Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: 4x-es íráshoz melyik lemez a jobb? (4x, 8x, 16x)
PC WORLD Segélyvonal > HARDVER > Alkatrészek, perifériák > Adattárolás
Lex
Sziasztok!
Szerintetek, pl. 4x-es íráshoz melyik a jobb (biztonságosabb, időállóbb, ...) lemez a 4x-es, a 8x-os vagy a 16x-os írásra alkalmas lemez? Pluszos és mínuszos médiánál egyaránt.
Shia-ko
Egy G04es vagy TY alapanyagú.
Szvsz, +os verba, akár 4xes, akár 8xos, tökéletesen megfelel.
Lex
A másik topikban pont erről beszélünk. smile.gif
Melyik is a G04? És a TY?
A külső "optikai" azonosítója mi ezeknek a lemezeknek? biggrin.gif
Értsd: cimkén ki a gyártó és mi a típus?
Lex
Annyit már tudok, hogy a G04 a Ritek (Traxdata, Primedisc), ezt nem szeretem.
A TY gondolom a Taiyo Yuden. Ezt a fajtát hogyan lehet beszerezni? Lehetőleg a jó minőségű változatból. Értem ez alatt azt, hogy a TY saját gyártójánál készült formában. Valahogy úgy, mint ahogy a Verbatim lemezeket a Mitsubishi gyártja.
nascar
Mi a baj a Ritek-vel? Ha eredetit vásárolsz, és nem valami gagyit sóznak rád, akkor a Ritek az egyik legjobb írható DVD exclamat.gif ani_wink.gif (Ritek-ről beszéltem!)
Lex
A Shia-ko által javasolt oldalon azt írják, hogy a Ritek a lemezeit Traxdata és Primedisk néven árulja. Ezekkel a lemezekkel (igaz csak CD-ben) elég rossz tapasztalataim vannak. Én is sok helyen olvasom, hogy a Ritek jó, de az előbbi két márkáról viszont rossz a véleményem. Akkor most én maradtam le valamiről?
Greene
A poén az a dologban, hogy a Ritek saját név alatt nem gyárt lemezeket, ahogy te is írtad Lex. smile.gif
Lex
Gondolkodom: hmm.gif A májusi PCW-ben az áll, hogy a gyorsabb írókkal (most CD-ről van szó) célszerűbb gyorsabban írni a lemezeket (24x-40x), mert a nagyobb sebességre vannak optimalizálva mind az író, mind a lemez. Ha ez igaz a DVD+-R-re is, akkor 4x-es íráshoz célszerű 4x-es lemezt venni. Viszont a 16x-os lemezt meg 8x-16x-osan lenne jó írni. Eddig 16x-ossal írtam a CD-ket (probléma nélkül). A kérdés ebben az esetben az, hogy melyik a biztonságosabb megoldás: 4x-esen írt 4x-es lemez vagy 8x-16x-osan írt 16x-os lemez? Esetleg a címből kiindulva 4x-esen írt 16x-os lemez? biggrin.gif
nascar
IDÉZET(Greene @ 2005. július 28., 19:36 - csütörtök)
A poén az a dologban, hogy a Ritek saját név alatt nem gyárt lemezeket, ahogy te is írtad Lex. smile.gif

Ez felettébb furcsa, mert nekem van Ritek lemezem, Ritek néven! blink.gif
Lex
A Ritek német oldalán RiData néven fut.
Érdekes, hogy a Japán oldalon csak mínuszos termék van. Itt viszont Ritek néven, ha jól láttam.
Egyébként jól néz ki a weboldaluk.
A főhadiszálláson nagy X-es lemezek vannak.
Greene
A Ritek "Arita - Ridata - Traxdata" neveken hoz forgalomba DVD-ket. Gabi majd leírja, hogy a Ritek márkájú DVD pontosan mi is...
nascar
Csak, hogy ne a levegőbe beszéljek: Ritek lemez >> Ritek néven exclamat.gif ani_wink.gif
DVD Identifier erről a lemezről: Az eredmény
Shia-ko
Megint én keressem meg a kb. 50x beírt listát, hogy ki-milyen néven, mit gyárt? annoyed.gif
Elolvastad a linkelt cikket? Annyit ér a DVD Identifier, ha nem tudod a névről, hogy mi az. Egyébként a Ritek már adott ki saját név alatt lemezt, de a hivatalos a név a Trax, ridata, stb. Tessék keresni! roll.gif
nascar
Elolvastam a cikket, de nagyon konkrét dolgokat nem mondott a számomra exclamat.gif blink.gif
Kiderült belőle rengeteg érdekes dolog, meg az is, hogy a gyártó(k) olyan néven szitáznak amilyennel akarnak. Ez a cikk lehet, hogy akkor naprakész volt, mikor íródott, de mivel egyikünk sem a Ritek cég tulajdonosa, ezért nem tudhatjuk, hogy most éppen mivel szitáznak, és mit! ani_wink.gif
Ez egy parttalan, felesleges vita!
De, ahogy Shia-ko is írta létezik Ritek lemez, Ritek névvel! roll.gif
Egyébként, ha valakit érdekel egyáltalán, én személy szerint Ridisc, Ridata, Ritek (ami fentebb látható) lemezeket használok, minden hiba nélkül! smile.gif
Shia-ko
Elég regi, de használható:
IDÉZET
Ritek: Abszolut eredeti, minőség azért nem garantált.

