Ötvös Tomi
2010. július 5. 18:11
Mennyi az esélye , hogy kár ér, ha nem frissítem az op. rendszert? Védelem van, de állítólag ez nem elég.
Csaba_#
2010. július 5. 18:15
Szerintem elég nagy, nem hibába sírnak a biztonsági szoftverek (NOD32, Norton, stb..), ha a rendszered nem naprakész.
die nadel
2010. július 5. 18:35
"Védelem van": Nos, ezt millió plusz egyszer kitárgyaltuk, hogy tökéletes védelem nincsen és nem hagyatkozhat az ember 100%-ban a védelmi szoftvereire.
"Mennyi az esélye , hogy kár ér, ha nem frissítem az op. rendszert?": Ahogy halad az idő, egyre több, hiszen egyre több biztonsági rést fognak találni rajta. Ezeknek a lyukaknak a befoltozására vannak a frissítések nagy része. A kisebb hányada padig újabb technológiákat ad hozzá a rendszer működéséhez.
[OP]Destroy-man
2010. július 5. 22:18
IDÉZET(Ötvös Tomi @ 2010. július 5. 19:11)

Mennyi az esélye , hogy kár ér, ha nem frissítem az op. rendszert?
Frissítésnek számít maga az oprendszer verzió számának cserélése is. Pl.: XP -> Vista. De gondolom nem ilyenre gondoltál, de mégis ebből az iránybol érdemes elindulni. MS fronton az első otthoni windows OS a Win 95 volt (bár megkérdőjelezhető, hogyha a korábbi szisztémát nézzük). Ha megnézed, elég kevés embert fogsz találni, aki napi szinten ezt a rendszert használná. Igaz, itt nem csak biztonsági hanem technikai fejlődések is hatalmassak a jelenlegi rendszerekhez képest, de a biztonság ebben az esetben is hatalmas szerepet kap. Ide hiába telepítesz egy csúcsszuper vírusírtót, tűzfalat, meg kémprogramelhárítót, ha azokat kijátszva maga a rendszer semmi védelmet nem nyújt (értsd: szabadon garázdálkodhatsz a rendszerfájlokkal, ami elég nagy sérülékenységet okoz). Ez az új rendszerekkel is fentáll, csak más sablonban. Ha XP-t használsz, és biztonságban szeretnéd érezni magad, akkor én sürgössen cserét javaslok Win 7-re, persze ha a pénztárca és a hardware engedi. Biztonság szempontjábol ég és föld a kettő (egyébként vista is nagyon megbízható, csak az egy kicsit többet "eszik"). Ha nincs rá keret, akkor is a rendszer naprakész állapota javasolt.
Pjotr
2010. július 5. 22:56
Windows XP biztonsági szempontbólA gondom annyi a kérdéssel kapcsolatban, hogy nem értem, egyáltalán miért merül fel. Ilyet azok szoktak kérdezni, akiknek tört Windows-uk van, és félnek, hogy egyszercsak kiabál a Microsoft, hogy nem eredeti.
Biztonsági frissítéseket nem véletlenül készítik. Előfordulhat, hogy a nem-frissítés miatt megmarad olyan rés, amit kihasználhatnak a néhai blasterhez hasonló rosszindulatú programok, és akkor nyuszika-effektus.
Ötvös Tomi
2010. július 6. 5:53
Köszönöm a válaszokat!
Eddig mindig frissítettem, csak gondoltam kísérletezgetek egy picit, de a válaszok alapján nem éri meg.
Végül is, akkor a gépem az antivírus-cégek "mézes bödönjeihez" hasonlítana.
Amúgy az XP telepítője eredeti.
Az egyik válaszoló felvetette a Windows 7-et. Nos, ha tudnék is szerezni ingyen, a hardvereimet is cserélni kellene , erre most nem futja. Úgy gondolom, hogy amire én használom a gépet-Office, meteorológiai állomás adatainak feldolgozása, böngészés,-arra még jó ideig elég lesz az XP.
Dávid Csaba
2010. július 6. 6:29
Minek elrontani kíváncsiságból azt, ami jól működik?
solties
2010. július 6. 7:54
IDÉZET(Pjotr @ 2010. július 5. 23:56)

