higurush
2011. augusztus 7. 9:25
Hello!
Előszöris leírom a konfigurációt, utána a hibákat.
Alaplap: MSI 770-C45
Processzor: AMD Athlon II x2 240 [2x 2,8Ghz]
RAM: KINGSTON 3072MB DDR3 1333MHz CL9 TRIKIT KVR1333D3N9K3/3G [3x 1GB modul]
Videókártya: ATI Sapphire HD 4670 512MB GDDR3
Vinyók:
- WesternDigital WD6400AARS-00Y5B1; 64MB cache; r6400; 640GB
- Samsung HD161HJ; 32MB cache; r3200; 160GB
- Samsung SP200 4C; 32MB cache; r3200; 200GB
Egér: A4Tech X7-750BF
Billentyűzet: A4 Tech KBS-720
Monitor: LG W2261VP-PF [21,5" ; FullHD]
Táp: Mercury 450W (nemtudom a pontos termékszámot) [kipróbáltam egy Corsair 550W-ossal is és ugyanúgy jelentkeztek a hibák]
A problémák a következők:
#1.
Lefagy a gép, de úgy, hogy megáll a kép és a hang beakad. Tehát az utolsó látott képkocka marad kinn a képernyőn, a hang pedig ami volt az utolsó fél másodpercben, az ismétlődik. Ez nagyrészt játék közben szokott előfordulni véletlenszerű időközönként. Több játéknál, programnál is teszteltem, hogy mi okozhatja.
További tulajdonságok fagyásnál:
- Egér: érzékenység állítható fagyás közben
- Billentyűzet: NumLock; ScrollLock; CapsLock; >> 2-3x olyan lassan mint fagyáson kívül, visszajeleznek a LED-ek segítségével.
- Alaplap: 4 kék led van rajta, melyek általában villognak (sosem világít egyszerre a 4 alaphelyzetben); Fagyás közben a 4 led egyszerre világít.
- Processzor, videókártya: Hűtés működik szokásos módon.
- Vinyók: A gépházon lehet érezni hogy dolgoznak.
- Monitor: ha kikapcsolom, utána vissza, akkor ugyanúgy az álló képet mutatja.
Az összes játék minimum grafikán lett tesztelve, a 16:9-es méretben elérhető legkisebb felbontásban
Call of Duty 4: Ha az egérrel nagyobbat rántok és közben robban valami a közelben (pl. rövid idő alatt megfordulok és pont akkor robban egy gránát előttem), vagy rengeteg ember elkezd lőni velem szemben.
Amnesia - The Dark Descent: Poros helyen, ahol a por is látszik a levegőben, ott először elkezdtem szép lassan mozgatni az egeret (tapasztalva az előző fagyásából) és észrevettem, hogy a monitoron látszik a képfrissítés. Föntről lefele csíkozódik a kép, ahogy mozgatom az egeret. Utána meguntam és mint a hülyegyerek, elkezdtem rángatni az egeret mindenfele, majd a fönti fagyás lépett fel. Másodjára is megpróbáltam ugyanazon a helyen, ugyanazzal az egérmozgatási stílussal, de ezúttal nem fagyott le. Harmadik és negyedik próbálkozásra sem, de ötödikre sikerült, végül meguntam a tesztet.
Arx Fatalis (Win XP kompatibilitás és rendszergazdai futtatás nélkül): Nem fagy le, csak ennyit dob ki: Fatal Memory Error
Arx Fatalis (Win XP SP3 kompatibilitás + rendszergazdai futtatással): #1-es fagyás, az Amnesiában tapasztalt poros helyeken véletlenszerűen lefagy.
All Points Bulletin: Egy idő után elkezd belaggolni a játék, majd egy idő után #1-es fagyás.
Windows 7 (mert ezis egy játék.. örülök ha nem fagy le): teljesen véletlen időközönként, egyetlen egér mozdításra #1-es fagyás, de ilyen esetben 1-2 perc után visszaáll alaphelyzetbe.
Többi játékot már nem is írom, azokat összetudom foglalni: Véletlenszerű időközönként fellép a hiba... Minden esetben... Nem volt olyan játék, ahol ne lépett volna fel.
