Jay
2009. február 17. 20:40
A számítógép lassulását több dolog okozhatja: lemez töredezettség, lemez hiba, hibás rendszer fájlok, túl sok a rendszerindításkor induló felesleges szolgáltatás, nincs elég RAM, piszkos hardver, vagy valamilyen rendszer optimalizáló program.
• Lemez töredezettség: A töredezett merevlemez csökkenti a rendszer teljesítményét. A Lemeztöredezettség-mentesítő egységesíti a töredezett fájlokat és mappákat a merevlemezen, ezzel felgyorsítja az adatok olvasását és írását.
Javaslat: Töredezettségmentesítés előtt állítsunk le minden alkalmazást (beleértve az Anti-virus programot is). Ha ezután még maradnak töredezett fájlok, akkor használjuk a töredezettségmentesítőt Csökkentett Módban.
• Lemez hibák: Lemezhibákat ellenőrizhetjük Chkdsk segítségével. A Chkdsk (Chkdsk.exe) a kötetek hibáinak vizsgálatára szolgáló parancssori eszköz a fellelt hibák kijavítását is megkísérli. A Chkdsk például ki tudja javítani a hibás szektorokkal, elveszett fürtökkel, kereszt hivatkozott fájlokkal és könyvtárakkal kapcsolatos hibákat. Windows XP rendszerben a Chkdsk segédprogram használatához rendszergazdaként vagy a Rendszergazdák csoport tagjaként kell bejelentkeznünk.
A Chkdsk parancs futtatása a parancssorból:
Windows XP:
1. Kattintsunk a Start menü Futtatás parancsára.
2. A Megnyitás mezőbe írjuk be a
cmd parancsot, majd nyomjuk le az ENTER billentyűt.
3. A Chkdsk futtatásához írjuk be a parancssorba a
chkdsk parancsot, majd nyomjuk le az ENTER billentyűt.
Windows 7:
1. Kattintsunk a Start menüre.
2. A Kereső mezőbe írjuk be a cmd parancsot és futtassuk rendszergazdaként.
3. A Chkdsk futtatásához írjuk be a parancssorba a chkdsk parancsot, majd nyomjuk le az ENTER billentyűt.
Egyéb merevlemez tesztelő és javító programokat még
itt is találunk.
• Sérült rendszer fájlok: Windows XP rendszerben a sérült rendszerfájlokat így tudjuk ellenőrizni: Start / Futtatásba: sfc /scannow
• Feleslegesen futó szolgáltatások: Az Msconfig segítségével tiltsuk le a felesleges folyamatokat.
Segédprogram indítása Windows XP rendszerben:
1. Start menü Futtatás parancsátba írjuk be az Msconfig parancsot.
2. Lépjünk az Indítópult panellapra és töröljük azokhoz az elemekhez tartozó négyzetek jelölését, amelyek esetében nem szeretnénk, hogy a Windows betöltésekor elinduljanak.
3. Kattintsunk az OK gombra a program bezárásához. Ha a rendszer a számítógép újraindítását kéri, kattintsunk az Igen gombra.
Segédprogram indítása Windows 7 rendszerben:
1. Start menü Keresőjébe írjuk be az Msconfig parancsot és futtassuk rendszergazdaként.
2. Lépjünk az Automatikus Indítás panellapra és töröljük azokhoz az elemekhez tartozó négyzetek jelölését, amelyek esetében nem szeretnénk, hogy a Windows betöltésekor elinduljanak.
Folyamatok letiltásához használhatjuk még az
Autoruns programot.
• Kevés RAM: A rendszer gyorsulását elősegíthetjük több memória beépítésével. Figyeljünk arra, hogy lehetőleg azonos típusú memória modulokkal bővítsük a rendszerünket.
Memória ellenőrzéséhez segítséget nyújt az
itt található leírás.
• Piszkos hardver: A számítógépekben összegyűlt piszkok és por korlátozza a légáramlást és megakadályozza a megfelelő hűtést. Ez viszont túlmelegedéshez, váratlan leállásokhoz, véletlenszerű újraindulásokhoz és indítási problémákhoz vezethet.
