Sikerült vele játszanom az elmúlt három nap éjszaka, és elég sokáig eljutottam -- már kint vagyok a városból. Döbbenetes mi mindent bele raktak, mennyire összetett.
Az irányítással én sem vagyok kibékülve, de engem nem CJ-t irányítva van bajom, hanem a vezetésnél: nincs olyan kameraállás, ahonnan jól be lehetne látni az utat, ha meg az egérrel feljebb tolod a nézőszöget, szépen visszacsúszik. Tipikusan 3 kéz kéne hozzá. Egyébként mindhárom részt megelőzte a konzolos változat, csak az előző kettőben választani lehetett, hogy kétféle irányítási mód közül, ebben meg ránk erőltették ezt, hát... meg kellett szokni.
Nekem nagyon tetszik az új célzási rendszer és a verekedési mód is, tetszik, hogy ennyiféle dologban lehet fejlődni. A karakter döbbenetes változáson megy keresztül: az elején egy cingár kis nigga volt, most meg már egy kigyúrt, rószaszín hajú kemény gengszter. Nem ám szarral gurigázunk!

Szinte kezd a játék átmenni RPG-be, ami akár egy jövőbeni GTA MMORPG beharangozó első jelei lehetnek.
Minden küldetést meg tudtam eddig csinálni cheat nélkül, bár volt olyan, aminek fél tucatszor kellett nekifutni (például a motoros üldözést én is nagyon utáltam). Nagy segítséget jelent az UZI és a golyóálló mellény a lakás mögötti híd környékén, nézzetek körül! Ezek nélkül elég gázos a dolog, mert ha lelőnek, elveszik minden fegyveredet, ami nem jó móka, pláne ha már begyűjtöttél mindenféle jó pofa dolgot. Van benne néhány!
Azt is megmondom, mi nem tetszik, és ezt nem bírtam már a Vice Cityben is: valahogy nincs kézben az egész játékmenet. A GTA 3 egyszerre volt lineáris és szabad abban a tekintetben, hogy sacc/kb úgy csináltad meg a küldetéseket, ahogy akartad, és ha végeztél mindennel, akkor megnyílt az út előtted a további városrészek felé. De ha valamit nem csináltál meg a régi városrészben, akkor visszajöhettél, és megcsinálhattad később, a továbbjutással ezt nem buktad el.
Most az van, hogy van X a köbön számú küldetés (szerintem simán duplája a VICE CITY-nek) és rengeteg más lehetőség is. De bele tudsz sétálni úgy egy küldetésbe, hogy utána megszűnnek a korábbi lehetőségeid. Hogy ne áruljak el túl sokat, csak annyit mondok, nem saját akaratából kerül ki CJ a mostani városból, és bár vissza tudok jönni vele, már elestem néhány jópofa mellékküldetéstől, amik eddig megvoltak (például: területfoglalósdi -- legállatabb, pláne ha már elég jó a respekted!). Szóval ilyen nem volt a GTA3-ban.
A VC-ben az volt a bajom, hogy a főküldetések nem utaltak a mellékküldetésekre -- egyszer csak vége lett a játéknak, és egyetlen házat nem vásároltam, és egy csomó jó pofa dolgot nem próbáltam ki. Na, ezt itt most kiküszöbölték, hiszen egy csomó küldetés nem a fő cselekményszálról szól, hanem inkább érdekességekre hívja fel a figyelmet, amivel később jól el lehet szórakozni. Egy ideig.
---
Ja, és Joe szeretettel gondol ránk San Franciscóból. Kicsit előttem jár, egyik nap küldött egy rakás fényképet. Ezek őrültek: lemodellezték Friscót. Ez nem kicsit fílinges számunkra, akik voltunk már ott.

Ha valaki elakad, még most szóljon, amíg emlékszem rá, mit kell csinálni! :-) Már szenilis vagyok, holnaputánra elfelejtem.