Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: Általános kérdések 2006-2009
PC WORLD Segélyvonal > SZOFTVER > Operációs rendszerek > Windows Vista
Oldalak: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116
Spányik Balázs
A hivatalos bejelentés megvolt, a kiszivárgott híreknek végül igaza lett. A következő Windows változat, amelyet eddig Longhorn kódnéven emlegettünk

IPB kép

néven vonul be a történelebe.

Magyarországi honlapja.

Gyakran Feltett Kérdések és Válaszok V2.0 béta

Kérdés: Mikor jelenik meg a Vista?
Válasz: A jelenlegi tervek szerint 2007 elején kerül a boltokba az angol nyelvű változat. A magyar ehhez képest 1-3 hónappal később várható.

Kérdés: Letölthető-e a Vista bármelyik változata? Honnan?
Válasz: A Beta 2 kb. egy hónapig letölthető volt, azonban a Microsoft n millió kiadott termékkulcs után leállította a nyilvános tesztelési programot. Jelenleg hivatalosan nem elérhető semelyik Vista változat.

Kérdés: Felkerül-e a Vista valamelyik Beta-változata a PC WORLD DVD-mellékletére?
Válasz: Nem. A Beta 1 biztos nem, mert sosem volt nyilvános, meg már a múlt. A Beta 2 azért nem, mert már nem nyilvános. Ha lesz nyilvános Release Candidate, és a Microsoft hozzájárul, hogy feltehessük a DVD-re, és az időzítés is megfelelő lesz, akkor és csak akkor fog felkerülni a DVD-re.

Kérdés: Miért változtatta meg a Microsoft a Longhorn nevét? Nekem az jobban tetszett.
Válasz: A Microsoft a fejlesztés alatt álló programjainak különböző kódneveket ad, azonban sosem ezen a néven adja ki az elkészült, végleges terméket. A következő Windows változat kódneve Longhorn volt, a kicsit korán bejelentett piaci neve Windows Vista lesz.

Kérdés: Milyen változatokban jelenik meg a Vista?
Válasz: Hat különböző változatban:
  • Windows Vista Business: kis és közepes méretű vállalatoknak szánt változat.
  • Windows Vista Enterprise: Nagyvállalatok számára készült változat. A Businessben foglalt valamennyi szolgáltatáson felül az adatvédelem magasabb szintjeinek biztosítására is képes, hardver alapú titkosítási technológia használatával. csak olyan ügyfelek számára lesz elérhető, akiknek birtokában lévő PC-k Microsoft Frissítési Garancia (Software Assurance) vagy Microsoft Enterprise Agreement nagyválalati licencszerződés hatálya alá esnek.
  • Windows Vista Home Basic: alap otthoni változat egyszerű számítógépes igényekkel rendelkező háztartások számára. Internetes szörfölésre, e-mailezésre, valamint alapvető dokumentumkészítő és szerkesztő feladatok ellátására, csili-vili felület nélkül.
  • Windows Vista Home Premium: ütős otthoni változat, hatékonyabb gépkihasználás, új, izgalmas digitális szórakoztató élmények élvezetét is lehetővé teszi. A fotók és videók megtekinthetőségén túl, TV és mozifilmek nézésére, és a videojátékokkal való szórakozásra is tökéletesen alkalmas. Tartalmazza az új Aero felhasználói felületet, valamint a Media Center, illetve a Tablet PC szolgáltatásokat is.
  • Windows Vista Ultimate: tok, vonó. Enterprise + Home Premium = Ultimate.
  • Windows Vista Starter Edition: alapváltozat fejlődő országok piacai számára! Lehet, hogy hazánk is köztük lesz. Nagyon olcsó gépekhez fogják adni nagyon olcsón, érdekes előfizetéses konstrukcióban (kb. mint a feltöltőkártyás telefonok). Egyelőre több nagy cég együtt Brazíliában teszteli ezt az üzleti modellt.
Kérdés: Mi lesz az a minimális hardver, amin a Vista még futni fog?
Válasz: Neked pont annyi ideig tart megkeresni a neten, mint nekem, de ha egyszer szembe jön, majd berakom ide.