A számítógép kitisztításához segítséget nyújt az
itt található leírás.
• Rendszer optimalizáló programok: Ezek a segédprogramok nem mindig segítenek elérni a legjobb teljesítményt. Ha azt vesszük észre, hogy egy ilyen program használata lelassítja a számítógépet , akkor távolítsuk el.
O"neill
2009. február 21. 22:29
Üdv mindenki!
Nem tudtam eldönteni, hogy ez most hardware vagy szoftver hiba, de ezt a topic-ot tartottam a legmegfelelőbbnek...
Először is az előzmények: A gépem először lefagyott majd újraindításnál sötét kép se post screen se semmi... Újjabb bekapcsolásnál szintén. Sok próbálkozás után feladtam és nyomás a szervízbe, ahol kiderült, hogy az alaplap adta meg magát és vettem egy újat és itt kezdődik a probléma. <--Ezt mind nagyon tömören foglaltam össze, mert nem ez a lényeg...
Gép probléma előtt:
ASUS IS7-E2 -alaplap
INTEL Celeron Pentium 4-- 2.66Ghz-en fut--> max. 2.8Ghz
Maxtor 80Gb -merevlemez
1db KINGMAX DDR 1Gb- RAM
1db 256 Mb DDR- RAM
ATI radeon X850 DDR3 256Mb- videokártya
Gép probléma után:
Minden azonos kivéve, hogy az alaplap most ASRock p4i675G és rajta egy integrált videokártya
A probléma a következő:
Alaplapcsere előtt minden game úgy ment mint a vaj és most a csere után viszont mindegyik akadozik, de nem annyira, hogy ne lehessen játszani, tehát csak apránként szaggat és ez elveszi a játék élvezetét!
A követezőkre figyeltem fel:
-A BIOS-ban az AGP aperture size 64Mb-ra volt téve ezt átállítottam 256Mb-ra
-Szintén a BIOS-ban átállítottam a boot prioritást pci/agp -ról agp/pci -ra
-Valamiért az integrált videokártyámat ati radeon X850 secondary-nak tünteti fel és az ati drivert is használja
-Megpróbáltam átdugni az integrált video-ba a monitort, de akkor nem történt semmi, mármint stand-by-ban maradt a monitor, de a windows ment, mert amikor visszadugtam az ati-ra kint volt a windows login
-Megnéztem az eszközkezelőt és ott a rendes kártyámnál azt írta, hogy: 0. eszköz, 0. funkció
Viszont az integráltnál szintén 0. eszköz, DE 1. funkció
Próbáltam az eszközkezelőben letiltani az integrált kártyát, de semmi
Lehet, hogy annak ellenére, hogy az AGP-be van dugva a monitor valahogy mégis az integráltat használja? Lehetséges ez? BIOS-ban nem találtam semmi olyat ahol le lehetne tiltani az integrált VGA-t.
A válaszokat előre is köszi!!
KGigi
2009. február 21. 22:35
De, le kell tiltani az integrált VGA-t. Alaplapcsere után pedig mindenképp telepítsd újra a rendszert.
O"neill
2009. február 21. 22:41
Nos, a rendszert természetesen újraraktam nem vagyok kezdő, de a BIOS-ban akkor sem találok olyat ahol le tudnám tiltani az integrált VGA-t.->AMI bioszom van.
Pjotr
2009. február 21. 22:44
Nem az integrált VGA miatt darabosabb a játék. Valami más beállítás lesz a ludas.
O"neill
2009. február 21. 23:03
Jó lenne tudni, hogy melyik!
Pjotr
2009. február 21. 23:11
Vedd ki a 256-os memóriát, frissíts alaplapi BIOS-t!
dpeter
2009. február 22. 8:46
Sziasztok! Előre szeretném leszögezni, nem sokat értek az informatikához és amit igen, azt is csak autodidakta módon tanultam ( igaz Arany János így is műfordított angolból, és nem is rosszul). Szóval eddig teljesen rendben működött öregecske gépem (a gép szerint ismeretlen, de eddig jól működő- alaplap, 1,5Ghz, 1,2GB memória, Gforce 6600GT, XP), amin kizárólag TotalWar játékokat játszottam. A tegnapi napon felraktam az Nvidia 182.06 számú legújabb frissítését, majd regisztráltam a Steamre, letöltöttem az EmpireTW demót csak kíváncsiságból, hogy fut-e rajta. Hát igen várakozásomnak megfelelően pixelbajnokság kockakatonákkal és szaggatással futott, de gondoltam sebaj, a kisebb gépigényű korábban kiadott játékok is jók, mint eddig. Töröltem demót, Steam-et.