Windows XP biztonsági szempontbólA gondom annyi a kérdéssel kapcsolatban, hogy nem értem, egyáltalán miért merül fel. Ilyet azok szoktak kérdezni, akiknek tört Windows-uk van, és félnek, hogy egyszercsak kiabál a Microsoft, hogy nem eredeti.
Annyit azért hozzáfűznék ehhez, én sem voltam mindig szent, csak ez a kijelentés szerintem nem egészében helytálló.
Ugyanis aki a sötét oldalt választja, az általában (ha oda is figyel)naprakész ilyen szempontból. Másképp nem is lehetne.
Sőt a mai "orvostudomány" mellett nem okoznak problémát az MS frissítések. Persze a félelem ezekben a kollégákban ott van, csak nem tudják, hogy feleslegesen!
Dávid Csaba
2010. július 6. 9:26
Az én tapasztalataim éppen ellentétesek. Meglehet, hogy valamennyire odafigyelnek, de a frissítésre nagy részük magas ívben tesz. Menjen, 'oszt kész!
Legjobb példa épp a minap esett meg.
Ráérő időmben rendszergizdáskodom az egyik szomszédom gépein. A lánya elvitte pár hétre az egyiket, majd mikor visszahozta, s kérték, hogy nézzem át, mert valami nem az igazi, megdöbbentem. Kiderült, hogy mások is használták a gépet, amin sikerült összehozniuk egy csodás rendszerösszeomlást. (Nem akartam tudni, mit műveltek a géppel, mert így is kezdett felmenni a vérnyomásom.) Egy "hozzáértő" újratelepítette az XP-t, s felrakott rá egy elavult ESET-et kikapcsolt vírusvédelemmel, egy ingyenes víruskeresőt bekapcsolt védelemmel, plusz valami kodek pakkot... stb. Lehet tippelni, hogy bekapcsolták-e az Windows Updatet az SP2-es(!!!) rendszeren.
Mikor kérdeztem, hogy ki volt ez a hozzáértő, kiderült, hogy egy szakács a lelkem. Csak remélni tudom, hogy főzni jobban tud...
solties
2010. július 6. 9:58
Ilyen is van az tény!
De ez már az a kategória, hogy azt sem tudja, hogy mitől kell félnie egyáltalán.
Ez a "működik" vagy "nem működik", nekik teljesen természetes, hogy időnként betojik a windows. Persze gőze sincs miért..De őket nem is érdekli más, csak az "iwiw"
die nadel
2010. július 6. 13:44
IDÉZET(Ötvös Tomi @ 2010. július 6. 6:53)

Úgy gondolom, hogy amire én használom a gépet-Office, meteorológiai állomás adatainak feldolgozása, böngészés,-arra még jó ideig elég lesz az XP.
Pont az a lényeg, hogy teljesen mindegy mire használod a géped, mert az XP biztonsági szempontból elavult és ha a böngészés benne van akkor sérülékeny. Nem véletlenül javasolta [OP]Destroy-man a Windows 7-re való váltást.
IDÉZET(solties @ 2010. július 6. 8:54)

