qutakodo
2005. augusztus 4. 21:09
Van egy folyamatosan visszatérő hűtési problémám.
Valamelyik szenzor folyamatosn 60C° körüli hőmérsékletet jelez (a határérték is ennyi) Ha bekapcsolom a HVdoctort, folyamatos riasztást kapok, esetenként ki is kapcsolja a gépet. A kijelzősor elnevezése PWM, ha az Everestet nézem, ő ugyanezt az értéket méri és AuxFan-nak azonosítja. Hát, a kettő talán nem ugyanaz! Alaplapi hangkártyám van, és már ´végignyaltam´ minden gyanús alkatrészt, de nem találom a tettest.
Abit Bh7e az alaplapom.
Kérlek segitsetek metalálni a bűnöst!
Köszönöm: Dzovi
Adani
2005. augusztus 4. 21:16
OFF:
Email-t minek írod le? A profilodat megnézve úgyis láthatja bárki, választ meg úgysem kapsz mailben (szabályzat)
ON:
A tápegységeti s nézted? Gyanús nekem a táp, vannak olyan típusok, amik képesek egy kábelen keresztül küldeni az alaplapnak a venti adatait. Ha a proci, a VGA, és a winyók rendben vannak, más nem is nagon akad, amit nagyon hűteni kéne. Esetleg még a chipsetek.
qutakodo
2005. augusztus 4. 21:24
IDÉZET(Adani @ 2005. augusztus 04., 22:16 - csütörtök)
OFF:
Email-t minek írod le? A profilodat megnézve úgyis láthatja bárki, választ meg úgysem kapsz mailben (szabályzat)
ON:
A tápegységeti s nézted? Gyanús nekem a táp, vannak olyan típusok, amik képesek egy kábelen keresztül küldeni az alaplapnak a venti adatait. Ha a proci, a VGA, és a winyók rendben vannak, más nem is nagon akad, amit nagyon hűteni kéne. Esetleg még a chipsetek.
Kezdő vagyok ezen apályán es ezen a felületen.
Bocsi!
Kösz a a tippet de nem találtam benn szenzort.
Adani
2005. augusztus 4. 21:31
A táp a ventinformációkat egy 3 pólusú vezetéken adja át az alaplapnak, nézd meg tápból kijövő kábeleket, ha találsz egy 3 pólusút, ami az alaplaphoz csatlakozik az lesz az. Esetleg nézd meg szabad szemmel rendesen forog-e a tápegység ventilátora.
eremit
2005. augusztus 5. 4:06
OFF:
E-mail-t minek írod le? A profilodat megnézve úgyis láthatja bárki, választ meg úgysem kapsz mailben (szabályzat)
ON:
- Nem látszik a profilban az e-mail.
- A fórumszabályzatban benne van, hogy ilyesmit nem szabad. (Ha jól emlékszem.)
- A fórumon kell válaszolni, hogy láthassa mindenki, és okulhasson belőle.
VINIKOR
2005. augusztus 5. 4:43
Talán
>ez a hozzászólás (klikk ide)< segíthet. Az a topik is melegedő tápról szólt.
Jó lenne tudni milyen tápról van szó és hány centis ventilátor van benne. Milyen procihűtést használsz? A proci hűtőborda nem lóg bele a tápba? Milyen házhűtést használsz? Korábbi prohardveres tesztekben olvastam, hogy a táp hőfoka 52-53 fok körűl volt, 100% terhelés és házhűtés mellett.
qutakodo
2005. augusztus 5. 8:32
IDÉZET(eremit @ 2005. augusztus 05., 5:06 - péntek)
OFF:
E-mail-t minek írod le? A profilodat megnézve úgyis láthatja bárki, választ meg úgysem kapsz mailben (szabályzat)
ON:
- Nem látszik a profilban az e-mail.
- A fórumszabályzatban benne van, hogy ilyesmit nem szabad. (Ha jól emlékszem.)
