Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: DVD-RAM
PC WORLD Segélyvonal > HARDVER > Alkatrészek, perifériák > Adattárolás
Oldalak: 1, 2
Reyorkin
Üdv mindenkinek!

A májusi lapban a Korongvilág c. cikkben az Adattároló iránytű c. táblázatban az áll, hogy a DVD-RAM kritikusabb adatok archíválására és gyűjtésére ajánlott, vagyis ilyen esetekben van a legtöbb haszna. (ez nekem azt jelenti, hogy olyan adatok tárolására való, amik különösen fontosak..., mert tök biztonságon tároló.)
Van egy LG GSA-4082b DVD-íróm, ami a RAM-lemezeket is teljességgel kezeli. Ehhez képest egy-két 700 Mb-os fájlt, amit a RAM-on tároltam, a gépre történő visszamásolás után használhatatlanná vált. Pedig amikor kiírtam őket a RAM-ra, akkor "haptákba vágtam magam", vagyis szépen újraindítottam a gépet, és amíg írt a kütyü, semmi mást nem csináltam. roll.gif

Kérdésem az volna, hogy miért van ez így. Lehet, hogy a sima Win XP-s RAM támogatás nem elég, és kellene hozzá az LG által kiadott DVD-RAM Driver?

Másik kérdésem pedig az, hogy van egy kétoldalas 5 gigás RAM-om is, azaz 2,5 giga/oldal, és nem tudom írni. (azok a gyárilag elkészített szektorok nincsenek olyan sűrűn, mint egy 4,7 giga/oldal lemezen.)

Előre is köszi.
ProFiler
A driverét érdemes feltenni. Már másokkal is előfordult hasonló jelenség. Akkor az utóbbi problémád is megoldódhat.

Ciao.
Athos
Nekem még nem volt gondom a RAM-mal. Nem értem miért volt zűr Nálad. :unsure:
Aneurysm
FAT32-re formáztam DVD-RAM lemezemet és ezzel együtt 4,26GB-ra zsugorodott a kapacitása. Miért? 4,38-nak kell lennie.
benkovics
A formázás is helyet foglal, mármint a FAT tábla!
Ezenkívül, szükséged lesz a RAM driverre is, hogy biztosan jól kezeld a lemezeket!
Aneurysm
Én nem raktam fel semmilyen drivert, egyszerűen jobbgomb/formázás és másolgattam rá a cuccot, mintha egy winyó lenne.
Reyorkin
@ Aneurysm

Az szép és jó, amit mondasz, nekem is működik így a dolog. Nekem az a problémám, hogy miért "romlik meg" egy két nagyobb méretű fájl, amikor hosszabb ideje a RAM-on tároltam. Magyarán tönkre megy, használhatatlanná válik...
Aneurysm
Jó akkor hol az a driver?
ProFiler
DVD-RAM driver

Ciao.
benkovics
ProFiler!
Nagyon nagy király vagy! thumbsup.gif king.gif
Mennyit kerestem én ezt régen Mav-nak! És sehol sem találtam!
Aneurysm
ProFiler: az én íróm (LG GSA-4160B) nincs a supported drives listán.
benkovics
Azért kipróbálhatod, mert lehet régebbi a honlap, mint az íród! ani_wink.gif
Aneurysm
Nem hinném mert az LG GSA 4163B szerepel az listán és az úgy tudom újabb.
benkovics
sad.gif
pampalini
Az LG 4163b dobozos váltazatához a mellékelt DVD-RAM driver a Nero INCD program. A régi fórumban ez valahol már szerepel. bulb.gif
ProFiler
Nero InCD

Egyébként itt is olvasható, hogy a BHA driver ezerszer jobb, mint az InCD - és kompatibilis a 4163b-hez: (németül)

Szóval nyugodtan letöltheted >> ezt <<

Ciao.
Aneurysm
Én is kaptam InCD-t de úgy emlékszem hogy valamivel összeakadt (talán Nero-val).
ProFiler
Az InCD nehezen akad össze a Nero-val, ugyanis ahhoz tartozik. ani_wink.gif

Ciao.
Aneurysm
Akkor nem az volt a hiba de valami volt az tuti. Valami olyasmi rémlik hogy nem tudtam megnyitni a dvd-ket mert valami hibát írt ki.
pampalini
A DVD-RAM írásakor nem vetted ki korán a lemezt? Előfordult az elején velem is, hogy a szoftver azt jelezte, a lemez írása befejeződött. Leállítottam a számítógépet vagy az író gombjával kivettem a lemezt, (nem néztem rá) pedig az még javában írt. roll.gif
Aneurysm
5x-ösen írható DVD-RAM lemez kapható már? Csak 3x-osat látok még. Ja és TDK-t nem találok sehol.
Athos
Író van már? blink.gif Saturnban vettem múltkor TDK-t.
Aneurysm
Ja az enyém 5x-ösen ír.
ProFiler
@ Athos:
LG GSA-4160b, GSA-4163b.