Akkor jött a pofáraesés, korábbi játékai, amik eddig gyönyörűen futottak, most elindultak, majd megállás, rövid elindulás, megint megállás egyre hosszabb időre közben idegesítő berregő hang.
Ha valaki tud segíteni előre is megköszönöm, főleg ha laikusnak is érthető módon teszi.
A gép egyébként más vonatkozásban ugyanúgy működik mint eddig.
Frikker Dániel
2009. február 22. 9:11
Nekem is volt már ilyen problémám, de nekem a berregés nem a videókártyából jött.
Futtass le egy prime95-öt full terheléssel. Ha újraindul, akkor valószinüleg a táp lesz a ludas.
Pjotr
2009. február 22. 9:35
Nem kellett volna drivert frissítened, mert a te kártyádon már nem dob semmit.
Szedd le az újat, majd tegyél fel egy régebbi WHQL minősítésűt!
dpeter
2009. február 23. 8:55
Köszönöm mindkettőtöknek a gyors segítséget, az egyszerűbbel kezdtem és drivert váltottam, feltettem egy 2007-est és láss csodát működik, egyelőre. :-))))
debrigo
2009. február 27. 10:33
Üdv!
Tanácsot kérnék, még nem hallottam hasonló esetről:
Kb. 2-3 hónapja vettem észre a letöltési sebességem változó és jelentős csökkenését.
1000kB/s lenne a le és 200kB/s a fel - UPC.
A le és a fel sebességem egyformán kb 200kB/s lett. A héten jöttem rá a hibára. a Pentium dual 2.4 - 2G memóriás gépem sz@rakodik velem, másik hálókártyát is próbáltam betenni...Kihúzom a kábelt, be egy laptopba vagy egy ócska gépbe, és máris jön 1000-el lefelé. Egy hónapja volt újratelepítve a Windows, igaz hogy egy augusztusi Norton-Ghost, de azon még jó volt még november-decemberben is.
Valamit, elállítottam a gépben, vagy mi lehet az oka?
Pjotr
2009. február 27. 10:36
Szoftveres hibára tudok gondolni, valami lezabálja. Nézd meg, helyi hálón a sebességet. Ha ott viszonylag jó, akkor valóban szoftveres a gond.
debrigo
2009. március 3. 12:25
Köszönöm a tanácsot, valóban szoftveres hiba volt.
Hogy melyik, nem is érdekes....
Újratettem egy féléves GHOST-olást és 200 helyett újra 1.000kB felett van a sebesség.
Legközelebb nem keresgélem hónapokig.
O"neill
2009. március 13. 17:09
Üdv megint!
A fentebb említett problémámmal annyiban haladtam, hogy rájöttem a hibának semmi köze nincs a vieokártyához, viszont a hibás valahol a proci lesz, ugyanis egy frekvenciateszt szerint a proci 1.2Ghz-es frekvencián fut de 2.6Ghz-en kéne. BIOS-ban sehol nem lehet állítani a frekvencián és a proci illesztőfájljában a sok szimbólum közül ezt a szöveget bogarásztam ki:
A z A c p i 2 . 0 _ P C T o b j e k t u m é r v é n y t e l e n é r t é k e t ( % 2 ) a d o t t v i s s z a
Ľ A t e l j e s í t m é n y á t á l l í t á s a a ( z ) % 2 á l l a p o t b a a z i n i c i a l i z á c i ó s f á z i s b a n h i b a m i a t t l e á l l t
” A p r o c e s s z o r t e l j e s í t m é n y - s z a b á l y o z á s i n i c i a l i z á l á s a h i b a m i a t t l e á l l t
¸ A p r o c e s s z o r t e l j e s í t m é n y - s z a b á l y o z á s i f e l ü l e t i s m é t e l t i n i c i a l i z á l á s a h i b a m i a t t l e á l l t
Ľ A p r o c e s s z o r t e l j e s í t m é n y - s z a b á l y o z á s ö r ö k ö l t f e l ü l e t é n e k i n i c i a l i z á l á s a h i b a m i a t t l e á l l t
A z A C P I 2 . 0 p r o c e s s z o r t e l j e s í t m é n y h e z a _ P C T , _ P S S é s _ P P C o b j e k t u m o k s z ü k s é g e s e k .
