Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: Hangfalszett vásárlás
PC WORLD Segélyvonal > HARDVER > Alkatrészek, perifériák > Multimédia
Oldalak: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
ProFiler
Hangfalvásárlással kapcsolatos kérdések.

A régi fórumban megkezdett topic
csum-pi
Egyet tudok mondani ebben a témakörben...
Akárki akármit is mond, az a legbiztosabb hangzás, amikor fa hangszóróink vannak! De azért az erősítőn is múlik...

Én jelenleg csak egy sztereó hangfalrendszert használok... Itt az erősítő egy Grundig 30Wattos, és a hangfalak pedig egy házi gyártmányú páros, melyek teljesítménye egyenként 35Watt. Hallottam már ilyen márkájú olyan márkájú király hangfalakat, melyeknek a "doboza" műanyag volt... De mit is tudnék mondani ezekről? Háááát a hangásnak a lelke hiányzott számomra! De ha pontosabban megfigylük, akármilyen Diszkóban, szabadtéri rendezvényen használt hangszórókat, ezeknek a "dobboza" mind fa cool.gif !!!
Lakatos Gergely [Stinger]
A mai technológiák korában bizonyos mértékig már nem számít annyira, hogy fából vannak-e vagy sem. Ott vannak rögtön a nagy teljesítményű mikro-házimozirendszerek, mint amilyen a GigaWorks S750. A szatellitjei műanyagok, de ez nem hallatszik igazán...

Csak ellenpéldának: a JBL és még jópár más gyártó műanyagból csinálja a nagy méretű hangfalait.
Greene
Meg ugye az a fa hangfal sem mindig fa, mert az esetek nagyrészében MDF lapokból van összerakva a doboz. Az én JAMO-m sem rendes fa....

IDÉZET
Az MDF lemez (Medium Density Fiberboard) száraz gyártási eljárással készülö, közepes sürüségü farostlemez.

Az MDF a bútoripari és csomagolóipari szerkezetekben helyettesítheti a faanyagot. A belsöépítészetben és a bútorgyártásban ott kedvelt anyag, ahol a faforgácslapokénál jobb tulajdonságokra van szükség.
ordító egér
Ha így nézzük, akkor a fa soha nem fa, hanem pozdorja, faforgács, meg MDF.
Ezekkel relatíve könnyű dolgozni, nem vetemednek, megfelelő a sűrűségük, stb.
Czjano
Szerintem azért nem mindegy hogy fa vagy műanyag. Nekem van egy hi-fim és annak a hanfalai műanyagból vannak. Nagyobb hangerőn vagy nagyobb basszusnál bizony úgy berezonál, hogy az már elég zavaró tud lenni. Nekem is volt egy JAMO 707-esem és annál nem igazán tapasztaltam a jelenséget. Mellesleg én még nem láttam minőségi hangfalat műanyagból.
Shia-ko
Maradjunk annyiban, hogy nagyon sok múlik az anyagminőségen, és a kialakításon. bulb.gif
Czjano
Ebben egyetértünk! thumbsup.gif
csum-pi
Én is egyet értek!!! biggrin.gif
Ez szent biztos!!! evil2.gif
IDÉZET(Czjano @ 2005. May 19., Thu 13:37)
Mellesleg én még nem láttam minőségi hangfalat műanyagból.

Én még nem láttam minőségi hangfalat 100 kg alatt smile.gif
kori
Aki olvasott régi és új HI-FI magazinokat,ott azt írják,hogy a hangfal nem mindegy milyen fém álványon van,legyen az fából vagy műanyagból a doboza. Még egy közepes minőségű hangfalon is sokat dob egy jól megtervezett hangszóró álvány. A hight-end guruk azért a fából készűlt fém álványra helyezett méregdrága dobozokra esküdnek. ani_wink.gif
ProFiler
IDÉZET(Lakatos Gergely [Stinger)
,2005. May 21., Sat 17:03] Én még nem láttam minőségi hangfalat 100 kg alatt smile.gif