Ciao.
Athos
Nekem is ilyen van! Jó tudni. laughing.gif
Lex
Sziasztok!
A fentebb említett BHA drivert letöltöttem. Már az is furcsa volt, hogy az oldal 952 kb-nak írja, letöltéskor viszont 2,5 MB, a 98-as driver meg 3,5 MB. question.gif
Ezek után telepíteni akartam (XP Home SP2, LG 4163B). A legelején kiírja:
DVD-RAM Driver to be updated is not installed.
Cancelling setup program.
És ezután eltűnik a színről. Ez miért lehet?
Lex
A HWSW-n találtam DVD-RAM drivert az LG 4040-hez. Ez felment és erre frissítésként felment ez előbb említett meghajtó. Állítólag valami liszenszelési probléma van az LG meg a Panasonic között, ezért nem lehet simán beszerezni a progit. Csak az a furcsa, hogy a progit a BHA csinálja. roll.gif
eremit
LG 4163b DVD-íróm van. Innen letöltöttem a meghajtót. Erre fogom tenni az update-et, amit innen töltöttem le.
Jó lesz ez így? Még nem telepítettem.
eremit
Speciális DVD-RW lemez kell hozzá?
fapuma
Igen. Olyan, amire rá van írva, hogy DVD-RAM. ani_wink.gif
eremit
Köszi.
De nem értem a megrökönyödésedet?! Mi rosszat kérdeztem, fapuma?
fapuma
Semmit. huh.gif Kérdeztél, válaszoltam. Ez megrökönyödés? unsure.gif

Utólag: ha a Vistás topikra gondolsz, bocsi, nem tudom mi lett velem, ilyen hülye tréfám jó pár éve nem volt. blush.gif
Lex
Eremit!
Az általad gondolt dolog, amihez a meghajtókat akarod letölteni, a DVD-RAM, ami teljesen más, mint az RW. Árban is (3x).
Én innen töltöttem le az alap meghajtót és update-teltem az általad is írt helyről. Amit az eredeti meghajtóhoz írtál, ott hol van a meghajtó, mert sajna németül csak annyira beszélek, mint kínaiul.
eremit
Köszi!

IDÉZET
Dann in diversen Foren gewühlt, um letztlich irgendwo einen Hinweis auf eine tschechische Seite zu finden, wo der Treiber herumliegt.

A Treiber jelenti azt, hogy driver.
Lex
Köszi. Ez majdnem ugyanaz, mint amit letöltöttem, csak a tiedben XP/98/2k driver van, az enyémben pedig csak az XP. Az lenne a jó, ha az új driver volna meg sima installal és nem kellene kettőt felrakni. Próbáltam az installt összebarkácsolni, de nem ment. sad.gif Gondolom ők is számítottak erre. annoyed.gif
eremit
Miért jobb, ha egyben vannak? Úgyis csak egyszer kell telepíteni.
fapuma
Kivéve, ha az egész windowst rakod újra. Nálam ez egy kb. 4 hetes ciklus. blush.gif
juhi
Nem tudom, hogy ti honnan vettétek az írót, de nekem adtak hozzá egy üres DVD-RAM lemezt és egy másik lemezt amin minden program rajtavan.

juhi
fapuma
Minden típushoz más körítést adnak. ani_wink.gif
Az én dobozos GSA-4120B-mhez nem kaptam se DVD-RAMot, se drivert, "csak" Nerót meg videoszerkesztőket.
Chicken70
Sziasztok!
Mitől tünhetett el minden adatom a DVD-Ramomról? Igaz vannak gondjaim mostanában az LG-írómmal, de hanyattvágtam magam amikor csak üres könyvtárakat találtam a lemezen a programjaim helyett! Lehet köze a RAM Driver Update-nek a problémámhoz? sad.gif
fapuma
Azon mit értesz, hogy RAM Driver Update?
Ha úgy telepítettél új drivert, hogy nem szedted le az előzőt, akkor lehet hogy az a baj. ani_wink.gif
Ha így van, próbáld azt, hogy uninstall, és csak aztán rakod fel az újat.
ProFiler
Nem törölted véletlenül a lemezt?