Kérdés: Hol olvashatok sok okosságot a Vistáról (Longhornról)?
Válasz: Ha tudsz angolul, akkor Paul Thurrot Supersite nevű oldalán, 2002-ig visszamenőleg rengeteg dolgot olvashatsz róla. Magyarul a PC World szeptemberi számában úgy 8 oldalon. Meg az azóta megjelent számokban elvétve, PC Studióban is megmutattuk párszor, esetleg az 2006. augusztusi számban lesz egy hosszabb szösszenet. roll.gif

Kérdés: A mostani XP-s programok kompatibilisak lesznek a Vistával?
Válasz: A nagy részük nyilván igen. Nem, a nagy részük most még nem az, de ez idővel változni fog.

Kérdés: A Vista 64 bites lesz?
Válasz: Igen. A jelenlegi tervek szerint a megvásárolt operációs rendszerrel egyszerre kapod meg a 32 bites és a 64 bites változatot, és azt telepíted, amelyik jól esik.

Kérdés: Tényleg vörös halál lesz a kék halál helyett a Vistában?
Válasz: Nem.

Kérdés: Nem működik egyik CD-emulátor sem! A gonosz Microsoft letiltotta őket?

Kérdés: Mi az a WinFS, és benne lesz a Vistában vagy sem?

Kérdés: Tudjátok már mennyibe fog kerül a Vista?

Kérdés: Ugyanarra a merevlemezre feltelepíthetem az XP mellé?

Kérdés: Hol találok a Vistához ATI, NVIDIA, VIA STB. drivereket?

Kérdés: Hol találok a Vistához vírusirtókat?
Utonium
Tudom hogy nem igazán illik egyszavas hozzászólásokat írni, de most azzal hogy leírom hogy ezt nem jó megtenni, máris feltornásztam a mondókámat egy jó hosszú mondattá. A kérdésem eredetileg csak annyi lenne hogy:

Miért?
gabesz.68
Vista... mint látkép? blink.gif A fene tudja, nekem a Longhorn kódnév jobban tetszett. Már csak annak okán is hogy talán a MS szakít a "jól csengő" Windows márkanévvel...
Athos
Nekem mindegy, hogy mi lesz a neve. biggrin.gif Funkcionalitása érdekel és hogy mennyire lesz stabil. Bár, a Vista nekem jobban tetszik. ani_wink.gif

--- Beszerkesztve ---

A hír igaznak bizonyult. Windows Vista lett a neve.
Spányik Balázs
A miért kérdést nem értem. Azt viszont tudni lehetett, hogy nem marad Longhorn, ez csak a fejlesztési kódneve volt. A Windows XP Whistler volt, amíg készült, a Windows 95 meg Chicago.

Ha megnézitek, mit jelent a vista, szerintem nem rossz választás.
Greene
Nekem tetszik a név cool.gif (Astala Vista XP) tongue.gif
eremit
Nem valószínű, hogy a magyar anyanyelvű fülnek jól hangzó néven gondolkodnának! hmm.gif
Egyébként ez is biztos csak átmeneti név! MS Vista. Kezdjük szokni!
fapuma
Hát lehet hogy jelentését tekintve találó a név, de szerintem undormány. Már bocsánat, de erről nekem egy gagyi, saját fantáziám szülte reklám ugrik be, amint az MS sztárolja magát.

A Longhorn sokkal jobban tetszett. A Chicago és a Whistler is jól hangzik, de végülis a végső nevük sem annyira el...szabott, mint ez a Vista.
Spányik Balázs
IDÉZET(eremit @ 2005. július 22., 16:02 - péntek)
Nem valószínű, hogy a magyar anyanyelvű fülnek jól hangzó néven gondolkodnának!  hmm.gif 
Egyébként ez is biztos csak átmeneti név! MS Vista. Kezdjük szokni!

Valóban nem gondolkodnak más nyelveken is jól hangzó néven, azt azonban ellenőrizni szokták a külképviseletekkel, hogy lehetőleg ne legyen trágár, vagy negatív értelmű az adott nyelven.

