Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: NVIDIA Geforce 6800 topik
PC WORLD Segélyvonal > HARDVER > Alkatrészek, perifériák > Videokártyák
Oldalak: 1, 2
barb1
Üdv!

Vannak némi gondjaim amire számtechnikus haverjaim húsz eltérő választ adtak.Tehát kénytelen vagyok itt érdeklődni.

A gond: a játékok szaggatnak eltérő mértékben

Amiért nem kéne hogy gond legyen: ASUS nVidia 6800LE ,1.8 cerka,512 RAM.

Nos arra gyanakszunk hogy az alaplap a hibás mert csak 4x-es az AGP. De két számítástechnika boltban is azt mondták hogy nem lehet ez a gond. A kártya már fél éve megvan úgyhogy lassan játszanék vele. Ha kell veszek új alaplapot nem gond csak biztos legyen hogy az megoldás. Az alaplapom egyébként Abit BD7II

NAGYON KÖSZ ELŐRE IS
Athos
Milyen játékok szaggatnak?
Shia-ko
És milyen beállítások mellett?
barb1
Hi!
Jószerivel minden!
A legnevettségesebb pl. a kotor2. Vagy mondjuk a Toca Race Driver, de sorolhatnám napestig. A San Andreassal pl lehet játszani, de ha sok kocsi van a képen, akkor beszaggat. Érdekes még az is, hogy pl. Toca-nál lényegtelen milyen beállítást használok max. felbontással pont annyira szaggat mint min-nel. És ez több játéknál is megfigyelhető.
THanX!

Ne idézz be előtted íródott hozzászólást! <PF>
barb1
senki semmit? ettől féltem...
Shia-ko
Ki kéne próbálni másik lapban, mert hiába butított verzió, ennyit még kéne bírnia. Fast Write nélkül, vagy vele is ki kéne próbálni. Ha 4x-es AGP nem számít sokat a 8x-oshoz képest.
Athos
Kéne még az alaplap típusa. Egyébként sajna a Celeron elég gyengén muzsikál játékoknál. Nem ismerem azt a grafkuskártyát és az ASUS oldala se sokkal közlékenyebb. Nem tudom az LE milyen jellegű butítást takar. Az alaplap meg azért lenne fontos, mert elégé vissza tudja fogni a gép teljesítményét egy gyengébb típus. Ismerősnél volt olyan gond, hogy szaggatott a DVD lejátszás olyan gépen, amin mennie kellett volna. Kiszedtük a gépből a grafikuskártyát és áttettük az enyémbe, ami jóval gyengébbnek tűnt (CPU terén) és minden szépen ment rajta. Ez még régebben volt, tehát nem mai vasakkal kisérleteztünk. Ott az alaplap volt a szűk keresztmetszett. Tehát sok összetevője van a dolognak. Lehet az alaplap fogja vissza a géped teljesítményét, de az is lehet, hogy a grafikuskártya.
Machado
Szerintem Valami drivergond lehet. A Celeron az tényleg rendesen visszahúzhatja jó kártyát is exclamat.gif . Amúgy a 6800LE tudomásom szerint kb. egy szinten van a 6600GT-vel, talán egy kicsit gyorsabb tőle
barb1
ABIT BD7II az alaplap.
A kártyának meg persze hogy birnia kéne... 72000 Ft-ért vettem a télen!
Haver gépén 1000 res Athlon Gf2 vel nem szaggatott ennyire a kotor2 meg az új GTA
Machado
Hülyének tűnik a kérdés, de a plusz tápcsati rá van dugva a kártyára?

Amúgy a legújabb chipset és NVIDIA driver van fent? SP2?
barb1
Milyen tápcsati?A kérdés tehát nem hülye.
Boltban rakták össze a gépet mer én már egy ideje pont ilyen dolgok miatt nem
nyúlok hozzá!Szóval nem tudom melyik az...

