nem véletlen, hogy DTP-stúdiókban és olyan helyeken, ahol fontos a képminőség és a színhűség, még mindig a CRT-k dominálnak.
Nekem, mint - legalábbis munka szintjén - amatőrnek jó lenne egy TFT-is, de a közel 10 éves 17 colos MAG-omtól nagyon nem szívesen válnék meg. Ugyanis ezt a képminőséget a TFT-k 100e fölött kezdik elérni.
ProFiler
Azért ezzel már tudnék vitatkozni. Ha pont kép- és videószerkesztésről van szó, akkor kapásból rávágják, hogy TFT. Persze az természetes, hogy nem azokról a monitorokról van szó, amelyek most reakcióidő-csúcsokat döntenek meg. Sokkal inkább a profi sorozatokról (több gyártó is külön kezeli ezeket). Ezek a típusok jóval meghaladják a játékra ésmultimédiára szánt TFT-ik árát. De ha megnézed a képüket egy TFT-hez képest - akkor megdöbbensz, hogy mennyivel élethűbb rajta például ugyanaz a fénykép, mint a mellette lévő CRT-n. Én is megszállott CRT-s voltam, mert sokat foglalkoztam a grafikákkal és CAD-es tervezésekkel (bár ez utóbbival még most is), ezért vettem anno egy iiyama VisionMaster Pro 451-et, ami akkoriban egy jó monitor árának a tízszerese volt. Azóta is képtelen vagyok tőle megválni, de mellé vettem TFT-t is, mert érzem a kettő közti képminőségbeli különbséget. Az iiyamánál meg azóta sem találtam szebb képű CRT-t - szóval van viszonyítási alapom.

Ciao.
ordító egér
Az "élethű" színek általában nem tetszenek az embereknek, mert sokkal fakóbbak, nem annyira eltúlzottak, mint a fényképek, filmek színei.

Amúgy én is képtelen vagyok megválni a CRT monitoromtól, mert egyrészt nem kell már senkinek, másrészt jelenleg nincs pénzem TFT-re. biggrin.gif
Giraffe
IDÉZET
Ha pont kép- és videószerkesztésről van szó, akkor kapásból rávágják, hogy TFT.

Mármint ki vágja rá? Mert van pár DTP-s és nyomdász ismerősöm, és ők biztosan nem mondanának ilyent. Videós pedig pont a lassabb frissítés miatt nem valószínű, hogy ilyent mondana.
A profiknak szánt (pl. EIZO) TFT-k ára pedig finoman szólva is elég húzós. Otthonra gyakorlatilag nem éri meg, és a legtöbb stúdió nem fog ilyenekbe beruházni.

IDÉZET
De ha megnézed a képüket egy TFT-hez képest - akkor megdöbbensz, hogy mennyivel élethűbb rajta például ugyanaz a fénykép, mint a mellette lévő CRT-n.

Egész pontosan: mint a mellette lévő nem kalibrált CRT-n. Mert ha mind a kettő pontosan be van állítva és mégis különbséget látok közöttük, akkor a) valamelyik vas hulladék, b) a kalibrálást végző emberke nem érti a dolgát.

---

IDÉZET
Az "élethű" színek általában nem tetszenek az embereknek, mert sokkal fakóbbak, nem annyira eltúlzottak, mint a fényképek, filmek színei.

De ez esetben arról volt szó, hogy színhű képeket szeretnénk látni a monitoron, például azért, mert utána ugyanazt a képet szeretném a kezembe fogni nyomtatás, előhívás, esetleg egy nyomdai termékben. Mert hiába gyönyörű élénkek a színek a monitoron, ha utána nem azt kapom kézbe.
Ha pedig telített színeket szeretnék látni, akkor kicsit "felhúzom" a Saturation értékét smile.gif
Athos
A TFT monitoroknál az volt a baj, hogy sokkal kisebb színtartományt tudtak megjeleníteni, mint a CRT-k. Azért írom múlt időben, mert úgy gondolom, hogy fejlődött annyit a technológia, hogy ez már nem igaz a jelenlegi modellekre.
ordító egér
IDÉZET(Giraffe @ 2005. november 07., 10:32 - hétfő)
IDÉZET