Sőt a mai "orvostudomány" mellett nem okoznak problémát az MS frissítések. Persze a félelem ezekben a kollégákban ott van, csak nem tudják, hogy feleslegesen!
Ezzel maradéktalanul egyetértek.
Ötvös Tomi
2010. július 6. 18:03
Szerintem ennek úgy se lesz sose vége, mindig lesznek új biztonsági rések, akkor is, ha a legújabb Windows-t használod. Nem telik bele egy év, és a Win7-hez is lesz egy csomó folt, mert annyira "biztonságos".
Etették az embereket, hogy itt a Vista, mára kiderült,az már nem jó, a 7-es jobb. Szegény Vista annyit se élt, mint az XP.
Itt is úgy van, mint minden másnál, hogy vedd meg a legújabbat. Agyonbonyolítanak mindent, közben kiderül, hogy egy csomó hardverrel is probléma van, amelyeket nem támogat.
Dávid Csaba
2010. július 6. 18:08
Szerintem kevéssé fontos, hogy XP, Vista, vagy 7. Fontosabb, hogy milyen a rá telepített védelmi rendszer, s ami a leginkább befolyásolja egy OS biztonsági szintjét, az maga a felhasználó... Egy st*pid ember ugyanúgy összeszutykolja az XP-t és a 7-est is.
die nadel
2010. július 6. 18:26
Természetesen mindig lesznek rések és lesznek foltok is hozzá. De itt nem ez a lényeg. A lényeg, hogy az összes frissítéssel ellátott XP soha nem éri el a 7-esnek még a frissítések nélküli szintjét sem! A Vista és a 7-es olyan biztonsági megoldásokkal rendelkezik amit az XP soha nem kap meg, még frissítésként sem!
Jay
2010. július 6. 19:17
Én meg nemrég szoktam le a frissítések telepítéséről, mert az SP3 után megjelentek letöltése és telepítése nálam körülbelül 1 órát vesz igénybe. Nekem nincs kedvem annyit várni és nincs kedvem mindig friss telepítő lemezeket gyártani. Ezért most XP SP3 van telepítve, frissítések és biztonsági szoftverek nélkül, automatikus frissítések kikapcsolva. Majdnem 1 hónapja használom így a számítógépem és eddig minden rendben.
zorzy
2010. július 6. 19:38
Én a munkahelyen xp, otthon win7 használok. Ugyan olyan körülmények között, programok, oldalak, biztonsági szoftverek. És milyen meglepő amikor az xp ellenőrzöm pl. spybot search and destroy-val, szinte mindig talál valamit, a win7 meg sosem.
Dávid Csaba
2010. július 6. 20:14
@die nadel
Egyetértek, de gondolom elfogadod, hogy ez sem nekem, sem sokaknak nem kellő indok arra, hogy egy új operációs rendszert vegyen. Ami értelemszerűen biztonságosabb, hiszen frissebb és több tapasztalatra építettek a programozása közben.
De emellett továbbra is azt gondolom, bármennyire is lyukas az XP kódja, hogy épp ésszel, némi figyelemmel, rendszeres frissítésekkel és minőségi(nek számító) védelmi szoftverekkel felszerelkezve nem kell harakirin gondolkodnia azoknak, akiket kevesebb pénzmaggal áldott meg a jó isten (és nem akar kalózkodni).
Mindemellett azt is fenntartom, hogy az 7-est is ugyanúgy tönkre vágja egy agyatlan felhasználó, mint az XP-t. Maximum picivel több idő kell neki. Természetesen ennek az ellentéte is igaz.
S arról a megkerülhetetlen okról se feledkezzünk meg, amit egy feleség jelenthet, aki, miután 10 pontos hátast dobott Win7-től, addig nyaggatott, míg vissza nem raktam az XP-t.
zorzy
2010. július 6. 21:00
Hát igen az agyatlan felhasználót én is ismerem, Fél évente raktam újra a vistát neki, és már mehetnék a vin7 tet is újra húzni. Az én feleségem vevő az újra, jobbra

.
Sebi
2010. július 6. 21:30
IDÉZET(Jay @ 2010. július 6. 20:17)

Ezért most XP SP3 van telepítve, frissítések és biztonsági szoftverek nélkül, automatikus frissítések kikapcsolva.
Nálam is hasonlóan megy és semmi problémám vele. 2009 január 20.-án telepítettem utoljára. Ja, és legális az XP-m.

Én is az állandó frissítgetést ellezők táborába tartozom.
KGigi
2010. július 6. 22:44
Ha feldobja az ablakot, és rányomok, akkor frissítve lesz, ha elfelejtem, akkor nem. Volt, hogy hónapokig víruskereső és tűzfal nélkül voltam. Hetente ellenőriztem, hogy bekaptam-e valamit, de semmit. JPÉ csomag... Egyszer kaphattam volna be valamit, amikor feltörték az ASUS oldalát, én meg pont arra jártam. Akkor volt víruskeresőm (még NOD32 2.7), az megfogta.
[OP]Destroy-man
2010. július 6. 22:52
XP-t már nem sokáig kell frissiteni, ugyanis nemsokár kivonják a forgalombol, s vele együtt megszünik a terméktámogatás is.

Az meg nemigaz, hogy egy XP + egy adott vírustiító = Win7 + ugyanaz a vírusírtó. Az igaz, hogy a vírusírtó védi a rendszert, de egy ezer sebből vérző alapra hiába raksz bármit is, az nem fog úgy müködni, mint egy stabil alapon lévő. Ha mondjuk egy házat kéne építened, akkor földrengés szempontjábol hova építenéd? St. András törésvonal (XP), vagy kishazánkba (Vista, Win7). pár évvel ezelött a világ legjobb hackerei probálták feltörni az XP-t, több linuxot, MAC-et, és a Vistát (win 7 még nem volt akkor). Vistat 2 nap után csak úgy tudták feltörni, hogy odaültek a géphez, és kikapcsolták a biztonsági funkciók felét, plusz még vírust is raktak a gépre. A többi rendszer max 30 percig tartott. És ez azért jelent valamit. Ha XP egyik hibáját kihasználod, akkor olyan könnyedén kapcsolod le a vírusvédelmet utána, hogy azt öröm nézni. Vista, Win7 esetén ez kínszenvedés lenne, erre nem fecsérelni senki sem időt, kivéve ha nagyon fontos lenne valakinek valami miatt.
zorzy
2010. július 7. 8:48
IDÉZET(Sebi @ 2010. július 6. 22:30)