A driver az OK.
Athos
Egy molex csatlakozóval kell neki több áramot biztosítani, mert az AGP már kevés ehhez, de szerintem enélkül el sem indulna. Igaz, ilyen kártyával nincs tapasztalatom.
Machado
Én úgy tudom elindul nélküle ani_wink.gif
barb1
vakvágány weep.gif weep.gif weep.gif weep.gif weep.gif weep.gif weep.gif
Chabi
IDÉZET(barb1 @ 2005. augusztus 26., 9:24 - péntek)
A gond: a játékok szaggatnak eltérő mértékben

Amiért nem kéne hogy gond legyen: ASUS nVidia 6800LE ,1.8 cerka,512 RAM.

Az hogy a haverodnak egy DX7-es GF2 kártyával nem szaggatott ennyire, mint neked az sokmindentől függ: felbontás, képminőségi beállítások...stb
Az Athlon 1GHz-es proci pedig jobb játékra mint az 1.8-as Celeron smile.gif mert ez utóbbi egy ultra-gagyi processzor.

A 6800LE kártya, ha nem MOD-dolod, akkor sokkal lassabb mint egy 6600GT

Még a kártya el is menne alacsonyabb minőségi beállításokkal a játékokban, de a procilimit miatt akadni is fog.
Cserélj procit, valami nagyobbra és jobb lesz...
nagyjani
Én arra figyeltem fel, hogy a szaggatás mértéke nem függ a felbontástól, ami arra utal hogy nem a videokártya miatt lassú a grafika, meg a "mikor sok kocsi van egyszerre" is erre utal. Ilyenkor a proci, memoria, alaplap gyorsaságán múlik minden. Az 1.8-as celerontól meg tényleg nem lehet sokat várni.
Chabi
IDÉZET(nagyjani @ 2005. augusztus 27., 8:44 - szombat)
meg a "mikor sok kocsi van egyszerre" is erre utal. Ilyenkor a proci, memoria, alaplap gyorsaságán múlik minden.

Az alakzatok megjelenítésének akadása nem ettől függ. smile.gif

A videokártya vertex feldolgozó egységeinek számától(teljesítményétől) függ.

GF6600(GT) 3db arrow.gif GPU 300Mhz/500MHz
GF6800LE 4db arrow.gif 320MHz
X800 6db arrow.gif 400MHz
barb1
Több dologgal nem értek 1et.

"Az 1.8-as celerontól meg tényleg nem lehet sokat várni. "

-A videokártya GPU-ja számol a Cerka csak valami idő szakaszokat ad meg neki.Vagy valami ilyesmi.

"Az hogy a haverodnak egy DX7-es GF2 kártyával nem szaggatott ennyire, mint neked az sokmindentől függ: felbontás, képminőségi beállítások...stb"

-Mint mondottam volt ami szaggat az általában minden beállítással

"Az Athlon 1GHz-es proci pedig jobb játékra mint az 1.8-as Celeron mert ez utóbbi egy ultra-gagyi processzor."

-Na ne mondd,hogy az Athlon 1000 jobb proci mint a Cerka 1.8 mer azt nem hiszem.Mennyin megy 1általán?Legközelebb az lesz hogy veszek egy 800as Duron azt elverem vele az összes p4et?

"A 6800LE kártya, ha nem MOD-dolod, akkor sokkal lassabb mint egy 6600GT"

-Miaz hogy MODolom?

"Még a kártya el is menne alacsonyabb minőségi beállításokkal a játékokban, de a procilimit miatt akadni is fog."

-El is menne alacsonyabb felbontáson???Azér a 6800 elég friss fejlesztésű csúcs mag ahhoz hogy csak alacsonyabb felbontáson mennyen nem?Nem hinném hogy azt a kort éljük hogy minimális játékkonfig egy 70000Ft-os kártyával rajtolna.Valljuk meg az a játékfejlesztőknek sem tenne jót.

"Cserélj procit, valami nagyobbra és jobb lesz... "

-Nem azt akarom hogy jobb hanem azt hogy jó legyen.Jó lenne valaki megmondaná hogy mi a gond. angry.gif

Bocs srácok,ha kicsit bunkón fogalmaztam, de má faxom televan annoyed.gif
arpsoft
Milyen RAM van a gépedben? Lehet, hogy az lesz a lassúság oka, hogy a géped nem tudja a memórielérést kellő gyorsasággal biztosítani a videokártyádnak.
Chabi
IDÉZET(barb1 @ 2005. augusztus 30., 12:12 - kedd)
1.-A videokártya GPU-ja számol a Cerka csak valami idő szakaszokat ad meg neki.Vagy valami ilyesmi.

