Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: Projektor csatlakoztatása
PC WORLD Segélyvonal > HARDVER > Alkatrészek, perifériák > Monitorok
gerisanyi
Sziasztok. Volna egy kérdésem hogy kell csatlakoztani projektort a számítógéphez roll.gif ? Az egyiken Suse linux van a másikon Win XP. Bár szerintem ez nem befolyásolja.

Van két kábel egy a videókártyára kell bedugni ha jól sejtem(DVI) kimenetbe és egy usb. Amikor az USB-be bedugom a Win hibát ír ki nem tudta felismerni az eszközt.
mi lehet a gond? ha van leírásotok ilyenről szívesen veszem. világít meg minden de nem vetíti ki a számítógép képernyőét. Help A projektor (liesegang).
nagygabor
Esetleg ha leírnád azt is, hogy milyen TÍPUSÚ projektorról van szó, akkor talán segíteni is tudnánk.
Amúgy meg kell egy CD-nek lenie, amin a projektor telepítőja van, ha azt beteszed a meghajtóba, akkor az XP feltelepíti magától. (elvileg) A másik dugót meg dugd be a videókártya kimenetére, és ha két kimenetes a kártyád akkor a monitoron is látni fogod a képet, meg a projetoron is. De csak miután a másodlagos kijelzőt engedélyezted a Megjelenítési tulajdonságok alatt.
Ha nem megy akkor írd már ideazt is, hogy milyen típusú a videókártyád. ATI vagy NVIDIA?
gerisanyi
Szia. Liesegang ddv2000 modellről van szó. nincs telepítő cd. Videókártya ATI.
nagygabor
Azt kell tenned, hogy rádugod a projektort a videókártya második kimenetére és utána az megjelenítési tulajdonságokban (Asztalon jobb klikk--> tulajdonságok) a beállítások fül alatt a speciális gombot megnyomva eljutsz arra a lapra, ahol lesz egy olyan, hogy Megjelenítő eszközök. Erre kattintva látsz 4 eszközt a bal felső a monitorodé, a többi a hozzáadott kijelzők. Lesz egy olyan, amejyiknek a gombja pirosan fog világítani. Arra a gombra kattints rá és nyomd meg az ok gombot.
Ezek után elvileg lesz kép a projektorodon. Ha ezek megvannak, akkor majd segítek a további beállításokban.

Persze az egész művelet alatt a projektornak bekapcsolva kell lennie.
gerisanyi
Köszi. Majd megpróbálom. Majd szólok hogy mi újság. És linux alatt?
gerisanyi
HI. Na sikerült kiválasztani Windows alatt működik is. kiválasztom a videókártyán a másodlagost és adja a képet a projektor. de amikor kivetítem lehet olyan hogy a monitoron nem látszik semmi csak ahova kivetítem. vagy amikor a monitoron látom a kivetítésen csak a háttérkép látszódik. lehet olyan hogy mindkettőn ugyanazt látom és csinálom? köszi előre is
nagygabor
Valahol ott a vezérlőpanelon be kell állítani azt, hogy ne kiterjesztett asztal legyen, hanem Klón módban adja a képet. Akkor pontosan azt fogod látni, mint a monitoron.
A linuxhoz sajna nem értek ilyen szinten. azt szerintem kérdezd meg a linuxos topicban!
atzs
Ezekkel a duál megjelenítőkkel csak gond szokott lenni, több éves oktatási tapasztalat.

Mi az alábbi módokon oldjuk meg a dolgot:

1. Szerencsés esetben a projektor kábele rámegy a VGA kimenetre, és ketté ágazik. Egyik fele megy a projektorba, másik pedig egy VGA kimenet a monitor számára. Így egész biztosan ugyanaz a kép lesz mindkét helyen.

2. Lehet kapni talán VGA elosztó kábelt is, de mi egy elektronikus ketyerét használunk erre a célra. Van egy VGA bemenete, és két kimenete. Egyiken a projektor, másikon a monitor. Ráadásul lehet kontrasztot és fényerőt szabályozni, ami elég hasznosnak bizonyul időnként. Az ára sem egetverő.

Az USB arra lehet jó, hogy a projektor távirányítóját használhasd egér helyett, a mienk legalábbis ezt tudta (csak soros porton).
gerisanyi
Szia nagygabor. Köszönöm az eddigi segítséget. Megtaláltam a vezérlőpanelen a klón beállítást. Szuperül működik. Ezer hála clap.gif Még egy kis probléma: eléggé melegszik. Természetes ez???
Greene
Persze, hogy melegszik, az összes projektor ilyen.

A nagybetűs írásra pedig légyszíves legközelebb figyelj oda! Sok munka átjavítani az egész hozzászólást!
gerisanyi
ok. bocs. nem tudtam még nem vagyok nagy hozzászóló. köszi
nagygabor
Szivesen.
A Melegedésről csak annyit, hogy az, ahogy Greene írta természetes. A benne lévő most pontosan nem tudom hány Wattos halógén izzó fűt be. Erre igazábol a kikapcsolásnál kell figyelni, mert nem szabad csak úgy kihúzni. Megnyomod a kikapcs gombot, akkor elmegy a kép, kialszik az izzó. Utána még meg kell várni, hogy a ventolátor lehűtse a fényforrást. Mikor már a ventilátor is leállt, akkor már kihúzhatod a gépet.
Erre azért van szükség, mert ha hirtelen kikapcsolod a masinát, akkor az izzó túlmelegszi, tönkremegy. És nem olcsó mulatság egy ilyen cseréje. Azt hiszem, hogy 100 ezres tétel.
atzs
Típusfüggő, van amit ki lehet rögtön kapcsolni.
gerisanyi
OK. Majd vigyázok. Én mindig a kikapcsológommbal kapcsolom ki. Látom már többen írtak a témához.
Esetleg linux alatt tudja valaki hogy kell beállítani? Suse Linux 9.3 De azért köszi az eddigieket is sokat segítettek. ani_wink.gif
Shia-ko
Linux-ot eléggé ugatom, de elviekben ugyanúgy, mint a windows alatt, ki kell rakni a képet arra a kimenetre, ahova a projektor van dugva, (ez általában a VGA driverben beállítható,) és a projektort computer állásba kell rakni, hogy tudja, hogy honnan jön a jel.
nagygabor
Azt hiszem, hogy ati kártyáknál elég egyszer bekapcsolni a kimenetet, mert az hardwaresen képzi le. Azért van a bios-nál már kép. Az Nvidia pedig csak a windows betöltése után kapcsolja be a képet.
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.