Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: Floppy meghajtó problémák
PC WORLD Segélyvonal > HARDVER > Alkatrészek, perifériák > Adattárolás
Michael76
Sziasztok!

Tudom, hogy őrültség a mai világban ilyen témát indítani, mert már nem nagyon van rá szükség, de nekem még van ilyen meghajtóm, hozzá sok lemezem fontos adatokkal, és ha van akkor miért ne működne rendesen a driver, bízom benne, hogy másnak is van még a gépében, legalább a veteránoknak! smile.gif
Írtam már ez ügyben az egyik Adminisztrátornak, de gondoltam csak indítok egy témát, hátha több megoldás is érkezik.

Kezdem az elején:
Néhány héttel ezelőtt tápot cseréltem, és mikor beszereltem, rácsatlakoztattam minden alkatrészt, így a floppy meghajtót is, ez utóbbi azóta érdekes módon nem működik, pedig jól csatlakoztattam, a tápkábel felől van a lapos kábelnek az a széle ami más színű (piros) a tápkábelt se lehet rosszul rácsatlakoztatni, esetleg a meghajtó táp csatlakozójánál lehet érintkezési hiba. Szóval a számítógép indításakor mikor a hardvereket ellenőrzi, a floppy meghajtó led lámpája nem villan fel, most kiszereltem a régi gépből a floppy meghajtót, és azt szereltem bele ebbe, gépindításkor ugyan ennek a ledje se villan fel, de ez legalább mikor be helyezek egy lemezt világít, de megjelenik ( totalcommanderben) egy ablak IPB kép, hogy nincs ilyen meghajtó; amikor a windows intézőben próbálom a lemezt olvasni ott meg azt írja ki, hogy "A meghajtóban (A:) található lemez nincs megformázva. Megformázza most? I/N", ahogy a képen is lehet látni: IPB kép, persze nem formázom meg, mert nem akarom. Beléptem a BIOS Boot részében ahol lehet a meghajtókat elsődlegessé tenni, hogy honnan töltsön be, természetesen nem akarom, hogy a floppy legyen az elsődleges meghajtó, csak kíváncsiságból néztem meg, de ott még a listában sincs benne, mint eddig, a BIOS beállításokban ott az 1,44 MB 3,5"-es fdd, de a feljebb említett listában nincs.

Hát ennyi lenne az én problémám, bízom benne, hogy valaki(k)nek lesz rá ötlete, hogy mi lehet a baj.

Előre is köszönöm mindenkinek a válaszát aki ír rá!

Üdv.:
Misi
Purplpulver
Nekem a laptopban volt és mint máshol írtam a format a: '''egész''' eredményes volt amikor nem volt benne lemez. Kétezerért kapni újat, esetleg kábelcsere. Biztos kap áramot? Lehet a bios zárta ki. Ennyi jutott eszembe.
Michael76
Nagyon szépen köszönöm, megpróbálom az általad említett lehetőségeket is, áramot ez - ami most van benne - biztos kap, az előzőnél lehet az is probléma volt, hogy mikor tápot cseréltem és leválasztottam a régi táp vezetékét, az érintkezőknél valamelyik szál megszakadhatott, - mert nehezebben lehet kihúzni, mint rádugni - de a lapos kábel csere meggondolandó, ami van még - a régi gépben - a BIOS, hogy kizárta az is valószínűnek tűnik, sőt inkább az lehet, mivel a meghajtók között - mint írtam először - nincs. Aztt nem is írtam, hogy mikor tegnapi nap folyamán először léptem be a BIOS-ba ott ahol elsődlegessé lehet tenni a meghajtókat, a 3. lehetőségnél a Removable driver (nem emlékszem pontosan, hogy írta ki, de kb. így) volt, pedig én nem választottam ilyen lehetőséget, akkor a Disabled-et választottam (remélem nem csináltam végzetes hülyeséget) és úgy mentettem el.
[OP]Destroy-man
Ezeknek a régi floppy meghajtóknak a tápcsatlakozójuk elég gyatra módon van kialakítva. Annak idején én is kitéptem a helyéről. tongue.gif Érdemes megnézni, hogy "lötyög-e", és ha igen, akkor csak vissza kell forrasztani.
Michael76
IDÉZET
Destroy-man' date='2011. december 1. 14:26' post='443637']Ezeknek a régi floppy meghajtóknak a tápcsatlakozójuk elég gyatra módon van kialakítva. Annak idején én is kitéptem a helyéről. tongue.gif Érdemes megnézni, hogy "lötyög-e", és ha igen, akkor csak vissza kell forrasztani.