IDÉZET(Jay @ 2010. július 6. 20:17)

Ezért most XP SP3 van telepítve, frissítések és biztonsági szoftverek nélkül, automatikus frissítések kikapcsolva.
Nálam is hasonlóan megy és semmi problémám vele. 2009 január 20.-án telepítettem utoljára. Ja, és legális az XP-m.

Én is az állandó frissítgetést ellezők táborába tartozom.

De miért is kell ellenezni a frissítést?
SkyBird
2010. július 7. 11:18
IDÉZET(|OP|Destroy-man @ 2010. július 6. 22:52)

XP-t már nem sokáig kell frissiteni, ugyanis nemsokár kivonják a forgalombol, s vele együtt megszünik a terméktámogatás is.

Igen. Úgy 2015. közepén

, ahogy korábban jelezték. Vagy ilyesmire emlékszem.
Az még azért odébb van.
Ami megszűnik, az az SP2-es XP támogatása.
Dávid Csaba
2010. július 7. 11:23
Mondjuk a földrengéses hasonlat se semmi...
Tudjátok mit? Használjunk inkább linuxot!
zorzy
2010. július 7. 12:17
Az elfogadható ha valakinek nincs pénze olyan hardverre ami elviszi a win7tet, vagy fer módon játszik és még nincs pénze új op rendszerre. De az ilyen dumáktól sosem értetten, "visszateszem a jó kis megbízható, gyors xpt" ! Meddig kéne, akarják még használni 20 évig??? Amúgy sem nem gyors , és nem is megbízható. Vagy használjunk win 98at az még jobb.
[OP]Destroy-man
2010. július 7. 14:26
Utánanéztem, tényleg kitolták az XP terméktámogatási idejét 2014. április 8.-áig, viszont csak külön díj ellenében lehet használatba venni (fizetős lesz).
die nadel
2010. július 7. 14:42
IDÉZET(Dávid Csaba @ 2010. július 6. 21:14)

Egyetértek, de gondolom elfogadod, hogy ez sem nekem, sem sokaknak nem kellő indok arra, hogy egy új operációs rendszert vegyen. Ami értelemszerűen biztonságosabb, hiszen frissebb és több tapasztalatra építettek a programozása közben.
Természetesen egyetértek, de csak ideig óráig lehet egy régi rendszerrel ellenni. Sajnos olyan gyors a fejlődés, hogy egy régi op.rendszeres alappal egy idő után már nem lehet követni.
IDÉZET(Dávid Csaba @ 2010. július 6. 21:14)

S arról a megkerülhetetlen okról se feledkezzünk meg, amit egy feleség jelenthet, aki, miután 10 pontos hátast dobott Win7-től, addig nyaggatott, míg vissza nem raktam az XP-t.

Nekem ilyen gondom nincs. Az én feleségem simán átállt XP-ről Vistára, majd a 7-esre. Semmi problémát nem okozott neki.
Sebi
2010. július 7. 17:23
IDÉZET(zorzy @ 2010. július 7. 9:48)

De miért is kell ellenezni a frissítést?
Mert én ilyen ellenálló és lázadó típus vagyok.