- A fórumon kell válaszolni, hogy láthassa mindenki, és okulhasson belőle.
E-mail cím törölve.
Jobban örültem volna, ha a problémámon próbálsz segíteni.
Továbbiakban én arra szeretnék koncentrálni.
Üdv.
eremit
2005. augusztus 5. 9:15
@qutakodo
Az alaplap drivere fel van telepítve? Esetleg innen:
http://hardtecs.de/files/intel/ is letölthető.
Adani
2005. augusztus 5. 9:27
Még egy kérdés: Mivel nézed a hmérsékleteket?
Az op. rendszer alatt futó programok adhatnak téves infókat, ha nem jól ismerték fel az alaplapi chipsetet. Javaslom nézd meg az értékeket a BIOS-ban is, az biztosan pontos.
Shia-ko
2005. augusztus 5. 11:59
PWM az alaplapi táp hőmérséklete, ált a proci mellett, több, magas kondi. Ezek melegszenek túl. Meg kell mozgatni a házban a levegőt, hogy ne álljon meg ott.
chipmix
2005. augusztus 5. 12:58
Egy ismerősömnek volt ilyen problémája, de mivel a szerelők sem tudtak cserén kívűl mást javasolni, úgy oldották meg, hogy levették az alaplapfelőli oldallemezt és kivülről egy nagy ventillátor fújta rá a levegőt. Még szerencse, hogy olyan helyen volt nekik ahol a látványa nem zavart. Típushiba a szerelő szerint.
qutakodo
2005. augusztus 5. 13:18
IDÉZET(Adani @ 2005. augusztus 05., 10:27 - péntek)
Még egy kérdés: Mivel nézed a hmérsékleteket?
Az op. rendszer alatt futó programok adhatnak téves infókat, ha nem jól ismerték fel az alaplapi chipsetet. Javaslom nézd meg az értékeket a BIOS-ban is, az biztosan pontos.
Köszönöm, megtettem.
Ugyanazokat az értékeket mutatja mint a HvDoctor vagy az Everest.
Amúgy én sem aludtam.- kapott a ház, egy kifele nyomó 60-as ventillátort- mentsítendő egy kissé a tápot. A helyzet lényegesem javult, most 95%-os CPU terhelésnél 50-51C°-os a táp. A CPU és a cipszet hőmérséklete is 40C° alá ment.
Mindenkinek köszönöm a segitőkészségét, sok inspirációt kaptam tőletek.
Remélem, a helyzet stabil marad.
IDÉZET(Shia-ko @ 2005. augusztus 05., 12:59 - péntek)
PWM az alaplapi táp hőmérséklete, ált a proci mellett, több, magas kondi. Ezek melegszenek túl. Meg kell mozgatni a házban a levegőt, hogy ne álljon meg ott.
Köszi Gabi!
Kapott a ház egy 60-as ventit a cipset meg egy 50-eset.
Sajnos, a cipset a proci mellett van, passziv hütéssel, ami sajnos a proci által termel hőtöl inkább fűtést, mint hűtést kapott.
Jelenleg úgy néz ki, megoldóbott a problémám.
IDÉZET(chipmix @ 2005. augusztus 05., 13:58 - péntek)
Egy ismerősömnek volt ilyen problémája, ....
Köszi a tanácsot!
De szerintem a szerelő volt típushibás, mert a mai tápok, szinte kivétel nélkül elég jók.
Már-ha a teljesítményük jól lett megválasztva.
Anno, még a 250w-os Siemens is bírta a lapot.
Na persze abban igazat adok, hogy nem minden ház az ésszerűség jegyébe terveződik. Amit viszont leírtam lényeges változást hozott.
Üdv: Ernő
adam89
2006. július 30. 9:04
A gép bekapcsolásakor a proci hűtője felpörög, majd leáll. A gép sípol h. gond van a hűtővel. Vettem egy újat. Ua. a gond vele. Egy-két lekapcsolás után működik. Félek h. menet közben megáll és tönkremegy a proci. Átdugtam a PWR_FAN konnektorra a hűtőt, de így sípol a gép megint... mit tegyek, mi lehet a rossz?
