Tomika81
2005. május 9. 10:02
Van egy MAXTOR 80 GB-s ATA és egy SATA160seagate HDD-m. a maxtor csak UDMA-2-t a seaget pedig UDMA-0-t használ. Az everest mind a kettőnél a max UDMA átviteli módnak az UDMA-6-t írja ki. Az lenne a kérdésem hogy hogyan tudnám beállítani hogy mind a 2 UDMA-6-t használja.
Az alaplapom asus a7n8x-e delux és a rendszer a SATA HDD-n van. a maxtor IDE 1-re van kötve masternek. Oprendszer: XP SP2.
Chabi
2005. május 9. 10:37
Az alaplapi driverek fel vannak telepítve ?
Tomika81
2005. május 9. 10:44
Igen. Az eszközkezelőben minden rendben.
Chabi
2005. május 9. 10:52
Az alaplapi CD-n lévő driverek lettek feltelepítve vagy egy újabb nForce2 driver ?
Az alaplapi CD-n lévő driver lehet hogy még az SP2 kiadása elött készült el és nem teljesen kompatibilis vele.
Tomika81
2005. május 9. 11:45
Az új driver javaított a dolgon. Most UDMA-4 lett a maxtor de nem engedi feljebb venni. Viszont az SATA-t egyáltalán nem tudom állítani. (nem is tudom hol kell) Az everest SCSI-nek látja és az aktív UDMA átviteli mód 0. A Biosban nem találtam semmilyen állítási lehetőséget ezzel kapcsolatban pedig az eszközkezelő azt írja hogy a biosból vett adatokat használja.
ProFiler
2005. május 9. 14:08
Mondjuk nem egészen értem, hogy miért nem mindegy az, hogy mit ír ki az Everest! Ha egyszer rendesen működik, akkor szerintem felesleges ezzel foglalkozni. Az a lényeg, hogy tedd fel a friss chipkészlet és SATA drivert.
Ciao.
Tomika81
2005. május 9. 14:51
Nem csak az everest írja ki hanem az eszközkezelőben is ezt látom. azért nem mindegy mert eddig 30000Kb volt a max. sebesség amivel HDD-ről HDD-re tudtam másolni és most hogy sikerült ATA33-ból ATA66-t csinálni (Chabi ötletével) 40000Kb. Gondolom ha elérném az UDMA-5-t vayg netán 6-t akkor elérhetnék 50000Kb/s sebességet is. 1 DVD-nyi anyag másolásánál nem mindegy.
ProFiler
2005. május 9. 15:48
Épp ezt mondom, ha gyakorlatban is érezhető, akkor már tényleg nem mindegy.
Ciao.
ordító egér
2005. május 9. 19:30
Próbáld ki ezt:
http://misterxp.uw.hu/index.php?oldal=kere...kek/ntfs/udma66Igaz ez csak 66-ra jó, de a módszer lehet hogy működik akár 100-ra is.
nascar
2005. május 9. 20:12
Az ATA-hoz az IDE kábeled milyen? Hány eres?
ordító egér
2005. május 9. 20:17
Ha sikerült a 66-ot beállítani, akkor nyilván 80.
Tomika81
2005. május 9. 20:36
az ATA HDD-t sikerült megcsinálnom. most ATA133-on megy. Köszönöm a segítségeket. A probléma az volt hogy régi volt az nvidia meghajtóm. Viszont az SATA (rendszer) HDD még mindíg UDMA-0-t ír.
matesz
2005. május 15. 14:44
Sziasztok!
Az új SATA Western Digital vinyómra az Everest azt írja ki hogy
Max. UDMA átviteli mód UDMA 6 (ATA-133)
Aktív UDMA átviteli mód UDMA 5 (ATA-100)
Jó ez így?
Nem kellene UDMA 6-nak lenni?
Vagy nem jelöli máshogy a SATA vinyót?
ProFiler
2005. május 15. 14:46
Hajjajj, már megint ez az Everest...