Naa, azért ne túlozzunk. biggrin.gif Mutatok én Neked olyanokat, amik csak 80 kilósak, de minőségiek. twisted.gif

Ciao.
Shia-ko
Én hallottam is Bose rendszert. ani_wink.gif
ProFiler
Én meg most is azt hallok... cool.gif

Ciao.
BOSE = Better Off with Something Else

cool.gif

Ha most lenne pénzem, ilyet vennék (a hozzá illő mélynyomóval persze): http://www.mackie.com/products/hr824/index.html

Bár a Dynaudio AIR széria is nagyon jó, csak kicsikét drága tongue.gif
csum-pi
Na akkor, hogy még jobban megkeverjem brush_01.gif , elmondom, hogy:
-reflexnyílás nagysága, elhelyezkedése sem mindegy hogy/hol van!
ehhez hozzáfűzném, hogy KIS teljesítménynél, ha nem csinálunk reflexnyílást, akkor csodákat művelhetünk a hangzással (pl: "koppanósabb")!!!
-a mélynyomó, magassugárzó, középmagassugárzó... arányai egymáshoz hogy "viszonyulnak", az sem mindegy!
deskjet
Pedig Spányik Balázs egy régebbi cikkében azt írta, hogy a mai csúcshangszórók műanyagból vannak. Kérdem én: helyes ez a meglátása?
ProFiler
Attól függ, melyek. Mert vannak PC-hez szánt hangszórók, amelyek méretükből adódóan nem készülhetnek fából. Csúcsminőségűek attól még lehetnek.

Ciao.
csum-pi
Hát igen minden viszonyítás kérdése, mert mondjuk ha X teljesítménnyel bír egy hangszóró ami műanyag ládában helyezkedik el, akkor már besorolják egy bizonyos kategóriába, de ha mondjuk egy fából készített, ugyanakkora, alakban megegyező... ládába tennénk ugyanezt a teljesítményt, hát szerintem akkor már az élvezhetőség/minőség megváltozik. Én ezt gondolom, meg már kipróbáltuk, igaz csak kis teljesítménnyel, de hidd el, hogy sok volt a különbség! cool.gif

A megfigyelésem a következő headset.gif whistling.gif director.gif :
arrow.gif Műanyag ládás:
Kis hangerőnél, élesebb magasabb hangok, mely kellemes érzést nyújt...
DE! ha már egy kicsit jobban megküldjük hangerővel (netán egy kis basszussal pluszba), megeshet, hogy zörög és "sziszeg".
arrow.gif Fa ládás:
Halk hangerőnél telt mély hangzás, képesek a hangok egybefolyni, de hangerő ráadása esetén megmutatja valójába mit is tud... kontrasztosan elkülönülő hangok, nagyon erőteljes "letaglózó" hanghatás!
ProFiler
Igen, csak ne feledkezzünk meg arról, hogy milyen kemény lehet egy fa fejhallgatót viselni... biggrin.gif

Ciao.
csum-pi
Bocs hogy szólok, de mióta nevezünk egy fejhallgatót, vagy annak bármely alkatrészét hangfalnak, avagy hanládának?

Egyébként jó az elmélet, lehet hogy megkellene valósítani! laughing.gif Viccet félre téve, én már láttam ilyet, igaz egyszer, de nem sok a különbség a hangzás terén egy átlagos/normál fejhallgatótól... Fejhallgatókat nem igazán lehet egymáshoz nagyon viszonyítgatni, mert azok mikro áramkörök, nem számottevő a teljesítmény, mint mondjuk egy 30Wattos kisebb hangszóró készlet esetén (vagy nagyobb esetén, sokkal nagyobb biggrin.gif ). Ez a fórum sem arról szól! cool.gif
ordító egér
,2005. May 22., Sun 11:52] BOSE = Better Off with Something Else

cool.gif

Ha most lenne pénzem, ilyet vennék (a hozzá illő mélynyomóval persze): http://www.mackie.com/products/hr824/index.html

Egyáltalán nem biztos, hogy jól járnál vele.