Photoshop CS (minden) >> 1-2-3-4-5 [minden verziónál ugyanaz a helyzet]
- rajztábla: átméretezés, kijelölés tökéletesen megy, semmi probléma
- egér: átméretezés, kijelölés >> külön külön és együtt is lefagy #1.-es jelenség
- rajztábla + egér: amint rajztábla használat után hozzáérek az egérhez, amig megvan nyitva a Photoshop, azonnal #1.-es hiba
#2.
Játék közben fél-1 másodpercre megakad a kép, majd megy tovább. Nagyon azavaró jelenség. Előfordul ez robbanáskor, nagyobb teljesítményt igénylő helyeken (nagy terek). Nagy terek esetében véletlenszerű helyeken.
Ezeknél a játékoknál lépett fel a jelenség:
- Call of Duty 4
- Arx Fatalis (ezesetben előreteleportálok vagy 10m-t mikor visszajön a kép)
- All Points Bulletin
- Bulletstorm
- Crysis 2
- stb. stb.....
Mit tapasztaltam még:
- Win7-hez, ugye vannak Gadget-ek. Beszreztem egy processzor és ram teljesítmény mérőt. Azt tapasztaltam, hogy mikor Win7-es egérmozgatásos #1-es fagyás van, akkor fagyás előtt, a processzor felmegy 100%-ra, vagy az egyik mag 100 közelében van, a másik pedig 0-10% közelében, vagy esetleg erős ingadozás tapasztalható a magok 10% és 100% közötti értékeket cserélgetik, míg az egyik mag 10%, addig a másik 100%.
- Memóriateszt: Akárhányat futtatok akár hány óráig, ugyanaz az eredmény, semmi hiba.
- Kékhalál? - Nem.. Bekapcsoltam azt a menüpontot, hogy amint a gép lefagy, jelenítse meg kékhalál formájában bármi is történt... semmi.
- Hibásak lennének a vinyók? - Nemhiszem.. 5-10x teszteltem a vinyókat külön külön, egyik esetben sem talált semmi hibát.
- Szoftveres lenne a probléma? - Kicsi a valószínűsége. Alaplap lemezéről az összes driver feltelepítve, videókártya driver akármelyik van, legfrissebb, vagy régebbi, ugyanúgy jelentkeznek a hibák. Operációs rendszer eredeti, naprakész. Vírusirtó és tűzfal beállításai megfelelőek.
- Hűtés? - Kifejezetten magas szintű hűtésre kialakított gépházam van, elöl 12cm; Hátul 8cm; oldalt 2db 12cm ventillátor. Hűtés iránya: Előlről hátra; Oldalsók pedig a processzor és a videókártya hűtés irányának megfelelően vannak felhelyezve.
A hibák a gép összeállításától számított 3-6 hónapon belül jelentkeztek.
Ezalatt az idő alatt 1 dolog lett cserélve: Egér.
- Hallotam, hogy az érzékenység állítós, macro-s egerek okozhatnak ilyen problémákat; Nálam a Photoshoppal való tesztelés mutatta ki legjobban ezt a fajta problémát.
Anyagi forrás: Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy nagyobb kiadásokat kiálljunk.
Nem vagyok annyira nagy szaki ezekhez, kérlek segítsetek!
Pjotr
2011. augusztus 7. 9:31
Valahol az alaplap környékén keresném a hibát, kimondottan az órajeleknél.

Az is lehet, hogy valami már megfőtt rajta a gagyi tápnak köszönhetően.

Tudnál készíteni képeket az összes BIOS-beállításról, és megosztanád velünk?
higurush
2011. augusztus 7. 10:22
Rendben, készítek párat telefonnal.
higurush
2011. augusztus 7. 10:40
Ittvannak a képek a BIOS beállításról:
http://s848.photobucket.com/albums/ab48/Hi...IOS%20settings/A készítési sorrend hátulról előrefele nézendő.