Kovács Gyula (MiniDisc)
2006. július 30. 9:19
Az alaplap BIOS-ában nézd meg, hogy nincs e túlságosan magas értékre állítva a ventillátor bekapcsolási hőfoka, avagy nincs-e letiltva.
ProFiler
2006. július 30. 11:01
Azt ajánlom, hogy közvetlenül a tápkábelre kösd a ventillátort (akár átalakítóval), majd a BIOS-ban tiltsd le a CPU hűtő ellenőrzését.
Ciao.
adam89
2006. július 30. 14:27
Ezek a beállítások:
CPU FAN START VOLTAGE 5.0V
CPU FAN FULL SPEED TEMP 60C°
CPU FAN START FAN TEMP 35C°
------------------------------------------------
Szervízben volt a gép, ott resetelve lett a BIOS. Ha nem indul a venti, írja a BIOS hogy gond van vele. Próbáljam meg azt h. hidegen beindítom, hagyom egy kicsit melegedni, hátha beindul magától???
ProFiler
2006. július 30. 14:40
Lehet, hogy az 5V kevés neki. Tudod módosítani?
De az lenne a legjobb, amit írtam.
Ciao.
adam89
2006. július 30. 14:49
Lehet módosítani, mekkorára állítsam?? Nem lesz baja? bár nem mert 12V van ráírva
Ne idézz be előtted íródott hozzászólást! <PF>
fapuma
2006. július 30. 18:01
A szabványos működési feszültsége 12V, ennél alacsonyabban kevesebbet pörög, esetleg el sem indul.
Kovács Gyula (MiniDisc)
2006. július 30. 18:03
Ott a hiba! A hőfokoknál, erről beszéltem.
CPU FAN START VOLTAGE 5.0V - ezt 12V-ra kellene állítrani, ha lehet.
CPU FAN FULL SPEED TEMP 60C° - ezt a 60 fokot le kellene venni 40 fokra legalább.
CPU FAN START FAN TEMP 35C° - ezt pedig 20 fokra kellene állítani, mert jó hűtés esetén akár 2-3 perc is lehet, mire elindul így a ventillátor.
adam89
2006. július 30. 18:06
MiniDisc: gondolom erre gondolsz: CPU FAN START FAN TEMP 35C°, csak magasabbra lehet állítani.
Feljebb állítom a feszültségét... reggel meg hidegen megnézem jó-e. Mindenkinek köszönöm a segítséget!
Kovács Gyula (MiniDisc)
2006. július 30. 18:30
Feljebb? Az inditási hőfokot?

Hülye ez az alaplap?

Esetleg keress olyat, hogy Disable. Ha ki van kapcsolva, akkor elvileg mindentől függetlenül azonnal indul.
adam89
2006. július 31. 8:08
6V-ra lehetett állítani... megnéztem 35C°-nál szépen bekapcsol. Csak azt nem értem, eddig miért nem csinálta ezt az egészet
Van egy ilyen funkció: Smart Q-FAN Function - ez mi?
Kovács Gyula (MiniDisc)
2006. július 31. 8:31
Ez az a funkció, ami szabályozza, hogy be tudd állítani a hőfokot, hogy mikor kapcsoljon be a ventillátor. Ha ezt be tudod állítani Disable értékre, akkor inaktívak lesznek a fentebbi állítási lehetőségek, és azonnal mindegyik ventillátornak maximális fordulatszámon kell indulni.
Csaba86
2006. augusztus 26. 16:37
Nekem is hasonló a problémám szerintem. Van egy régi alaplapom és működött is az alaplapon a csatlakozó amire a ventiket kell tenni, de egyszer rátettem egy nagyobb venti és azóta nem jó. A régi venti sem megy már. Mi lehet a baj?