A stúdió dobozokat nem lakásba tervezték. Ettől persze nem rosszak, sőt önmagukhoz képest nyilván jól szólnak, de egy otthoni használatra tervezett angolos hangú dobozhoz képest valószínűleg csörömpölnek.

Olyan frekvenciamenetet meg amit rajzoltak hozzá, egyetlen hangfal sem produkál. Legfeljebb a piárosok álmában.
A keresztfrekvenciánál biztos, hogy van benne egy törés. Ha meg nincs, akkor túl sokat buzeráltak az elektronikával, és jól összekócolták a közepét a hangképnek.
ProFiler
IDÉZET(csum-pi @ 2005. May 23., Mon 17:26)
mióta nevezünk egy fejhallgatót, vagy annak bármely alkatrészét hangfalnak, avagy hanládának?

Csak viccből biggyesztettem hozzá. ani_wink.gif
Természetes, hogy egy fejhallgató nem hangfal. Csak elképzeltem egy fa házzal rendelkező mini hangdobozt (ezt fordíthatnánk fejhallgatónak is). biggrin.gif Új találmáy i lehetne akár.

Ciao.
csum-pi
Azé nem vagyok hülye, gondoltam, hogy csak viccnek szántad... biggrin.gif biggrin.gif

A továbbiakban:
IDÉZET
@ ordító egér
...Olyan frekvenciamenetet meg amit rajzoltak hozzá, egyetlen hangfal sem produkál. Legfeljebb a piárosok álmában...

Ezzel én is egyet értek teljes mértékben, de ha fogható számokat akarsz, akkor azoknak a görbéknek úgy a "felső" 20%-át le is vághatod fejben, és akkor kezdhetünk el az aránylag tiszta, valóban megszólaltatható hangtartományról beszélni! cool.gif arrow.gif Ezt nem neked, hanem "Lakatos Gergely [stinger]"-nek szánom roll.gif
IDÉZET(csum-pi @ 2005. May 23., Mon 13:04)
Na akkor, hogy még jobban megkeverjem brush_01.gif , elmondom, hogy:
-reflexnyílás nagysága, elhelyezkedése sem mindegy hogy/hol van!
        ehhez hozzáfűzném, hogy KIS teljesítménynél, ha nem csinálunk reflexnyílást, akkor csodákat művelhetünk a hangzással (pl: "koppanósabb")!!!
-a mélynyomó, magassugárzó, középmagassugárzó... arányai egymáshoz hogy "viszonyulnak", az sem mindegy!

És nem mindegy az sem, hogy milyen vastag fából van, milyen fajta fából, horn tweeter, vagy selyem dóm magassugárzó van benne, mivel van kibélelve a doboz, van-e benne merevítés, és ha igen, akkor milyen, le van-e véve a szövet, asdlkfjaselkjasdfljk [lelőtték]

IDÉZET(ProFiler @ 2005. May 23., Mon 17:21)
Igen, csak ne feledkezzünk meg arról, hogy milyen kemény lehet egy fa fejhallgatót viselni...  biggrin.gif

Határozottan kényelmes tud lenni, bár csak öt percig volt rajtam tongue.gif Sennheiser Orpheus tongue.gif
csum-pi
figyelj... én is gondoltam ezekre, de csak az után akartam ezeket feltenni, miután ezt az anyagháborút, teljesen kiveséztük (mármint fa, kontra műanyag)... biggrin.gif
IDÉZET(ordító egér @ 2005. May 23., Mon 18:23)
Egyáltalán nem biztos, hogy jól járnál vele.

A stúdió dobozokat nem lakásba tervezték. Ettől persze nem rosszak, sőt önmagukhoz képest nyilván jól szólnak, de egy otthoni használatra tervezett angolos hangú dobozhoz képest valószínűleg csörömpölnek.

