Semmi sincs ingyen, a jogszabályok nagyon ki vannak találva.
Nem érted, hanem ellened vannak! Maximálisan korlátozva vagy, nem oszthatod meg, nem másolhatod stb., persze kivételek mindig is vannak, de lassan ott tartunk, hogy a családban is egyedül te, aki megvette csak az nézheti / hallgathatja meg a filmet / zenét.
Engem ebből az egészből csak az háborít fel, hogy
a jogdíjakból befolyt pénzből a szerzőn kívül még mások is részesednek!
Nem kell messzire menni, ott van az origo f*sss zeneáruháza, 1 track szám meghallgatása kb. 250,- ft. Azt hiszem, nem tévedek nagyot, ha azt gondolom, hogy ebből kb. 1,- Ft -ot, ha megkap maga a szerző.
Nem tudom ki emlékszik arra a "botrányra" a közel múltból, amikor az LGT egyik tagja (talán Somló Tamás a saját házának kertjében, a saját vendégeinek, a saját buliján, saját számokat adott elő) és "kifogásolták" a cselekedetét, amiért nem fizette be a jogdíjat. Na, ez mi?
Túlságosan ragaszkodnak egyesek a szabályokhoz, el akarják hitetni velük, hogy ez nekünk a jó, és ez a kívánatos állampolgári magatartás, közben pedig az egész arról szól, hogy nekik legyen pénzük!
Nem a szerzőkre gondolok! Ők igenis megérdemlik a munkájuk után járó "fizetést", hanem azokról, akik beépülnek a szerző és végfelhasználók közé! Ők azok, akik gyártják a szabályokat azért, hogy ingyen legyen pénzük!
Sokan - még közülünk is - asszisztálnak nekik

(
Tehát alapból nem kellene "leszólni" a másikat, aki esetleg "lopja" a zenét v. filmet. Az igazi "csalók" nem ezek a felhasználók! Szerintem.)
Egy személyes történet...
10. -én megjelent Caramel - Nyugalomterápia címmel első albuma, még aznap megvettem. Ne tessenek ki

-ni! Elsősorban nem ez a zenei stílus tetszik, hanem - úgy gondolom - ezzel segítem őt. (
Részletek a hivatalos személyes blogján!)
"Már évek óta sikertelenül kopogtattam demo felvételeimmel a kiadók ajtaján, amikor 2004-ben beneveztem a Megasztár című televíziós verseny második fordulójába, és végre rám talált a siker." Az idézett sorok a biográfiájából származnak, és hűen alátámasztja az álláspontomat. Amíg nem volt "sikeres", addig egy kiadót sem érdekelt - pedig akkor is ugyanúgy énekelt, mint most. Azzal a különbséggel, hogy MOST a kiadók és a jogvédők INGYEN (más munkája által) "húsos" szelethez juthatnak!
Röviden ennyi... és kösz mindenkinek, aki elolvasta a hozzászólásomat.