De ez esetben arról volt szó, hogy színhű képeket szeretnénk látni a monitoron, például azért, mert utána ugyanazt a képet szeretném a kezembe fogni nyomtatás, előhívás, esetleg egy nyomdai termékben. Mert hiába gyönyörű élénkek a színek a monitoron, ha utána nem azt kapom kézbe.
Ha pedig telített színeket szeretnék látni, akkor kicsit "felhúzom" a Saturation értékét smile.gif

Csak arra utaltam volna, hogy az "élethű" kb. annyira értelmezhető, mint pl. a HiFi hangzásnál mondjuk a szintetizátor hangja. ani_wink.gif

Mindegy, nincs jelentősége.
rootcommander
Összegzés!

Akkor tehát érdemes még CRT monitort venni, ha a kis hely nem, de a nagyfelbontású, tökéletes, gyönyörű kép fontos? Például gamera?

Én is monitorvásárláson gondolkodom, ugyanis van egy 17"-os CRT monitorom, amelytől semmi pénzért nem válnék meg, egyrészt azért mert nem sokat adnának már érte, meg aztán szerintem nagyon szép képe van, de mindenképpen szeretnék egy nagyobb képernyőset.

Nekem nagyon fontos a képminőség, a szép képmegjelenítés és a nagy kép.
Ezeket figyeleme véve, akkor melyiket lenne érdemes venni?
ProFiler
Ezeket figyelembe véve TFT-t! Nagy kép, szép színek, kiváló játékra is.

Ciao.
herrenberg
Édeklődnék, hogy egész napos monitorbámulás esetére melyik "jobb" a szememnek? A minimum 100Hz-es Crt-k vagy az alig 75Hz-es LCD-k?
Tudom, hogy másként működik mind a kettő, de az irodámban LCD monitor elött ülök és igen bántja a szemem. A Samsung 763 Mb vel nem voltak ilyen problémák. Igaz azt sem volt jó nézni, de az LCD-t ki fogom dobni az ablakon, vagy valamelyik hajléktalannak odaadom, adja el, és vegyen magának kaját az árából. Több haszna lesz neki.
Tehát a kérdésem a következő : Miért jobb az LCD monitor ? És ha nem, miért hülyítik az embereket ?

Valami hozzáértő válaszoljon kérem !
Csak ne a 4-8 Ms -os válaszidőkkel gyertek !
nonolada
Csaósztok! Én pont a tegnap vásároltam egy Samsung SyncMaster 730BF típusú 17-es TFT monitort, azt kell, hogy mondjam, hogy össze sem tudom hasonlítani a képét az eddig használt hagyományos 15-ösömmel. Mondjuk az már egy nagyon régi monitor volt az igaz, de teljesen tönkretette a szememet. Ennek olyan éles a képe, és olyan jó a fényereje, hogy egyszerűen élvezet a gép előtt ülni, vagy képeket nézegetni rajta. A dvd film nézése nagyobb élvezetet ad, mint ha azt a televíziómon nézném. Ja és nem vibrál,mint a hagyományos. Úgyhogy egyenlőre nagyon tetszik, de mint mindennek nyílván ennek is meg vannak a hátrányai és az árnyoldalai is. És persze ki mire esküszik ugyebár.

Írásjelek után hagyj szóközt, mert egybefolyt a szöveged, olvashatatlan. Javítottam. <PF>
ProFiler
Itt kivételesen arról szó sincs, hogy ki mire esküszik.

IDÉZET(herrenberg @ 2006. január 02., 14:50 - hétfő)
1. A minimum 100Hz-es Crt-k vagy az alig 75Hz-es LCD-k?
2. az irodámban LCD monitor elött ülök és igen bántja a szemem
3. Miért jobb az LCD monitor? És ha nem, miért hülyítik az embereket?