Szerintem ne foglalkozz vele. A SATA HDD-nél úgysem konfigurálhatsz mást át.
Ciao.
matesz
2005. május 15. 16:50
Van olyan progi, amivel lehet mérni az adatátvitel sebességét SATA vinyónál?
ProFiler
2005. május 15. 18:55
A Sandra megbízható értékeket mér.
Ciao.
Maverick
2005. május 16. 4:42
IDÉZET(Matesz @ 2005. May 15., Sun 17:50)
Van olyan progi, amivel lehet mérni az adatátvitel sebességét SATA vinyónál?
Hajaj!!
Ajánlom figyelmedbe a Simpli Software
HD Tach 3 nevű progiját...
Zag
2005. szeptember 20. 8:53
Üdv!
Következő a problémám:
1. Adott egy Samsung 200 GB ATA-133 merevlemez.
2. Az alaplapom ABIT NF7 V2.0, nVidia nForce2 chipsettel, a legújabb driverrel.
3. Op. rendszer: Windows XP with SP2
4. A merevlemez 80 eres körkábellel van csatlakoztatva az elsődleges IDE csatornához, és a kábelen nincs más eszköz.
És mindezek ellenére csak UDMA-5 módban megy a merevlemez, én pedig, ha van rá mód, szeretném, ha UDMA-6 módban menne. Hogyan tudnám ezt megoldani?
Előre is kösz a válaszokat
Zag
traver
2005. szeptember 20. 10:52
Tudod mi a különbség UDMA-5 és UDMA-6 mód között?
Zag
2005. szeptember 20. 11:29
UDMA-5 (UDMA/100): max. átviteli arány 100 MB/s
UDMA-6 (UDMA/133): max. átviteli arány 133 MB/s
Tisztában vagyok vele, hogy ezek elméleti határok, és sosem fogja a tényleges írási sebesség ezt megközelíteni, csupán az iránt éreklődtem, hogy mi az oka, hogy nem tudom beállítani az UDMA-6 módot.

Az most mellékes, hogy ez ténylegesen gyorsítani fog-e bármin is, az a kérdés, hogy miért nem lehet beállítani az UDMA-6 módot.
Minkó
2005. szeptember 20. 12:37
Helló!
Az a helyzet a Samsung HDD-kel,hogy állítólag egy szoftver kell ahhoz,hogy UDMA-6-on menjen.
Nekem is Samsungom van,és ugyanígy csak UDMA 5-öt jeleznek ki a tesztprogramok.
A gyártó honlapján van a szoftver.Állítólag.
Chabi
2005. szeptember 20. 17:38
A Samsung csak UDMA5
De tök felesleges az UDMA6 mert nincs észrevehető sebesség különbség köztük.
Minkó
2005. szeptember 20. 18:20
Szerintem is! Annyival nem gyorsabb!
Ne idézz be előtted íródott hozzászólást! <PF>
Sanzi
2006. február 3. 17:25
Vettem egy Gembird csőkábelt, és az alábbi képen látható egy kábel, mely szerintem valami földelés akarna lenni. De minek IDE kábelre?
KÉPMég található rajta egy (talán) réz "fólia". Ez is az árnyékolást szolgálná?
KÉP
arpsoft
2006. február 3. 17:46
Igen, mindkettő árnyékolás. A réz fólia kilógása engem ugyan egy kicsit aggaszt, de ha nem ér hozzá semmihez, akkor biztosan nem lesz baj.
Az árnyékolás zsinóros végét kell felcsavarozni a merevlemez egyik tartócsavarjával. Ez további védelmet ad a zavaró jelek ellen.
Gereby
2006. február 3. 19:55
Akkor nőhet az átviteli sebesség?