Arita, Ridata, Traxdata, szitázatlan, nyomtatható (utóbbi 2 lehet gyengébb is, de nem valószinű)

Aritából 1. osztályú az ezüst szitázású 4X, a többi "B", kivétel az újraszitázott, mert az újraszitázott Traxdata, Ridata, persze ha a szitázás alatt Ridisc felirat van, akkor az se eredeti, mivel az a skóciai változat)

Nem gyári Ritek: Ridisc, Datasafe, Premium Grade, és sokan mások, pl. ANV.
Platinum pl. első osztályos, az hiovatalosan is Ritek, de a fentieket mind 1 cég szitázza, vegyes minőségre. Lehet jó, lehet rossz.

Nem eredeti, de nagyon jó minőségű volt mindig, a "lila etalon" Ritek.

Ezen kivűl van a Ritek X Series, ha nem is Európában, az gyári Ritek feliratos Ritek.
Ezenkivül TDK, Verbatim, Fuji, Memorex, Maxell, Philips lemezek legjobb tudomásom szerint mind eredeti, ezeket nem hamisitják, tehát nyugodtan lehet venni őket 150-200 Ft körül (plusz jogdíj...), de még ezeknek sem mindig ugyanaz az alapanyaga.

A noname lemezeket kerülni kell leginkább, 1-1 kivétel van, de az csak a szabályt erősíti.

Néhány megjegyzés ami túl kézenfekvő figyelmen kivül hagyáshoz...
Platinum: Mindig és kizárólag Ritek G05 a minuszos lemez, a pluszos volt CMC is, de nagyon régóta Ricoh. Nagyon stabil lemez.

Maxell minőséghez annyit, hogy a legutóbbi széria Ritek G04-es lemez volt a 4X DVD-R kategóriában, ami az "igazi" maxelltől azért messzebb van...
"etalon" Ritek: én nem szerettem, nem irtam rá, de mindenki dicsérte folyamatosan.

Márkás lemez: Én kamut még nem láttam, pedig nagyon sokféle lemez megfordult a kezemben, egyedül a fake maxell kódos 2x volt ami kamu volt, de arra sem volt Maxell rászitázva azért.
Tehát a TDK, Verbatim stb lemezt nem hamisitják felénk, max. más szitázással van gyengébb belőlük.
(Pl. a Ridisc új 8Xes lemeze TTG02 kóddal van, ami ugye TDK.)
Lex
Tudom, hogy a lista régebbi. Kiegészíteném, hogy sajnos a márkát is hamisítják: Hamis Verbatim DVD-R 8x 25-ös henger
Szerencsére csak a mínuszos.
eremit
MiniDisc már belinkelte egyszer valahová, talán a cikkajánlóba? roll.gif
Shia-ko
Igen.
Lex
Bocs, de az Internetre igazán nem lehet azt mondani, hogy redundancia mentes. blush.gif De legalább nem kell annyit keresni. smile.gif
ordító egér
IDÉZET(Shia-ko @ 2005. július 29., 11:34 - péntek)
Megint én keressem meg a kb. 50x beírt listát, hogy ki-milyen néven, mit gyárt? annoyed.gif

Kérdezni akár ezerszer is sokkal egyszerűbb, mint önállónak lenni. Ez nem is lehet vitás.
Mindíg van valaki, aki megoldja sokadszor is ugyanazt az unalomig ismert problémát. twisted.gif
Shia-ko
Kb. a 10. alkalom után elmentettem itthon, nehogy legközelebb kifelejtsek valamit. blush.gif
Lex
Akkor visszatérve a topik témájához én is ismételném magam:
DVD+R lemezre (ezt a szomszéd topikból szűrtem le) milyen sebességgel célszerű írni és milyen sebességre alkalmas lemezt érdemes ehhez használni? Csak márkásra írok (Verbatim, TDK, Sony, ...)
4x-esre 4x-esen?
8x-osra 4x-esen? 8x-osra 8x-osan?
16x-osra 4x-esen? 16x-osra 8x-osan? 16x-osra 16x-osan (bár ez már elég meredek)?
fapuma
Max sebességgel sose írok meg lemezt.
Én 8x-ost használok 4x-es sebességen. unsure.gif

Ha hozzáférnék 16x-os vagy 12x-es lemezhez, akkor azt 8x-osan írnám.
Shia-ko
A CDk az elméleti maximum felénél adják a legjobb minőséget.
A DVDknél ilyenről nem tudok, ha az ember adatot ír, akkor egy jó íróval, és megfelelő FWvel, nagyon szép eredményt kap vissza. Filmél sincs gond, de a régebbi asztalik érzékenyebbek, így azokhoz érdemes 1-2xes sebességgel írni.
Lex
Végre valami konkrétum a témához. smile.gif
1-2x-es írást? A 4x-eseimnél (Verbatim) 2,4x-est enged az író (LG 4163B). A 8x-osnál már 4x-estől indul.
És 4x-est mennyivel írnátok? 2x-essel vagy 4x-essel?
- ProFiler -
Sokkal inkább 2x-es sebességgel - mivel ezek már régebbi lemezek.

Ciao.
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.