E b b Ql a B I O S - b ó l h i á n y o z n a k a k ö v e t k e z Q o b j e k t u m o k : % 2 .
4 V S _ V E R S I O N _ I N F O ˝ďţ (
(
? S t r i n g F i l e I n f o Ü 0 4 0 E 0 4 B 0 L C o m p a n y N a m e M i c r o s o f t C o r p o r a t i o n ` F i l e D e s c r i p t i o n P r o c e s s z o r e s z k ö z i l l e s z t Qj e d ! F i l e V e r s i o n 5 . 1 . 2 6 0 0 . 5 5 1 2 ( x p s p . 0 8 0 4 1 3 - 2 1 1 1 ) <
I n t e r n a l N a m e i n t e l p p m . s y s „ 0 L e g a l C o p y r i g h t © M i c r o s o f t C o r p o r a t i o n . M i n d e n j o g f e n n t a r t v a . D
O r i g i n a l F i l e n a m e i n t e l p p m . s y s p ' P r o d u c t N a m e M i c r o s o f t ® W i n d o w s ® o p e r á c i ó s r e n d s z e r @ P r o d u c t V e r s i o n 5 . 1 . 2 6 0 0 . 5 5 1 2 D V a r F i l e I n f o $ T r a n s l a t i o n
Vélemény?
KGigi
2009. március 13. 17:12
Milyen programmal mérted az órajelet?
O"neill
2009. március 13. 17:20
Valami Intel Processor Frequency ID Utility-vel, az intel oldalán találtam, de más is alátámasztja, mert a 3Dmark nevű programmal 120 pontot ért el a CPU, míg más 2000-et ért az enyémmel azonos procival+ a WinOptimizer diagnosztikája szerint PIII-as a proci 500Mhz az órajel.
KGigi
2009. március 13. 17:28
Nézd meg Everest-tel. Le kell hozzá terhelni közben. Még az is lehet, hogy tényleg hibás a processzor.
O"neill
2009. március 13. 17:51
Max. terhelés alatt is ez van.
Pjotr
2009. március 13. 18:16
Tegyél alá másik alaplapot.
O"neill
2009. március 13. 18:22
Az nincs. Lehet rosszul beletenni a foglalatba? Mert mondjuk sercegett amikor lenyomtam a pöcköt...
Pjotr
2009. március 13. 18:23
Akkor egyáltalán nem működne.
O"neill
2009. március 13. 18:26
De akkor mi a baj? Másik lapon nem volt semmi.
Pjotr
2009. március 13. 18:41
Ha a másik lapon nem volt semmi, akkor ott működött, tehát igazam van.
O"neill
2009. március 13. 19:36
Mármint? Bedöglött a proci?
Pjotr
2009. március 13. 19:51
IDÉZET(Pjotr @ 2009. március 13. 18:16)

Tegyél alá másik alaplapot.
Nem beszéltem én processzorról.
O"neill
2009. március 13. 19:56
Hát de ezt most vettem! Nem szeretnék újat venni! Biztos van más megoldás! Engem még mindig az a szöveg érdekelne a proci illesztőfájljából!
KGigi
2009. március 13. 23:27
Ha a processzor nem működik, az két dolog miatt lehet (feltéve ha a táp stb. nem rossz). Vagy maga a processzor a hibás, vagy az alaplap.