Régebben használtam pont ugyan ilyen kábeleket, de én nem kötöttem be.
Sanzi
2006. február 3. 20:27
Még én sem kötöttem be.
sugarbabylove
2006. február 4. 13:12
IDÉZET
Az árnyékolás zsinóros végét kell felcsavarozni a merevlemez egyik tartócsavarjával. Ez további védelmet ad a zavaró jelek ellen.
De a sima lapos ATA kábelen sincs semmilyen "földelés", illetve árnyékolás, és azt sem zavarja semmilyen jel, mely károsítaná azadatok forgalmát.Ez szvsz majdnemhogy felesleges rá.
Shia-ko
2006. február 4. 14:01
Nincsenek is egymás köré csavarva a kábelek.
Laali
2006. február 4. 14:20
Ha jól tudom, például a 80 eres kábel esetén minden 2 földelés.
sugarbabylove
2006. február 4. 17:20
IDÉZET
Ha jól tudom, például a 80 eres kábel esetén minden 2 földelés.
Melyikre gondolsz?
Az én csőkábelemen nincs semmilyenféle árnyékolás, vagy földelés és tökéletesen működik.
Sanzi
2006. február 4. 18:13
IDÉZET(Shia-ko @ 2006. február 04., 14:01 - szombat)
Nincsenek is egymás köré csavarva a kábelek.
De nekem a másik kábelem is csőkábel, és azon nincs földelés.

Azon is kellene lenni? Vagy számít ez egyáltalán?
Oke
2006. február 4. 18:36
Az én régi csőkábelemen sincs. (Már nem használom.)
Shia-ko
2006. február 4. 18:53
Mindegyiken van szigetelés, kérdés mennyi. Nem véletlen, hogy az ODD-k érzékenyek a csőkábelekre. Erre a gyártók is rájöttek, és elkezdték megcsinálni rendesen az árnyékolást.
Sanzi
2006. február 4. 19:55
Első kérdésem: Mi az az ODD?
Második: Tehát akkor jó ha van, vagyis fontos.
Chabi
2006. február 4. 23:55
FDD

