Lex
2005. július 28. 12:27
Szisztok!
Gondolom, sokan vannak úgy, hogy nem tudják eldönteni melyik DVD lemezt milyen célra használják. Ehhez kérném az ebben jártasabbak tanácsát, hogy hasonlítsuk össze a médiumokat. Én annyit tudok (remélem jól), hogy a mínuszos DVD-ket jobban szeretik a régebbi asztali lejátszók. Viszont a pluszosak jobban illeszkednek a számítástechnikai igényekhez. Bár nemrég körülnéztem DVD felvevők között és a legtöbbje a +R, +RW-t támogatta.

Na hogy is van ez? Melyik mire jó? Vagy inkább mire jobb? Melyik megbízhatóbb? Melyik gyorsabb (írás/olvasás/újraírás)?
Shia-ko
2005. július 28. 13:20
Az asztali eszközökben már kiegyenlítődött a kompatibilitási arány,a régebbiek valóban érzékenyek a +os lemezekre, de a +os lemezek -ROM fejléccel írva, a legritkább esetben okoznak problémát a régebbi olvasóknak.
google
2005. július 28. 13:25
Nem régen az egyik PCW-ben volt egy hosszú, elemző írás, összehasonlító táblázattal.
Lex
2005. július 28. 13:29
Melyikben? Hogy ne keresgéljem?
google
2005. július 28. 13:30
hűűű... mindjárt megpróbálom előkaparni. Az biztos, hogy Címlapsztori volt.
u.i.: Május
Lex
2005. július 28. 13:38
A májusiban van egy korongvilág, de ez nem túl sok.
Lex
2005. július 28. 17:00
Helyesbítek. A májusiban benne van, hogy az RW-sek közül a pluszos jelentősen jobb a mínuszosnál, mert pontosabban lehet rajta pozícionálni és kicsi (akár 32 KB-os) blokkokat is tud írni és az UDF-hez nem kell bevezető és kivezető részeket írnia.
InCD-vel UDF 1.5-re megformáztam egy DVD+RW-t (TDK 4x) és a lemez teljes kapacitását használhatom (4,37 GB). Elég tempósan tud rá írni, bár eközben fullra terheli a procit (3 GHz P4). Az írás utáni lemezkiadás nem az erőssége, nagyobb anyag után akár még egy percig is elszöszöl, de 1 db kicsi fájl után is elgondolkodik egy ideig.
De továbbra sem tudom, hogy az R-esekből a + vagy a – milyen célra jobb, megbízhatóbb, gyorsabb, … Bár Shia-ko a pluszos Verbatimot javasolta, de nem mondta, miért.
Lex
2005. július 28. 17:32
Ugyan a címbe nem írtam bele a DVD-RAM-ot, de ezt is tesztelem egy kicsit. Az áldozat egy Panasonic 3x-os kétoldalas (LM-AE240LE, MM 1.690,-). A gyorsformázás gyorsan végez vele

Egy 661 MB-os állományt 1,7 MB/sec-el ír fel és közben egyáltalán nem terheli a processzort. Ez eddig OK. Elkezdtem felírni rá 1 GB-nyi fényképet (1-2 MB/db). Na ez már megfeküdte a gyomrát. Kb. 0,5 MB/sec-re esett vissza az írási sebesség, bár most se terhelte a procit. De ha így akarom teleírni, akkor 2 és fél óráig tartana.
fapuma
2005. július 28. 18:00
Sima írhatónál szerintem jobb a +os.
A DVD-Ram pedig (ha van miben használnod és nem akarod másnak kölcsönadni) jobb mind a -, mind a + RW-knél, ugyanis ez teljesen merevlemez-szeűen írható, InCD nélkül, és a defektvédelme is biztosabb.
google
2005. július 28. 18:08
R-nél szerintem egyértelműen a pluszos veri a mezőnyt. De ez egyéni vélemény.
Greene
2005. július 28. 18:11
Szerintem meg nem. De ez egyenlőre örök vitatéma...
- ProFiler -
2005. július 28. 18:39
Szerintem is a pluszos a jobb.
Ciao.
Lex
2005. július 28. 19:07
Ez eddig 3:1. elég jó arány, főleg, ha figyelembe veszem, hogy Greene Shia-ko tanácsára
+R-es Verbatimot használ.