Pucuhev
2009. március 14. 5:38
Sziasztok, nagy az én gondom! Játék közben 30-40 másodpercre borzalmasan beszaggatnak a játékok, utána kb 1 percig megint tökéletesen fut és megint szaggatás. Sejtelmem sincs, mi lehet az oka. A gépem konfigurációja ezt nem indokolná. Alaplap: Asus M3A78-EH, VGA Geforce 9600GT/512 CPU AMD Athlon 64 X2 Dual-Core 5400 DDR2 párban tesztelt Kingston 2 giga. Vírus nem tombol jelenleg a gépemen. A hőmérsékletek a megengedett alatt vannak. Amúgy a Call of Duty2, Rise of legends, Fallout3, és a FEAR2 is mind mind ezt a jelenséget produkálja, leszedtem a legújabb drivereket, és frissítéseket. Már gyertyát is gyújtottam :( Segítségeteket előre is köszönöm, majd jövök egy sörrel. :sír:
Három szóköz nem helyettesít egy írásjelet! <KGigi>
Susi99
2009. március 14. 6:12
Megpróbáltad már kisebb felbontásban??
Csak kérdezem.
Pjotr
2009. március 14. 9:03
Milyen táp van a gépben?
Pucuhev
2009. március 14. 11:32
Asus a tápegység 450W A-45GA Power Supply, és 1024/768 a felbontás, ezt nem akarom lentebb venni, mert nem lenne indokolt, hogy egy ilyen kategóriájú gépen szaggasson a Cod2 is.

Hozzátenném, hogy kb. 1 hónapja csinálja ezt. Azóta semmiféle programot nem telepítettem, csak a nero-t és az Everest home-ot.
Beragad a szóközöd? <KGigi>
Pjotr
2009. március 14. 11:34
Így névről semmi baja nincs a hardvereknek. Csinálnék egy CMOS reset-et, majd újratelepíteném a rendszert (legutóbbi SP és driverek).
Pucuhev
2009. március 14. 13:34
Mi a baj a szóközeimmel? Amúgy Csaba haverom a ramot javasolta növelni, neki többet zabáló vga van a gépében, de viszont 4 giga rammal dolgozik. és csak 420 a tápja. "izgatottságomban, vagy a túlzott alkoholfogyasztást követően remegő ujjaim okozhatják a szóköztöbbletet, elnézést érte bár sejtelmem sincs, hogy ez miért baj!"
KGigi
2009. március 14. 13:41
Ha XP-d van, tökéletesen elég 2 GB memória. Előbb kevés a 9600 GT.
A szóközökkel csak annyi probléma van, hogy hármat írsz egy helyett.
Dave89
2009. március 14. 13:51
FEAR2-höz valóban kevés egyes helyzetekben a 2 giga ram, de COD2 esetében 1-nek is elégnek kellene lennie.
Pucuhev
2009. március 14. 14:53
Amúgy 64-bites Vista Home Premium SP1-et használok, nem gondoltam, hogy ekkora a memóriaéhsége. Addig nem szeretném újratelepíteni, amíg meg nem jelenik az SP2. Úgyhogy elősször is RAM-ot bővítek.
Utólag:
Bartátom tanácsára lefuttattam a 3dMark Vantage-ot Perforance módban, közben ment a Speedfan amivel a "lázát" mértem a gépnek a legmagasabb értékek GPU:80 °C CPU 69 °C. Amúgy 5160 pontot kaptam, ami nem nevezhető rossznak a gépemhez gépest. A magas hőmérségleti értékek nem magyarázhatják a szaggatást? Minden bizonnyal a memória méret akadályozza a játékok tökéletes futását. Amúgy szerintetek megéri a directX10 vagy inkább használjak XP-t?
KGigi
2009. március 14. 22:48
Az a 9600 GT aktív vagy passzív hűtős? Aktív hűtővel sok, passzívval ok a 80 fok.
Pucuhev
2009. március 15. 8:39
Aktív, kb 70°C-nál kapcsolt be.
KGigi
2009. március 15. 12:43
Javítani kéne a házad szellőzésén. Akkor sem fog ártani, ha esetleg nem ez a hiba.
Dave89
2009. március 15. 12:45
Az a 70-80 fok nem hinném, hogy nagyon veszélyes lenne.