Fujitsu
2011. augusztus 7. 20:49
Az órajeleket (processzor és memória) és az időzítéseket jó lenne fixálni, meg a PCI frekvenciáját is. A Mercury tápot meg dobd a francba, vissza ne tedd! Egyébként erős a gyanúm, hogy az alaplap körül nem stimmel valami. A rendszer stabilitását tesztelni kéne SuperPI-vel, illetve Prime95-tel. Kipróbálnám egy másik videokártyával is; feltűnő ugyanis, hogy a komolyabb grafikai teljesítményt igénylő programok futtatásánál jön elő a legtöbb gondod.
higurush
2011. augusztus 7. 23:52
Prime95 >> 2. tesztig jutott, ahol
#1-es fagyás. (teszthez alapértlemezett beállítások voltak)
SuperPI >> 1. tesztben már befagyott
#1-es.
Mindkét tesztben >> Processzor 100%; RAM 66%
A videókártyámat is leteszteltem a FurMark-al.
Alapbeállításokon, amiket szoktam játszani, 50-80°C-os
Maximális terhelésen (FullHD + Minden grafikai cucc Maximumra) >> 90°C után pedig
#1-es fagyás
Jól sejtem, hogy ez egy legalább 3-as csere lesz?
Processzor - Táp - Videókártya?
Fujitsu
2011. augusztus 8. 0:11
Ugye már nem azzal a hulladék táppal hajtod a gépet?

Ha egy jó táppal is ezeket produkálja, akkor ez bizony nagyon alaplap- és processzorgyanús történet, sajnos. Bár az meglep, hogy kékhalált nem kapsz.
Az órajeleket mindenesetre fixáld; de egyébként semmi problémásat nem láttam a BIOS-ban, úgyhogy nem valószínű, hogy ez megoldja a problémádat.
higurush
2011. augusztus 8. 3:46
Sajnos nem tudok olyan gyorsan tápot szerezni, 1-2 hét max. Vidék, kisváros, stb. miatt.
Biztos azért nincs kékhalál, mert nem kap elég energiát ahhoz, hogy létrehozza.
Viszont ma találkoztam egy szintén jó kis pontot adó jelenséggel. Van egy ilyen játék hogy
osu!. Namost ebben, csináltam magamnak saját skint. Vannak ilyen comboburst-ök, amik kis png képecskék, és akkor jönnek be, amikor 50-el osztható combo-t értem el. Ezzel ugyan még semmi probléma, de beraktam vagy 7 db-ot belőle, és ugye van olyan lehetőség, hogy véletlenszerűen hozza be ezeket a képeket.
Néha szokott olyat csinálni, hogy
#2-es akadás lép fel, szoval 0,5-1 sec-re megáll a kép és megy tovább. Ezután kipróbáltam úgy, hogy ablakban futtattam a játékot, hogy lássam a processzor mérőt. Azt vettem észre, hogy amikor bejön egy ilyen comboburst, akármikor, akkor a processzorteljesítmény kicsit megugrik. Ha
#2-es akadás van, akkor 100%-ra ugrik, majd vissza 20-50%-ra, épp ahol tartott.
Kíváncsi leszek mi lesz a végkifejlet.
Olvasgattam már egy csomó ilyen nyilvános fórumot, ugyan ezzel a típusú hibával és senki sem tudta megmondani rá a választ mi lehet az oka, csak különféle hablatyok jöttek ki a beszélgetésekből.
Pjotr
2011. augusztus 8. 8:34
Videokártyádat nem tudod valakinél kipróbálni? Már az sokat jelentene. Táp is csak kölcsönbe kellene egyelőre.
Azt fontos tudni, hogy amíg nincs normális tápja a gépnek, addig nemigazán lehet csinálni semmit se.
higurush
2011. augusztus 8. 16:23
Próbálok valakit szerezni akinél kipróbálhatom, meg van is egy normális tápja, aztán meglátjuk letudjuk-e generálni a hibajelenségeket.
higurush
2011. augusztus 9. 13:10
Megvolt a teszt, raktunk bele másik tápot (560W), meg kipróbáltunk benne egy HD 6870-es videókártyát (1GB) >> egy ideig ment vele, aztán
#1-es fagyás.
Előtte meg előidéztem a fagyást az alap saját konfigurációmmal, és a videókártya nagyon felmelegedett mindkét esetben. A régi konfiggal és az újjal is.
Kipróbáltuk a F.E.A.R. 3-at és 1 órán keresztül mindent Maximumra beállítva sikeresen haladtunk előre. [FullHD; minden Very High-on, élsímítás 16x-oson és semmit nem akadozott.]
