Greene
2005. július 23. 20:39
Ebbe a témába kérnék minden GPS-el kapcsolatos kérdést!Cikk a GPS alapjairól (nagyon hasznos)Nagyobb gyártók:
GarminMagellanTrimbleNavTechA
geocaching.hu oldalt ajánlom azoknak akik szeretnének megismerkedni egy világméretű "játékkal".
A lényege: Tréfás kedvű, természetszerető emberek ládákat dugtak el Magyarország különböző pontjain. A GPS koordinátákat megadva meg kell keresni őket.
A tavaly nyári PC Studioban volt egy sikeres láda megtalálás a stáb részéről.

Én meg ma leltem kettőt óbudán

Igazából annyira sokat lehetne írni a GPS-ről, hogy tobb oldal is megtelne vele, de próbáltam törekedni az átláthatóságra, ezért a sok link.
waxer
2005. július 24. 18:48
Szóval menyyibe kerül agy kézi GPS ami nem ilyen PDA -s izé
Greene
2005. július 24. 21:24
28000Ft-tól, 170000Ft-ig vannak kézi vevők. Nézz körül a gyártóknál, hogy neked milyen funkciók kellenek és akkor tudok árat mondani.
Timer
2005. augusztus 18. 19:59
Engem az érdekelne, hogy létezik-e olyan GPS, ami nem túl drága, és noteszgépekhez használható? PDA-t ugyanis nincs kedvem ezért külön beszerezni, és alkalmi navigációra lenne csak szükségem, amennyit a notebook aksi is kibírna.
Greene
2005. augusztus 18. 20:57
Létezik. Ajánlom a Bluetooth kapcsolaton kommunikáló GPS-eket. Kell ugyan egy BT dongle hozzá a notebookba, de cserébe a kis GPS vevőegység jól elhelyezhető.
Mondjuk egy SirfStar III-as chipsettel ellátott GPS nem olcsó, 40 ezertől kezdődik, de 30 alatt én nem vennék vevőt. A SirfStar III-as gép azért jó, mert kevesebbet fogyaszt, hamarabb megtalálja a műholdakat indításkor, és támogatja azt az eljárást amivel akár 2 méteres pontosság is elérhető. Ráadásul az érzékenysége is kitűnő, és egyszerre 20 műholdat is képes "látni" (-> persze az más kérdés, hogy három pontból határozza meg a helyzeted, de a [egyébként soha együtt elő nem forduló] 20 műholdból nagyobb az esély rá, hogy 3 olyat talál amivel nagy pontosság érhető el. Most nem akarok részletekbe belemenni, hogy a pontosság milyen műholdállásnál jobb vagy rosszabb)
Azért nézz körbe a gpsbolt.hu-n, és a többi GPS boltban is, bár az árak néha eléggé hasonlóak...
Szerintem a Globalsat vevők nagyon jók.
Arra figyelj oda, hogy a szoftveren is nagyon sok múlik. Nem mindegy milyen térképszoftvert veszel!
Timer
2005. augusztus 19. 21:18
Ez utóbbi téren van valami tapasztalatod? Te mit vennél?
Greene
2005. augusztus 19. 21:52
Hát térképek terén igen csekély tapasztom van, de az Aeromap nekem szimpatikus. Persze ki mire esküszik...
Ajánlom a PDAmania-n olvass utána a véleményeknek.
Nem biztos, hogy mérvadó az amit én vennék, de kérdezted, hát leírom:
Holux GR-236Ez 46.000Ft
De olvass el teszteket a neten.
Timer
2005. augusztus 20. 18:04
Az ára mindenesetre igen meggyőző
Mivel nekem alkalmi használatra kellene, valami olcsóbbat keresek
Greene
2005. augusztus 20. 21:18
30000-től indulnak ezek a kütyük...
Dora
2005. augusztus 21. 10:30
Timer, szerintem felesleges a drága BT-os vevőt vásárolnod ha csak notebookkal akarod használni. 1xeFt-ért kapsz sorosportost!
A 24 csatornás vevők értelmét sem értem, hiszen a rendszer 24 műholdat tartalmaz (+ (talán?) 6 tartalékot). A műholdak 6, az egyenlítő síkjával 55 fokos szöget bezáró, közel kör alakú pályán keringenek a Föld körül. A pályasíkok kelet-nyugati irányban 60 fokos szöget zárnak be egymással. Nekem általában 7-9 műhold látható folyamatosan azonos időben.
Greene
2005. augusztus 21. 12:49
@Dora: Nem az a lényeg hány hűholdat látsz, hiszen a helymeghatározáshoz mindig csak hármat használ a GPS-ed. A pontosság viszont azon múlik, hogy a műholdak és az általad bezárt szög mekkora.
Timer
2005. augusztus 21. 18:26
Hűha, látom, Ti nagyon vágjátok. Nekem nem kell atom pontosság, csak nagyjából, ha ismeretlen helyre tévedek, ne az utcanevekkel kelljen szórakoznom. Nem zavarna a soros megoldás sem, de az alkalmazása autóban tényleg lényegesen nehezebb (lehet), mint a kékfogú társáé.
Greene: ebben az árban szoftver is van, vagy csak a hardver?
Greene
2005. augusztus 21. 18:43
Csak a hardver