Hányszor volt már olyan, hogy kijött egy frissítés és másnap vagy már aznap felhasználók tömegének gépét tette zombivá, mert valami hibás volt a frissítésben. Persze másnap jött a frissítés frissítése és az már jobb lett, de arra már rengeteg gépet újra kellett telepíteni. Én inkább megvárom a már kiforrott dolgokat és azokat telepítem. (SP-k) Eddig még sosem volt gondom abból, hogy így járok el és nem naprakész a Windowsom, de mindenki azt csinál a saját rendszerével amit akar és én ezt tiszteletben tartom. Mint már írtam a mostani telepítésem is 2009 január 20. óta tökéletesen működik.
Én Microsoft-nak sem hiszek el mindig mindent amit mond. Minek javítgatni azt ami hibátlanul működik, legalábbis szerintem. Ezt már egyszer kitárgyaltuk itt a fórumon és nem kezdek bele megint.
zorzy
2010. július 7. 18:14
Értem. Nekem még sosem volt belőle gondom.
Sebi
2010. július 7. 18:39
Látod ez az élet szépsége. Mindketten más utat járunk és más módszereket alkalmazunk, mégis mindkettőnk elégedett.
die nadel
2010. július 7. 18:49
Ha egyfomák lennénk, milyen unalmas lenne az élet!
SkyBird
2010. július 7. 18:50
IDÉZET(Sebi @ 2010. július 7. 17:23)

Hányszor volt már olyan, hogy kijött egy frissítés és másnap vagy már aznap felhasználók tömegének gépét tette zombivá, mert valami hibás volt a frissítésben.
Tényleg, hányszor?
Nagyon sok nem lehetett. Maximum 2-3, de javítsatok ki. Persze hajszálból a levesbe egy is sok.
Ebből a legutóbbi meg direkt jól jött, mert akinek hibát okozott, az a rendszer rootkitet tartalmazott.

Érdekes, magam nem emlékszem arra, hogy bármilyen frissítés valmi komolyabb gondot okozott volna, pláne hogy emiatt kellett volna valamit újrarakni.
No persze akinek legalább pár hónapos partíciómentése nincs, az megérdemli.
KGigi
2010. július 7. 19:10
Én elég élénken emlékszem még arra, amikor a Vistám kiírta, hogy leszedné az SP1-et. Mivel a Microsoft külön kiemelte, hogy a Vista esetében ezt nyugodtan engedhetjük, nem úgy, mint a korábbi Windowsok esetén, nekem meg nem volt sem időm, sem kedvem telepítgetni, így hagytam neki. Soha többé nem láttam a rendszeremet... Ehhez képest egy Linux kicseréli maga alatt a kernelt, de ezt most hagyjuk...
zorzy
2010. július 7. 19:38
Én magamnak a vistánál kiírtam lemezre az sp1-2őt és úgy telepítettem. De máshol csak ráengedtem és nem volt semmi gond.
[OP]Destroy-man
2010. július 7. 22:05
IDÉZET(Sebi @ 2010. július 7. 17:23)

Hányszor volt már olyan, hogy kijött egy frissítés és másnap vagy már aznap felhasználók tömegének gépét tette zombivá, mert valami hibás volt a frissítésben.
Én az MSDNAA-ról töltöttem le vírusos SP2-es telepítőkészletet. A poén az egészben, hogy az MS vírusírtója szurta ki a vírusos fájlt.
Dávid Csaba
2010. július 8. 7:34
IDÉZET(die nadel @ 2010. július 7. 15:42)

Az én feleségem simán átállt XP-ről Vistára, majd a 7-esre. Semmi problémát nem okozott neki.
Gondolom a párodat érdekli a számítástechnika. Az enyém mostanában kezdi olvasgatni a tavalyi PCWorld számokat, már ami abból érdekli. Plusz tegyük hozzá, hogy bár jelenleg az 1 éves fiúnkkal van itthon, a munkahelyén - önkormányzat - szintén XP-k vannak. Ergo: örülök, hogy a jelenlegi rendszert tudja kezelni, s nem kell állandóan nekem ugrálni, vagy telefonos távtanácsadást adni. A Win7 meg felkerült virtuális gépre, azt úgyis csak én használom.
SkyBird
2010. július 8. 7:53
IDÉZET(KGigi @ 2010. július 7. 19:10)

Soha többé nem láttam a rendszeremet... Ehhez képest egy Linux kicseréli maga alatt a kernelt, de ezt most hagyjuk...
No igen, végül is az SP is egy hotfixféle, csak kicsit nagyobbacska.
De itt sem arról volt szó, hogy az SP maga vágta tönkre a rendszert, hanem valószínűleg a telepítés módja, a WU online frissítés.
Habár a Vistánál volt még valami kompatibilitási probléma is egyes konfigoknál, ha jól emlékszem. Lehet, hogy nálad is?
SP-t sosem frissítenék online, még ha lehetséges is, és akár az MS még ajánlaná is, akkor sem. Valami speciális affinitásból adódóan lehetőleg még hotfixet is csak offline rakom fel.
Igazából nem az ilyen problémákra gondoltam, hanem ha maga a hotfix vágná taccsra a rendszert. Ilyen nem sok volt szerintem.
Az persze igaz, hogy a kuncsaftnak végeredményben tökmindegy, hogy az esetleg bugos hotfix vagy csak a bugos WU online megoldás okoz gondot.
Szerintem mégsem ugyanaz. Tetszettek volna inkább offline frissíteni.
Amit [OP]Destroy-man írt a vírusos telepítőről, az sem ez a kategória.
Dávid Csaba
2010. július 8. 7:56
IDÉZET(zorzy @ 2010. július 7. 13:17)