2.-Na ne mondd,hogy az Athlon 1000 jobb proci mint a Cerka 1.8 mer azt nem hiszem.Mennyin megy 1általán?Legközelebb az lesz hogy veszek egy 800as Duron azt elverem vele az összes p4et?

3."A 6800LE kártya, ha nem MOD-dolod, akkor sokkal lassabb mint egy 6600GT"

-Miaz hogy MODolom?

4.El is menne alacsonyabb felbontáson???Azér a 6800 elég friss fejlesztésű csúcs mag ahhoz hogy csak alacsonyabb felbontáson mennyen nem?

5.-Nem azt akarom hogy jobb hanem azt hogy jó legyen.Jó lenne valaki megmondaná hogy mi a gond.  angry.gif

Na akkor smile.gif :

1.
A CPU a vertex utasítások számításában segít a videokártyának.
Mivel az 1.8GHz-es sebesség igencsak kevés és mivel ráadásul Celeron processzorod van (128KB másodszintű gyorsítótárral) ez mégjobban visszafogja a teljesítményt.
A videokártyádban 4 aktív vertex egység van. ez nem is lenne baj, de mivel 6800LE kártyád van (az LE a butított verziót jelenti) a vertex egységek lassan mennek, mint a videokártya grafikus magjának sebessége: 300 vagy 320MHz (ezt írtam is az előző hozzászólásomban)
Mivel a procid is lassú és a videokártyád is egy butított kártya, ezért ne várj tőle sokat. ani_wink.gif

2.Mondom hogy az Athlon 1000 jobb játékra mint az 1.8-as Celeron cool.gif

1800MHz Celeron arrow.gif 18x100MHz FSB, 128KB másodszintű gyorsító tár
1000MHz Athlon arrow.gif 7.5x133MHz FSB, 256KB másodszintű gyorsító tár

Mint láthatod egy adott órajel alatt az Athlon 33%-al többet számol mint a Celeron.
Ráadásul dupla annyi másodszintű gyorsító tára van, ami igencsak megdobja a teljesítményét.
A 800-as duron vs. P4 beszólásodat inkább nem kommentálom, elöbb gondolkodj aztán mondj valamit... annoyed.gif

3.
A GF6800 kártya alapból 12 aktív pixel-fútószalaggal rendelkezik.
A GF6800LE csak 8 aktívval. 4db le van tiltva, mert ezek az LE kártyák a selejt grafikus magokra épülnek.
A GF6800 kártya alapból 5 akítv vertex egységre épül.
A GF6800LE kártyákban csak 4 aktív van. A hibásak le vannak tiltva, azért kevesebb.

A MOD-dolás azt jelenti, hogy ha nagy mákod volt a vásárlásnál és olyan kártyát vettél amit lehet szoftveresen módosítani normál 6800-as teljesítményre, azaz a 4db pixel-futószalagot és az 1 vertex egységet be lehet kapcsolni probléma mentesen, akkor ingyen felturbóztad a kártyádat.
A MOD-dolást a Rivatuner nevű progival tudod végrahajtani (de ahoz érteni is kell, hogy mit csinálsz benne, mert könnye kinyírhatod a kártyádat).

4. Alacsonyabb felbontás:

A 6800 kártya elég jó, az elöbb le is írtam ez és a Te kártyád közti különbségeket. (had ne kelljen mégegyszer...)
Tehát ha nem megy valamivel, akkor vedd vissza a képernyő felbontását a játék alatt. (nem tudom mit használsz, mert nem írtad...)
Ha 1280x1024-et, akkor próbáld meg az 1024x768-at.
Ha 1024x768-at, akkor próbáld meg a 800x600-at. Ilyen egyszerű ani_wink.gif

5.
Tehát azt akarod hogy legyen smile.gif

Első lépés: cseréld ki a procidat egy erősebb P4-re (minimun 2.6GHz-es HTT-re)
Második lépés: ha kevés a RAM-od a gépben akkor vegyél még bele (minimum ajánlott az 512MB RAM)
Harmadik lépés: telepítsd fel az alaplapi chipset drivert is, mert ha nincs feltéve, akkor az igencsak visszafogja a gép teljesítményét.