.
Dora
2005. augusztus 21. 21:23
IDÉZET(Greene @ 2005. augusztus 21., 13:49 - vasárnap)
@Dora: Nem az a lényeg hány hűholdat látsz, hiszen a helymeghatározáshoz mindig csak hármat használ a GPS-ed. A pontosság viszont azon múlik, hogy a műholdak és az általad bezárt szög mekkora.
A 3 kevés lesz ha viszonylag pontos magasságot szeretnél

Állapodjunk meg 4 mért műhold helyzetében

Igazad van, a bezárt szög fontos a pontossághoz (GDOP, azaz Geometric Dilution of Precision).
Viszont a Földnek nincsen olyan pontja ahol mind a 24 műhold látható lenne azonos időben, ezért nem értem mi szükség van a 24 csatornás vevőkre?

IDÉZET(Timer @ 2005. augusztus 21., 19:26 - vasárnap)
Hűha, látom, Ti nagyon vágjátok. Nekem nem kell atom pontosság, csak nagyjából, ha ismeretlen helyre tévedek, ne az utcanevekkel kelljen szórakoznom. Nem zavarna a soros megoldás sem, de az alkalmazása autóban tényleg lényegesen nehezebb (lehet), mint a kékfogú társáé.
Hidd el, amint megizleled a GPS-ezést, igényed lesz a pontosságra

Soros megoldásnak nincs hátránya a BT-ossal szemben, a vízálló, tetőre megfelelő biztonsággal rögzíthető vevők csillagászati árban vannak. V.pilltükör mögé (pl. tépőzárral), vagy műszerfalra rögzíthető a soros portos is akárcsak a 30eFt-os BT-osak (amik műanyag házban, nem vízállók, szivargyújtóról tápellátást igényelnek). Sőt, felejtettem már a kesztyűtartóba is, s működött

Még a CF kártyás vevők is használhatók autóban, pedig ott tényleg kicsi a mozgásszabadság.
B.Tamás
2006. április 22. 18:22
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy valahogy egy Bescannelt papírtérképet meg lehet e etetni egy GPS-es PDA-val? létezik e olyan program, ami az adott térképrészletet mutatja az amúgy 30 megás képből ami a bescannelt papírtérkép és valahogyan egy fix ponttól-pontig megadott távolsággal, koordinátákkal megtanítható rá, hogy a térkép mely részénél járok. Remélem érthetően írtam le a problémám, ha mégsem akkor megpróbálom érthetőbben ha van olyan aki tud segíteni.
Sanzi
2006. április 22. 18:59
Valaki tud nekem ajánlatokat mondani GPS-re. Valami olyan tipus kellene, amit rá lehet szerelni biciklire valahogy.
- Olcsó legyen
- Jó minőségű (már amennyire lehet olcsó kategóriábanÖ
Nemtudom, hogy mikre kell odafigyelni, ha valaki írva egy kis infot. Ezer köszönet érte!
Greene
2006. április 24. 9:35
@B.Tamás: Felejtős az ötlet. Túl sok erőforrást enne (ráadásul nem is lenne pontos, mert a föld görbületét bele kéne számolni).
@Sanzi: Garmin eTrex Euro. Ütésálló, vízálló, és nagyon jó! Nekem is ilyenem volt. Budapesten tudok egy helyet ahol nagyon olcsó.