Ciao.
Chicken70
Igen, az Upgrade-t ráhúztam az alapdriverre, lehet nem kellett volna, a lemezt viszont véletlenül nem törölhettem, mert akkor nem lennének ott az üres könyvtárak. blush.gif
mazda6diesel
bye1.gif

Lenne olyan kedves valakaki, hogy leírná nekem , hogy hogyan működik a DVD-RAM? Valahol olvastam, hogy ez egy teljesen más rögzítési eljárás és magnetooptikai elven működik. Namármost nekem fogalmam sincs erről, hogy mi ez. Hogyan működik, hogyan ír? Esetleg egy magyarnyelvű linknek is nagyon örülnék ami a RAM működését mutatja be.
Lex
A kérdés az, hogy mire is vagy kíváncsi, vagyis, hogy mihez kell az infó.
Az írás/olvasáshoz szükséges lézer hullámhossza kicsit eltér a sima DVD-hez szükségestől. Az adatok tárolása ennek is spirál alakban történik belülről kifelé, de ha láttál már RAM lemezt, akkor látható, hogy szektorokra van felosztva. Ezzel van megoldva a DVD-k pontos és gyors pozícionálási hibája. Így a lemez olyan formában írható és olvasható, mint egy vinyó. Ennek köszönhető, hogy a lemezre történő felvétel közben le is lehet játszani a már rögzített részeket (time slip), mert gyorsan megtalálja az adott írási/olvasási pozíciót.
mazda6diesel
bye1.gif
Az érdekelne, hogy mi ez a magneto optikai eljárás és miért tudok úgy rögzíteni a RAM-ra, hogy az adatok sokkal nagyobb biztonságban vannak mint egy mezei dvd-nél. Médg valami: mi az a kazettás kivitel a dvd RAM-oknál?
fapuma
Magneto-optikai:
Íráskor a lézer felhevíti a felületet, és annak állapotát egy mágnes változtatja meg. A lemez felülete csak ilyen forró állapotban érzékeny a mágneses hatásokra, így bitonságosan írható.
UTÓLAG: a DVD-RAM lemezre nem MO módon, hanem a megszokott, fázisváltós technikával történik a rögzítés. (köszönet PPeter-nek)

A kazetta azért van, hogy kevésbé karcolódjon meg ujjlenyomatosodjon a lemez, egyébként nem létfontosságú a működés szempontjából. Ilyenkor a használathoz nem kell eltávolítani a lemezt a tokból, hanem azzal együtt kell betenni az arra kiképzett tálcába.
A meghajtók nagy része azonban nincs felkészítve a kazetták fogadására, így azokhoz ki kell műteni a lemezt a tokból, ami néha elég macerás, mert a kazetta általában olyan, mint egy flopinál: vandálbiztos, és a gyártó nem kinyitásra tervezte.

A biztonság több részből áll:
Míg a sima optikai adathordozóknál a jel (az írott sáv'ok) az árkokban van, itt az árkokat és a köztük levő kiemelkedéseket is felhasználja az adattárolás során, így duplahosszúságú jeleket alakíthat ki, és ez sokkal megbízhatóbb, könnyebb olvashatóra megírni.
Másrészt, a mezei DVD-khez képest más a hibajavító technológia is, ha pl. egy szektort olvasás során hibásnak talál a meghajtó, akkor az ott levő adatot automatikusan átmenti egy sértetlen szektorba, a sérült részt pedig "kivonja a forgalomból".

Azt hiszem, egy szakember többet tudna regélni, de ez is jó szemlélteti a helyzetet. smile.gif

Utólag:
A Fórumba újra bekerült az automatikus cenzúra. Így a sáv-ok-ból sávagyok lesz. Javasolni fogom a szóközök használatát a fórummotor felkészítésekor.
Lex
A tokos változatból van olyan (és ez a gyakoribb), amiből ki lehet venni a lemezt, persze nem erőszakkal, hanem úgy, hogy az egyik éle kipattintható.
PPeter
A DVD-RAM NEM megneto-optikai adattároló, sajnos ez egy széles körben terjesztett hamis információ. Ugyanúgy phase-change alapú, mint a DVD-RW és a DVD+RW, csak az adatok fizikai és logikai szervezése, a hibaellenőrzés és menedzselés más.
fapuma
Kösz, hogy figyelmeztettél... blush.gif blush.gif blush.gif
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.