A processzor veszettül jól bírta.
Ez egy alaplap lesz ugye?
UPDATE #1: - Az alaplap maga, valamint az Északi és Déli híd rajta veszettforró.
- Az Északi híd szélének a nyoma bennevan az ujjamban
Fujitsu
2011. augusztus 9. 18:17
Ez lehet az alaplap, de azért teljesen biztos nem vagyok benne. Tessék hőmérsékleteket mérni a megfelelő programmal.
higurush
2011. augusztus 9. 19:04
Milyen programokkal mérjek alaplap hőmérsékletet?
A processzor az 40 és 60 fok között van terhelés alatt.
BIOS hangjelzései között megnéztem, hogyha nincs sípolás, ledek világítanak, ventollátorok járnak, akkor alaplap vagy processzor a hibás. Viszont garanciás az alaplap, úgyhogy ha tényleg azzal van a baj, akkor megpróbáljuk kihasználni a lehetőségeit.
Fujitsu
2011. augusztus 9. 19:10
Hát akkor tedd azt. Mondjuk azt érdemes tudni, hogy reprodukálhatóság szempontjából az alaplaphiba nem valami kedvező; de ha garanciális, egy próbát természetesen megér.
Hőmérsékletmérésre ajánlom az Everestet vagy a SIW-et.
higurush
2011. augusztus 10. 23:54
UPDATE #2 >> Az alaplapon találtam 2 kapcsolót, dobozát megnézve az alaplapnak arra jutottam, hogy >> Easy OverClock Swich. Viszont ezt a kapcsolót a beszereléskor senki sem vette figyelembe, úgy hagyták, vagyis maga a gyártó volt olyan kedves és 15-20%-al megnövelte a teljesítményét, mert az biztos jó mindenkinek. (Én bontottam fel a csomagot és szokás szerint végignézelődtem az alaplapon mik vannak rajta fizikailag. Az hogy az micsoda, az nagyon nem zavart akkor.
Mióta le van kapcsolva azóta nem volt eddig még gond (1 napja), ha lesz, akkor még írok.
>> Tegnap (aug.09) leszedtem egy elég durván CPU;GPU;RAM zabáló 3D animációs programot (filmek készítéséhez is használják), elkezdtem fullHD renderelni egy képet, ahol kifagyott egy egérmozdítástól.
>> Ma (aug.10) ugyanez csak még több dolgot, még jobb részletesség és mégdurvább beállítások. >> semmi probléma nem volt, 15 perc után kész is volt a kép... és mellette még netezni is tudtam, zene hallgatás, beszélgetés haverokkal, stb.
UPDATE #3 >> bekapcsoláskor egy átlagos gép 1-et vagy 2-t pittyen, hogy elindul. A legelején nekem 1 hosszút és 2 rövidet pittyog, majd utána a szokásos hosszú hangot hogy bekapcsolt.
Utána néztem BIOS hangok között >> 1 hosszú 2 rövid >> videókártya rosszul van behelyve, vagy meghibásodott.
>> Ha nem lesz nagyon probléma, akkor egy Táp cserével megvan oldva (4 éves táp; élettartama vége felé közeledik). A videókártyát meg meglátjuk.
Viszont az előző teszt során a HD6870-essel lényegesen tovább bírta kifagyás nélkül, pedig elég rendesen meg lett dolgoztatva (minden maximumon).
nagyjani
2011. augusztus 11. 15:41
Ha ez volt a probléma, akkor a PCI-E frekijét is jócskán emelhette a tuning, ez pedig nem egyformán hatott a videókártyákra ezek szerint.
higurush
2011. augusztus 11. 17:28
Az én kártyám egy HD 4670-es, a másik meg egy HD 6870-es volt, szóval volt egy nagyobb eltérés a 2 kártya közt.
És az a tuning pedig az összes eszközre érvényes volt, ami közvetlenül az alaplapra volt kötve/dugva/stb.
2. nap >> semmi fagyás még, Photoshop + egér párosítással sem fagyott még le. Valamint az Északi híd sem éget már nyomot az ujjamba.
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk,
kattints ide.