Annyi a negatívum, hogy a biciklis tartó ne lesz olcsó hozzá.
B.Tamás
2006. április 24. 10:39
Igen, tisztában vagyok vele, de ez csak egy túristatérkép ami pár négyzetkilométert foglal magában és nem kellene nekem méter pontosság, csak egy KB érték hogy mégis relatíve pontosan merre járhatok.
Greene
2006. április 24. 13:52
Tudod az a baj, hogy minden GPS-es Térképprogram saját fejlesztésű, és nincs hozzá térképkészítő program. Esetleg felvehetnél POI-kat, egy már létező térképre.
Sanzi
2006. április 24. 14:34
Megnéztem amatőr szemmel a javasolt GPS-t, és jó.
Majd visszatérek a kérdésre nyáron, és akkor majd szerintem veszek egyet. Egyenlőre anyagi hátteret szerzek hozzá.

Amúgy egy oldalon 38e FT. Te "nagyon olcsón" mennyiért tudnál szerezni? Egy kb árat. kösz!
Greene
2006. április 24. 16:04
Kb. egy tizessel olcsóbban meg lehet kapni, csak iszonyatosan el van dugva a bolt. Tőlem 15 perc séta.
Ez az a GPS aminél olcsóbbat nem éri meg venni. De ez tényleg szuper!
Crocket
2006. április 24. 23:00
Tudsz olyant is ajánlani, amit autóban navigációként lehet használni? Persze főleg az ára érdekelne.
B.Tamás
2006. április 25. 6:50
Nekem egy Acer N35-ösöm van amihez adnak egy iGO navigációs szoftvert ami egyenesen profi. Az ára sem túl magas és tudásra is ottvan.
Két érdekes cikk amit érdemes elolvasni:
http://wapzona.hu/index.php?cikked=cikk&cid=29http://wapzona.hu/index.php?cikked=cikk&cid=34Ne idézz be előtted íródott hozzászólást! <PF>
Greene
2006. április 25. 9:10
@Crocket: Autós navigációra ne kézi GPS-t vegyél. Sokan csinálják, hogy vesznek egy PDA-t amiben van GPS antenna, és azzal navigálnak. Ez azért jó, mert nagy a kijelzője, és ha nem vagy az autóban akkor is ki lehet használni, mondjuk más feladatokra.
Az iGo a Destinatorból lett fejlesztve. Többet tud, és jobb mint az AeroMap. Én is ezt használom. Persze az ára az ilyen masináknak már kicsit borsosabb, de ha azt veszed, hogy egy alap 4 színárnyalatos Garmin 40.000Ft, akkor 70.000 körüli árával, egy low-end PDA-GPS jobban megéri, főleg autóba.
B.Tamás
2006. április 25. 19:00
Ezért is ajánlottam az Acer N35-öst. 80 körül már meg lehet venni és alapból jár hozzá az iGO navigációs szoftver ami önmagában 35000 ft. Ráadásul a 2006-os verziója nagyon odaüt. Töménytelen szolgáltatással bővült a 2005-össel szemben, majdnem 2x annyit tud.
Az előbb írtam, hogy ne idézz! <PF>
Crocket
2006. április 25. 20:02
Kösz, utánanézek. Még mindig kedvezőbb, mint 3-400000 Ft-ért navigációt rendelni az autóhoz, ami vagy működik, vagy nem...
Greene
2006. április 26. 9:39
Az n35 80-ért kicsit drága. Ajánlom a Mitacokat is. Elég jó áruk van.
Az iGo-ban a kedvencem Moha bá' .
B.Tamás
2006. április 26. 16:53
Én a csajszit preferálom.
Greene
2006. április 26. 18:11
Van egy nagyon jó barátom aki vezetés közben mindig szídja a navigátor szoftver hangját.
B.Tamás
2006. április 26. 18:32
Általában én nem is szoktam használni, főleg városban. Idegesít hogy percenként beszól hogy gyorsan hajtok, pedig nem is.
Blueeight
2006. április 26. 19:53
Hello!
Lehet, hogy buta kérdés, de hogy lesz nekem térképem a szoftverhez. Én is gondolkodtam azon az ACER PDA-n, pontosan a beépített GPS és az iGO miatt. Viszont még mindig nem tiszta, hogy egy háztól házig navigációhoz mi szükséges.
Például ha veszek egy PDA-t, egy BT-s GPS vevőt, egy iGO szoftvert akkor még meg kell vennem az összes uticél-ország térképét, hogy eltaláljak a reptérről a hotelig? Vagy esetleg várostérkép kell?
A térképek kompatibilisek a különböző szoftverekkel? Vagy külön vannak térképek minden szoftverhez? Hol lehet ilyeneket vásárolni?
Köszi
Blue8
Crocket
2006. április 26. 20:44
Greene
2006. április 26. 21:06
- Kell egy PDA GPS vevővel vagy anélkül,
- Kell egy GPS vevő, ha nincs beépítve,
- Kell egy szoftver amihez kapsz térképeket is. Minden szoftverhez saját térképet fejlesztenek. A TomTom az egész európát tudja, mint az iGo. A többiek (Aeromap) pár országra tudnak térképet biztosítani. Nekem a GPS-emhez volt TomTom egész europa térkép, igaz 3 éves.
Ezek a térképek országtérképek, házszám vagy utcaszintű navigációval. Többnyire ha jogos tulajdonosa vagy a programnak, letöltheted a térképeket, frissítéseket.
B.Tamás
2006. április 27. 6:26
Greene hozzászólását annyival egészíteném ki, hogy a napokban adták ki az iGO európát is, de hülyén lett megoldva mert baromi drága, 70000 ft körül mozog az ára, igaz egy teljes Európa utcaszintű navigációja, de jobb lenne ha a térképeket / országokat külön lehetne megvenni 10-15000-ért mert így egyben baromi drága.
nagygabor
2006. április 27. 8:02
Erről mi a véleményetek? Mennyire pontos ez a kütyű?
B.Tamás
2006. április 27. 11:17
Sajnos az inlyen külső kütyüket nemigazán ismerem így én passzolom a témát, mindenesetre szép ára van ahhoz képest hogy csak egy GPS vevő...
arpsoft
2006. április 27. 12:11
Általában 5 méter alatt van.
Greene
2006. április 27. 17:08
@nagygabor: A sirfstar III-as chipsetnél jelenleg nincs pontosabb a (lakossági) piacon.
Crocket
2006. április 27. 18:58
@B.Tamás
Ez alapján tényleg drága. Lehet az, hogy külön veszem meg őket? Mert a szoftver itt 73900Ft, a nagygabor által belinkelt gép 40920Ft. Így mindjárt spórol az ember 50000Ft-t.