De az ilyen dumáktól sosem értetten, "visszateszem a jó kis megbízható, gyors xpt" ! Meddig kéne, akarják még használni 20 évig??? Amúgy sem nem gyors , és nem is megbízható.
Ez nézőpont kérdése:
- "Hány lóerős" a géped?
- Van-e kompatibilis meghajtóprogram a régi (de fontos) hardvereidhez?
- Fut-e kedvenc játékod, vagy munkádhoz szükséges szoftvered gond nélkül a 7-esen?
Ha ezeknek akár csak az egyike megbukik a Win7 alatt, már nem mondhatjuk teljes bizonyossággal, hogy az XP nem elég gyors és megbízható annak az embernek, akinek elég (és egyelőre szükséges is) az XP. S emellett ott van a személyes ízlés, érdeklődés kérdése is. Nem titok, engem elsőre szétidegelt a 7-es, mert semmit nem találtam meg benne ott, ahol megszoktam.

Idő kellett hozzá, idő, amit nem biztos, hogy mindenki ugyanúgy megengedhet magának, mint én. (Többek között ez a linux "baja" is.)
Mindezeken felül nem egy fórumtársunk is említette, hogy tökéletesen elvan az SP3-as XP csomaggal, frissítés nélkül, s nem tobzódnak a gépén a vírusok. Ezzel szemben én rendszeresen frissítek (ESET védi a gépet, a böngészőmet is felszereltem védelmi beépülőkkel), s ugyanerről számolhatok be. Ez nem jelenti azt, hogy a 7-es nem biztonságosabb, de hidd el, hogy lehet bármilyen intelligens és erős is a védelme, nem készíthették fel az emberi hülyeségre.
zorzy
2010. július 8. 9:40
Mint az elején kifejtettem, ha hardveres vagy anyagi oka van az érthető, de megrögzöttségből már ne használjunk közel 10 éves op rendszert! De tényleg akik így gondolkoznak, meddig akarják használni, ez tényleg érdekes?
[OP]Destroy-man
2010. július 8. 10:06
Ha anno annak idején az egyik középiskolás osztálytársamra nem "erőszakoljuk rá" az XP-t, még a mai napig is Win 98-at használna, mert az neki elég lenne.

Anno annakidején sokat LAN partyztunk, és win98 vs. XP hálozat kezelése sokszor problémába ütközött. Az XP tökéletessen látta a win98-as gépet, még a winyokon is lehetett böngészni, de a 98 már a többi gépet sem látta. Ami érdekes, hogy csak párszor újra kellett indítani a gépet, és megjavult magátol.

Én egyébként kifejezetten örültem annak, hogy megszabadulhattam az XP-től. Mondjuk az is közre játszott nálam, hogy 64 bites XP-t használtam (egyik programom miatt szükséges volt, viszont a winyo kismérete miatt 2 OS már luxus lett volna).
zorzy
2010. július 8. 10:43
"Én egyébként kifejezetten örültem annak, hogy megszabadulhattam az XP-től. " Ezzel én is így vagyok!
KGigi
2010. július 8. 11:22
IDÉZET(SkyBird @ 2010. július 8. 8:53)

IDÉZET(KGigi @ 2010. július 7. 19:10)