A nagyobb venti egy 8 cm-es volt és 12v-os.
fapuma
2006. augusztus 26. 19:40
Mennyire volt régi az alaplap? Lehet, hogy a 8-as venti kinyírta a csatlakozóhoz tartozó kondenzátorokat.
Neten olvastam ilyenről, hogy pl. a Delta ventik veszélyesek voltak az alaplapi csatlakozókra a nagy áramfelvételük miatt. Ha jól tudom, azokat a ventiket 8 cm felett máig csak 4pin-es tápcsatlakozóval gyártják, gondolom, emiatt.
Persze az is lehet, hogy csak szimplán eltört a csatlakozó.
Calyd
2006. szeptember 14. 15:58
Egy - számomra - érdekes problémával találkoztam, és lehet, hogy nem is ide vág, de talán még is.
Hugom gépében kicseréltem a memóriát: a régebbi 256MB-os modul helyébe, most egy 512MB-os került. A baj ott kezdődött, hogy amint az új memóriával indítottam a gépet, nem volt kép (még POST-nál sem). Kikapcsoltam, majd újra be, és azonnal a BIOS jött be azzal, hogy szerinte nem megfelelőek a processzor beállításai, és ő hibát észlel. A processzor Celeron D 2400MHz-es, a memória frekvenciája (?) automatikusra volt állítva. Ezt állítottam át fix 400MHz-re, és így már ment is a gép, ahogy szokott (illetve hát kissé gyorsabban, érzékeltetve a dupla memória áldásos hatását

). Ennek meg is örültem, gondoltam most már minden ok, bár azért kicsit gyanús volt, hogy auto-n miért nem ment.
De hugom panaszkodott, hogy újraindult egyszer a gép, és fagyni szokott. Ekkor úgy gondoltam, hogy baj lehet a memóriával. "Gyorsan" egy memtest, és talált is 3 hibát úgy 1 óra alatt. Tovább nem is futattam, visszavittük a boltba, ahol +1500Ft. különbözet ellenében, korrekt módon egy Kingmax SuperRAM-ra cserélték (a régi Hynix volt).
Sajnos a fagyás-jelenség továbbra is megmaradt. Erről már Budapesten értesültem, így nem tudtam megnézni, de azért gondoltam, hogy ennyire már nem lehet szerencsétlen a vásárlás, úgyhogy azt tanácsoltam az otthoniaknak, hogy vegyék fentebb a processzor hűtőjének fordulatszámát. A hűtő egy Zalman CNPS7000-AlCu típusú, a FanMate-et is felszereltem, így nem volt nehéz fentebb venni a fordulatszámot, ami addig teljesen alapon volt (ez 1360 rpm-et jelent). Ez eddig bőven elégségesnek bizonyult, a processzor igen megizzasztva sem melegedett 45 fok fölé, és hát ez a hütő jóval nagyobb processzorokat is elbír. Viszont az érdekesség a dologban, hogy most megszűntek a lefagyások, és a úgy tűnik, a gép hibátalunl megy.
Befolyásolhatja a hűtést a memória ilyen mértékben? Én még mindig nem vagyok meggyőződve arról, hogy a hűtés lenne a baj. Esetleg más ötlet? Vagy ha megy, akkor minek keresni problémát?
Andrewww
2007. január 8. 19:40
Egy kis problémám van az alaplapi chipset hűtésével (P4, Abit IS7 alaplappal):
Mikor a chipset ventillátora elromlott, vettem rá egy passzív Zalmann hűtőt. Mostanában 3D-s játékok alatt a chipset nagyon hamar felmelegszik >70 fokra.
A proci, a videókártya, és a házventi tökéletesen működik és a hőmérsékletük is normális.