Egyébként abban a tekintetben természetesen átmeneti, hogy néhány év múlva majd jön egy új Windows, aminek más lesz a neve. smile.gif De a Longhorn már ezen a néven fog megjelenni.

fapuma, nekem elsőre a Hasta la Vista, Baby ugrott be, aztán az Alta Vista kereső, utána pedig a Buena Vista Social Club zseniális zenéje. biggrin.gif

Egyébként érdekes gondolat utálni valamit, mert arról neked egy saját fantáziád szülte reklám ugrik be. blink.gif laughing.gif
Orbit
Szerintem, jól hangzik. Az augusztus 3-án megjelenő beta talán az új desingba is enged némi betekintést. Az elmúlt 2-2,5 évben már annyi Longhorn képernyőképet és skint láttunk, hogy ember legyen a talpán, aki megmondja milyen lesz a következő Windows.
fapuma
IDÉZET(Spányik Balázs @ 2005. július 22., 16:27 - péntek)
Egyébként érdekes gondolat utálni valamit, mert arról neked egy saját fantáziád szülte reklám ugrik be. blink.gif laughing.gif

Hogy megnyugodj: nem szoktam szabadidőmben reklámokon gondolkozni, de ahogy ezt elolvastam, elkezdtem gondolkozni, és semmi más nem jutott eszembe, önkéntelenül is megszületett ez a gondolat. biggrin.gif
Spányik Balázs
Na, ezt hallgassátok meg, leteszitek a hajatokat. Bink és barátai máris kitalálták a Windows Vista rövid nevét a Windows XP --> WinXP mintájára: WinVi.

Indoklás: a Vi a Vista első két betűje, továbbá a Vista NT számozás szerint Windows NT 6.0, a 6-os római számmal pedig: VI. Hölgyeim és uraim: WinVi. tongue.gif
eremit
Állati jó! Én szívesen letenném a hajam, de már alig van! tongue.gif
chipmix
Én meg már csak egyet várok, hogy legyen itt a gépemen és jól funkcionáljon.
Bár sajnálom a Longhornt, de majd én így hívom és kész. laughing.gif
Greene
Én meg a Hasta la Vistá-t, Astala Vistá-nak írtam... blush.gif shaun.gif doh.gif

Azért érdekes, hogy mennyire húzódott ez a dolog, és mindenki úgy megszokta a Longhorn nevet. Most meg csak úgy Vista lett. blink.gif smile.gif
Shia-ko
Nem teljesen mindegy, hogy minek hívják? hmm.gif
Működik vagy nem működik? Hogyan teszik? Mit tud? ... bulb.gif
Spányik Balázs
Akkor lassan kezdetjük megszokni a Blackcombot, elvileg utána az következik.
Kovács Dávid ( Davs )
Nekem is jobban tetszett a Longhorn. Remélem azért a Beta rajta lesz a mellékleten.
google
Igazából hidegen hagy, hogy mi lesz a neve. Ha maga a rendszer is olyan kaotikus lesz, mint amit eddig hallottunk vele kapcsolatban (névváltozás, lesz új fájlrendszer/ nem lesz, gépigény ennyi / annyi, ekkor jelenik meg / akkor), az nem lesz valami szívderítő.

De reméljük, nem így lesz. Én bízom bennük. biggrin.gif
Greene
Én nem bízom bennük, ezért kezdtem el a Linuxszal is foglalkozni. tongue.gif
GoodSpeed
Szerintem adni kell neki egy esélyt, bár az igaz, hogy nekem a Longhorn jobban tetszett, de ez már más tészta.
Gereby
Én azon röhögök, hogy már mennyi longhornos, Longhornt imitáló cucc született, és ezeket most mind ki lehet dobni az ablakon. smile.gif Egyébként az a belinkelt film, hát az fájt. A kép úgy néz ki minta mutogatnának... smile.gif

LOL ez a kapkodás! Viszont jó lenne ha tudnának csinálni egy stabil, erős, jól működő rendszert!
hope
Szerintem nem rossz, de nálunk lehetne mondjuk Windows Pista... Bocs a gyenge poénért. blush.gif
GoodSpeed
A fórum címét meg nem ártana átnevezni, de a longhornos imitált cuccokból majd kiadnak egy olyat ami már az új nevet viseli, mellesleg ezt tudhatták, hogy meg lesz változtatva, hiszen az XP-nek is volt kódneve.
Utonium
IDÉZET(Spányik Balázs @ 2005. július 22., 15:51 - péntek)
A miért kérdést nem értem...

Persze hogy nem érted, mivel átszerkesztetted a hozzászólásodat és kiszedted belőle az utolsó mondatot, ami miatt feltettem a kérdést. ani_wink.gif

Valahogy így szólt: "Én személy szerint örülök neki."