Miért lassabb a 6800LE mint a 6600GT :

A 6800LE kártya garfikus magjának sebessége 300 vagy 320MHz (attól függ melyik gyártó csinálta)
8 db pixel futószalaggal rendelkezik ami ezen a sebességen működik, ezért a pixel-fillrate teljesítménye: 8x300=2400 (vagy 8x320= 2560) Megapixel/másodperc

A 6600GT garfikus magjának sebessége 500MHz.
8 db pixel futószalaggal rendelkezik ami ezen a sebességen működik, ezért a pixel-fillrate teljesítménye: 8x500= 4000 Megapixel/másodperc

Tehát látható, hogy 60%-kal gyorsabb a fillrate teljesítménye a 6600Gt-nek mint a 6800LE-nek.

A 6800LE 4db vertex egységre épül.
A 6600GT 3db vertex egységre csak.
De mivel a 6800LE a 4-et 300/320Mhz-en hajta csak meg, a 6600GT meg a 3-at 500MHz-en ezért gyorsabb.
6800LE 4x300=1200(4x320=1280) és 6600GT 3x500=1500
Kb 21%-al nagyobb a vertex számítási teljesítménye a 6600Gt-nek mint a 6800LE-nek.

Remélem érthető voltam... roll.gif
barb1
Kösz a hosszú okfejtést! biggrin.gif
Akkor most rossz IPB kép brush_01.gif a lap? annoyed.gif
Mellesleg nyomtam egy Windows reinstallt meg új drivert.Most a GTASA fut maxon 3x os élsimittással.De egy csomó még mindig akad pl a KOTOR2 ami viszont még mindig nevettséges.Ja persze Doom3 és tásai is.... mad.gif
barb1
exclamat.gif Ez azért érdekes mivel a KOTOR2 nek elég alcsony a gépigénye... exclamat.gif
Krisztian101
Inno 6800 325/700 128DDR+Zalman Vf700 Cu ForcwWare 81.98 teljesen új WindowsXp és driverek reinstall, teljesen jó minden, eredmények, gamesok, de az NVidia demói rendre szaggatnak! Mindegyik, Nalutól kezdve egészen a Vulcan-ig. Nem találtam egyik fórumon sem hasonlót (vagy csak vaksi vagyok). Gépem Intel865PERL, IP4800 2.6, 1Gb Dualchanel Kingston.
Hozzászólásokat előre is köszönöm!
Chabi
IDÉZET(Krisztian101 @ 2006. január 23., 18:32 - hétfő)
128DDR
...
driverek reinstall

Az alaplapi chipset driver is fel van telepítve ? roll.gif

A 128MB RAM a videokártyán akkor lehet kevés ha 1024x768-nál nagyobb felbontáson próbálsz futtatni DX9-es játékokat vagy demokat. Vagy pedig 1024x768-on is kevés lehet a 128MB ha használsz élsimítást és anizo-szűrést.

Használsz ilyeneket ?
Krisztian101
Chipset driver fennvan, tiszta új telepítés, nem használok szűrőket és a globális karibeállításoknál is alkalmazás szerinti vezérlés van bekacsolva+én is állítottam már alapra mindent (szűrők ki). Ez a fura, hogy minden NVdemó szaggat rajta, de a benchmarkok (3dmark'03 8878, Aquamark 51200) hozzák az eredményt. A gamék is jól mennek rajta, (FEAR, NFSMW, COD2 4-4 AA+AF). Na ez a fura.
manguszta
Nekem ugyanilyen alaplappal, X800GT 256MB-vel van hasonló problémám, csak nekem a játékok szaggatnak, a benchmarkok nem (tech demókat nem néztem).
ProFiler
Melegszik a kártya. Tapintsd meg a hűtőbordákat, hogy mennyire melegek! Forog a ventillátora?