1. Ezt felejtsétek már el! A TFT-knél nincs szó 75 Hz-ről. 60 Hz-en is ugyan olyan a képe. bulb.gif
2. Egy gyér minőségű monitorról lehet szó, gyenge megvilágítással és rossz kontrasztaránnyal.
3. Legyél szíves előbb kipróbálni normális monitorokat is, mielőtt egy kacat alapján véleményt nyilvánítasz! Érdemes lenne elsétálni az áruházak kiállított monitoros polcai előtt.

A válaszidőt, hogy írtad, az is tükrözi, hogy nem vagy teljesen tisztában a TFT monitorokkal. CRT-nél egyátalán nincs válaszidő, annyira gyorsan frissíti a képet. Most a TFT monitorok már 2 ms-nál tartanak, ami már bőven sok, hisz 16 alatt szinte nem is érezhető a különbség.

Ciao.
warynski
Én csak azt tudom mondani, hogy amióta kicseréltük az irodában az LG Flatron CRT-éket Samsung SyncMaster 710 T-ékre, nem fáj a szemem. Igaz itthon is lecseréltem a 19"-os LG Flatront 19"-os TFT-re.

Szóval, ha valakinek jobban fáj a szeme a TFT-től, mint a CRT-től, akkor ott valami nincs rendben.
ProFiler
Ezzel szinte mindenki így van. smile.gif

Ciao.
herrenberg
Ok. Elismerem, nem tudtam , hogy mi a helyzet a TFT monitoroknál válaszidő terén !
Akkor viszont a kérdésem az lenne : van kifejezetten "gagyi" TFT/LCD (mittudomén) monitor ? Vagy csak fényerő és kontraszt beállítás függvénye.
Ezek szerint hiába a CRT-nél a síkképcső, 100HZ ? bármelyik TFT jobb? Szemfárasztás szempontjából.
google
Szemfárasztás szempontjából bármelyik TFT jobb, mint a CRT (úgy tudom, csak akkor frissül a kép, ha változik a tartalma, ellenben a CRT-vel). Gagyi TFT viszont van, elsősorban a képélesség, fényerő, színhűség szempontjából.
warynski
Nekem az LG Flatron 900B CRT monitorom 100 Hz-en ment és mégis egy idő után fájt tőle a szemem.
arpsoft
A 100Hz hibás választás! Nem szabad a hálózati 50Hz többszörösét választani frissitési frekvenciának, mert interferálhat a világítással, főleg ha fénycső adja a fényt, ami szintén fáraszthatja a szemet.
ProFiler
blink.gif Ezt jó tudni. Bár én 120Hz-en használom az iiyamát. smile.gif

@ herrenberg:
Van rossz képű TFT. Nem ökölszabály, de általában az áruk tükrözi a tudásukat. Annyit várhatsz el tőle, amennyit fizettél érte.

Ciao.
Athos
IDÉZET(ProFiler @ 2006. január 03. @ 17:50 - kedd)
1. Ezt felejtsétek már el! A TFT-knél nincs szó 75 Hz-ről. 60 Hz-en is ugyan olyan a képe. ...

Sőt! Láttam olyat, hogy 75Hz-en rondább volt a kép, mint 60Hz-en. Egyébként ez így nem pontos, mert csak azokat a képpontokat állítja, ami ténylegesen változott. Tehát ha mondjuk egy teljesen fehér kép látszik folyamatosan, akkor nincs frissítés.

@arpsoft
Akkor ezért van az, hogy 90 Hz-en szebb a kép a monitoromon, mint 100 Hz-en? Akkor nem szabad 100 Hz-es TV-t venni? blink.gif
ProFiler
A 100Hz-es TV-k képfrissítése 102-118Hz között mozog (most legalább már értem is, hogy miért). bulb.gif

Athos, ne hülyülj, Te kérted!

Ciao.
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.