Elég regi, de használható:
IDÉZET
Ritek: Abszolut eredeti, minőség azért nem garantált.
Arita, Ridata, Traxdata, szitázatlan, nyomtatható (utóbbi 2 lehet gyengébb is, de nem valószinű)
Aritából 1. osztályú az ezüst szitázású 4X, a többi "B", kivétel az újraszitázott, mert az újraszitázott Traxdata, Ridata, persze ha a szitázás alatt Ridisc felirat van, akkor az se eredeti, mivel az a skóciai változat)
Nem gyári Ritek: Ridisc, Datasafe, Premium Grade, és sokan mások, pl. ANV.
Platinum pl. első osztályos, az hiovatalosan is Ritek, de a fentieket mind 1 cég szitázza, vegyes minőségre. Lehet jó, lehet rossz.
Nem eredeti, de nagyon jó minőségű volt mindig, a "lila etalon" Ritek.
Ezen kivűl van a Ritek X Series, ha nem is Európában, az gyári Ritek feliratos Ritek.
Ezenkivül TDK, Verbatim, Fuji, Memorex, Maxell, Philips lemezek legjobb tudomásom szerint mind eredeti, ezeket nem hamisitják, tehát nyugodtan lehet venni őket 150-200 Ft körül (plusz jogdíj...), de még ezeknek sem mindig ugyanaz az alapanyaga.
A noname lemezeket kerülni kell leginkább, 1-1 kivétel van, de az csak a szabályt erősíti.
Néhány megjegyzés ami túl kézenfekvő figyelmen kivül hagyáshoz...
Platinum: Mindig és kizárólag Ritek G05 a minuszos lemez, a pluszos volt CMC is, de nagyon régóta Ricoh. Nagyon stabil lemez.
Maxell minőséghez annyit, hogy a legutóbbi széria Ritek G04-es lemez volt a 4X DVD-R kategóriában, ami az "igazi" maxelltől azért messzebb van...
"etalon" Ritek: én nem szerettem, nem irtam rá, de mindenki dicsérte folyamatosan.
Márkás lemez: Én kamut még nem láttam, pedig nagyon sokféle lemez megfordult a kezemben, egyedül a fake maxell kódos 2x volt ami kamu volt, de arra sem volt Maxell rászitázva azért.
Tehát a TDK, Verbatim stb lemezt nem hamisitják felénk, max. más szitázással van gyengébb belőlük.
(Pl. a Ridisc új 8Xes lemeze TTG02 kóddal van, ami ugye TDK.)