Olyan frekvenciamenetet meg amit rajzoltak hozzá, egyetlen hangfal sem produkál. Legfeljebb a piárosok álmában.
A keresztfrekvenciánál biztos, hogy van benne egy törés. Ha meg nincs, akkor túl sokat buzeráltak az elektronikával, és jól összekócolták a közepét a hangképnek.

Biztos hogy jól járnék vele, nem zenét hallgatni kell, hanem mixelni (klasszikus értelemben) és masterelni.

Ezek near-field monitorok, tehát a körülöttük lévő környezetnek nem sok hatása van a hangképükre, ha legalább egy-másfél méterre vannak a faltól.

A grafikonnal kapcsolatban igazad van, egyébként ami ki van téve lehet reális, csak elfelejtették odaírni hogy átlagolva van, és nem Hz-nként bejelölgetve.

Gondolom végigolvastad az oldalt, az elektronikájuk nem egy sokol, a crossover két teljesen külön aktív erősítővel van megoldva. Ja, és persze van rajtuk egy alapszintű paraméteres EQ is, amivel lehet korrigálni saját fülnek megfelelően ('Ha máshol túl éles a mixdown kapcsoló' stb).

De inkább vennék akkor is Dynauido AIR-t csak az picit más kategória smile.gif

IDÉZET(csum-pi @ 2005. May 23., Mon 21:54)
Ezzel én is egyet értek teljes mértékben, de ha fogható számokat akarsz, akkor azoknak a görbéknek úgy a "felső" 20%-át le is vághatod fejben, és akkor kezdhetünk el az aránylag tiszta, valóban megszólaltatható hangtartományról beszélni! cool.gif  arrow.gif  Ezt nem neked, hanem "Lakatos Gergely [stinger]"-nek szánom roll.gif

Igen, a műanyagrácsos 'diszkó döngetők' és az autórádiók esetében biztosan így van.
ProFiler
,2005. May 23., Mon 22:03] Határozottan kényelmes tud lenni, bár csak öt percig volt rajtam tongue.gif Sennheiser Orpheus tongue.gif

Jó tudni. biggrin.gif És legalább szépen szól?

Ciao.
A 3 millió forintért amit elkérnek érte, meg a hozzá járó csöves erősítőért, nem cool.gif

Egyébként érdekes, hihetetlenül tiszta hangzás, és halálpontos sztereó mező jellemző rá. Igazából csak a klasszikus hangszerekkel játszott zenék szóltak rajta jól, de azok sem bömbölő hangerővel, mert le van szabályozva gyárilag az elektrosztatikus membrán miatt biggrin.gif
ProFiler
Szóval nem jó. Nem baj, mert úgysem terveztem ilyet - elég nekem a műanyag Sennheiserem. cool.gif

Ciao.
Nekem 212 Pro van de már szemezek a 215-el tongue.gif Hát neked?
ProFiler
PC-150. biggrin.gif (tudom, hogy ez headset, de attól még Sennheiser és nagyon szépen szól)

Ciao.
Ulala
biggrin.gif Nekem meg HD 457-es Sennheiserem van és nagyon nagyon meg vagyok vele elégedve. biggrin.gif
sirfrancisd
A fa integritása azért számít, bár high- tech készülékek készíthetők nélküle is, de azért a fa az mégis csak fa, főképp hangzás terén; pl. JVC teljesen kommersz termékei.
csum-pi
Ez igaz, ha arra gondolsz, amire én is! thumbsup.gif
manguszta
A következő hangfalszettet tervezem megvenni: Creative Inspire T5900

Mielőtt megvenném, megkérdezném, hogy nincs-e valakinek személyes tapasztalat vele?
Jester
Nekem is elérkezett az idő, hogy vegyek egy új hangfalrendszert. Sajnos nem hiszem, hogy a gép körül elférne egy 5.1-es hangfal (Meg minek a számítógéphez), ezért egy jó 2.1-es hangfalban töröm a fejem. Márkát még nem tudok, annyi a feltétel, hogy megbízható legyen, és jól szóljon. Van rá kb. 10-15000, esetleg 20000 Ft-m, de az csak akkor ha az valami olyan nagyon megéri.
Ja, és mégegy kérdés: csak 2.1-es, és 5.1-es hangfal van, vagy a kettő között van más is. pl. 3.1, 4.1 ?
ProFiler
Creative Inspire T2900 (2.1), vagy
Guillemot XPS 2100 (2.1), vagy
Logitech Z3e/i.