KGigi
2009. március 15. 12:50
Hosszú távon nem hiszem, hogy egészséges. Én egyébként még a driverhibánál tartok, de ha ezt nem hiszi el, akkor először fussuk végig ezeket a köröket.
O"neill
2009. március 16. 16:46
Nos, örömmel közlöm, hogy megoldottam a problémát! Nem szoftveres volt, hanem az volt a baj, hogy nem tudom pontosan de kivettem a pricot procit a foglalatból és megfújtam mindent és jó lett és most nem sercegett amikor lenyomtam a rögzítő pöcköt és a frekvencia mérés is 2.6 GHz-t mutat, viszont jött egy új probléma. Amint megcsináltam a fönt írottakat a vinyó a szokásosnál hangosabban pörög! Talán egy olyan szituációhoz lehetne hasonlítani, mintha egy teherautó macskaköves útön menne 100-al. Tehát ez mitől lehet???
Csaba_#
2009. március 17. 2:14
Rezonancia, túláram, vagy egyszerűen csak haldoklik. Lehet vírus is de annak 0,000001 % az esélye.
Pucuhev
2009. március 17. 15:58
És lőn világosság, megoldódott a rejtély, a proci hűtőbordáiból alig fél kiló por, szösz, és még ki tudja mi eltávolítása után megszűnt a hibajelenség, mint tanult kollegám és haverom gyanította, túlmelegedés miatt visszábbkapcsolt a proci. Mindenkinek köszönöm a szíves segítséget. Valamint ajánlott egy kicsit komolyabb hűtést a CPU-ra.
Csak nekem hiányzik az utolsó mondatból a fél állítmány? <KGigi>
Dark Steel
2009. április 9. 21:00
Sziasztok!
Abban kérnék egy kis segítséget, hogy 2 napja újraraktam az op rendszert és most egy olyan 15 percenként ha filmet nézek elkezd szaggatni a kép, vagy ha játszok egy akármilyen játékkal ugyanez megy 10 mp ig. Mi lehet a baj? Vírus irtást csináltam, de semmi.
Köszi a segítséget

.
KGigi
2009. április 9. 22:40
Minden driver fent van?
lcd19870323
2009. május 12. 0:06
Üdv mindenkinek!
van egy kis problémám, nem tudom hogy mi lehet a baj mert ugyanis vanegy amd 2.2ghz proci, geforce 7600gs video kártyám s kettö db 512 es 400as memoriám de azok is csak 333futnak, na most a gondom a következö hogy olyan lassu lett a gépem mint ha egy 486 szintu lenne, az oprencer az egy alanatur xp sp3.
szóval mikor én elkezdek kicsomagolni vagy bármi mást kezdek a géppel nem tudom miért de belassul netezek vele igen sokat s van fent egy avast virus irom szoval nem tudom hogy miért van ez, a video kártyán van egy 200wos táp a gépen meg egy 350wos táp, lehet hogy ezek kicsik neki? erre a gondra szeretnék segitséget kérni.
előre is köszönöm.
Pjotr
2009. május 12. 6:22
Ennek ugorj neki még egyszer, mert érthetetlen.

Egyébként már ez a tápmegoldás is elég perverz.
schmark91
2009. június 14. 14:08
Sziasztok!
A problémám, az alábbi: A gépem Intel Core Duo E6750 (2.66 GHz), Geforce 8800 GT (512mb), 160gb Samsung merevlemez, 2gb Geil Value RAM, Gigabyte p35 alaplap. Tavaly kaptam, szal fülig ért a szám. Ment is minden rendesen Cod4-> 250 fps, Cod2->250 fps, alapba minden játék rendesen futott. Nem húztam semmit a gépen, de mostanság minden játék akadozik nem fut rendesen. Ilyen géppel kétszer ilyen teljesítmény kéne legyen. Az egész gépet rendesen, alaposan kitakarítottam, ellenőríztem a ventiket ( a házam Soprano 1-1 14cm ventivel ) A proci átlag hőmérséklete 40 °C, a videókártya 70 °C. Ha van tippetek, ötletetek, hogy mi a baj légyszíves segítsetek.