Van két sűrgősen eladó DVD
-R-em (egy TDK és egy Verbatim)
Shia-ko
2005. július 29. 10:36
A Doki azért szereti a -ost, mert azt gyorsabban írja az írója.
Én azért szeretem a +ost verbát, mert eddig tuti a minősége (verba), és ROMként írom. így van vele a legkissebb gond, míg -osnál volt pár asztaliban. Adatra pedig a már említett okok miatt jobban bízom benne.
Lex
2005. július 29. 13:47
Ne haragudj, de én nem találom az említett okokat. Megemlítenéd mégegyszer! Köszi!
PS.: A Doki Greene lenne??? Bocs, de én nem ismerlek titeket annyira.
Shia-ko
2005. július 29. 14:56
IDÉZET(Lex @ 2005. július 28., 18:00 - csütörtök)
Helyesbítek. A májusiban benne van, hogy az RW-sek közül a pluszos jelentősen jobb a mínuszosnál, mert pontosabban lehet rajta pozícionálni és kicsi (akár 32 KB-os) blokkokat is tud írni és az UDF-hez nem kell bevezető és kivezető részeket írnia.
InCD-vel UDF 1.5-re megformáztam egy DVD+RW-t (TDK 4x) és a lemez teljes kapacitását használhatom (4,37 GB). Elég tempósan tud rá írni, bár eközben fullra terheli a procit (3 GHz P4). Az írás utáni lemezkiadás nem az erőssége, nagyobb anyag után akár még egy percig is elszöszöl, de 1 db kicsi fájl után is elgondolkodik egy ideig.
De továbbra sem tudom, hogy az R-esekből a + vagy a – milyen célra jobb, megbízhatóbb, gyorsabb, … Bár Shia-ko a pluszos Verbatimot javasolta, de nem mondta, miért.
Igen, Dr. Greene.
eremit
2005. július 29. 15:26
IDÉZET(Shia-ko @ 2005. július 29., 15:56 - péntek)
Igen, Dr. Greene.
Figyu! Most egy bazi-nagy-trópusi-OFF-ot! Tényleg vagy csak valójában? Nőgyógyász vagy mandula-metsző? Ez komoly. Shia-ko! Te olllan dzsóukos vagy!
Lex
2005. július 29. 15:42
Az +-RW-st tudom, de a +R-esre még nem olvastam okokat csak, hogy jobb.
De miért?
Lex
2005. július 29. 15:51
InCD-vel TDK +RW-re pakoltam anyagot és közben kidobta a lemezt, majd ezt az ablakot rakta ki:

Az InCD alul továbbra is azt mutatta, hogy InCD-s lemez van bennt, de a TC-ben nem látszott az utoljára felírt adag és a lemezen nem mutatott szabad helyet. Mintha egy lezárt DVD-R lenne. Újraindítás után ugyanez a helyzet. Leformáztam, majd újra felírtam, most hiba nélkül. Ilyet ki tapasztalt már?
Egy újabb adag felírásakor megint ezt csinálta és a memóriából az incdsrv kilőtte magát, csak az óra melletti ikon maradt.
fapuma
2005. július 29. 16:21
Hát, igen, ezért nem használom soha az InCD-t.
+R: arra is ott az ok: megfelelően megírva, nagyobb a kompatibilitása asztali lejátszók körében, és ez nem jár semmilyen hátránnyal.(a biztonsága sem kisebb mint a -R-nek.)
Lex
2005. július 29. 17:01
De Shia-ko azt mondta, hogy "Adatra pedig a már említett okok miatt jobban bízom benne." És ezt nem tudom, mik ezek az okok? Az asztalival való kompatibilitást értem.
InCD helyett mit használjak DVD+RW floppy szerű használatához?
Eléggé útálom én is egyéb dolgok miatt is az InCD-t. Pl.: a fenti hiba program hibára utal. Az íróhoz a 4.2.12.0-ást adták. A honlapról meg nem tudom letölteni a frissítést, mert elküldenek a francba.
Mondjon valaki valami jó packet writingos progit (stabilitás, freeware)!
fapuma
2005. július 29. 17:10
Egy előbbi hozzászólásodból azt vettem ki, hogy van DVD-RAM-od, és írtál is rá.
Használd azt. Ahhoz nem kell semmilyen külső program, csak a
driverét kell felraknod.(utána Sajátgép

jobb katt a DVd ikonján

Formázás...

Fat32)
A DVD+RW-t pedig használd egyszerű lineáris módon.
A +R pedig azért lehet jobb adatmentésre mint a -R, mert megbízhatóbb.
Általánosan is elmondhtaó: a -R, -RW adathordozókat csak az szokta használni, akinek nincs lehetősége a +osra.
Utólag: azért is fontos, hogy hagyd a +RW floppy-szerű hasznlatát, mert azt nem arra találták ki. Külső programokkal, pl. InCD-vel rá lehet kényszeríteni, de ezzel oda a megbízhatósága. Ezért találták ki a DVD-RAM-ot. És ezért nincs is jó packet writing-os program.
Lex
2005. július 29. 17:25
Hát ettől szomorú lettem.
A DVD-RAM topikban írtam, hogy nem akart felmenni a driver, mert valószínűleg már csak az update-et lehet letölteni a BHA honlapjáról. Legalábbis nekem csak úgy ment fel, hogy az LG 4040-hez való régi progit szereztem meg és arra update-eltem az új progit. Az előbb említett topikban azt írják, hogy FAT32-re kell formázni. Ezt a driver nélkül is meg tudtam csinálni, de iszonyat lassú volt kis állományokkal. A driverrel UDF 1.5-re formáztam, mert a doksija is ezt javasolja. A driver mellett az InCD még fenn van és ez kezeli az UDF-es RAM-ot.
Most mintha gyorsabban írná a RAM-ot, de azért ez sem egy szélvész.
Egyébként a májusi PCW-ben írják, hogy a DVD+RW jól használható floppy jellegűen. Akkor most mi az igazság?
fapuma
2005. július 29. 18:39
Hm. Innentől sajnos már nem tudok újat mondani.
Shia-ko
2005. július 29. 20:05
IDÉZET(eremit @ 2005. július 29., 16:26 - péntek)
Figyu! Most egy bazi-nagy-trópusi-OFF-ot! Tényleg vagy csak valójában? Nőgyógyász vagy mandula-metsző?
Szemüveges.
Lex
2005. augusztus 2. 14:00
A DVD formátumokról néhány érdekes info:
a Verbatim oldaláról angolul (PDF).
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk,
kattints ide.