Külföldön mindegyik 80 Euro alatt van.

Ciao.
Jester
Köszönöm a segítséget, majd megnézem őket. biggrin.gif
manguszta
IDÉZET(Apokalipszis @ 2005. Jun 17., Fri 16:27)
Ja, és mégegy kérdés: csak 2.1-es, és 5.1-es hangfal van, vagy a kettő között van más is. pl. 3.1, 4.1 ?

Van: 2.1, 3.1. 4.1, 5.1, 6.1, 7.1.
ProFiler
Ennél még jóval több is van. bulb.gif

Ciao.
Jester
És 3.1-es van valami jó?
ProFiler
Nincs. A fentebb említett 2.1-esek jobbak.

Ciao.
Greene
A három közül nekem a Logitech jön be a legjobban...
DE
Tavaly láttam a MM-ban egy Altec Lansing, vagy Cambridge Soundworks 2.1-es szettet 60000Ft-ért. THX minősítéssel. Na az úgy szólt, ahogy a nagykönyvben meg van írva...Éles magasak, nem torz mélyek...fél órát hallgattam, mert nem hittem el, hogy így szól cool.gif

Utólag: Creative Labs MegaWorks THX 2.1 250D hangfalszett volt, és fantasztikusan szólt (azóta sem döbbentem le ennyire egy hangfalszett tudásától) blink.gif yes.gif . És az ára már "csak" 35000Ft hmm.gif
Ha főleg zenére kell akkor csakis ezt venném/veszem is majd ha lesz pénzem w00t1.gif punk.gif

>>>Specifikációk<<<
Kicsi Sims
Hellosztok!

A következő hangfalszettet vásároltam másfél hete 5500 FT-ért: TEAC PowerMax 600. Szerintetek milyen jó? Az ára elég barátságos ill. ez egy 2.1-es hangfalszett. Eredetileg sima két hangfalat akartam venni, annak ellenére elég jó választás volt szerintem. smile.gif
Greene
Árban jó. De hogy teljesítményben illetve hangminőségben mit tud, azt neked kell megítélned ani_wink.gif . Ha szerinted megérte, és elégedett vagy akkor csak az számít.
Egy 2.0-ás rendszernél mindenesetre jobb választásnak tartom yes.gif
Jester
Na akkor: e kettő közül melyik lehet a jobb:? Logitech Z-3e
vagy: Logitech Z-3i ?
ProFiler
Tudtommal mindkettő ugyanaz. Színükben különböznek csak.
e - fekete-ezüst
i - fehér-ezüst

Ciao.
Calyd
Nem hangfal, de kicsit mégis, és ezért nem akartam új topicot nyitni:

mit jelent a fejhallgatók esetében [bár ez hangfalaknál is megvan, vagy nem?] az impedancia?
Én arra tippeltem, hogy nagy impedancia esetén, nagyobb erősítés kell a fülesnek. Haver arra tippelt, hogy kisebb imp. esetén hangosabban szól. Más vélemény szerint meg nem igazan van köze az imp.-nek a hangerőhöz. Most akkor hogy is van ez?

[gondolom mind3ban van Valami, ahogy ez lenni szokott:)]
Gereby
Az ellenállás.... Vagy nem??

Nemtudom.. saját gondolkodásom alapján, minél nagyobb az impedancia, annál erőssebbnek kell lennie az erősítőnek. Vagy nem? blush.gif
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.