Erre kérdezem akkor ismét: Miért?
Chabi
IDÉZET
Az előzetes tesztek szerint a Vista a régebbi számítógépeken is gond nélkül elfut majd, és elég lesz neki egy 128 megabájt memóriával felszerelt gép is. Ez esetben viszont nélkülözni kell majd a Windows Aero nevű, három dimenziós grafikai elemeket is felvonultató kezelőfelület használatát. A Vista 32 és 64 bites számítógépekre optimalizált változatban is megjelenik majd.

Na én erre a 32 bit-es verzióra kíváncsi leszek. roll.gif
Spányik Balázs
IDÉZET(Davs @ 2005. július 22., 19:59 - péntek)
Remélem azért a Beta rajta lesz a mellékleten...

Az első biztos nem, ez ugyanis nem nyilvános. A második, a novemberre tervezett viszont az, tehát lehet, hogy felrakhatjuk.

IDÉZET(google @ 2005. július 22., 20:09 - péntek)
olyan kaotikus lesz, mint amit eddig hallottunk vele kapcsolatban (névváltozás...

Névváltozásról szó sincs. A kódneve volt Longhorn, a hivatalos neve a Vista. Ez nem névváltoztatás! A többiben igazad van.

IDÉZET(Utonium @ 2005. július 22., 23:05 - péntek)
Erre kérdezem akkor ismét: Miért?

Nem tudom. blush.gif

IDÉZET(Chabi @ 2005. július 23., 1:26 - szombat)
Na én erre a 32 bites verzióra kíváncsi leszek

Én is, ha csak addig nem lesz 64 bites gépem. yes.gif
Chabi
Bár a biztonság szempontjából jobb ha a kis teljesítményű gépeken is menni fog, mert ugye 2006-ban sem lesz mindenki aki csak a 64 bit csodái miatt váltana a jól működő 32 bites rendszeréről.
ProFiler
Akkor mégiscsak érdemesebb kivárni a 64 bites Vi... (izé, még szoknom kell a nevét biggrin.gif) magyar változatának megjelenését, mint most venni egy magyar 64 bites XP-t?

Ciao.
Spányik Balázs
Egyértelmű! Azért a lélegzetedet ne tartsd vissza! biggrin.gif laughing.gif
ProFiler
windows.gif Akkor várok. Persze nem pirate.gif verzióra. annoyed.gif
Remélem nem fog nagyon eltolódni a hivatalos kiadása.

Ciao.
Spányik Balázs
Vicceltem. Az még nagyon nagyon messze van, az is lehet, hogy kicsúszik 2006-ból! huh.gif Bár a fene tudja, ha június 24-re tényleg befejezik, akkor szeptemberben megjelenhet, a magyar pedig november-december táján követheti. Szoros lesz, az biztos.
Kovács Gyula (MiniDisc)
Addig meg még egy SP3-ra is számíthatunk XP fronton!
ProFiler
Hááát... Nem is tudom. Most egyelőre semmi bajom a Server 2003-mal, csak "megkóstoltam" volna a 64 bites XP-t is (egyébként is használok még 64 bites Linuxot is). Úgyhogy nem égetően fontos a 64 bites XP-t megvennem, ezért kérdezem. Azt az 1-1,5 évet már ki is tudnám várni. Vagy nem is tudom... roll.gif (tudom, hogy ezzel kezdtem biggrin.gif )

Ciao.
Chabi
Én ezért nem építek egyelőre 64 bites rendszert. Mert minek? Még...
aty
IDÉZET
Lehetőség lesz a játékok listába szervezésére is, kiiktatva ezzel a start menü rendezetlenségének problémáit. A Games Explorer segítségével könnyedén láthatjuk a rendszerre telepített valamennyi játék listáját, és képes azokat legutolsó megnyitásuk, vagy típusuk szerint is sorba rendezni, csoportosítani.