Ciao.
Krisztian101
Nem melegszik. Zalman Vf700Cu, alap: GPU: 42 C, MEM: 40 C, Fullon GPU: 50 C MEM: 48 C, ez a kari hátoldaláról van mérve, nincs a gpuban hőmérséklet kijelző sad.gif, de szerintem ez max. +10 C különbséget jelenthet ami akkor sem lehet rossz szerintem. Na meg már az első pillanattól fogva szaggat az összes NV demo és ami furi, hogy a normál gamesok jól mennek: FEAR, NMSMW, COD2... na ez a furi!?
manguszta
Hátoldalon levő memóriákon van borda? (Én azon gondolkozom, hogy az enyéimre ragasztok - mert nincsen - csak így elveszik a garancia...)
Krisztian101
Hátoldalon nincsenek memóriáim, de szerintem, ha veszel ilyen Zalman RHS1 hűtőbordákat, azokat le tudod késöbb szedni. Vf700amhoz is ilyet adtak és pont annyira erős, hogy a memen maradjon, kézzel simán le lehet szedni.
janowolf
Helló! Nekem Inno3D 6600GT-m van. Mindjárt leszedek egy demot, hogy kipróbáljam nekem szaggat-e. Üdv JanowolF

Szerk: A Nalu lesz és a Vulcan.

A Vulcan fix 28 fps futott a Nalu 14 fps-sel. A Fraps nevű progival mértem. Neked mennyi volt?
Krisztian101
Mindkettő 1-2 fps-el "ment", én is FRAPS-al mértem. Na ez az amit nem értek? Monjuk a gamék jól mennek... a GPU is felpörög ám NVdemó alatt, mert a hőm megemelkedik... gondolom valami kis fránya beállítás lesz. Én AGP-s vagy ilyen fastwrieos marhaságra gondolok...remélem a coolbits vagy expert toolal alkotok valamit. Melóhelyen vagyok és itt nincs a gép. Tényleg megnéznéd a specifikjeit inno oldalán? Hátha Valami turpisság van a dologban...sima 6800, de úgy láttam 256bit 3.0CineFx=PS3.0 128M DDRRam...
Chabi
6800LE ? roll.gif
Athos
Az nem lehet, hogy a driver automatikusan állítja a GPU frekvenciáját, és ezt a demo alatt valamiért nem teszi meg - nem kapcsolja fel? roll.gif
janowolf
Esetleg próbáljátok ki egy másik gépben.
Krisztian101
Megoldódott a problémám!

Természetesen videjókaribeállítás volt a gond. Találtam egy olyat a Gef6800 Teljesítmény/minőség beállításokknál egy olyat, hogy Hardveres gyorsítás: Egymonitoros, LCD kompatibilis meg Valami olyan, hogy Többmegjelenitős LCD... na most nekem a Többmegjelenitős LCD volt beállítva alapból és átraktam Egymonitorosra. Ez volt a megoldás! Innentől a Vulcan 38 fps-el fut a Nalu 9 fps-el a 6600GT-s Nalu 18fps-el. Gondolom egy 6800hoz ez így OK. A FEAR meg 2xAA 4xAF -el 30-50fps között nyomúl! Király az NVisdia! Az NFSMW monjuk még néha akad ui. beálítások mellett, tud valaki erre valamit mondani (1.3-as Patch van fenn)? 2.6 os P4 (800/512)-em van, 1GRAM Dualchanelben ez visszafoghatja?
KÖSZÖNÖM az eddigi hozzászólásokat
mestert
Tisztelt Hozzáértők!

Szeretném tudni hány volton üzemel a Gainward 6800GS AGP 512 MB, 256 bit grafikus kártya?
Az én Asus P4P800-as alaplapomon lévő AGP slotba csak 1,5 V-os grafikus kártyát lehet betenni 3,3 V-ost nem.
A forgalmazó nem tudja nekem ezt megmondani.

Köszönöm!
ProFiler
Jujj, képzelhetem, milyen embert ültettek oda! annoyed.gif

Természetesen 1,5V-os. A régi AGP-s kártyák voltak 3,3Voltosak.

Onnan ismerhető fel a 3,3V-os kártya, hogy az AGP-sín csatlakozóján van két bevágás. Egyébként a 3,3-as kártya működik gondmentesen 1,5V-os alaplapokban.