Bocs, most láttam, hogy nincs kijelzője... Így tényleg húzós
B.Tamás
2006. április 28. 5:58
Crocket jaja, az csak önmagában egy BT-s GPS vevő. Ahhoz hogy azt használni tudd kell egy eszköz (PDA, laptop, smartphone...)
Crocket
2006. április 30. 22:48
Sony NV-U70. Ezt véletlenül találtam, érdemes összehasonlítani egy PDA-val? Az ára
455-600 Euro.
ProFiler
2006. május 1. 7:24
PDA-val nem, mert ez kifejezetten navigálásra készült.
Ciao.
Crocket
2006. május 1. 11:01
Én főleg navigációt szeretnék, de ha egy PDA navigációs szoftverrel kb 60000 Ft-tal kerül többe és egyformán navigálnak, akor inkább PDA-t vennék. Így értettem az összhasonlítást.
kaliode
2006. augusztus 25. 10:20
Létezik valami olcsó GPS-vevő?
Adani
2006. augusztus 25. 10:36
Mi számít olcsónak?
kaliode
2006. augusztus 25. 11:05
Max 30000 Forintért.
Greene
2006. augusztus 25. 20:20
Kézi, vagy modul? Ha kézi akkor Garmin eTrex Euro, vagy a kis Magellan explorist 100, de inkább az elöbbi. Habár a Magellan olcsóbb, és közelebb áll az általad meghatározotthoz..
Adani
2006. augusztus 25. 21:34
Ugye a modulokhoz egy PDA-ra is szükség van? Vagyis hiába olcsóbbak azt bele kell kalkulálni az árba.
Greene
2006. augusztus 26. 8:43
Igen.
Botond
2007. március 19. 23:17
Helló! Én azután szeretnék érdeklődni, hogy a GPS működik-e repülőkön?
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk,
kattints ide.