Na igen, a másiknak nagyon lötyögött, annak az lehetett a baja, ennek - ami most van beszerelve, ez régebbi gyártmányú - nem lötyög, de valamiért a BIOS nem látja (vagy letiltja), lehet pont azért, mert régebbi?? (az a gép amiben használtam anno, egy 486-os típusú) annoyed.gif
Még annyit, hogy ahhoz a lapos kábel olyan kialakítású, hogy nagyobb FDD-t is lehetne rácsatlakoztatni, esetleg azt ha a lapos kábel - bár szerintem annak semmi baja - sérült, de inkább a tápcsatlakozásnál lehet a probléma.....

Neked is nagyon szépen köszönöm a segítséget smile.gif
[OP]Destroy-man
Van olyan FDD amihez sima kábel kell, és van olyan is, amihez csavart kábel kell. Lehet, hogy a régebbihez csavart kábel fog kelleni. Ha neked az már nincsen meg, akkor sanszos, hogy nem is fogsz szerezni.
Michael76
IDÉZET
Destroy-man' date='2011. december 2. 0:03' post='443668']Van olyan FDD amihez sima kábel kell, és van olyan is, amihez csavart kábel kell. Lehet, hogy a régebbihez csavart kábel fog kelleni. Ha neked az már nincsen meg, akkor sanszos, hogy nem is fogsz szerezni.

Ami eddig volt a gépben ahhoz csavart kábel kellett, és amit most szereltem be - a régi - FDD-hez is csavart kábel kell, de ez olyan, mint a beillesztett képen is - remélhetőleg jól - lehet látni, amihez több féle, nagyobb hajlékonylemezes meghajtókat is lehet csatlakoztatni arrow.gif IPB kép. Lehet ezzel kellene csatlakoztatni ebbe a gépben is a régi FDD-t, mert most a másik kábellel csatlakoztattam - mondjuk ez így hülyeség, mert mindkét kábellel működnie kell(ene) rendesen, csak hangosan gondolkoztam.....

Még egyszer nagyon köszönöm, hogy foglalkozol a problémámmal smile.gif
[OP]Destroy-man
Akkor próbáld meg azt, hogy fejtetőn kösd be a kábelt a floppyhoz, ha engedi, ugyanis nem egy olyan meghajtóval találkoztam, ahol fordítva kellett bekötni, és úgy működött. Más ötletem már viszont nincs hozzá.
Michael76
Rendben, megpróbálom, de hogy érted azt, hogy a fejtetőn kössem be a kábelt a floppyhoz? Egyébként a második - a nagyobbik csatlakozó alatti - csatlakozónál volt bekötve, csak, hogy a lefényképezett kábelnél maradjak(ez még a régi gépben volt), vagy a másik amivel most van rákötve a floppy az alaplapra?
Pjotr
Nem értem a dolgot. Vannak lemezeid adatokkal, amik kellenek. Nem működik a meghajtód.

Elmész valakihez, akinek van működő meghajtója, és lemásolsz mindent. Nem kell túldimenzionálni a problémákat.
Michael76
Az rendben van, hogy elmegyek valakikhez, akinek van működő maghajtója és lemásolok mindent - idáig tök egyszerű, én is tudom - de az se normális, hogy a tápegység cserét követően hirtelen nem működik, most vagy azért, mert a floppy tápcsatlakozója meglazult mikor szétszedtem, vagy a BIOS letiltja valamiért, egyik se normális állapot, és szeretném helyrehozni, ennyi smile.gif
Pjotr
Avagy annyira öreg a meghajtó, hogy megpusztult magában.
Michael76
Amit beleszereltem - ami még a régi gépben volt - még öregebb és mikor berakok egy lemezt legalább világít a led, ami a másik esetében nem mondható már el, csak ugye ennél is azt írja ki, hogy nincs lemez a meghajtóban....és a BIOS nem látja..... sad.gif
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.