Ciao.
venezia
SOS telepítettem egy Gainward 6800 512mb grafikus kártyát, drivereivel. Csatlakoztattam a plusz tápvezetékeket, 450W táp. A hiba jelenség a következő. PremeirPro szoftver használatakor, de más video lejátszó program használatakor is rendszertelenül, nagyon rövid időre akad a lejátszás. Ez a jelenség hasonló a hangszerkesztő program használatakor is, itt a hag kezd el dadogni, berregni rövid időre. A régi grafikus kártya vissza helyezésével és driverének telepítése után tökéletesen működik a gép. Mivel egy szoftver működéséhez (BorisBlue) szükség van a 6800-as GPU-ra, le kellene cserélnem a hibátlanul működő kártyám. Kérek segítséget, mit lehetne tenni....

Kösz
Gereby
Milyen kártyád volt ez előtt? Legfrissebb drivereket pakoltál?
venezia
7600GS de a BorisBlue 81.98 driverrel működik rendesen, ha újabb drivert telepítek fel, azzal lefagy. Ennek elenére feltettem a 91.47 is, de azzal is ugyanazt csinálja, szaggat véletlenszerűen képet és hangot is
Gereby
Alaplapi driver is fent van? Proci nem gyenge?
venezia
Alaplapi driver fenn van, a proci AMD Athlon 64 3600+ venice
Pepuska
Hello! Szeretnék venni egy Gainward 6800 GS 512DDR3 Golden Sample /Ultra/ AGP-s kártyát csak nem tudom hogy hány futószalaggal rendelkezik! Ja és nem találok hozzá részletes leírást!Tudna valaki segíteni?
Masa_Solo
Sziasztok!

Van egy Nvidia Geforce 6800-as videókártyám. Ha beteszema gépbe. működik. Kb 1 óra után azt tapasztalom, hogy túlmelegszik. A monitor kikapcsol, a gép megy tovább. Sehogy sem tudom visszahozni a képet, csak úgy, ha resetelek.
Más videókártyával simán megy. Valószínű, hogy a kártya hűtője romolhaott el? Már 2 éve megvan, és eddig normálisan működött egészen ez év júniusig.

Mit tanácsoltok? Vegyek-e egy új kártyát, vagy megtudom csináltatni valahol?

Watto
Pörög a hűtője rendesen? Nincs véletlen teli porral? Ha ez mind rendben van, próbálkozz meg egy jobb hűtővel, szerintem cool.gif .
Masa_Solo
Ezen a kártyán hűtőcsövek vannak. Van egy ventillátor a kártya felett a gépben. A felső felszínét hűti, de nem eléggé. Eddig ugynezzel a ventilátorral ment.
Lehet, hogy a kártya hűtése nem jó.

Milyen kártyát ajánlotok helyette?
ati012
Én egy kölcségtakarékosabb megoldásra gondoltam, én azt tenném hogy egy proci hűtőbordát tennék a GPU-ra ill. a RAM-ra és rá egy-egy 8 centis coolert ha ez nem hűti le akkor gondok vannnak. A rögzitésen fogalmam sincs talán müanyag zsinor v. Valami. Én ha megszerzem a VGA-mat akkor ilyen hűtést rakok rá biggrin.gif
PCmaniac
Ezt szerintem felejtsd el. 1, barkácsolni kell, 2. a CPU hűtést nem VGA-ra találták ki.
De azt sem értem, hogy mit szeretnél ezzel elérni? egy jó minőségű CPU cooler nem olcsóbb mint egy vga hűtő. blink.gif
Bár saját felelőségre teheted.
ati012
Hol a csináld megad szellem?! Egy 8 centis coolert ingyen is utánnad vágnak v. akinek van 2-3 halott tápja abbol simán ki lehet szedni. Az odarögzítést meg meg lehet oldani. Barkácsolni meg jó, sokszor jobbat lehet csinálni mint a gyárban. A HDD-mre saját hűsést tettem és most 27°C az átlag, a max se több 29°C-nél. Tehát bevált. Ha egy HDD-t letud hűteni 53rol ennyire akkor a VGA-val is elboldogul, és ez csak egyetlen cooler. Tehát nem halva született ötlet. Meg is csinálom csak legyen meg a vga-m, most integrál van XD .
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.