Már megint feltalálják a spanyolviaszt. Amikor bezzeg ezért sírtam, hogy miért nem logikus a Windows startmenüje akkor mindenki lehordott, hogy az bizony az átlaguser számára logikus. Akkor mégse? laughing.gif
Neohacker
Hát ha már ennyit tökölnek rajta, akkor legalább effektekben és biztoságban le kéne verje az OS X-et! exclamat.gif Remélem, hogy szép lesz és nem túl csicsázott átláthatalan! bulb.gif

Meg aztán, ahogy már megszokhattuk, úgyis késni fognak, addigra már az XP-hez is kijön az SP6 és már integrált Vista cucckok is lesznek benne szerintem. bulb.gif smile.gif
Kovács Dávid ( Davs )
Itt a BETA !!! Öhööm... akarom mondani, hogy hamarosan! blush.gif
HWSW
Spányik Balázs
IDÉZET(Neohacker @ 2005. július 27., 15:33 - szerda)
Meg aztán, ahogy már megszokhattuk, úgyis késni fognak, addigra már az XP-hez is kijön az SP6 és már integrált Vista cucckok is lesznek benne szerintem. exclamat.gif bulb.gif smile.gif

Azért azt ne felejtsd el, hogy arról is ők döntenek, mikor lesz az XP-hez SP! Idén például nekem nem tűnik úgy, mintha nagyon ki akarnának adni egy SP3-at, pedig már megint összegyűlt egy csomó javítás. Szóval, ha jövőre megjelenik a Vista, és ez azért elég valószínű, akkor maximum csak SP3 lesz az XP-hez.

Valaki mondta, hogy jó volna, ha régi gépeken is menne. Meg kell értenetek, hogy nem lehet évekkel visszafelé minden hardvert támogatni. Nyilván nem fogják magára hagyni az XP-seket a Vista megjelenése után, mint ahogy a Windows 2000 támogatását is csak idén hagyták abba.
Neohacker
Hát úgy tűnik, hogy sikerült meglepetés okozni a mai megjelenéssel!

Kiváncsi vagyok a tesztelők leírásaira bulb.gif arrow.gif HWSW Hír
Kovács Gyula (MiniDisc)
A tesztelő(k) (?) írását, illetve egy általános cikket belinkeltem a cikkajánóba. Ott képek, és előzetes info is van a Vistaról.
Spányik Balázs
Elfért volna ide is. Itt van Paul "Túró" Thurrot Beta 1 review-ja, sok képpel, rengeteg érdekességgel.
Kovács Dávid ( Davs )
A Beta2 mikorra jön? Mert azt hallottam, hogy a Beta 1 csak pár embernek van legálisan. blush.gif Mert akkor a Beta 2 rajta lehetne a DVD-n! Ja, és arra lehet számítani, hogy esetleg a végleges verzió teljes verzió lenne a PC Worldnél? roll.gif
Spányik Balázs
Davs, nem vagy te alvajáró? Mintha hangosan álmodoznál. ani_wink.gif biggrin.gif

A Béta 2, azt hiszem, október végén, talán novemberben várható, de egyáltalán nem biztos, hogy feltehetjük.
Kovács Dávid ( Davs )
Van benne valami... Csak akkor ha nem lesz, akkor erősen kell kalkulálnom biggrin.gif Karácsony előtt egy giga memória (vagy kettő), utána graf. kártya, majd utánna akkor lehet szó a Vistáról.blush.gif

U.i.: Miért nem lehet feltenni? A Beta nem ingyenes? Vagy legalábbis shareware? Mert hát ha Beta, akkor az arra van , hogy teszteljük.
apacs
IDÉZET(Davs @ 2005. július 28., 20:19 - csütörtök)
Ja, és arra lehet számítani, hogy esetleg a végleges verzió teljes verzió lenne a PC Worldnél? roll.gif

Ez nagyon tetszett... biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif laughing.gif

Bocsi Davs blush.gif
Greene
Megnéztem a képeket. Hát, egyenlőre elég MacOS koppintásnak tűnik a dolog, de a Microsoftnak ez mindig nagyon ment... twisted.gif
aty
Jah. Még a szemetes is nagyon hasonlít rá laughing.gif
Neohacker
Nah végre eljutott hozzám is a DVD, és megdöbbenve tapasztaltam, hogy még mindig nincs SATA Támogatás! exclamat.gif Ha valaki tudja, hogy lehet észre vetetni vele a drivert, az írja már le! Próbáltam 3.5" lemezről és USB ről is, egyiken sem vette észre hogy ott van a driver.

annoyed.gif evil.gif
kori
Én őszintén szólva nem várom nagy lelkesedéssel, hiszen az új op. rendszer erősebb hardvert kíván, mint az XP. Nagyon sok felhasználó cserélheti a "vasat". 2007-ben lesz a gépem 5 éves, akkor talán lecserélem. Egyébként én nagyon elégedett vagyok az XP-vel. smile.gif
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.