Soha többé nem láttam a rendszeremet... Ehhez képest egy Linux kicseréli maga alatt a kernelt, de ezt most hagyjuk...
Habár a Vistánál volt még valami kompatibilitási probléma is egyes konfigoknál, ha jól emlékszem. Lehet, hogy nálad is?
Majdnem. Csak azért is meg akartam fejteni, hogy mi okozta a problémát, és végül sikerült is. Elsőre az alap Vistával kompatibilis, de az SP1-gyel a listáról lekerülő hangkártyára voksoltam, de ez érdekes módon nem okozott problémát, egyszerűen a Windows feltette a saját driverét a Creative-é helyett. A második tippem a kikapcsolt, de el nem távolított tűzfal volt, és végül ez jelentette a megoldást. Az Agnitum Outpost olyan mélyen integrálódott a rendszerbe, olyan hamar megkezdte a működését, hogy lehetetlenné tette a rendszerkomponensek módosítását az SP telepítését követő újraindításkor. De mivel így egy alap-SP1 hibrid rendszerem volt, értelemszerűen nem tudott elindulni. Tanulságos volt, azóta még a hotfixeket is ellenőrzöm, mielőtt hagyom, hogy a WU telepítse őket. Igaz, azóta routerem van, így a gépekre nincsen tűzfal telepítve.
zorzy
2010. július 8. 11:55
Én a saját tűzfalát használom így nincs semmi gond.
SkyBird
2010. július 8. 12:35
IDÉZET(KGigi @ 2010. július 8. 11:22)

és végül ez jelentette a megoldást. Az Agnitum Outpost olyan mélyen integrálódott a rendszerbe, olyan hamar megkezdte a működését, hogy lehetetlenné tette a rendszerkomponensek módosítását az SP telepítését követő újraindításkor.
Valamivel kapcsolatban már én is írtam egy topicban, hogy csak az Outpost uninstall után lehet telepíteni. Hogy pont ez volt-e vagy más, már nem tudom. Valami nagyon ilyesmi. Egyre gyanúsabb, hogy pont ez.
A frissítés telepítése után azután vissza lehetett rakni az Outpostot is.
Az Outpost és hasonló programok raknak fel szolgáltatást, saját hálózati adaptert, miegymást, és ha nem kompatibilis az új Windows rendszerrel, lehet ilyen. Főképp a háklisabb vistás biztonsági megoldásoknál.
Persze ez is függ az adott és akkori Outpost verziótól. Az újabb, valamelyik javított verzió már jó lehet.
De ez sem maga a Windows miatt volt akkor.
Közben beugrott egy konkrétabb emlék XP-s hotfix problémáról. Még az SP3 előtti SP2 verziónál volt egy hotfixnél Realtek HD audiós alaplap esetén gond, amit korrigálni kellett rövidesen az MS-nek.
blink044
2010. július 8. 13:22
Emlékszem a Settlers IV nem ment XP-n csak ezért hagytam fenn a 98-at

de most meg a videokártyadriver miatt az XP-re szorultam

Egyébként én sosem frissítem mivel semmi baja nincs elég régóta. A vírusirtó is csak a ram-ot eszik, hetente egy online víruskeresés és meg is vagyok

Ha meg az Xp-t ki akarják vonni a forgalomból, akkor legyen több driver a Windows 7-hez.
die nadel
2010. július 8. 13:27
IDÉZET(Dávid Csaba @ 2010. július 8. 8:34)

Gondolom a párodat érdekli a számítástechnika.
Abszolút nem, csak szeret a gépen játszani és ennyi.
Dávid Csaba
2010. július 8. 19:32
Ez a párom esetében már az "erősen érdeklődik a számítástechnika iránt" kategória lenne.
IDÉZET(zorzy @ 2010. július 8. 10:40)

Mint az elején kifejtettem, ha hardveres vagy anyagi oka van az érthető, de megrögzöttségből már ne használjunk közel 10 éves op rendszert! De tényleg akik így gondolkoznak, meddig akarják használni, ez tényleg érdekes?
Gondolom nem véletlenül léteznek oldtimer autók/motorok sem, s nem véletlenül van hatalmas rajongótábora mind a mai napig például a Trabantnak. Ez emberi sajátság, mondhatni megrögzöttség.
S az általad említett anyagi/hardveres okok mellett említettem még a szoftverest is - bár ez sokkal kisebb súllyal nyomhat a latban -, illetve a személyes ízlést is. Plusz ehhez most hozzácsaptuk a megrögzöttséget is. Bármi oknál fogva marad az XP mellett valaki, ugyan ki törhet pálcát felette? Joga van megválasztani az operációs rendszerét.
zorzy
2010. július 8. 20:34
Igazad és én is a szabad választás híve vagyok, van csak furcsa, egesek kemény ellenállása, az új op rendszerekkel. És még egyszer kérdezem, mondjuk konkrétan te meddig akarod használni? Meg hát sokan engem fikáznak, hogy minek flancolok a csilil vili asztallal stb. Meg hát ez a topik ugye a frissítésről és az ezzel járó biztonságról szól. És az op rendszer váltás is frissítés.
Dávid Csaba
2010. július 8. 20:54
IDÉZET(zorzy @ 2010. július 8. 21:34)