Azt hallottam, hogy a tápegység is okozhat túlmelegedést. Gondoltam, megkérdezlek titeket, mielőtt a chipset-ventillátort vennék.
fapuma
2007. január 8. 19:56
Messze van attól a tápegység. Valószínűleg kevés rá a passzív Zalman hűtés, nem véletlen, hogy gyárilag ventilátor volt rajta. Gondolom, normálisan van felrakva (felfekszik, megfelelő mennyiségű hűtőpaszta van alatta).Ez is gondot okozhat.
Ha mégis a hűtő alulméretezett, akkor rakj rá ventilátort.
Andrewww
2007. január 9. 9:01
Köszi fapuma, ezt fogom tenni.
Nekem is volt egy gyanúm, hogy miért pont a passzív hűtésű chip melegedne túl egy esetleges táp probléma miatt.
Sttnghu
2007. július 16. 12:56
Nekem az a bajom hogy csak bekapcsoláskor megy a notebook hütője utána semmiapoci néha
már majdnem 70 fok ez természetes? ja és nem mutatja a ventilátort egy progi semm
Ice-T
2007. július 20. 21:58
Kinek hogy bírja a gépe ezt az irdatlan nagy hőséget?
Az én gépemben a proci átlagosan 42 fokos a winyó meg 38 fokos.
Azt leszámítva hogy a szobámban 35-38 fok van nappal szerintem egész jó érték!

És Nektek hány fokon pörög a gépetek?
Gereby
2007. július 20. 22:20
Nekem eléggé nehezen... Proci, chipkészlet, GPU nem vészes. A vinyóim bőven 40 fölött, ami komoly aggodalommal tölt el.
Frankyboy
2007. július 20. 22:27
Nos, a szobában 34fok, alaplap: 47fok, proci: 48fok, GPU: 49fok, GPU memória: 49fok - winyók: Samsung SATA II 160Gb: 40fok, Maxtor ATA 30Gb: 38fok, és csak netezek, kb 3órája...
Mindez ez CM Stacker házban, elöl a winyók rekeszben, hűtve, oldalapon is nyomja be egy 12centis, hátul meg húzza ki egy másik, a tetőn is "dolgozik" egy 8centis, a VGA-n egy Glacialtech Northpole passzív megtámogatva a saját ventijeivel - igaz, már régen nem portalanítottam...
Ice-T
2007. július 20. 23:22
Vinyónak mennyi az egészséges maximum hőmérséklete? Tehát mennyin kéne hogy menjen és mennyi a maximális amit már nem kéne hogy elérjen (hőmérsékletben)?
Én nemrég portalanítottam! Én is gondolkozok még valami plusz ventilátoron, mondjuk ilyen időben szerintem tök mindegy mert ha kintről még talán melegebb levegőt szív be...
fapuma
2007. július 21. 0:01
Bőven jó a 38 fok még hűvös szobában is. 50 fok alatt nincs nagy baj.
Nekem most egy AeroCool AeroEngine II-ben, 28-31 fokos szobában:
CPU: netezés közben 33-36 fok, játék közben 45-50 fokig megy fel (Cooler Master Hyper TX alatt)
Déli híd: 45-48 fok
GPU: 51-54 fok (játék közben 65-75)
HDD: 40-42 fok
szg
2007. július 21. 5:03
A szobában kb. 31-33 fok van.
Bent a házban nincs olyan túlságosan vészes helyzet:
A CPU gyári hűtővel ~45 fok, alaplap ~39 fok, VGA ~49 fok, merevlemezt pedig nem is mértem ebben az időszakban. Ennek ellenére a gépet alig használom, mivel a processzorhűtő egészen 4000-4200 RPM-ig is kipörög üresjáraton (az alaplap szabályozza a környezeti hőmérséklet függvényében), és ilyenkor egyszerűen lehetetlen a gép mellett ülni, mivel olyan érzésem van, mintha egy repülőtéren lennék egy régi többpropelleres repülő mellett

, meg hát a monitor is szépen tovább melegíti a levegőt. Emiatt a héten betervezett processzorvásárlást is elhalasztottam és mindent áramtalanítok, mert a router is olyan, mint egy vasaló.