Floppy Disk Drive (hajlékony lemezes meghajtó)
HDD

Hard Disk Drive (merev lemezes meghajó)
ODD

Optical Disk Drive (optikai lemezes meghajtó CD/DVD...)
sugarbabylove
2006. február 5. 1:21
Ez az érzékenység miben mutatkozik meg?(DVD ÍRÓ esetén)
Shia-ko
2006. február 5. 9:14
Írási hiba pl.
Laali
2006. február 5. 9:47
Itt van például az UDMA lapos, 80 eres kábel leírása. Ezt említettem kicsit feljebb. Ebben minden második érnek a jel szállításában egyáltalán nincs szerepe. Ezek árnyékolások, a jelek egymásrahatását csökkentik. Így lehetett az átviteli sebességet megnövelni. (Minél nagyobb az átvitt jel frekvenciája, annál nagyobb a szomszédos érpárok közötti áthallás, mint pl egy kondenzátor..)
>>>UDMAKülső árnyékolásnak valami más szerepe lehet. Talán a másik mellette haladó kábel hatását csökkentheti, vagy például a kábel kevésbé zavarja mondjuk a belső tuner, hang vagy egyéb modulokat.
A bekötetlen árnékolás ráadásul szerintem még gondot is okozhat, hisz közel van több vezetékhez egyszerre, így azok egymásra hatását növelheti - akár lapos - akár csőkábelről van szó. Lehet, hogy tévedek, de szerintem ez a helyzet, érdemes utánanézni.
Sanzi
2006. február 5. 12:26
@Shia-ko
kösz! Ezt még így nem hallottam.
Akkor bekötöm, nem kerül semmibe. És hátha jó valamire. De még most se vágom pontosan, hogy mire is jó, mit árnyékol mi elől.
Chabi
2006. február 5. 12:41
IDÉZET(sugarbabylove @ 2006. február 05., 1:21 - vasárnap)
Én olyannal találkoztam hogy egy 40 eres (ATA/UDMA33) kábelen is voltak olvasási hibák egy ATA66-os DVD-olvasóval. Ki lett cserélve a kábel 80 eresre és lám semmi baja. Pedig az ATA66 adatátviteli sebességet ki sem használja, csak úgylátszik érzékenyebb volt a rossz minőségű kábelra.
Gereby
2006. február 5. 16:56
IDÉZET
De még most se vágom pontosan, hogy mire is jó, mit árnyékol mi elől.
Az ereket a gépben lévő elektromos zajok elől.
cereal180
2006. február 5. 17:21
IDÉZET(Chabi @ 2006. február 05., 13:41 - vasárnap)
IDÉZET(sugarbabylove @ 2006. február 05., 1:21 - vasárnap)
Én olyannal találkoztam hogy egy 40 eres (ATA/UDMA33) kábelen is voltak olvasási hibák egy ATA66-os DVD-olvasóval. Ki lett cserélve a kábel 80 eresre és lám semmi baja. Pedig az ATA66 adatátviteli sebességet ki sem használja, csak úgylátszik érzékenyebb volt a rossz minőségű kábelra.
Vagy kontakthibás volt a kábel
Sanzi
2006. február 5. 17:45
IDÉZET(Gereby @ 2006. február 05., 16:56 - vasárnap)
IDÉZET
De még most se vágom pontosan, hogy mire is jó, mit árnyékol mi elől.
Az ereket a gépben lévő elektromos zajok elől.
ÖÖÖ, ezt eddig értem. De az lenne a kérdésem, hogy:
-Mi lenne, ha nem kötném be?
-Mivel jobb ha bekötöm?
-És még egy kitérő: mik csinálják az "elektromos zajt", és ezt mit tud ártani nekem?
Tudom, hogy ez már annyira felesleges, meg szőrszálhasogatás, de nagyon kiváncsi vagyok.
IDÉZET
Az árnyékolás zsinóros végét kell felcsavarozni a merevlemez egyik tartócsavarjával.
@arpsoft
Hülye kérdés, de megkérdezem, mert nem volt teljesen egyértelnű számomra. Az édesmindegy, hogy hova csavarozom? Floppy, Optikai meghajtó... csak az a lényeg, hogy a vas kasznihoz érjen. Gondolom igen, de
"mivan ha nem, de mégis..."
Chabi
2006. február 5. 18:06
@ cereal180
Nem volt kontakt hibás mert egy ATA33-as 20GB-os vinyó és egy LG CD-író tökéletesen működött vele.
arpsoft
2006. február 6. 13:49
@Sanzi:
mindegy hová csavarozod, csak fémes kontaktusa legyen a házzal.
Van egy olyan érzésem, hogy a kábelek nem csak úgy össze vannak rakva egy csőbe, hanem valamilyen geometriai rendszerben az árnyékolás "köré" vannak rakva. Szóval be kéne kötni azt az árnyékot.
De az a kilógó réz fólia még mindig eléggé zavar.
Sanzi
2006. február 6. 16:12
kösz, akkor bekötöttem.
Miért zavar a kilógó fóliarész? Mit tud okozni? Mit tudok ellene tenni?
arpsoft
2006. február 7. 15:33
Szerintem össze van kötve az árnyékolással, vagy az maga az árnyékolás. Mivel most hozzákötötted a házhoz, ezért nem árt, ha nem ér hozzá semmihaz mondjuk az alaplapon.
Sanzi
2006. február 7. 16:05
Jó, akkor figyelek rá, kösz mindent.
powermen
2006. szeptember 25. 20:58
Vettem egy 160 gb-os vinyót. 2 hétig rendesen működött mobilrack-ben. Három felé van partícionálva utánna a gépem amikor be akarom kapcsolni 50 perc alatt tölt be a három partícióbol 152 gb-ból összesen 35-öt lát és azt sem tudja kezelni sem formázni a P Q magic-el is probáltam Garanciába vissza vittem azt mondta a szerviz 35 gb ra van jumperolva! Kérdés: Létezik ilyen én SL-re jumperoltam
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk,
kattints ide.