... mondjuk konkrétan te meddig akarod használni? Meg hát sokan engem fikáznak, hogy minek flancolok a csilil vili asztallal stb. Meg hát ez a topik ugye a frissítésről és az ezzel járó biztonságról szól. És az op rendszer váltás is frissítés.
A váltás frissítés, ezt nem kétlem. Csak kicsit mókás, hogy a Windows 7 cirka csak egy éve van köztünk, s az SP1 már idén ősszel megérkezik. Ez nekem kicsit olyan, mintha a jól ismert hibákat az ismeretlenekre cserélnénk, hogy aztán legyen miről diskurálnunk a számítástechnikai fórumokon.

De ezt csak mellékesen, mókásan kötekedő kedvemben jegyeztem meg, jól tudom, hogy a Win7 jelenleg is biztonságosabb az XP SP3-nál.
Konkrétan én addig használom az XP-t, amíg:
- rá nem tudom venni a párom, hogy tanulja meg a 7-est is
- végre teljesen megértem a jogosultságkezelés gyakorlati működését a 7-es alatt
- meggyőződöm róla, hogy jól teljesít a 7 SP1 (XP-re is csak ezután váltottam)
- a használt szoftvereim x64-es és/vagy rendszergazdai jogosultság nélküli verziója is megérkezik
- le nem jár az XP SP3 támogatása (ha a fentiek előbb teljesülnek, ez nem szempont)
- kerítek időt a 7-es telepítésére és finomhangolására
Egyébként minek flancolsz a csili-vili asztallal?
KGigi
2010. július 8. 22:36
IDÉZET(Dávid Csaba @ 2010. július 8. 21:54)

Csak kicsit mókás, hogy a Windows 7 cirka csak egy éve van köztünk, s az SP1 már idén ősszel megérkezik. Ez nekem kicsit olyan, mintha a jól ismert hibákat az ismeretlenekre cserélnénk, hogy aztán legyen miről diskurálnunk a számítástechnikai fórumokon.

A filozófia ezúttal az volt, hogy az alap rendszer (az RTM) legyen olyan gyors és stabil, mint a korábbi rendszerek SP1-gyes kiadásai, és az RC legyen olyan, mint a korábbi kiadottak. Ez sikerült, és viszonylag kevés problémával sikerült az átállás is, főleg azoknak, akik nem hagyták ki a Vistát. Ez az XP és a Vista esetén koránt sem mondható el, ráadásul mindkét rendszer RTM-e gyermekbetegségekkel küzdött. A Windows 7 esetén az SP1 95%-ban az RTM óta megjelent frissítések gyűjteménye (csak úgy, mint a Vista SP2 vagy az XP SP3), és csak a fennmaradó rész hoz újításokat. Ezek is inkább a ráncfelvarrás kategóriába esnek.
IDÉZET
végre teljesen megértem a jogosultságkezelés gyakorlati működését a 7-es alatt
Ha gondolod, írj nyugodtan, és megpróbálom elmagyarázni.
IDÉZET
meggyőződöm róla, hogy jól teljesít a 7 SP1 (XP-re is csak ezután váltottam)
Nem fog érdemleges változást hozni, mint fent írtam.
IDÉZET
a használt szoftvereim x64-es és/vagy rendszergazdai jogosultság nélküli verziója is megérkezik
Ha nem használsz olyan programokat, amiknek a támogatása megszűnt, ez valószínűleg már régen bekövetkezett. Ha pedig nem, akkor már nem is fog. Ezekre viszont napi használat esetén ott van az XP Mode, a játékoknak pedig az immáron 3D képességekkel is felvértezett VMware Player.
IDÉZET
Egyébként minek flancolsz a csili-vili asztallal?
Ha lehet, akkor nézzen már ki valahogy a rendszer. Ha valaki nem megszállott játékos, akkor a VGA kártyája az idő 95%-ban kihasználatlan. Nem fog belehalni abba a néhány vektorba és árnyékba, ami az Aerohoz kell. Ha meg nem tetszik, ki lehet kapcsolni.
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk,
kattints ide.