Nem szentségtörés, csak igen sok a hiba a fejtegetésedben. Például analóg gépeknél sem a tükörreflexes a csúcs, legfeljebb boltban ritkán találkozol pl. Hasselblad gépekkel

IDÉZET(Zazu @ 2005. Jun 01., Wed 5:47)
...nem beszélve arról, hogy egy ilyen gépnek az optikája sem volt silány.
Már csak azért sem, mert optikát olyant tettél rá, amilyent akartál, vagy legalábbis amilyent meg tudtál fizetni. Ahogyan a DSLR gépeknél is.
És itt, (szerény véleményem szerint) totál felesleges tükörreflex-es gépeket gyártani. Miért? Mert a digit gépeknél szerintem nem hoz semmi előnyt.
Szerencsére véleményedet a gyártók nem osztják, és most már a közöpkategóriában is egész szép a választék (Canon EOS 300D, 350D, Nikon D70, D70s, D50, Olympus E300). És bizony a felépítés, és sok "apróság" bizony nem kevés előnyt hoz ezeknek a gépeknek.
Az optika továbbra is nagyon fontos, de ez a sima digit gépeken is lehet csúcs.
Lehet(ne), és szerencsére egyre több kompakt gépbe is jó optikát építenek, de... De mi van, ha nekem igazi széleslátószögre vagy pont ellenkezőleg telére van szükségem? Mutass olyan kompakt gépet, amelyikbe 300 mm-es telét építettek! Pedig pl. természetfotózáskor nem egy ártalmas dolog.
A másik minőség meghatározó pedig a CCD, és a hozzá tartozó elektronika. ( érzékenység, zaj...)
Ahogyan már elhangzott a méret igenis számít, és az DSLR gépeken jóval nagyobb CCD vagy CMOS érzékelő van. Sőt, van olyan nagyobb gép, amelyik bizony fullframe-es, azaz az érzékelője 35x24 mm. És a kis méret miatt nem csak zajosabbak lesznek a képek (mert azok lesznek), de pl. sokkal nagyobb a mélységélesség is, ami bizony sokszor nem jó.
Azon kívül a marketingesek folytathatják a pixelháborút, de már ott tartanak, hogy az optikák felbontása kisebb, mint a mögötte levő CCD-é. Akkor meg mi értelme?
Tudtommal nem gyártanak külön tükörreflex-es gépekbe tökéletesebb CCD-t és elektronikát.
Pedig igen. Legfeljebb némi késleltetéssel amit lehet, áttesznek a kompaktokba is.
Akkor meg miért kerül annyiba? Mivel lesz szebb a képe? Egyáltalán van előnye? Szerintem ez csak egy jó üzlet a gyártóknak.
Talán mert több anyag és több szolgáltatás van bennük. És ha megnézed egy nagyobb kompakt ma már annyiba kerül, mint az olcsóbb - de igényesebb amatőröknek kiváló - DSLR. Például a Canon 300D-t most kínálják optikával együtt bruttó 180 ezer alatt! És ehhez a későbbiekben vehetsz kiegészítő optikákat, szűrőket stb., igényeidnek és pénztárcádnak megfelelően.
IDÉZET(Haberland Jenő @ 2005. Jun 01., Wed 0:10)
A hozzászólók többsége a Canonról regél

?!
Nyugi, csak azért, mert azokról van tapasztalatuk

IDÉZET(Haberland Jenő @ 2005. Jun 01., Wed 0:10)
Kérem a véleményeteket, hogy vegyek-e használtan egy D100-ast (140 eFt-ért), vagy inkább egy új, 0 km-es D70-est (184 eFt), esetleg a legújabb, most megjelent D70s-t

:?:
Nehéz kérdés

A D100 egy profi, de 2 évvel örögebb konstrukció - ráadásulnincs garancia, és kérdéses, hogy mennyit bír még.
Én is kacérkodtam a D70-nel, de mivel nekem nincsenek (még) optikáim, így elcsábultam a Canon 300D felé

Nekem ugyanis számít a kb. 60e forintos különbözet.
Nekem D70 eddig kétszer volt a kezemben, és maga a váz szimpatikus volt, csak a hozzáadott AF 28-80-ast éreztem "kopogósnak", a Sigma DX optikájával jobban tetszett. A képe a tapasztalatok alapján nagyon szép. A D70s a hírek szerint csak pár apróságban lesz jobb. Pl. kicsit nagyobb LCD a hátán, gyorsabb USB, de az alap változatlan marad.
De amikor keresgélés közben egy szakértőt (a Digitális Fotómagazin szerkesztőjét) kérdeztem, azt mondta: ezekkel nem igazán lehet mellényúlni