Szerencsére van egy ősrégi gépem, ami nem melegszik annyira és aránylag zajtalan, ezért ott néha játszhatok a Duke3D-vel
Ice-T
2007. július 21. 7:38
Nekem 5000-7000-ig pörög a gyári CPU hűtőm és annyira nem vészes az az 5000 rpm

Mondjuk ha a fölé megy akkor már tényleg hangos, de nekem ez az 5000 nem tűnik olyan hangosnak! Mondjuk az asztal alatt van a gép és a ház is elég jól szigetel, szóval annyira nem zavaró a vantillátor hang.
Adani
2007. július 21. 10:29
Nálam most már van légkondi, így már nem probléma, régebben még eléggé megizzadtak a gépek is, volt 55 fokos CPU is, de ez még nem vészes, mindig túlélte a gép.
szg
2007. július 21. 10:49
IDÉZET(Ice-T @ 2007. július 21. 8:38)

Mondjuk az asztal alatt van a gép és a ház is elég jól szigetel, szóval annyira nem zavaró a vantillátor hang.
Nálam pedig az asztalon áll ház, alig 30-40 centire a fülemtől, ezért az a gyári processzorhűtőnek nevezett porszívó már 3000-3500 rpm-nél is igen csak megviselő, ha hosszabb ideig hallgatja az ember.
Shia-ko
2007. július 21. 10:51
Egy jól összeállított hűtésnek nem probléma, hogy ilyen meleg van.
Adani
2007. július 21. 11:27
A zavaró ventihang ellen majd egy sufnituningot fogok kipróbálni. Parafával beburkolom a házat belülről, egyszerűen kétoldalú ragasztószalaggal fogom és odaragasztom a falára a parafalapot, a parafa ugyanis jó hangszigetelő.
Ice-T
2007. július 21. 13:01
Én amúgy a ventillátor hang ellen hangos zenével védekezem!
Nekem tökéletesen bevált!
zorzy
2007. július 21. 13:21
Nekem bolond az everestem (4.00), 19C szerinte a dual core proci!?
fapuma
2007. július 21. 13:26
Vagy maga a műszer rossz. SpeedFan, CoreTemp is ugyanazt mutatja?
Frikker Dániel
2007. július 22. 15:57
Nekem a szobában kb 30-34° van.
CPU: Játék közben eléri a 70°-ot is! Bár télen is 50-60°
GPU: Nem tudom mi a normális, mvel most nyáron vettem, és a 40-60° között mozog.
HDD: Hát ez szerintem kicsit forró: Üresjáratban 44° -Játék közben van az 50 is.
Alaplap: Az nagyon izzik, 20°-al melegebb a téli értéknél! 50°-os.
riddick
2007. július 22. 19:00
Hát ezek már elég húzós értékek...
Szerencsére nálam nincs nagy hőség,a szoba általában 25-30 fokos, a picit tuningolt (20% overclock) 3500+os Athlonom gyári hűtővel nagyon nem megy 50fok fölé, HDD 35-40, a GPU viszont könnyen eléri az 50 fokot is...
ProFiler
2007. július 22. 19:12
Nem értem, miért kell azonnal megijedni. Nálam ilyenkor a leghűvösebb a gép. Télen melegebb.

A gépemben a GPU kivételével egyik hőmérséklet sincs 32°C fölött.
Ciao.
Sebi
2007. július 22. 19:45
Tegnap elkezdtem egy kicsit játszani, egyszercsak sípolást hallok. A BIOS jelzett, hogy túlmelegedett a processzor. Everest szerin 70 fokos volt.

Lehet, hogy ki kellene már takarítanom a gépet. Nagyon régen nem volt szétszedve.
Frikker Dániel
2007. július 22. 19:49
Igen, lehet.
@ProFiler
Nem csoda, hisz ilyen csúcsgéphez csúcshűtő jár
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk,
kattints ide.